Stop met roken met het gebruik van etherische oliënMenstruatieziekte of ziekte? Verslaving is een probleem waar mensen over praten! Verslavingen in onze samenleving zijn talrijk en essentiële oliën kunnen echte bondgenoten zijn om ons op natuurlijke wijze te helpen stoppen met roken.
Focus in deze tabaksvrije maand op de meest wijdverbreide verslaving ter wereld. Dus, ben je klaar om je laatste sigaret uit te doven?
Tabaksverslaving begrijpen
Verslaving is psychopathologisch gedrag dat wordt gekenmerkt door een constant en onstuitbaar verlangen naar een middel, ondanks motivatie en pogingen om eraan te ontsnappen. Tabak heeft een zeer sterk verslavend potentieel, vóór alcohol, cannabis en zelfs cocaïne. Het is nicotine die aan de basis ligt van tabaksverslaving.
Wat doet tabak?
Elke sigaret die u rookt, brengt uw gezondheid in gevaar. Tabaksconsumptie is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfte en de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte, waardoor de levensverwachting van chronische rokers met gemiddeld tien jaar afneemt. Erger nog: de helft van de mensen die voor hun twintigste roken en niet stoppen, zal sterven aan een tabaksgerelateerde ziekte.
Het risico op overlijden hangt van verschillende factoren af: de leeftijd waarop u de eerste sigaret rookt, het totale aantal jaren dat u heeft gerookt, de hoeveelheid tabak die u dagelijks consumeert, de manier van roken (diep inhaleren, aantal trekjes, de sigaret tussen de lippen van de sigaret houden). enz.), soort tabak (additieven, teer- en nicotinegehalte) en individuele genetische factoren. Maar wat zeker is, is dat er geen minimumaantal sigaretten bestaat dat onschadelijk is.
Natuurlijk STOP zeggen tegen tabak?
Het eerste dat u moet doen om te stoppen met roken, is de nodige wilskracht hebben en de motivatie zal volgen! Stoppen met roken is inderdaad een belangrijke persoonlijke beslissing en een echte uitdaging. Om jezelf te bevrijden van deze afhankelijkheid en weer in contact te komen met je zintuigen, zoals bijvoorbeeld smaak, kost tijd en dit gebeurt vaak in fasen.
Iedereen heeft zijn eigen redenen om te willen stoppen met roken, maar het is niet ongebruikelijk dat dit verlangen wordt gedeeld met de angst dat het niet lukt. Heb vertrouwen in uw vermogen om te veranderen en aarzel niet om indien nodig een specialist, zoals een tabaksspecialist, een apotheker of een gespecialiseerde arts, te raadplegen.
Goed nieuws: weet dat zodra u stopt met roken, uw gezondheid verbetert en dat er talloze methoden zijn om te stoppen: medicijnen, hypnose, acupunctuur, homeopathie of zelfs aromatherapie...
Twee jaar geleden vertelden we je in de blog over een klinische studie die suggereerde dat het inhaleren van de essentiële olie van zwarte peper (pipe nigrum) rokers zou kunnen helpen de ontwenningsverschijnselen van het roken te verminderen.
Gids voor stoppen met roken
Klinisch onderzoek: Zwarte peper
Ter herinnering: de studie gepubliceerd door Jed E. Rose en Frederique M. Behrn “Inhalatie van damp uit zwarte peper-extract vermindert ontwenningsverschijnselen bij roken” (gepubliceerd in Drug and Alcohol Dependence 34 (1994) 225-229), de auteurs – behoren bij 'Nicotine Research Laboratory, VA Medical Center and Department of Psychiatry of Duke University, USA' – gericht op een vervangend sigarettenapparaat, namelijk een buisje op basis van essentiële olie van zwarte peper ( piper nigrum ).
