Bébé et maternité

Verwen mijn baby met essentiële oliën

Soigner mon bébé avec des Huiles Essentielles

Als essentiële oliën echte bondgenoten zijn in uw dagelijks leven, moet u weten hoe u ze met voorzichtigheid moet gebruiken, en nog meer voor uw baby of jonge kind. Het gebruik van etherische oliën bij uw kleintje vereist een goede kennis van aromatherapie en een nauwgezette naleving van de doseringen. Wil meer weten ?

Essentiële oliën voor baby's

Allereerst moet u weten dat het niet wordt aanbevolen om essentiële oliën te gebruiken onder de leeftijd van drie maanden en dat niet alle essentiële oliën ook na deze leeftijd zijn toegestaan. De reden waarom wij het gebruik van etherische oliën vóór 3 maanden afraden is dat baby’s te jong zijn om aan deze werkzame stoffen te worden blootgesteld.

In Straatsburg toonde een neonatologisch onderzoek echter aan dat de verspreiding van vanille een positieve invloed had op de ademhalingsfrequentie van premature baby's en op de vermindering van plotselinge sterfte. Dankzij dit onderzoek weten we dat bepaalde essentiële oliën die verstandig worden gebruikt, gunstige effecten kunnen hebben op baby's. Het is echter essentieel dat dit onder toezicht staat van een zorgverlener.

Essentiële oliën zijn actieve, geconcentreerde en zeer krachtige stoffen. Als je ze met voorzichtigheid en kennis gebruikt, kunnen ze natuurlijke dagelijkse bondgenoten voor je baby zijn. Om te beginnen volgen hier enkele essentiële voorzorgsmaatregelen en een samenvattende tabel waarmee u uw mengsels van essentiële oliën en plantaardige oliën kunt maken, afhankelijk van de leeftijd van uw kind.

Hier zijn enkele essentiële voorzorgsmaatregelen en een samenvattende tabel die u zullen helpen uw mengsels van etherische oliën en plantaardige oliën te maken, afhankelijk van de leeftijd van uw kind.

Voorzorgsmaatregelen

 • De keuze van de etherische olie is essentieel : het is verboden om neurotoxische etherische oliën te gebruiken, zoals: pepermunt, rozemarijn en kamfer, menthol-eucalyptus, enz. en te neurotonisch en dermocaustisch, zoals: kaneel, oregano, tijmthymol, bonenkruid, enz.;
 • Geen orale route vóór de leeftijd van 6 jaar. Geef vóór deze leeftijd altijd de voorkeur aan de cutane route, diffusie of rectale route;
 • Op de huid, altijd verdund met een Plantaardige Olie en maximaal 30%;
 • Als u een fotosensibiliserende etherische olie gebruikt, mag u gedurende 6 uur na gebruik niet aan de zon worden blootgesteld;
 • Niet aanbrengen in de oren, ogen of neus.

Dit advies geldt ook voor volwassenen: Begin met een huidtest van de Essentiële Olie door een druppel in een beetje water te verdunnen en het mengsel op de holte van de elleboog van uw baby aan te brengen. De huid is daar erg kwetsbaar, het is een goede allergietest. Zonder reactie gedurende 24 uur kunt u de etherische olie gebruiken.

Het is het beste om vóór gebruik advies in te winnen bij een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg.

Verdunningstabel voor kinderen

verdunningstabel
 • Voor de cutane route behandelen we met betrekking tot het doelorgaan . (Bijvoorbeeld: buikpijn = we masseren de maag);
 • Voor diffusie: 3 druppels in een ultrasone diffuser gedurende een half uur, daarna een half uur wachten voor het slapengaan. Niet verspreiden als het kind slaapt.

Sommige essentiële oliën worden aanbevolen om de baby te kalmeren

Ravintsara en Niaouli tegen infecties van de kleine luchtwegen (verkoudheid-bronchitis)

Een verkoudheid verandert bij peuters snel in bronchiolitis . Bepaalde essentiële oliën kunnen microben elimineren en het immuunsysteem ondersteunen, zoals Essentiële Olie Ravintsara of zelfs Niaouli etherische olie.

