Stop met roken met het gebruik van etherische oliën

Arrêter de fumer à l'aide des Huiles Essentielles

Menstruatieziekte of ziekte? Verslaving is een probleem waar mensen over praten! Verslavingen in onze samenleving zijn talrijk en essentiële oliën kunnen echte bondgenoten zijn om ons op natuurlijke wijze te helpen stoppen met roken.

Focus in deze tabaksvrije maand op de meest wijdverbreide verslaving ter wereld. Dus, ben je klaar om je laatste sigaret uit te doven?

Tabaksverslaving begrijpen

Verslaving is psychopathologisch gedrag dat wordt gekenmerkt door een constant en onstuitbaar verlangen naar een middel, ondanks motivatie en pogingen om eraan te ontsnappen. Tabak heeft een zeer sterk verslavend potentieel, vóór alcohol, cannabis en zelfs cocaïne. Het is nicotine die aan de basis ligt van tabaksverslaving.

Wat doet tabak?

Elke sigaret die u rookt, brengt uw gezondheid in gevaar. Tabaksconsumptie is de belangrijkste oorzaak van vermijdbare sterfte en de belangrijkste oorzaak van voortijdige sterfte, waardoor de levensverwachting van chronische rokers met gemiddeld tien jaar afneemt. Erger nog: de helft van de mensen die voor hun twintigste roken en niet stoppen, zal sterven aan een tabaksgerelateerde ziekte.

Het risico op overlijden hangt van verschillende factoren af: de leeftijd waarop u de eerste sigaret rookt, het totale aantal jaren dat u heeft gerookt, de hoeveelheid tabak die u dagelijks consumeert, de manier van roken (diep inhaleren, aantal trekjes, de sigaret tussen de lippen van de sigaret houden). enz.), soort tabak (additieven, teer- en nicotinegehalte) en individuele genetische factoren. Maar wat zeker is, is dat er geen minimumaantal sigaretten bestaat dat onschadelijk is.

Natuurlijk STOP zeggen tegen tabak?

Het eerste dat u moet doen om te stoppen met roken, is de nodige wilskracht hebben en de motivatie zal volgen! Stoppen met roken is inderdaad een belangrijke persoonlijke beslissing en een echte uitdaging. Om jezelf te bevrijden van deze afhankelijkheid en weer in contact te komen met je zintuigen, zoals bijvoorbeeld smaak, kost tijd en dit gebeurt vaak in fasen.

Iedereen heeft zijn eigen redenen om te willen stoppen met roken, maar het is niet ongebruikelijk dat dit verlangen wordt gedeeld met de angst dat het niet lukt. Heb vertrouwen in uw vermogen om te veranderen en aarzel niet om indien nodig een specialist, zoals een tabaksspecialist, een apotheker of een gespecialiseerde arts, te raadplegen.

Goed nieuws: weet dat zodra u stopt met roken, uw gezondheid verbetert en dat er talloze methoden zijn om te stoppen: medicijnen, hypnose, acupunctuur, homeopathie of zelfs aromatherapie...

Twee jaar geleden vertelden we je in de blog over een klinische studie die suggereerde dat het inhaleren van de essentiële olie van zwarte peper (pipe nigrum) rokers zou kunnen helpen de ontwenningsverschijnselen van het roken te verminderen.

Gids voor stoppen met roken

Klinisch onderzoek: Zwarte peper

Ter herinnering: de studie gepubliceerd door Jed E. Rose en Frederique M. Behrn “Inhalatie van damp uit zwarte peper-extract vermindert ontwenningsverschijnselen bij roken” (gepubliceerd in Drug and Alcohol Dependence 34 (1994) 225-229), de auteurs – behoren bij 'Nicotine Research Laboratory, VA Medical Center and Department of Psychiatry of Duke University, USA' – gericht op een vervangend sigarettenapparaat, namelijk een buisje op basis van essentiële olie van zwarte peper ( piper nigrum ).

Essentiële olie van zwarte peper heeft waarschijnlijk een licht irriterend effect op de luchtwegen en zou zo het verlangen om te roken onderdrukken . Het primaire doel van dit onderzoek was het evalueren van de effecten van de componenten van deze relatief weinig gebruikte essentiële olie op subjectieve ontwenningsverschijnselen tijdens een korte periode van onthouding van roken bij 48 mannelijke rokers van 19 en 56 jaar oud.

