"You must be the change you want to see in the world"

- Gandhi -

Herbebossing geïntegreerd in het plaatselijke leven.

Pranarôm neemt deel aan projecten voor duurzame ontwikkeling door verschillende organisaties over de hele wereld te steunen. Sinds 2013 maken wij deel uit van het project Graine de Vie.

Nog altijd in Madagaskar en met name bij Loharano op het eiland Nosy Be, doen wij al het mogelijke om verschillende projecten uit te voeren. Momenteel leveren wij goede kano's aan onze producenten van calophyllum-olie. Het doel is om de bomen die zich op hun terrein bevinden zoveel mogelijk te behouden. Om deze kano's te bouwen worden snelgroeiende invasieve boomsoorten gebruikt.

Graine de vie – protection et restauration forestière - pépinière Pranarôm

Met onze AROMAFORCE Zuiverende Spray steunen wij de organisatie Graine de Vie.

Graine de Vie – bescherming en herstel van bossen 

Ieder van ons kan op zijn eigen manier iets positiefs doen! Uit deze bewustwording is Graine de Vie in 2009 ontstaan. In Madagaskar werd de eerste kwekerij verwezenlijkt en 100.000 bomen werden geplant. Deze keuze is strategisch omdat Madagaskar een van de plekken op de wereld is waar herbebossing een echt systeemeffect kan hebben (het land is nummer 5 van armste land ter wereld op de IMF-lijst), maar dat meer dan andere zou lijden als er niets wordt ondernomen (op de IPCC-lijst staat het op plek 3 van landen die het meest aan de gevolgen van de opwarming van de aarde blootgesteld zijn). Madagaskar is ook een van de meest ontboste landen ter wereld, een van de landen met de grootste voor herbebossing beschikbare oppervlakte en een van de landen op onze planeet waar de neerslaghoeveelheid herbebossing mogelijk maakt.

In elf jaar tijd is Graine de Vie een van de belangrijkste organisaties geworden die betrokken is bij het bosherstel in Madagaskar

Graine de vie – protection et restauration forestière - pépinière

35.000.000 geplante bomen, 218 kwekerijen verspreid over 16 van de 22 regio's in een land dat groter is dan Frankrijk, 9 projecten voor het herstel van de mangrove, 12 projecten voor de bescherming en het herstel van de nationale parken van Madagaskar.

Bij dit overzicht moeten ook de miljoenen bomen worden gerekend die niet zijn vernietigd dankzij de voorlichting over de bescherming van de bestaande bossen die is gegeven door hun teams in de 151 gemeenten waar zij de leiding hebben over een of meerdere projecten (d.w.z. bijna een vijfde van alle gemeentes in Madagaskar).

Graine de vie – protection et restauration forestière - projet social

Het door Graine de Vie opgezette project is geëxporteerd naar Togo, maar ook naar Benin, Kameroen en Ghana.

Naast deze milieucomponent is er ook een brede sociale component:

  • 1) De helft van de bomen die door de leden van Graine de Vie worden geplant, zijn gewassen die grondstoffen opleveren voor het dagelijks leven van de bewoners (fruitbomen, koffie, cacao, avocado's, bomen voor etherische oliën...).
  • 2) Graine de Vie levert een dagloon op voor duizenden mensen tijdens de verschillende fasen van de productie tot aan het planten van bomen (kwekers, maken van omheiningen, oogsten van zaden, grondwerk, oppotten, verplanten, vervoeren van planten, graven van putten, enz.)
  • 3) Graine de Vie maakt honderdduizenden mensen bewust van de noodzaak om bossen te beschermen en te herstellen om een betere toekomst voor de bevolking te waarborgen.
  • 4) Zij besteden 5% van hun middelen aan humanitaire projecten. In 2020, toen de corona-crisis het land verlamde, deelden de teams 100.000 maaltijden uit in de armste wijken van de Malagassische hoofdstad Antananarivo.

Koolstofcompensatie

Koolstofcompensatie wordt bereikt door het planten van bomen tijdens grootschalige projecten waarbij de kwekerijen en plantages worden beheerd door Graine de Vie.

Grootschalige herbebossingsprojecten

In 2010 is Graine de vie begonnen met het eerste grote herbebossingsproject in het noordoosten van Madagaskar, ten zuiden van de stad Antalaha op het Ampohibe-terrein. Voor dit beplantingsprogramma van meer dan 10.000 hectare moesten vier kwekerijen in drie verschillende gemeenten worden verwezenlijkt. Er zijn meer dan 2.000.000 bomen geplant met een succespercentage van meer dan 60%. 

Laten we ons inzetten voor de natuur.

De nieuwe wereld die na deze gezondheidscrisis moet worden opgebouwd, is afhankelijk van ons allemaal. Het is aan ons om vandaag de keuze te maken over wat we in de toekomst voor onze kinderen willen.

Wij bevinden ons op een duidelijk kruispunt en deze coronacrisis brengt ons in een ongekende situatie waarin we moeten nadenken over onze excessen. Het moet de drijvende kracht worden van een radicale verandering in de richting van een rechtvaardigere, vreedzamere, gelukkigere en duurzamere wereld.

Graine de vie – sponsor Pranarôm

Voor zijn 30-jarige bestaan, wil Pranarôm nog een stapje verder gaan in het steunen van de organisatie Graine de Vie door sponsor te worden van de mooiste kwekerij van Afrika in de buurt van Antananarivo in Madagaskar. 

Deze kwekerij produceert jaarlijks 600.000 jonge boompjes, die aan het begin van het regenseizoen (december) worden verdeeld onder alle organisaties, gemeenten, ministeries en particulieren die in de hoofdstad en binnen een straal van 50 kilometer bomen willen herplanten.

De kwekerij blijft groeien en er werken nu meer dan twintig werknemers en een fulltime technische staf van vijf mensen.

Frédéric Debouche en Gérard Poncet, initiatiefnemers van het project Graine de vie.