Voorbeelden van gebruik:

 • Om uw baby die naar de crèche gaat te beschermen : als hij bijvoorbeeld 1 jaar oud is, bereidt u de verdunning van 11% voor en brengt u de oplossing elke ochtend aan op de voetzolen: 3 druppels van het mengsel. (5 dagen per week gedurende de gehele risicoperiode);
 • Als uw baby symptomen van verkoudheid vertoont : hij is 9 maanden oud, u kunt een synergie van 10% bereiken en 3 tot 4 druppels aanbrengen, 3 tot 4 keer per dag tot verbetering).

Tea tree voor huidproblemen

Tea-tree etherische olie , een geweldig antibacterieel middel, is effectief in de strijd tegen vele infecties en helpt ook bij het wegwerken van huidinfecties (wonden, mycosen, puistjes, enz.), KNO-infecties (bronchiale infectie) of parasitaire (darmwormen). ).

Voorbeeld van gebruik:

Bijvoorbeeld tegen een Sint-Catharinawiel, een klein puistje of een ontstoken wondje. Verdun de etherische olie afhankelijk van de leeftijd van het kind. Als het bijvoorbeeld 3 jaar oud is, meng dan 1 druppel etherische olie van Tea Tree met 2 druppels plantaardige olie (1 druppel op 3 druppels in totaal, of 33%), om lokaal aan te brengen.

Edele kamille en petitgrain bigarade om te ontspannen en bij maag-darmklachten

Zenuwverzachtend bij uitstek, Edele Kamille Essentiële Olie is ook krampstillend en ontstekingsremmend. Dat maakt het een echte bondgenoot bij koliek.

Als u de geur van citrusvruchten verkiest, heeft de essentiële olie van Petitgrain bigarade prachtige kalmerende en ontspannende eigenschappen op de huid of via diffusie.

Voorbeeld van gebruik :

Is je baby zenuwachtig? Huilt hij en heeft hij steeds heviger koliek? Edele Kamille Essentiële Olie kan worden gebruikt. Meng in je hand 1 druppel Edele Kamille Essentiële Olie met 2 druppels Zoete Amandel Plantaardige Olie . Verwarm het mengsel tussen je handen en masseer vervolgens de buik van de baby.

Edele laurier bij mondproblemen

Edele Laurier etherische olie is vooral geïndiceerd bij mondproblemen: tandjes krijgen, impetigo . Ook is het een aanrader om het zelfvertrouwen te versterken als je kleintje bijvoorbeeld naar school gaat en het zenuwstelsel reguleert. Gebruik voor dit laatste de reuktechniek (1 druppel op elke pols en 3 keer achter elkaar diep ademhalen, verdund met een plantaardige olie als uw kind jonger is dan 6 jaar).

Voorbeeld van gebruik:

Voor een mondprobleem: meng 2 druppels Noble Laurel Essentiële Olie met 1 druppel Plantaardige Olie, masseer maximaal 2-3 keer per dag in de mond.

Italiaanse helichrysum (Immortelle) bij blauwe plekken en/of bultjes

Antitraumatisch en ontstekingsremmend bij uitstek,Immortelle Essentiële Olie wordt erkend als een wonderbaarlijke etherische olie! Om er meer over te weten te komen, ga naar het blogartikel: De mysterieuze Italiaanse Helichrysum gewijd aan deze essentiële olie.

Voorbeeld van gebruik:

Masseer 1 druppel Immortelle Essentiële Olie , gemengd met 2 druppels Plantaardige Olie, op blauwe plekken en bultjes zodra deze waarschijnlijk de oorzaak zijn (tot 3 keer per dag).

Echte lavendel om luizen te bestrijden en lekker te slapen

Essentieel voor thuis , echte lavendel etherische olie Het is bekend dat het het zenuwstelsel reguleert en kalmeert en ontspant, zodat u een rustige nacht kunt doorbrengen. Het is ook een uitstekend luizenafweermiddel.

Voorbeelden van gebruik:

 • Voor een goede nachtrust: 1 druppel op het kussen vóór het bedtijdritueel;
 • Om luizen te voorkomen : Spray echte essentiële lavendelolie met behulp van de aromaself-spraycontainer op de kraag van jassen, bijvoorbeeld 's ochtends voordat u naar school gaat.

