Plantaardige olien

Plantaardige olie is een lipide-extract van een olieachtige plant, dat wil zeggen een plant waarvan de zaden, vruchten of noten lipiden bevatten.


Extractieprocessen van plantaardige olie

Koudpersen van plantaardige oliën

Koudpersen is een uitsluitend mechanische extractiemethode die bij lage temperatuur wordt uitgevoerd, waardoor het volledige gehalte aan essentiële vetzuren, vitamine E en natuurlijke antioxidanten behouden blijft en er dus geen toevoegingen nodig zijn. De eerste extractie genaamd “eerste persing” geeft een puur en echt olieachtig “vruchtensap”.

Verschillen tussen een olieachtig maceraat en een plantaardige olie

Een plantaardige olie wordt verkregen door eerst een noot, een vrucht of een oliezaad koud te persen. Deze olie is daarom vergelijkbaar met een lipidensap. Sommige planten die gunstig zijn voor de gezondheid in olievorm kunnen echter geen olie produceren door te persen. We spreken dan van olieachtige maceraten of maceratie-oliën . Maceratie-oliën worden verkregen via een vrij eenvoudig proces dat al sinds het begin der tijden bestaat:

  • We selecteren een plant op zijn actieve ingrediënten;
  • Een deel van de plant (bloemen, zaden, totum) macereert gedurende enkele weken in “basis” plantaardige olie zoals zonnebloem;
  • Het preparaat wordt vervolgens gefilterd om een ​​plantaardige olie te verkrijgen die verrijkt is met de actieve ingrediënten uit de plant.

Olieachtige maceraten kunnen zoals elke plantaardige olie worden gebruikt.

Heetpersen van plantaardige oliën

Alleen voor commerciële doeleinden kunnen plantaardige oliën mechanisch heetgeperst worden bij temperaturen van 80° tot 120°C. Voor deze doeleinden ondergaan de plantaardige basismaterialen een reeks zeer invasieve chemische behandelingen (raffineren, ontgommen, ontgeuren, verkleuren, enz.) waardoor de eindproducten een aanzienlijk deel van hun vitamines, essentiële vetzuren en antioxidanten worden ontnomen. De extracten hebben al hun voedingskwaliteiten en cosmetische eigenschappen verloren.

Ondanks deze volledige denaturatie worden deze producten soms "ongeraffineerde olie", "ruwe olie", "ruwe olie" of "natuurlijke olie" genoemd.

Hoe herken je een hoogwaardige plantaardige olie?

Een plantaardige olie van hoge kwaliteit is maagdelijk en gecertificeerd biologisch of 100% biologisch.

De term ‘virgin’ kan alleen aan een plantaardige olie worden toegeschreven als deze voldoet aan een aantal precieze criteria die zijn vastgelegd in de regelgeving:

  • Eerste koude persing;
  • Verduidelijking met fysieke of mechanische middelen;
  • Geen fysieke of chemische raffinagebehandeling.

Maagdelijke olie kan een zuurgraad tot 3% hebben, in tegenstelling tot extra vierge olie die minder dan 1% zuurgraad bevat. De term ‘extra vierge’ is een naam die alleen betrekking heeft op olijfolie.

Om het label Gecertificeerd Biologisch of 100% Biologisch te verkrijgen, moeten plantaardige oliën afkomstig zijn uit de landbouwproductie die vrij is van synthetische chemicaliën en waarvan de gewassen zich bevinden in gebieden die beschut zijn tegen externe besmetting. Gecertificeerde biologische plantaardige oliën worden alleen verkregen door koude mechanische persing en zijn voorzien van een etiket dat de traceerbaarheid van het product van het veld tot aan de tafel mogelijk maakt.

De “biologische” certificering is afhankelijk van erkende controleorganen die de naleving van de geldende regelgeving verifiëren.

Het gebruik van plantaardige oliën

Cosmetisch gebruik

Plantaardige oliën dringen zeer goed door in de huid. Ze voeden het, beschermen het en herstellen de soepelheid en glans. Ze zijn essentieel in natuurlijke cosmetica, met name voor:

  • Make-up verwijderen met olie;
  • Een voedende gezichts- en lichaamsbehandeling;
  • Een haarschoonheidsmasker.

Gebruik als voedingssupplement

Sommige plantaardige oliën zijn uitstekende voedingssupplementen . Om van hun voordelen te profiteren, moet u altijd de voedingswaarde van de olie controleren en geen olieachtige maceraten binnenkrijgen. Vraag uw adviseur voordat u met een behandeling begint.
Gebruik bij het koken alleen plantaardige olie na het koken, op het bord of koud als smaakmaker in uw salades.

Hoe plantaardige olie bewaren?

Idealiter moeten plantaardige oliën uit de buurt van lucht, licht en hitte worden bewaard. Gebruik uw olie binnen 6 maanden na opening, 3 maanden in het geval van de meest kwetsbare oliën (tarwekiemen, teunisbloem).

Plantaardige oliën en essentiële oliën. Welke mengsels?

Plantaardige olie is een vettige substantie die wordt verkregen door koude persing van een oliezaad of door maceratie. Essentiële olie is een ‘essentie’ van een aromatische plant verkregen door stoomdestillatie . De moleculen in etherische oliën hebben niets gemeen met de biochemische samenstelling van plantaardige oliën. Beide lipofiel, maar toch uitstekend te combineren.

Het wordt vaak aanbevolen om etherische oliën te verdunnen met plantaardige oliën om effectieve aromatische synergieën te verkrijgen.
Laat ons weten dat we voor cosmetisch gebruik 1 tot 3% van de essentiële oliën verdunnen in plantaardige olie . Voor actie op het gebied van de gezondheid kunnen we vaak zo ver gaan als verdunningen van 20 tot 80% van de etherische oliën in plantaardige olie , afhankelijk van de dermocausticiteit of toxiciteit van de gekozen etherische oliën.

Plantaardige oliën: hun voedingseigenschappen en gezondheidsvoordelen

Plantaardige oliën zijn echte bondgenoten voor de gezondheid dankzij de gunstige voedingseigenschappen die ze bieden.

Het opnemen ervan in uw dagelijkse voeding is een natuurlijke en effectieve manier om uw gezondheid te behouden. Hier zijn enkele voorbeelden van hun gunstige effecten op het lichaam:

  • Verminderd risico op hart- en vaatziekten: Oliën die rijk zijn aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, zoals olijfolie of avocado-olie, verminderen het risico op hartziekten. De omega-3 vetzuren in vlas-, chia- en canola-olie verminderen uw kansen op het ontwikkelen van bloedstolsels en beroertes.
  • Regulatie van het cholesterolgehalte in het bloed: Onverzadigde vetzuren die in sommige plantaardige oliën voorkomen, helpen het LDL-cholesterolgehalte (slechte cholesterol) in het bloed te verlagen en het risico op het ontwikkelen van hartziekten te verminderen.
  • Vermindering van ontstekingen in het lichaam: Bepaalde plantaardige oliën bevatten natuurlijke ontstekingsremmende componenten die gewrichtspijn en spierpijn verlichten, maar ook symptomen die verband houden met het chronisch ontstekingssyndroom.