De resultaten van dit onderzoek waren nogal verrassend omdat ze bevestigden dat het inhaleren van etherische olie van zwarte peper via de mond de sensaties van de luchtwegen die door roken worden ervaren gedeeltelijk terugkrijgt en zo de drang om te roken vermindert. Dit onderzoek toonde echter aan dat inhalatie niet overmatig mag worden gebruikt en dat drie diepe inademingen voor elk verlangen om te roken voldoende waren.

Essentiële oliën en symptomen van stoppen met roken

Momenteel tonen andere wetenschappelijke onderzoeken aan dat aromatherapie de symptomen helpt ondersteunen die verband houden met stoppen met roken. Vooral omdat ze effectief blijken te zijn in het opnieuw in evenwicht brengen van het lichaam op verschillende niveaus: het beperken van nervositeit, het bestrijden van mentale vermoeidheid en slapeloosheid, het verbeteren van de doorvoer, het beperken van de gewichtstoename, het vermijden van tussendoortjes en het kalmeren van impulsen en onstuitbare behoeften aan compensatie.

Stoppen met roken kan leiden tot een vorm van stress, depressie of zelfs depressie.

Stoppen met roken kan leiden tot een vorm van stress, depressie of zelfs depressie. Essentiële oliën rijk aan linalool en/of linalylacetaat , zoals echte lavendel [1-7], scharlei [8], of zelfs bergamot [11-12] hebben bewezen positieve eigenschappen op het gebied van deze verschijnselen en kunnen daarom waardevolle bondgenoten zijn bij het stoppen met roken.

Moeite met concentreren

Stoppen met roken kan overdag concentratieproblemen veroorzaken. Om dit symptoom te overwinnen, moet de essentiële olie van pepermunt is uiteraard een grote klassieker in de aromatherapie [13].

Maar ook andere oliën blijken in deze context van groot belang te zijn, met name oliën van Cineole rozemarijn [14-15].

Slapeloosheid

In sommige gevallen kan stoppen met roken leiden tot slaapproblemen. Nogmaals, echte essentiële olie van lavendel kan een gunstig effect hebben door de slaap te bevorderen. Bovendien zijn etherische oliën rijk aan karvon als karwij , dille , of zelfs groene munt kan ook de nervositeit en de slaap beïnvloeden [21-23]. Ten slotte moet worden opgemerkt dat naar verluidt carvon een gunstig effect heeft op dwangmatig gedrag [24].

Door dezelfde essentiële oliën in te nemen, in de vorm van een spray of kauwgom, kun je ook sigaretten vervangen als je geleidelijk stopt.

VIND HET VERKOOPPUNT BIJ U IN DE BUURT

Natuurlijke oplossingen?

Stoppen met roken is uiterst moeilijk omdat het een drievoudige afhankelijkheid veroorzaakt: fysiek, psychologisch en gedragsmatig. Om deze drievoudige afhankelijkheid tegen te gaan, hebben we een 100% natuurlijk en nicotinevrij assortiment ontwenningsverschijnselen ontwikkeld.

Nemen Sterke ondersteuningscapsules global vergemakkelijkt de ontwenningstermijn dankzij een mondiale aanpak van ontwenningsverschijnselen. Deze uitgebreide zorg omvat zowel het fysieke aspect: stofwisselingsstoornissen en gewichtstoename als het psychologische aspect: prikkelbaarheid, depressie, mentale vermoeidheid.

Gebruikstips:

  • 1 capsule in te nemen met een beetje water tijdens de maaltijd, 1 tot 2 keer per dag (ochtend en middag) tijdens de kwetsbare periode

Spray met onmiddellijke afgifte

Een verlangen om te roken duurt tussen de 3 en 4 minuten, de Quick Release Instant Spray is ideaal voor het beheersen van incidentele verlangens. Deze spray helpt een onweerstaanbare drang te overwinnen tijdens een fase van het verminderen van het tabaksgebruik of het definitief stoppen. Deze synergie genereert een onmiddellijke verzadiging van smaakreceptoren en een anxiolytische werking.