Een reeks eindproducten: Pranabb

Hierboven zag je dat bepaalde essentiële oliën zelfs voor de allerkleinsten kunnen worden gebruikt. Als u echter op zoek bent naar een eenvoudige en veilige toegang, het resultaat van 30 jaar expertise in aromatherapie, dan is er het PranaBB-assortiment . In dit bereik wordt elke samenstelling nauwkeurig bestudeerd op basis van de toxiciteit van de moleculen in de essentiële oliën, de dosering wordt aangepast aan baby's en de toedieningswegen. Elke formule is geregistreerd bij de autoriteiten en voldoet aan de geldende regelgeving.

 • De borstbalsem : De borstbalsem is een zeer zachte en gecertificeerde biologische gel met essentiële oliën van balsemspar, zwarte spar, gepelde marjolein en geurige inula. Een ideale aromatische synergie om de ademhaling te vergemakkelijken en te zuiveren;
 • Massageolie met natuurlijke afweer : de baby gaat naar de crèche en je wilt zijn natuurlijke afweer versterken, zodat hij in topvorm blijft en ziektekiemen vermijdt. Ontdek de nieuwe formule van deze massageolie verrijkt met essentiële oliën van Tijm CT Thujanol, Lavandin Super, Ravintsara, Mandravasarotra of zelfs Citroenessence. Deze essentiële oliën met prachtige antivirale, immunostimulerende en antibacteriële eigenschappen zijn ideaal voor baby's om in topvorm te blijven;
 • Massageolie voor spijsverteringscomfort : gecertificeerde biologische massageolie met essentiële oliën van edele kamille, echte lavendel, bittere sinaasappel petitgrain en venkel. Een aromatische synergie om maagkrampen te verlichten, de spijsvertering te bevorderen en de onrust van de baby te verzachten na een gevoel van ongemak;
 • De tandgel : Zijn tanden doen hem lijden… De “Dentaling” gel is een tandvleesgel met een aangename smaak, zonder suiker, met gecertificeerde biologische essentiële oliën van katrafay, edele kamille en kruidnagel, gecombineerd met het olieachtige maceraat van calendula. Een zachte aromatische formule die het ongemak van de baby kalmeert en verzacht. Het product kalmeert gevoelig tandvlees snel en in alle veiligheid;
 • Ook voor rode en geïrriteerde babybilletjes, blauwe plekken en bultjes en muggenbeten vind je in het PranaBB assortiment oplossingen.

De uitzending voor baby's

Diffusie is een zeer zachte aromatherapietechniek. Het maakt het mogelijk dat essentiële oliën in de lucht worden verspreid om deze te zuiveren of om essentiële oliën te verspreiden die een impact hebben op onze emoties.
Moeders weten dat ze de babykamer vóór het slapengaan kunnen aromatiseren om de lucht te zuiveren of de slaap te bevorderen. Het is een eenvoudig en nuttig gebaar dat elk gezin kan waarderen. Er is geen contra-indicatie, zolang u deze essentiële oliën zorgvuldig heeft geselecteerd, omdat sommige niet geschikt zijn voor verspreiding of voor kinderen. Het is echter belangrijk om te weten dat u nooit moet diffuseren terwijl het kind slaapt en dat u ervoor moet zorgen dat u de essentiële oliën niet op het gezicht van de baby richt.

De DOUDOU diffuser/nachtlampje is speciaal ontworpen voor de babykamer. Het werkt met 3 druppels essentiële oliën geschikt voor baby's en water (ultrasone diffuser). Het heeft verschillende uitzendfuncties, namelijk “ continue modus ” en “discontinue modus” . Discontinue modus betekent dat het 30 seconden “aan” en vervolgens 30 seconden “uit” draait. Wat de uitzendduur betreft, deze stopt naar keuze na 1 uur, 3 uur of 7 uur uitzending. Deze modi zijn zo ontworpen dat u volkomen kalm of sereen blijft, omdat er alles aan wordt gedaan om de toxiciteit van etherische oliën te vermijden. Kies voor een kinderkamer bij voorkeur de discontinue modus en zend niet langer dan een uur uit.