Essentiële olie van zwarte peper heeft waarschijnlijk een licht irriterend effect op de luchtwegen en zou zo het verlangen om te roken onderdrukken . Het primaire doel van dit onderzoek was het evalueren van de effecten van de componenten van deze relatief weinig gebruikte essentiële olie op subjectieve ontwenningsverschijnselen tijdens een korte periode van onthouding van roken bij 48 mannelijke rokers van 19 en 56 jaar oud.
De resultaten van dit onderzoek waren nogal verrassend omdat ze bevestigden dat het inhaleren van etherische olie van zwarte peper via de mond de sensaties van de luchtwegen die door roken worden ervaren gedeeltelijk terugkrijgt en zo de drang om te roken vermindert. Dit onderzoek toonde echter aan dat inhalatie niet overmatig mag worden gebruikt en dat drie diepe inademingen voor elk verlangen om te roken voldoende waren.
Essentiële oliën en symptomen van stoppen met roken
Momenteel tonen andere wetenschappelijke onderzoeken aan dat aromatherapie de symptomen helpt ondersteunen die verband houden met stoppen met roken. Vooral omdat ze effectief blijken te zijn in het opnieuw in evenwicht brengen van het lichaam op verschillende niveaus: het beperken van nervositeit, het bestrijden van mentale vermoeidheid en slapeloosheid, het verbeteren van de doorvoer, het beperken van de gewichtstoename, het vermijden van tussendoortjes en het kalmeren van impulsen en onstuitbare behoeften aan compensatie.
Stoppen met roken kan leiden tot een vorm van stress, depressie of zelfs depressie.
Stoppen met roken kan leiden tot een vorm van stress, depressie of zelfs depressie. Essentiële oliën rijk aan linalool en/of linalylacetaat , zoals echte lavendel [1-7], scharlei [8], of zelfs bergamot [11-12] hebben bewezen positieve eigenschappen op het gebied van deze verschijnselen en kunnen daarom waardevolle bondgenoten zijn bij het stoppen met roken.
Moeite met concentreren
Stoppen met roken kan overdag concentratieproblemen veroorzaken. Om dit symptoom te overwinnen, moet de essentiële olie van pepermunt is uiteraard een grote klassieker in de aromatherapie [13].
Maar ook andere oliën blijken in deze context van groot belang te zijn, met name oliën van Cineole rozemarijn [14-15].
Slapeloosheid
In sommige gevallen kan stoppen met roken leiden tot slaapproblemen. Nogmaals, echte essentiële olie van lavendel kan een gunstig effect hebben door de slaap te bevorderen. Bovendien zijn etherische oliën rijk aan karvon als karwij , dille , of zelfs groene munt kan ook de nervositeit en de slaap beïnvloeden [21-23]. Ten slotte moet worden opgemerkt dat naar verluidt carvon een gunstig effect heeft op dwangmatig gedrag [24].
Door dezelfde essentiële oliën in te nemen, in de vorm van een spray of kauwgom, kun je ook sigaretten vervangen als je geleidelijk stopt.
VIND HET VERKOOPPUNT BIJ U IN DE BUURT
Natuurlijke oplossingen?
Stoppen met roken is uiterst moeilijk omdat het een drievoudige afhankelijkheid veroorzaakt: fysiek, psychologisch en gedragsmatig. Om deze drievoudige afhankelijkheid tegen te gaan, hebben we een 100% natuurlijk en nicotinevrij assortiment ontwenningsverschijnselen ontwikkeld.
Nemen Sterke ondersteuningscapsules global vergemakkelijkt de ontwenningstermijn dankzij een mondiale aanpak van ontwenningsverschijnselen. Deze uitgebreide zorg omvat zowel het fysieke aspect: stofwisselingsstoornissen en gewichtstoename als het psychologische aspect: prikkelbaarheid, depressie, mentale vermoeidheid.
