Hydrolaten

Wat is een aromatische hydrolaten?

Dit zijn plantaardig gedestilleerd water (Aquae distillatae ex plantis ).

Hydrosolen worden verkregen door stoomdestillatie van verschillende delen van aromatische planten. Ze bestaan ​​uit de waterige fase die opnieuw wordt gecondenseerd en gescheiden van de etherische olie, indien aanwezig.

Hydrosol werd lange tijd ten onrechte beschouwd als een destillatieresidu en herwint vandaag de dag zijn reputatie voor alle soorten cosmetische verzorging.

Verwar hydrosol niet met water met plantaardige smaak

Water met plantaardige smaak wordt verkregen uit aroma's van plantaardige oorsprong, hetzij door ze op te lossen in gezuiverd water, hetzij door ze mee te voeren met stoom, gevolgd door decanteren en filtratie. Dit zijn inderdaad verschillende producten omdat de technieken om ze te verkrijgen ook heel verschillend zijn.

Toepassingsgebieden van hydrolaten

Gezien de lagere concentratie biochemie in hydrosolen kunnen we niet dezelfde ‘moleculaire’ eigenschappen verwachten als essentiële oliën. Hydrosolen hebben nooit beweerd dat ze qua effectiviteit concurreren met synthetische medicijnen, zoals essentiële oliën dat doen. Ze zijn echter van groot belang voor de huid en de slijmvliezen zodra ze pijn hebben.

Naast deze hoofdindicatie hebben ze de voorkeur voor alle slijmvliesirrigaties : oogbad, mondwater, vaginale irrigatie, enz.

Omdat preventie de beste aanpak is om de gezondheid te behouden, kan het ook nuttig zijn om de emunctories leeg te maken door hydrosolen in te nemen vanwege hun fysiologische en metabolische werking.

Productie van een aromatisch hydrosol

Alle chemogetypeerde essentiële oliën en aromatische hydrosolen zijn afkomstig van de destillatie door stoomdestillatie van aromatische plantenorganen die op een specifiek moment in hun vegetatieve cyclus zijn geoogst. Elk product dat op een andere manier dan door destillatie wordt verkregen, kan geen aromatisch hydrolaat worden genoemd.

De plukker-distilleerder moet ervoor zorgen dat de specificaties voor de productie van hydrosolen nauwgezet worden nageleefd en dat de zuiverheid die deze kwetsbare waterige producten bacteriologisch gezien passen, wordt gewaarborgd.

Tijdens het stoomdestillatieproces worden aromatische hydrosolen gewoonlijk gedurende een periode van één uur geoogst, zodat de rijkdom van het aromatische hydrosol een belangrijke en karakteristieke geur van de gedestilleerde aromatische plant oplevert. Sommigen verzamelen, in het belang van extreme winstgevendheid, hoeveelheden destillatiewater gedurende veel langere perioden (3 tot 4 uur), maar het product zal niet hetzelfde voordeel hebben in de zorg omdat de effectiviteit ervan zeer slecht zal zijn vergeleken met een echt, authentiek en geconcentreerd product. hydrolaat.

In tegenstelling tot etherische oliën die door hetzelfde extractieproces worden verkregen, bevatten aromatische hydrosolen, naast aromatische en terpeenmoleculen, ook andere moleculen van verschillende aard. In feite extraheert de waterdamp andere actieve ingrediënten die, omdat ze hydrofiel zijn, in de hydrosol worden aangetroffen. De samenstelling is daarom bijzonder en uniek.

