Tijm etherische olie CT thujanol

Huile essentielle de Thym CT thujanol

Als we het over tijm hebben, moeten we onszelf een essentiële vraag stellen, namelijk: welke? Hoewel het voor deskundigen op het gebied van etherische oliën duidelijk is, zijn er inderdaad veel soorten tijm. Vandaag praat Dominique Baudoux, oprichter van de wetenschappelijke aromatherapie Pranarôm, met ons over de etherische olie Thyme CT thujanol.

Tijm etherische olie CT thujanol

Chemotype

Als u door het Provençaalse kreupelhout loopt, lijdt het geen twijfel dat uw voeten op wilde tijm zullen trappen, ook wel lokale tijm genoemd. Deze aromatische plant wordt enorm gewaardeerd in de culinaire kunsten, maar nog meer in de kruidengeneeskunde om aftreksels te maken met anti-infectieuze geneeskrachtige eigenschappen. Als je hier en daar een paar takken van deze lokale tijm plukt die je onder je neusgaten draagt, zal je reukvermogen verschillen in geur van de ene tak tot de andere waarnemen. We hebben het typische voorbeeld van het begrip ‘chemotype’ als we het over tijm hebben. Het chemotype is het biochemische ras van de etherische olie, gekenmerkt door de aanwezigheid van een zeer specifiek molecuul en verschillend van andere etherische olie-extracten. Als het molecuul anders is, is de farmacologische activiteit anders en zullen de therapeutische toepassingen net zo verschillend zijn. We hebben dus CT linalooltijm, CT geramioltijm, CT thujanoltijm, CT citronelloltijm, enz.

Beschrijving

Tijm is een kleine onderstruik met een grijsachtig en enigszins onvolgroeid uiterlijk. Ze groeien in groepjes midden in de rotstuin en stellen een droge, zonnige grond op prijs. De bladeren zijn klein, leerachtig, smal en wanneer ze worden geplet, geven ze een sterke aromatische geur af die kenmerkend is voor het chemotype van de plant. Zoals bij alle planten van de Lamiaceae-familie , zijn het de bloeiende toppen die worden geoogst voor een distillatie. Hiervoor is 200 tot 250 kg plantaardig materiaal nodig om 1 liter van deze kostbare aromatische kwintessens te verkrijgen.

 

molécule aromatique : alcool terpénique

Therapeutische activiteit

In de context van het gepresenteerde document zullen we ons bezighouden met de essentiële olie van tijm CT thujanol, een terpeenalcohol die aanwezig is in concentraties van 15 tot 25%. Daarnaast nog enkele andere moleculen van het terpeenalcoholtype die een totale concentratie van bijna 50% voor deze moleculair actieve ingrediënten mogelijk maken. De genezende eigenschappen van de actieve ingrediënten van deze essentiële olie zijn: zeer effectief anti-infectieus met een breed werkingsspectrum, anders: antibacterieel, antiviraal en antischimmel; immunomodulerend, positief, bloedsomloopactivator en regeneratief voor levercellen.

De pathologieën waarvoor tijm CT met thujanol uitstekende resultaten biedt, zijn alle infecties op alle niveaus van het lichaam, en vooral op de instrumenten en sinusitis van de KNO-sfeer , op tonsillitis, tracheitis en laryngitis van de bovenste luchtwegen, evenals op bronchitis. Het belang ervan blijkt ook uit het verlichten van urineweginfecties: blaasontsteking, urethritis, pyelonefritis, enz. en gynaecologische infecties: vaginale herpes, papillomavirus, vaginitis, bartholinitis, enz. Deze essentiële olie is ook geschikt voor de behandeling van vele dermatosen: koortsblaasjes, gordelroos, waterpokken , acne, abcessen, geïnfecteerde wonden, steenpuisten, enz.

MAAR NOG STEEDS ?

Een bepalend element voor het gebruik ervan is de zeer goede huidtolerantie, waardoor gebruik in zuivere vorm zelfs mogelijk is bij infectie. Maar voor een vereenvoudigde praktijk die toepasbaar is op alle soorten patiënten, voeren we altijd een verdunning uit van maximaal 50% van deze essentiële olie met 50% plantaardige olie, bijvoorbeeld abrikozenpitten . Het geautoriseerde gebruik ervan bij baby's, zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en senioren betekent dat het een voorkeursplaats zal hebben in alle aromabibliotheken van het gezin. De apotheker zal op geen enkel moment aarzelen om deze tijm CT-thujanol op te nemen in alle galenische dragers en alle galenische vormen die worden gekozen op basis van de wijze van toediening in het licht van de pathologie. Een orale route voor angina is dus bijvoorbeeld noodzakelijk door het nemen van:

  • 3 pure druppels in de mond of op een stukje rietsuiker of in een theelepel honing of yoghurt of plantaardige olie, 3 tot 5 keer per dag herhaald ( protocol voor volwassenen ).