Gebruikstips:
1 capsule in te nemen met een beetje water tijdens de maaltijd, 1 tot 2 keer per dag (ochtend en middag) tijdens de kwetsbare periode
Spray met onmiddellijke afgifte
Een verlangen om te roken duurt tussen de 3 en 4 minuten, de Quick Release Instant Spray is ideaal voor het beheersen van incidentele verlangens. Deze spray helpt een onweerstaanbare drang te overwinnen tijdens een fase van het verminderen van het tabaksgebruik of het definitief stoppen. Deze synergie genereert een onmiddellijke verzadiging van smaakreceptoren en een anxiolytische werking.
Gebruikstips:
1 spray per dosis, indien nodig gedurende de dag herhalen
Indien nodig: schakel over naar 2 sprays per dosis. Maximaal 10 doses per dag
Schudden voor gebruik
Kauwgom met snelle afgifte
Deze kauwgom is ideaal voor het beheersen van incidentele trekjes en kan worden gebruikt om een onweerstaanbaar verlangen om te roken te overwinnen of een verlangen dat wordt gevoeld tijdens een fase van het verminderen van de tabaksconsumptie of het definitief stoppen. Deze suikervrije kauwgom, gemaakt door koude compressie, kan 5 tot 10 minuten worden gekauwd.
Gebruikstips:
1 gum per dosis. Kauw gedurende 5 tot 10 minuten. Maximaal 8 gummies per dag. Geen specifieke kauwtechniek.
Essentiële oliën en stoppen met roken: hun effectiviteit volgens de Universiteit van Caen Normandië
Essentiële oliën, vooral die van zwarte peper en munt/menthol, zijn onderzocht op hun potentieel om te helpen bij het stoppen met roken, waardoor de nadelige symptomen die met dit moeilijke proces gepaard gaan, worden verminderd.
Claire Lerévérend bestudeerde de effecten van het inademen van dampen van etherische olie van zwarte peper en munt/menthol bij het stoppen met roken, als onderdeel van haar proefschrift ter verkrijging van het Staatsdiploma van Doctor in de Farmacie, verdedigd in 2018 aan de Universiteit van Caen Normandië.
Hier zijn de belangrijkste resultaten van zijn onderzoek:
Effectieve essentiële oliën: Essentiële oliedamp van zwarte peper verminderde de onbedwingbare trek en angstgerelateerde somatische symptomen aanzienlijk in vergelijking met placebo.
Werkingsmechanismen: De sensaties in de luchtwegen veroorzaakt door etherische olie van peper zijn belangrijk geweest bij het verlichten van ontwenningsverschijnselen, en sigarettenvervangers die peperbestanddelen bevatten, kunnen nuttig blijken bij de behandeling.
Tevredenheid en voorkeuren: de tevredenheid verkregen door het gebruik van essentiële olie van menthol en zwarte peper was beter in vergelijking met de placebo, wat een positieve waardering van de vervanging benadrukt.
Deze bevindingen, gebaseerd op rigoureus wetenschappelijk onderzoek, benadrukken het potentieel van essentiële oliën bij de behandeling van stoppen met roken, en bieden een veelbelovend en plezierig alternatief voor mensen die willen stoppen met roken.
Referenties
[1] Malcolm BJ en Tallian K. (2017) – “Essentiële olie van lavendel bij angststoornissen: klaar voor prime time?” Geestelijke gezondheidszorgkliniek [internet]. 2017;7(4):147-55. DOI: 10.9740/mhc.2017.07.147.
[2] BF Bradley, NJ Starkey, SL Brown, RW Lea (2007) – “Anxiolytische effecten van de geur van Lavandula angustifolia op de verhoogde Mongoolse gerbil plus doolhof” Journal of Ethnopharmacology, 111 (2007), pp. 517-525
[3] López V, Nielsen B, Solas M, Ramírez MJ, Jäger AK (2017) - "Onderzoek naar farmacologische mechanismen van essentiële olie van lavendel (Lavandula angustifolia) op doelen van het centrale zenuwstelsel." Voorkant Pharmacol. 19 mei 2017; 8:280. doi: 10.3389/fphar.2017.00280. eCollectie 2017.
