Wetenschappelijk onderzoek

Onderzoek en ontwikkeling bij Pranarôm is het kloppende hart van het laboratorium. Sinds de oorsprong staan ​​hier zowel de solide basis van de productkwaliteit als de toekomst van de therapeutische assortimenten van Pranarôm op het spel.

Pubmed, de grootste zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen ter wereld, somt ruim 25.000 werken op die op of met etherische oliën zijn uitgevoerd. 90% van hen is jonger dan 20 jaar. Het wetenschappelijk onderzoek rond aromatherapie maakt een snelle groei door en levert elke dag nieuw bewijs op van de effectiviteit ervan, of nieuwe richtingen om veelbelovende oplossingen te vinden voor soms zeer complexe gezondheidsproblemen, zoals de behandeling van kanker of bacteriële resistentie tegen antibiotica.

Eén doel: tastbaar bewijs leveren van de werking van essentiële oliën

Pranarôm is een van de pioniers in onderzoek naar etherische oliën. Abdesselam Zhiri, onderzoeksdirecteur bij Pranarôm, herinnert zich: “In de jaren negentig was er een gebrek aan bewijs voor de therapeutische, klinische en farmacologische activiteiten van etherische oliën. Om geloofwaardig te zijn, hebben we onszelf alle middelen gegeven om de werking van etherische oliën wetenschappelijk te bewijzen, in termen van hun biologische eigenschappen en hun therapeutische indicaties.”

Permanent onderzoekswerk bij Pranarôm

Aan werkgebieden geen gebrek. Pranarôm heeft een van de meest uitgebreide databases over wetenschappelijk onderzoek naar essentiële oliën en aromatherapie:

50.000 wetenschappelijke publicaties, meer dan duizend werken en samenvattende handleidingen, encyclopedieën van traditionele kruidengeneesmiddelen, de belangrijkste normen en huidige normen.

Het laboratorium ontwikkelt partnerschappen en ruim veertig samenwerkingsverbanden met de wetenschappelijke en academische wereld. Hij lanceert talrijke onderzoeksprojecten en begeleidt proefschriften. Pranarôm is geïnteresseerd in veel onderwerpen:

  • de biologische activiteiten van essentiële oliën om hun eigenschappen en indicaties te ontcijferen;
  • de werkingsmechanismen van essentiële oliën om uit te leggen hoe ze werken;
  • de effectiviteit van essentiële oliën om hun interesse aan te tonen, via tests, enquêtes en klinische onderzoeken die worden uitgevoerd in samenwerking met ziekenhuizen en verpleeghuizen.

Pranarôm doet ook uitgebreid onderzoek naar de toxiciteit van etherische oliën, om de gebruiksveiligheid ervan te garanderen, en gaat zelfs zo ver dat hij tests voor genetische toxiciteit opstelt in samenwerking met Spaanse, Franse en Marokkaanse universiteiten.

Naast de menselijke gezondheid is het onderzoek van Pranarôm ook geïnteresseerd in de gezondheid van dieren, en zelfs in de agronomie en de landbouw, in samenwerking met bedrijven op het gebied van de agrobiotechnologie, om milieuvriendelijke alternatieven voor het milieu te vinden met standaard herbiciden en pesticiden.

Een spannende en stimulerende onderzoekscontext

De duizelingwekkende cijfers voor de teller van publicaties en lopend onderzoek naar etherische oliën worden gecombineerd met voelbaar enthousiasme van onderzoekers.

Pascal Debauche, doctor in de wetenschappen, noteert onder meer de oogverblindende actie en een “verontrustend gemak” Tea Tree-olie op H1N1, “bij een concentratie van 0,0006%” , specificeert hij, "en het is niet eens de krachtigste!"

Dominique Baudoux citeert recent werk op het gebied van antibioticatherapie: de combinatie van een antibioticum en een etherische olie heeft resistente bacteriën overwonnen. “We moeten niet overdreven verrast zijn door een toekomstige realiteit waarin een of andere Nobelprijs wordt toegekend aan een onderzoeksteam dat etherische oliën manipuleert”, projecteert hij.

In deze stimulerende context zet Pranarôm elke dag zijn zoektocht voort naar nieuwe toepassingsgebieden voor zijn producten, en publiceert de resultaten van zijn werk in gerenommeerde internationale tijdschriften, om zoveel mogelijk patiënten te kunnen blijven helpen.