Citrusvruchten en bananen vertegenwoordigen wereldwijd de twee economisch belangrijke fruitgewassen. De belangrijkste oorzaken van verliezen na de oogst van deze vruchten zijn blauwe schimmel veroorzaakt door Penicillium italicum en groene schimmel veroorzaakt door Penicillium digitalatum voor citrus, en anthracnoseziekte veroorzaakt door Colletotrichum musea voor bananen. Om deze ziekten het hoofd te bieden, wordt al lang een behandeling met chemische fungiciden tijdens het conditioneringsproces gebruikt.
Tegenwoordig wordt een dergelijke behandeling uitgedaagd vanwege de volgende redenen:
- Hoog gehalte aan residuen van chemische fungiciden in voedingsproducten
- Giftigheid van chemische fungiciden en risico's voor de menselijke gezondheid en het milieu,
- Ontwikkeling van ziekteverwekkerpopulaties die resistent zijn tegen chemische fungiciden,
- Beperking of verbod op het gebruik van een aantal chemische fungiciden door de wetgeving.
Dit heeft de zoektocht naar alternatieve benaderingen gemotiveerd. Essentiële oliën (EO's) gewonnen uit aromatische planten staan bekend om hun antischimmeleffecten en kunnen dus worden gebruikt tegen plantenplagen. Het huidige werk werd daarom ondernomen om het effect van tien Eos op de in vitro groei van P. italicum, P.digitatum en C. musea te bestuderen.