[4] de Sousa DP, de Almeida Soares Hocayen P, Andrade LN, Andreatini R. (2015) – “Een systematische review van de anxiolytisch-achtige effecten van essentiële oliën in diermodellen.” Moleculen. 14 oktober 2015; 20 (10): 18620-60. doi:10.3390/moleculen201018620.
[5] Comité voor Kruidengeneesmiddelen (HMPC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) (2012) – “Beoordelingsrapport over Lavandula angustifolia Miller, aetheroleum en Lavandula angustifolia Miller, flos” EMA/HMPC/143183/2010 27 maart 2012.
[6] Schuwald AM, Noldner M, Wilmes T, Klugbauer N, Leuner K, Muller WE. (2013) – “Lavendelolie heeft krachtige anxiolytische eigenschappen via modulerende spanningsafhankelijke calciumkanalen.” PLoS Eén. 2013;8(4):e59998. DOI: 10.1371/journal.pone.0059998. PubMed PMID: 23637742.
[7] Chioca LR, Ferro MM, Baretta IP, Oliveira SM, Silva CR, Ferreira J, Losso EM, Andreatini R. (2013) – “Anxiolytisch effect van inhalatie van essentiële lavendelolie bij muizen: deelname van serotonerge maar niet GABAA /benzodiazepine neurotransmissie.” J Ethnopharmacol. 20 mei 2013; 147 (2): 412-8. doi: 10.1016/j.jep.2013.03.028. Epub 22 maart 2013.
[8] Seol GH, Shim HS, Kim PJ, Moon HK, Lee KH, Shim I, Suh SH, Min SS. (2010) – “Het antidepressivumachtige effect van Salvia sclarea wordt verklaard door modulatie van dopamine-activiteiten bij ratten.” J Ethnopharmacol. 6 juli 2010;130(1):187-90. doi: 10.1016/j.jep.2010.04.035. Epub 2010 2 mei.
[9] Gastón MS, Cid MP, Vázquez AM, Decarlini MF, Demmel GI, Rossi LI, Aimar ML, Salvatierra NA. (2016) – “Sedatieve werking van centrale toediening van etherische olie Coriandrum sativum en het hoofdbestanddeel linalool bij neonatale kuikens.” Pharm Biol. 2016 okt; 54(10):1954-61.
[10] Cioanca O, Hritcu L, Mihasan M, Trifan A, Hancianu M. (2014) – “Inhalatie van vluchtige korianderolie verhoogde het anxiolytische-antidepressiva-achtige gedrag en verminderde de oxidatieve status in het bèta-amyloïde (1-42) rattenmodel van de ziekte van Alzheimer.” Physiol-gedrag. 28 mei 2014; 131: 68-74. doi: 10.1016/j.physbeh.2014.04.021. Epub 2014 18 april.
[11] Romola L, Tridico L, Scuteri D, Sakurada T, Sakurada S, Mizoguchi H, Avato P, Corasaniti MT, Bagetta G, Morrone LA. (2017) – “Bergamot-etherische olie vermindert angstachtig gedrag bij ratten.” Moleculen. 11 april 2017; 22(4). pii: E614. doi:10.3390/moleculen22040614.
[12] Saiyudthong S en Marsden CA. (2011) – “Acute effecten van bergamotolie op angstgerelateerd gedrag en corticosteronniveau bij ratten.” Phytother Res. 2011 juni;25(6):858-62. doi:10.1002/ptr.3325. Epub 23 november 2010.
[13] Kennedy D, Okello E, Chazot P, Howes MJ, Ohiomokhare S, Jackson P, Haskell-Ramsay C, Khan J, Forster J, Wightman E. (2018) – “Vluchtige terpenen en hersenfunctie: onderzoek naar de cognitieve en stemmingseffecten van Mentha × Piperita L. Essentiële olie met in vitro-eigenschappen die relevant zijn voor de functie van het centrale zenuwstelsel.” Voedingsstoffen. 7 augustus 2018;10(8). pii: E1029. doi:10.3390/nu10081029.