De geschiedenis van hydrolaten

 • 4e eeuw : de geschriften van Synesios van Ptolomais en Zozymos van Panapolis beschrijven in detail het Egyptische distillatieapparaat;
 • 6e eeuw : Aetius van Amida, arts en schrijver woonachtig in Constantinopel, beschrijft empyreumatische destillatie door hydrodiffusie;
 • 8e tot 11e eeuw : De Arabische wetenschap ontwikkelde gedistilleerd rozen- en alsemwater. Artsen als Nonus Theophanes, Serapion en Avenzoar bevelen hydrosolen aan als remedie;
 • 15e eeuw : Na de kruistochten nam het Westen het over en werden hydrosolen het belangrijkste doel van de distillatie. Jean Winther, hoogleraar geneeskunde in Straatsburg, verplaatste de distillatie van de laboratoria van alchemisten naar de laboratoria van apothekers;
 • 16e eeuw : het boek “New gross Destillirburch” geeft talrijke details over destillatieapparatuur en de productie van hydrosolen en hun medische werking;
 • 1880 : we vinden hydrosolen in de “Treatise on Galenic Pharmacy”. Het gebruik van verse planten kreeg de voorkeur boven droge planten omdat deze langer meegaan. Ze zijn helderder en hun aroma is altijd zoeter en beter ontwikkeld;
 • 1942 : in de “Galénic Pharmacy” T1 van A. Gomis en A. Liot worden andere details toegevoegd:
 1. Waterkeuze;
 2. Keuze van planten;
 3. Keuze van bedrijfsmodus;
 4. Vervalsing of valse hydrolaten;
 5. Samenstelling van gedestilleerd water.

  De kwaliteit van hydrolaten

  Op de markt wordt de consument geconfronteerd met talloze merken die essentiële oliën en aromatische hydrosolen aanbieden waarvan de kwaliteit dramatisch varieert. In dit doolhof is het passend om een ​​manier te bieden om de kwaliteit te beoordelen, zodat de gebruiker alle verwachte effectiviteit krijgt.

  Het gebruikte woord

  De enige juiste term is aromatisch hydrosol. In feite is alleen het aromatische hydrosol voor 100% afkomstig van destillatie door stoomdestillatie. De termen hydrosol, bloemenwater, aromatisch water, enz. zijn verdacht omdat ze de deur openen naar producten die alleen dienen als emulgering of oplosbaarheid van de etherische olie in een watermassa of zelfs voor een eenvoudige verdunning van de aromatische hydrosol door water toe te voegen. .

  HACT of chemogetypeerd aromatisch hydrolaat

  Technologische vooruitgang op het gebied van analyse biedt ons nu de mogelijkheid om alle moleculen in een aromatisch hydrosol te identificeren en te kwantificeren. De voordelen zijn onder meer een duidelijk bewijs van de eigenschappen van hydrosolen en kennis van de biochemie en de moleculaire concentratie ervan.

  Een HACT-hydrosol vertoont altijd een hogere concentratie dan enig ander hydrolaat dat tijdens de destillatie zou zijn verzameld. De terugwinning van het chemogetypeerde aromatische hydrosol gebeurt op een precies moment en gedurende een duidelijk gedefinieerde periode van dit extractieproces door destillatie.

  Behoud

  Aromatische hydrosolen zijn waterfasen die snel verontreinigd raken als er niet goed op wordt gelet.

  Geproduceerd door stoomdestillatie, is elke hydrosol die de distilleerkolf verlaat steriel, maar de reinheid van de operators en de reinheid van de containers waarin deze zich bevinden kan een probleem vormen. De meest gebruikte methode is microfiltratie (0,2 micron) vóór verpakking, idealiter in glazen flessen of in een ondoorzichtige container. Door het uit de buurt van licht en in de koelkast te bewaren, blijft het na verloop van tijd beter houdbaar.

  Een goed gedestilleerd, goed behandeld hydrosol, microgefilterd en verpakt in een verpakking die het beschermt tegen licht en zuurstof, kan in goede presentatieomstandigheden meer dan twee jaar worden bewaard, maar zodra de fles wordt geopend, is deze niet slechts een beperkte tijd bruikbaar. periode van 6 maanden omdat elke waterfase snel vervuild kan raken.

  De presentatie van aromatische hydrosolen is doorgaans als spray in glazen flessen, maar het Pranarōm-laboratorium schrijft de kwaliteit optimaal voor door een spray aan te bieden in een bom zonder drijfgas met een “airless” systeem . Verontreiniging van de hydrosol wordt dan onmogelijk en zorgt op termijn voor een veel betere duurzaamheid.