Wat betreft diffusiemengsels van etherische oliën zijn verschillende essentiële oliën geschikt voor diffusie in de huiskamers van een baby vanaf de leeftijd van 3 maanden. Om de zaken te vereenvoudigen, biedt Pranarôm 3 mengsels van essentiële oliën aan die speciaal zijn samengesteld voor baby's: slaapverspreiding , ontsmetting Of Citroengras .

Gebruikstips :

 • Vanaf 3 maanden;
 • 3 druppels in de ultrasone diffuser;
 • 30 minuten diffusie (schakel 30 minuten voor het slapengaan uit).

DOORGAAN MET LEZEN

Gastro-enteritis-epidemie. Een protocol op basis van essentiële oliën voor iedereen

Het netwerk van Franse peilartsen is duidelijk: het hele grondgebied van Frankrijk is onlangs getroffen door een epidemie van gastro-enteritis. In feite hebben de gevallen van acute diarree die tijdens consultaties in de huisartsgeneeskunde werden onderzocht, de epidemische drempel overschreden. Deze drempel is vastgesteld op 283 gevallen per 100.000 inwoners. Op 19 januari waren er ruim 300 gevallen per 100.000 inwoners. Alle regio's worden getroffen door gastro-enteritis. Het is daarom tijd om de juiste maatregelen te nemen om de verspreiding van virussen te beperken. Het grondig ontsmetten van je handen lijkt de belangrijkste aanbeveling van de autoriteiten. Maar wat kunnen we doen met essentiële oliën om onszelf te beschermen of uit de problemen te komen in geval van “gastro”? Vorig jaar spraken we op deze blog al met u over formules op basis van essentiële oliën om het spijsverteringskanaal te desinfecteren en de ongemakken van gastro-enteritis effectief te bestrijden met aromatherapie. Dit jaar biedt Dominique Baudoux, aromatoloog-apotheker, ons een zeer compleet protocol om de gastro-enteritis-epidemie aan te pakken: 1/ Handdesinfectie: Dominique Baudoux adviseert 3 tot 6 handreinigingen per dag, vooral vóór de maaltijd, met een geschikte zeep. 2/ Preventie van infectie: Volwassenen: Dominique Baudoux raadt aan om 's ochtends en 's avonds een capsule Oléocaps 2 in te nemen. Voeg hieraan een buikmassage toe met 10 druppels Aromaforce Natuurlijke weerstand-oplossing 's morgens en' s avonds. Kinderen van 4 tot 12 jaar: Verminderen tot één capsule Oléocaps 2 's ochtends en een buikmassage met 8 druppels Aromaforce-oplossing 's morgens en' s avonds. 3/ Overstappen op curatieve behandeling bij infectie: Volwassenen: Dominique Baudoux raadt aan om driemaal daags 3 Oléocaps 2-capsules in te nemen gedurende drie dagen en vervolgens driemaal daags twee capsules gedurende nog vier dagen. Masseer bovendien 12 druppels Aromaforce-wrijving op de maag, zes tot acht keer per dag gedurende vijf dagen. Kinderen (8 tot 12 jaar): Dominique Baudoux raadt aan om gedurende vijf dagen driemaal daags 2 capsules Oléocaps 2", in te nemen. Bovendien masseren we 6 tot 8 keer per dag 8 druppels Aromaforce-wrijving op de maag. Kinderen (4 tot 7 jaar): Neem een ​​enkele capsule Oléocaps 2, drie tot vier keer per dag gedurende 5 dagen EN Aromaforce wrijving: 6 druppels op de maag, 4 tot 6 keer per dag. Baby's van 0 tot 12 maanden: Dominique Baudoux nodigt ons uit om 5 druppels van een preparaat op basis van essentiële oliën op de buik van de baby te masseren, maximaal zes keer per dag gedurende vijf dagen. Formule: HECT Palmarosa 2 ml, HECT Dragon 1 ml, HECT Edele Kamille 0,5 ml, in HV Abrikozenpitten QSP 10 ml Baby's van 13-30 maanden: Een massage op de buik is mogelijk met 6 druppels van het volgende mengsel, zes keer per dag gedurende vijf dagen. Formule: HECT Palmarosa 2 ml, HECT Mandravasarotra 2 ml, HECT Dragon 1 ml, HECT Edele Kamille 0,5 ml, in HV Abrikozenpitten QSP 10 ml. Hoe zit het met ZWANGERE VROUWEN of VROUWEN die borstvoeding geven? Zwangere vrouw jonger dan 3 maanden: geen gebruik van etherische oliën mogelijk zonder hulp van een gekwalificeerde arts. Zwangere vrouw langer dan 3 maanden: Het is mogelijk om 3 maal daags 1 capsule Oléocaps 1 in te nemen gedurende maximaal 5 dagen. Vrouw die borstvoeding geeft: Als kuur is het mogelijk om driemaal daags 2 capsules Oléocaps 1 bij de maaltijd in te nemen. Let op: De protocollen in dit artikel zijn afkomstig van een apotheker. Het is echter absoluut noodzakelijk om bij aanzienlijke spijsverteringsproblemen een arts en uw eigen apotheker te raadplegen.