[14] Pengelly A, Snow J, Mills SY, Scholey A, Wesnes K, Butler LR (2012) – “Kortetermijnonderzoek naar de effecten van rozemarijn op de cognitieve functie bij een oudere bevolking.” J Med-voedsel. jan. 2012;15(1):10-7. doi: 10.1089/jmf.2011.0005. Epub 30 augustus 2011.
[15] Moss M, Oliver L (2012) – “Plasma 1,8-cineol correleert met cognitieve prestaties na blootstelling aan het aroma van essentiële olie van rozemarijn.” Ther Adv Psychopharmacol. 2012 juni;2(3):103-13. doi:10.1177/2045125312436573.
[16] Tildesley NT, Kennedy DO, Perry EK, Ballard CG, Wesnes KA, Scholey AB. (2005) – “Positieve modulatie van de stemming en cognitieve prestaties na toediening van acute doses Salvia lavandulaefolia essentiële olie aan gezonde jonge vrijwilligers.” Physiol-gedrag. 17 januari 2005; 83(5):699-709.
[17] Kennedy DO, Dodd FL, Robertson BC, Okello EJ, Reay JL, Scholey AB, Haskell CF. (2011) – “Monoterpenoïde extract van salie (Salvia lavandulaefolia) met cholinesterase-remmende eigenschappen verbetert de cognitieve prestaties en het humeur bij gezonde volwassenen.” J Psychopharmacol. 2011 augustus;25(8):1088-100. doi:10.1177/0269881110385594. Epub 2010 11 oktober.
[18] Scholey AB, Tildesley NT, Ballard CG, Wesnes KA, Tasker A, Perry EK, Kennedy DO. (2008) – “Een extract van Salvia (salie) met anticholinesterase-eigenschappen verbetert het geheugen en de aandacht bij gezonde oudere vrijwilligers.” Psychofarmacologie (Berl). 2008 mei;198(1):127-39. doi:10.1007/s00213-008-1101-3. Epub 19 maart 2008.
[19] Kennedy DO, Pace S, Haskell C, Okello EJ, Milne A, Scholey AB. (2006) – “Effecten van cholinesterase-remmende salie (Salvia officinalis) op stemming, angst en prestaties op een psychologische stressorbatterij.” Neuropsychofarmacologie. 2006 april; 31 (4): 845-52.
[20] Lopresti AL. (2017) – “Salvia (Sage): een overzicht van de potentiële cognitief verbeterende en beschermende effecten.” Drugs R D. 2017 maart;17(1):53-64. doi:10.1007/s40268-016-0157-5.
[21] de Sousa DP, de Farias Nóbrega FF, de Almeida RN. (2007) "Invloed van de chiraliteit van (R)-(-)- en (S)-(+)-carvon in het centrale zenuwstelsel: een vergelijkend onderzoek." Chiraliteit. 5 mei 2007;19(4):264-8.
[22] Juan Carlos R. Gonçalves, Aron de Miranda H. Alves, Anna Erika V. de Araújo, Jader Santos Cruz, Demetrius Antônio Machado Araújo. (2010) “Distinct effects of carvon analogen on the geïsoleerde zenuw van ratten” European Journal of Pharmacology Volume 645, nummers 1–3, 25 oktober 2010, pagina's 108-112
[23] G. Buchbauer, W. Jäger, A. Gruber, H. Dietrich (2005) "R-(+)- en S-(-)-carvon: invloed van chiraliteit op voortbewegingsactiviteit bij muizen" Flavor and Fragrances Journal Deel 20, uitgave 6 november 2005 Pagina's 686-689 DOI: 10.1002/ffj.1600 [24] Francianne P. Nogoceke, Inara MR Barcaro, Damião P. de Sousa, Roberto Andreatini (2016) “Antimanisch-achtige effecten van (R)-(−)-carvon en (S)-(+)-carvon bij muizen ”Neurowetenschappen Letters 619 (2016) 43–48.