Gebruikstips:

  • 1 spray per dosis, indien nodig gedurende de dag herhalen
  • Indien nodig: schakel over naar 2 sprays per dosis. Maximaal 10 doses per dag

Schudden voor gebruik

Kauwgom met snelle afgifte

Deze kauwgom is ideaal voor het beheersen van incidentele trekjes en kan worden gebruikt om een ​​onweerstaanbaar verlangen om te roken te overwinnen of een verlangen dat wordt gevoeld tijdens een fase van het verminderen van de tabaksconsumptie of het definitief stoppen. Deze suikervrije kauwgom, gemaakt door koude compressie, kan 5 tot 10 minuten worden gekauwd.

Gebruikstips:

  • 1 gum per dosis. Kauw gedurende 5 tot 10 minuten. Maximaal 8 gummies per dag. Geen specifieke kauwtechniek.

Essentiële oliën en stoppen met roken: hun effectiviteit volgens de Universiteit van Caen Normandië

Essentiële oliën, vooral die van zwarte peper en munt/menthol, zijn onderzocht op hun potentieel om te helpen bij het stoppen met roken, waardoor de nadelige symptomen die met dit moeilijke proces gepaard gaan, worden verminderd.

Claire Lerévérend bestudeerde de effecten van het inademen van dampen van etherische olie van zwarte peper en munt/menthol bij het stoppen met roken, als onderdeel van haar proefschrift ter verkrijging van het Staatsdiploma van Doctor in de Farmacie, verdedigd in 2018 aan de Universiteit van Caen Normandië.

Hier zijn de belangrijkste resultaten van zijn onderzoek:

  • Effectieve essentiële oliën: Essentiële oliedamp van zwarte peper verminderde de onbedwingbare trek en angstgerelateerde somatische symptomen aanzienlijk in vergelijking met placebo.
  • Werkingsmechanismen: De sensaties in de luchtwegen veroorzaakt door etherische olie van peper zijn belangrijk geweest bij het verlichten van ontwenningsverschijnselen, en sigarettenvervangers die peperbestanddelen bevatten, kunnen nuttig blijken bij de behandeling.
  • Tevredenheid en voorkeuren: de tevredenheid verkregen door het gebruik van essentiële olie van menthol en zwarte peper was beter in vergelijking met de placebo, wat een positieve waardering van de vervanging benadrukt.

Deze bevindingen, gebaseerd op rigoureus wetenschappelijk onderzoek, benadrukken het potentieel van essentiële oliën bij de behandeling van stoppen met roken, en bieden een veelbelovend en plezierig alternatief voor mensen die willen stoppen met roken.

Referenties

[1] Malcolm BJ en Tallian K. (2017) – “Essentiële olie van lavendel bij angststoornissen: klaar voor prime time?” Geestelijke gezondheidszorgkliniek [internet]. 2017;7(4):147-55. DOI: 10.9740/mhc.2017.07.147.

[2] BF Bradley, NJ Starkey, SL Brown, RW Lea (2007) – “Anxiolytische effecten van de geur van Lavandula angustifolia op de verhoogde Mongoolse gerbil plus doolhof” Journal of Ethnopharmacology, 111 (2007), pp. 517-525

[3] López V, Nielsen B, Solas M, Ramírez MJ, Jäger AK (2017) - "Onderzoek naar farmacologische mechanismen van essentiële olie van lavendel (Lavandula angustifolia) op doelen van het centrale zenuwstelsel." Voorkant Pharmacol. 19 mei 2017; 8:280. doi: 10.3389/fphar.2017.00280. eCollectie 2017.

[4] de Sousa DP, de Almeida Soares Hocayen P, Andrade LN, Andreatini R. (2015) – “Een systematische review van de anxiolytisch-achtige effecten van essentiële oliën in diermodellen.” Moleculen. 14 oktober 2015; 20 (10): 18620-60. doi:10.3390/moleculen201018620.

[5] Comité voor Kruidengeneesmiddelen (HMPC) van het Europees Geneesmiddelenbureau (EMA) (2012) – “Beoordelingsrapport over Lavandula angustifolia Miller, aetheroleum en Lavandula angustifolia Miller, flos” EMA/HMPC/143183/2010 27 maart 2012.