Welke essentiële oliën voor mijn baby?

Ja, sommige essentiële oliën kunnen worden gebruikt om mijn baby en kind te behandelen. Voor jonge ouders vormen ze goede oplossingen voor kleine alledaagse kwaaltjes en toenemende weerstand. Ze vereisen echter een goede kennis van aromatherapie, nauwgezette naleving van doseringen en voorzorgsprincipes. Bepaalde essentiële oliën, altijd gemengd met plantaardige olie, kunnen zo het potentieel van uw EHBO-doos vergroten. Maar als u op zoek bent naar eenvoudige en veilige toegang, het resultaat van 30 jaar expertise in aromatherapie, dan is er het PranaBB-assortiment met producten die geschikt zijn voor elke omstandigheid. De 6 essentiële oliën voor de verzorging van baby's Edele kamille etherische olie Zenuwverzachtend bij uitstek, de essentiële olie van Edele Kamille is ook krampstillend en ontstekingsremmend. Dat maakt het een echte bondgenoot bij koliek . Gebruikstips: Vóór 1 jaar: verdun 1 druppel etherische olie voor 9 druppels plantaardige olie van zoete amandel . Van 3 tot 6 jaar: 2 druppels etherische olie voor 8 druppels plantaardige olie van zoete amandel en 3 druppels etherische olie voor 7 druppels plantaardige olie. Masseer 2-3 druppels van het mengsel 2-3 keer per dag op de buik van de baby. De + Pranarôm: PranaBB Maagcomfort massageolie op basis van essentiële oliën van venkel , zoete sinaasappel , groene munt en gember . Masseer de maag zachtjes met de klok mee, maximaal 3 toepassingen per dag. Mandravasarotra etherische olie Antiviraal en antibacterieel , maar ook slijmoplossend en immuunstimulerend. Zo kan de essentiële olie van Mandravasarotra preventief of curatief worden gebruikt, vanaf het verschijnen van de eerste symptomen van verkoudheid en om droge en natte hoest te bestrijden. Gebruikstips: Gebruik dezelfde verdunningsprincipes als voor Edele Kamille; Masseer in het gevoelige gebied (borst, keel, rug, voetzolen). De + Pranarôm: PranaBB borstbalsem met essentiële oliën van zwarte spar , balsemspar , gepelde marjolein en geurige inula . Vanaf 5 kg één keer per dag een beetje op de borst en rug masseren, vanaf 10 kg twee keer per dag gedurende maximaal 5 dagen. Essentiële olie van rozenhout of tea tree Deze essentiële oliën komen uit dezelfde biochemische familie en zijn goede antivirale, schimmelwerende, antibacteriële en immunostimulantia . Ze zullen daarom worden gebruikt om linnengoed, de thermometer te desinfecteren of om de werking van de essentiële olie van Mandravasarotra te versterken. Gebruikstips: In het laatste geval verdun je vóór 1 jaar 1 druppel essentiële olie van rozenhout en 1 druppel essentiële olie van Mandravasarotra in 18 druppels plantaardige olie van zoete amandel. Na 2 jaar: 2 druppels essentiële olie van rozenhout + 2 druppels essentiële olie van Mandravasarotra voor 16 druppels plantaardige olie. Hetzelfde voor kinderen van 3 tot 6 jaar: meng 3 druppels essentiële olie van rozenhout met 3 druppels essentiële olie van Mandravasarotra voor 14 druppels plantaardige olie. Masseer vervolgens 2-3 druppels van het mengsel 2-3 keer per dag op de borst en bovenrug. Immortelle etherische olie Antitraumatisch en ontstekingsremmend bij uitstek. Masseer 1 druppel gemengd met 2 druppels