[6] Schuwald AM, Noldner M, Wilmes T, Klugbauer N, Leuner K, Muller WE. (2013) – “Lavendelolie heeft krachtige anxiolytische eigenschappen via modulerende spanningsafhankelijke calciumkanalen.” PLoS Eén. 2013;8(4):e59998. DOI: 10.1371/journal.pone.0059998. PubMed PMID: 23637742.

[7] Chioca LR, Ferro MM, Baretta IP, Oliveira SM, Silva CR, Ferreira J, Losso EM, Andreatini R. (2013) – “Anxiolytisch effect van inhalatie van essentiële lavendelolie bij muizen: deelname van serotonerge maar niet GABAA /benzodiazepine neurotransmissie.” J Ethnopharmacol. 20 mei 2013; 147 (2): 412-8. doi: 10.1016/j.jep.2013.03.028. Epub 22 maart 2013.

[8] Seol GH, Shim HS, Kim PJ, Moon HK, Lee KH, Shim I, Suh SH, Min SS. (2010) – “Het antidepressivumachtige effect van Salvia sclarea wordt verklaard door modulatie van dopamine-activiteiten bij ratten.” J Ethnopharmacol. 6 juli 2010;130(1):187-90. doi: 10.1016/j.jep.2010.04.035. Epub 2010 2 mei.

[9] Gastón MS, Cid MP, Vázquez AM, Decarlini MF, Demmel GI, Rossi LI, Aimar ML, Salvatierra NA. (2016) – “Sedatieve werking van centrale toediening van etherische olie Coriandrum sativum en het hoofdbestanddeel linalool bij neonatale kuikens.” Pharm Biol. 2016 okt; 54(10):1954-61.

[10] Cioanca O, Hritcu L, Mihasan M, Trifan A, Hancianu M. (2014) – “Inhalatie van vluchtige korianderolie verhoogde het anxiolytische-antidepressiva-achtige gedrag en verminderde de oxidatieve status in het bèta-amyloïde (1-42) rattenmodel van de ziekte van Alzheimer.” Physiol-gedrag. 28 mei 2014; 131: 68-74. doi: 10.1016/j.physbeh.2014.04.021. Epub 2014 18 april.

[11] Romola L, Tridico L, Scuteri D, Sakurada T, Sakurada S, Mizoguchi H, Avato P, Corasaniti MT, Bagetta G, Morrone LA. (2017) – “Bergamot-etherische olie vermindert angstachtig gedrag bij ratten.” Moleculen. 11 april 2017; 22(4). pii: E614. doi:10.3390/moleculen22040614.

[12] Saiyudthong S en Marsden CA. (2011) – “Acute effecten van bergamotolie op angstgerelateerd gedrag en corticosteronniveau bij ratten.” Phytother Res. 2011 juni;25(6):858-62. doi:10.1002/ptr.3325. Epub 23 november 2010.

[13] Kennedy D, Okello E, Chazot P, Howes MJ, Ohiomokhare S, Jackson P, Haskell-Ramsay C, Khan J, Forster J, Wightman E. (2018) – “Vluchtige terpenen en hersenfunctie: onderzoek naar de cognitieve en stemmingseffecten van Mentha × Piperita L. Essentiële olie met in vitro-eigenschappen die relevant zijn voor de functie van het centrale zenuwstelsel.” Voedingsstoffen. 7 augustus 2018;10(8). pii: E1029. doi:10.3390/nu10081029.

[14] Pengelly A, Snow J, Mills SY, Scholey A, Wesnes K, Butler LR (2012) – “Kortetermijnonderzoek naar de effecten van rozemarijn op de cognitieve functie bij een oudere bevolking.” J Med-voedsel. jan. 2012;15(1):10-7. doi: 10.1089/jmf.2011.0005. Epub 30 augustus 2011.

[15] Moss M, Oliver L (2012) – “Plasma 1,8-cineol correleert met cognitieve prestaties na blootstelling aan het aroma van essentiële olie van rozemarijn.” Ther Adv Psychopharmacol. 2012 juni;2(3):103-13. doi:10.1177/2045125312436573.

[16] Tildesley NT, Kennedy DO, Perry EK, Ballard CG, Wesnes KA, Scholey AB. (2005) – “Positieve modulatie van de stemming en cognitieve prestaties na toediening van acute doses Salvia lavandulaefolia essentiële olie aan gezonde jonge vrijwilligers.” Physiol-gedrag. 17 januari 2005; 83(5):699-709.

[17] Kennedy DO, Dodd FL, Robertson BC, Okello EJ, Reay JL, Scholey AB, Haskell CF. (2011) – “Monoterpenoïde extract van salie (Salvia lavandulaefolia) met cholinesterase-remmende eigenschappen verbetert de cognitieve prestaties en het humeur bij gezonde volwassenen.” J Psychopharmacol. 2011 augustus;25(8):1088-100. doi:10.1177/0269881110385594. Epub 2010 11 oktober.

[18] Scholey AB, Tildesley NT, Ballard CG, Wesnes KA, Tasker A, Perry EK, Kennedy DO. (2008) – “Een extract van Salvia (salie) met anticholinesterase-eigenschappen verbetert het geheugen en de aandacht bij gezonde oudere vrijwilligers.” Psychofarmacologie (Berl). 2008 mei;198(1):127-39. doi:10.1007/s00213-008-1101-3. Epub 19 maart 2008.

[19] Kennedy DO, Pace S, Haskell C, Okello EJ, Milne A, Scholey AB. (2006) – “Effecten van cholinesterase-remmende salie (Salvia officinalis) op stemming, angst en prestaties op een psychologische stressorbatterij.” Neuropsychofarmacologie. 2006 april; 31 (4): 845-52.

[20] Lopresti AL. (2017) – “Salvia (Sage): een overzicht van de potentiële cognitief verbeterende en beschermende effecten.” Drugs R D. 2017 maart;17(1):53-64. doi:10.1007/s40268-016-0157-5.

[21] de Sousa DP, de Farias Nóbrega FF, de Almeida RN. (2007) "Invloed van de chiraliteit van (R)-(-)- en (S)-(+)-carvon in het centrale zenuwstelsel: een vergelijkend onderzoek." Chiraliteit. 5 mei 2007;19(4):264-8.

[22] Juan Carlos R. Gonçalves, Aron de Miranda H. Alves, Anna Erika V. de Araújo, Jader Santos Cruz, Demetrius Antônio Machado Araújo. (2010) “Distinct effects of carvon analogen on the geïsoleerde zenuw van ratten” European Journal of Pharmacology Volume 645, nummers 1–3, 25 oktober 2010, pagina's 108-112

[23] G. Buchbauer, W. Jäger, A. Gruber, H. Dietrich (2005) "R-(+)- en S-(-)-carvon: invloed van chiraliteit op voortbewegingsactiviteit bij muizen" Flavor and Fragrances Journal Deel 20, uitgave 6 november 2005 Pagina's 686-689 DOI: 10.1002/ffj.1600
[24] Francianne P. Nogoceke, Inara MR Barcaro, Damião P. de Sousa, Roberto Andreatini (2016) “Antimanisch-achtige effecten van (R)-(−)-carvon en (S)-(+)-carvon bij muizen ”Neurowetenschappen Letters 619 (2016) 43–48.

DOORGAAN MET LEZEN

Handleiding voor natuurlijk stoppen met roken

Wilt u op een natuurlijke manier stoppen met roken? Klik op onderstaande link om de handleiding te downloaden! [wpdm_pakket id='7363']