plantaardige olie op blauwe plekken en bultjes zodra deze waarschijnlijk de oorzaak zijn. De + Pranarôm: De PranaBB-gel tegen kneuzingen/bultjes op basis van essentiële oliën van Immortelle , groenblijvende cipres , citroen, Katrafay en pistachemastiek . Vanaf 9 maanden. Edele essentiële olie van laurier Edellaurier etherische olie is vooral geïndiceerd bij mondproblemen : tandjes krijgen, spruw, impetigo. Het is echter ook aan te raden om het zelfvertrouwen te versterken, bijvoorbeeld als je kleintje naar school gaat, en het zenuwstelsel te reguleren . Gebruik voor dit laatste de reuktechniek. Bij een mondprobleem: Meng 1 druppel etherische olie met 1 druppel plantaardige olie om maximaal 2-3 keer per dag in de mond te masseren. De + Pranarôm: PranaBB tandgel met essentiële oliën van Katrafay , Edele Kamille en Kruidnagel . Te gebruiken vanaf 5 maanden, maximaal 4 keer per dag. Echte etherische olie van lavendel 1 druppel op het dekbed van een baby die moeite heeft met slapen of in diffusie, True Lavender Essential Oil is ook een uitstekend afweermiddel tegen luizen . Het enige wat u hoeft te doen is 1 druppel pure etherische olie op de halsband van mijn kind te doen voordat hij naar school gaat. De + Pranarôm: De 2 in 1 anti-luizenbehandeling bestaat uit een spray en een shampoo met essentiële oliën van Tea tree , Lavandin , Steranijs en Ylang-Ylang . Er bestaan ​​ook andere producten voor de behandeling van luizen. Voor andere vervelende beestjes zoals muggen biedt het PranaBB-assortiment ook een anti-muggenroller en een nabeetroller . Hydrosolen Wat we daarentegen zonder zorgen bij de kleintjes kunnen gebruiken, zijn aromatische hydrosolen . Bloemenwater dat voortkomt uit destillatie , ze zijn prachtig om te verzachten, zuiveren, ontlasten of versterken . Kortom, een verwennerij voor de tere en gevoelige huid van de kleintjes. Ontdek in het blogartikel “Alles over onze 100% natuurlijke hydrosolen” de verschillende voordelen en toepassingen hiervan. Algemene voorzorgsbeginselen Afhankelijk van de biochemische families van de aromatische moleculen in etherische oliën kunnen we bepalen of er met meer of minder voorzichtigheid mee moet worden omgegaan. Bepaalde moleculen zijn bijvoorbeeld dermocaustisch of neurotoxisch, zoals uitgestraalde eucalyptus , die 1,8 cineol bevat en met de grootste waakzaamheid moet worden gebruikt. In dit specifieke geval geven we de voorkeur aan: Mandravasarotra etherische olie boven Ravintsara . Geen orale toediening vóór 6 jaar. Wij geven de voorkeur aan het masseren van etherische oliën op de huid in het betreffende gebied (nek, keel, maag, tanden, blauwe plekken, waarbij de ogen en slijmvliezen absoluut worden vermeden). Als je niet weet hoe je het op een bepaalde plek moet plaatsen, blijven de voetzolen, de borstkas en de bovenrug strategische plekken. De juiste verdunningen: 0 tot 1 jaar: 1 druppel maximaal 3x/dag verdund tot 10%, d.w.z. 1 druppel etherische olie voor 9 druppels plantaardige olie; 1 tot 2 jaar: 2 druppels 3x/dag verdund tot 20%, d.w.z. 2 druppels etherische olie voor 8 druppels plantaardige olie; 2 tot 3 jaar: 3 druppels 3 maal per dag verdund tot 30%, d.w.z. 3 druppels etherische olie voor 7 druppels plantaardige olie.