Stop met roken met essentiële oliën

Kauwgom, tabletten, nicotinepleisters... wat als essentiële oliën het klassieke arsenaal aan tabaksvervangende therapieën in de context van stoppen met roken zouden kunnen aanvullen? Ongeveer tien jaar geleden suggereerde een klinische studie dat het inhaleren van essentiële olie van zwarte peper (pipe nigrum) rokers zou kunnen helpen de ontwenningsverschijnselen van het roken te verminderen. Stop met roken door rechtstreeks op de receptoren in te werken Tabaksvervangende therapie wordt vaak gebruikt om nicotineverslaving te behandelen. Meestal worden pleisters, kauwgom, inhalatoren of tabletten gebruikt. Deze therapeutische techniek is vaak effectief bij de behandeling van ontwenningsverschijnselen en maakt stoppen met roken mogelijk 2 . Het wordt algemeen erkend dat nicotine directe effecten heeft op de hersenen door in te werken op de nicotinereceptoren van neuronen door activering van het reuksysteem en irritatie van de luchtwegen 4 . Een therapeutisch alternatief bestaat uit het toedienen van een antagonistische stof, die de receptoren blokkeert waarop het misbruikte medicijn zich richt, zonder ze te activeren, en daardoor het euforische effect remt 3 . Een klinische studie met zwarte peper en menthol Essentiële olie van zwarte peper, relatief eenvoudig te gebruiken, zachtaardig en toch weinig bekend In de studie gepubliceerd door Jed E. Rose en Frederique M. Behrn "Inhalatie van damp uit zwarte peper-extract vermindert de ontwenningsverschijnselen van roken" (gepubliceerd in Drug and Alcohol Dependence 34 (1994) 225-229), hebben de auteurs - behorend tot ' Nicotine Research Laboratory , VA Medical Center en Department of Psychiatry van Duke University, VS '- bestudeerden een vervangend sigarettenapparaat, namelijk een buisje op basis van essentiële olie van zwarte peper (pipe nigrum). De etherische olie van zwarte peper zou namelijk waarschijnlijk een licht irriterend effect op de luchtwegen hebben en het verlangen om te roken onderdrukken . Het primaire doel van dit onderzoek was het evalueren van de effecten van de componenten van deze relatief weinig gebruikte essentiële olie op subjectieve ontwenningsverschijnselen tijdens een korte periode van onthouding van roken bij 48 mannelijke rokers van 19 en 56 jaar oud. Alle proefpersonen die aan het onderzoek deelnamen, rookten tussen de 20 en 50 sigaretten per dag. Experimenteren : Het gebruikte apparaat (EZ Quit, by Inc, Tarzana, CA) was een holle plastic buis, ongeveer zo groot als een sigaret, met een luchtinlaat aan het ene uiteinde en een mondstuk aan het andere uiteinde. Van alle deelnemers werd vereist dat zij zich minimaal 8 uur vóór aanvang van het experiment hadden onthouden van roken. De onthouding van roken werd geverifieerd door het koolmonoxidegehalte in de uitgeademde lucht te meten. De proefpersonen werden willekeurig onderverdeeld in 3 groepen: - Pepergroep : nam een ​​trekje van het apparaat dat de essentiële olie van zwarte peper levert, - Muntgroep : nam een ​​trekje van het apparaat dat een muntaroma afgeeft, namelijk menthol, - Placebogroep : gebruikte een apparaat met een lege cartridge. Alle rokers inhaleerden ad libitum (tot volledige tevredenheid) via de mond tijdens een sessie van 3 uur. Aan het einde van elk uur vulden de proefpersonen een vragenlijst in om de trekjes te evalueren ( smaak, tevredenheid, sterkte van de sensaties in verschillende delen van het kanaal, gelijkenis van de sensaties van de luchtwegen van hun eigen merk sigaretten, sensatie van nicotine - goed dat er zit geen nicotine in een van de 3 apparaten). Naast deze kwalitatieve evaluatie van de trekjes moesten de proefpersonen nog een vragenlijst invullen over de symptomen in relatie tot de effecten van de toediening van nicotine ( de wens om een ​​sigaret te roken, het negatieve effect, de opwinding, de eetlust, het gevoel van iets missen, somatische angst, maag-darmklachten, hoesten en keelpijn). Resultaten: [bijschrift id = "bijlage_3282" align = "alignright" breedte = "210"] Afb. 1 Zwarte peper is in dit opzicht duidelijk de winnende strategie De resultaten van het onderzoek waren behoorlijk verrassend: 1) Het verlangen om een ​​sigaret te roken nam aan het einde van de sessie van 3 uur veel meer af bij de pepergroep dan bij de munt- en placebogroepen (zie figuur 1). 2) Een significante vermindering van de rookwens bij de paprikagroep vergeleken met de overige groepen. [bijschrift id = "attachment_3283" align = "alignleft" width = "210"] Fig.2 Zwarte peper doet het beter dan munt, en samen doen ze het beter dan placebo 3) Het negatieve effect nam meer af bij de paprikagroep dan bij de placebogroep. Er is echter geen groot verschil met de muntgroep (zie figuur 2). 4) Geen significant verschil voor subjectieve opwinding in de 3 groepen. 5) Somatische symptomen gerelateerd aan angst waren significant verminderd voor de paprikagroep, meer dan voor de munt- en placebogroepen. 6) Zwarte peper wordt qua smaak beter gewaardeerd dan de placebo en is vergelijkbaar met munt (Fig. 3). [bijschrift id = "bijlage_3281" align = "alignright" breedte = "210"] Fig.3 Het lijkt erop dat zwarte peper "goed" smaakt ;-) 7) Het sterke gevoel in de borst is bij de paprikagroep beduidend sterker dan bij de andere groepen. Daarentegen zijn er geen significante verschillen tussen de 3 groepen voor sensaties in de tong, neus, mond en keel of luchtpijp. 8) Er is geen effect van zwarte peper-inhalaties op het geforceerde uitademingsvolume tijdens de eerste tweede 'FEV1-index' en op de gemiddelde uitademingsstroomsnelheid met 25% van het resterende volume 'FEF25' Conclusie : De resultaten van dit onderzoek bevestigen dat orale inhalatie van etherische olie van peper de sensaties van de luchtwegen die door roken worden ervaren gedeeltelijk herstelt en zo het verlangen om te roken vermindert. Essentiële olie van peper was niet alleen effectiever dan de smaakloze placebo, maar verminderde ook de drang om te roken meer dan een actieve placebo zoals munt (menthol).  En jij in dit alles? [bijschrift id = "attachment_2755" align = "alignleft" width = "225"] Adem in om het verlangen voorbij te laten gaan. Het is goed om te onthouden dat als u wilt stoppen met roken, het belangrijk is om ondersteund te worden door een competente therapeutische dienst, zoals uw apotheker, of beter nog een tabaksspecialist en/of een arts. Als onderdeel van het spenen houdt niets je tegen om bij elke onweerstaanbare drang etherische oliën rechtstreeks uit het flesje in te ademen. De aldus beoefende inhalatie is zonder contra-indicatie met pepermunt, ylang-ylang en natuurlijk zwarte peper. Zorg er echter voor dat u niet overdrijft en rustig inhaleert, bijvoorbeeld door elke keer dat u wilt roken drie keer diep adem te halen, maar niet meer. In dezelfde geest kan uw apotheker u zelf een inhalator (van het type "beademingsslang") aanbieden, die hij zal hebben klaargemaakt met een patroon gedrenkt in essentiële olie van zwarte peper of pepermunt. Een buis van dit type is momenteel te koop bij de aankoop van een synergie voor natuurlijke verdedigingsoplossingen uit het Aromaforce-assortiment. Hoe het ook zij, neem altijd contact op met een gezondheids- en verslavingsprofessional voordat u aan de slag gaat , zodat u de opnamemethode kunt vinden die het beste bij u past. Houd uw motivatie in gedachten en laat uw dierbaren u aanmoedigen. Het spel is de moeite waard, want uiteindelijk zul je met nog meer emotie genieten van het reukgenot van etherische oliën! Referenties: 2 Stead, LF, Perera, R., Bullen, C., Mant, D. en Lancaster, T. (2008). Nicotinevervangende therapie voor stoppen met roken. Cochrane-database met systematische reviews. (1), CD000146. 3 Didier Jutras-Aswad, Julie Bruneau en Yasmin L. Hurd. Neurobiologie van drugsverslaving: recente ontwikkelingen en nieuwe interventiestrategieën. Drugs, gezondheid en samenleving, vol. 8, nr. 2, 2009, blz. 27-73. 4 Albino J. Oliveira-Maia et al. Nicotine activeert TRPM5-afhankelijke en onafhankelijke smaakroutes". Januari 2009 online vroege editie