Omdat deze orale suggestie bij jonge kinderen onmogelijk is, zullen we op de infectie (op de keel) toepassen:

  • 2 druppels CTE Thyme CT thujanol gemengd met 2 druppels HV, 3 keer per dag herhalen gedurende 5 dagen.

Voor deze luchtweginfectie zou uiteraard de rectale route worden gekozen, maar het vereist kennis en expertise dat alleen kennis verworven tijdens de professionele opleiding volledige effectiviteit garandeert zonder de geringste toxiciteit.

Tijm CT thujanol staat bekend om zijn gunstige werking op een aantal infectieuze pathologieën, maar deze essentiële olie heeft een bijzonderheid in de lever die andere essentiële oliën in zijn categorie niet bezitten. De regeneratieve werking op het leverparenchym geeft het het vermogen om de bloedcirculatie te stimuleren.

Vergeet niet dat de meester van de bloedcirculatie en bloeddruk de lever is, dit orgaan op het kruispunt van alle gezondheidspaden. De versterkte lever activeert verder de bloedcirculatie in onze bloedvaten en deze essentiële olie zal effectief de symptomen van de bloedsomloop behandelen, zoals koude ledematen en de ziekte van Raynaud. Deze aanpak vereist echter een behandeling in de vorm van een kuur van 3 weken, die 4 keer per jaar wordt herhaald. Door zijn specificiteit voor een orgaan zoals de lever dat het herstelt, gecombineerd met zijn zeer goede antivirale activiteit, is het in een ideale positie geplaatst om alle virale hepatitis te behandelen. In deze specifieke levercontext zou een behandeling in de vorm van een kuur van 3 van de 4 weken, gedurende minimaal 6 maanden, een significante verbetering van de biologische markers in de lever kunnen laten zien.

De effectiviteit is er, maar we ervaren ook mislukkingen van de ene patiënt naar de andere zonder dat we alle redenen kunnen identificeren die het verschil maken tussen genezing en falen.

Als u deze kostbare essentiële olie voor de gezondheid niet kunt verkrijgen, kunt u zich wenden tot een ander chemotype: Thyme CT Linalool . De moleculen van thujanol en linalool zijn inderdaad beide terpeenalcoholen waarvan de anti-infectieuze eigenschappen zeer vergelijkbaar zijn, waardoor vervanging mogelijk is.

Therapeutische indicaties van Tijm CT thujanol

Raynaud-syndroom – koude ledematen

3 druppels op een stuk rietsuiker, of in een theelepel honing, yoghurt, plantaardige olie, tweemaal daags in de mond vóór de maaltijd, gedurende 1 maand. Minimaal tweemaal per jaar te herhalen.

Bovendien, op koude en pijnlijke ledematen , de volgende synergie:

Lokaal, op voorwaarde, 3 toepassingen per dag tot aanzienlijke verbetering.

Virale hepatitis A en B

5 druppels in de mond, 3 tot 4 keer per dag, vóór de maaltijd en 8 tot 10 druppels op de huid naast het leverorgaan, 3 keer per dag, gedurende een periode van minimaal 4 tot 6 weken.

“Aromaself”-synergie voor angina, faryngitis, laryngitis

Kinderen: van 30 maanden tot 6 jaar

1 druppel in een theelepel honing of yoghurt, 's ochtends en 's avonds en 2 druppels van deze synergie toegevoegd aan 2 druppels plantaardige abrikozenpitolie, 4 keer per dag op de keel aanbrengen gedurende een periode van 5 tot 7 dagen.

Grote kinderen en volwassenen

3 tot 5 druppels van de synergie, puur in de mond of in een beetje honing of yoghurt of op een stukje rietsuiker 3 tot 6 maal daags gedurende 3 tot 5 dagen afhankelijk van de ernst van de infectie.

De + : Oregano + capsule : 2 capsules, 3 keer per dag bij de maaltijd gedurende minimaal 5 dagen (alleen voor oudere kinderen en volwassenen)

Contra-indicatie: Zwangerschap tot de 4e maand

Artikel geschreven door Dominique Baudoux , oprichter van de wetenschappelijke aromatherapie Pranarôm.

DOORGAAN MET LEZEN

Menstruatie pijn? Masseer jezelf!

Een rustgevende massage voor pijnlijke menstruaties Zelfmassage van de buik met essentiële oliën vermindert menstruatiepijn en angst tijdens de menstruatie. Dit is wat we leren door de resultaten te bestuderen van een placebogecontroleerd klinisch onderzoek bij verpleegkundigen .  Laten we de balans opmaken met Dr. Abdesselam Zhiri , onderzoeksdirecteur bij Pranarôm, over de resultaten van dit onderzoek en laten we proberen te zien hoe ze nuttig voor ons kunnen zijn in het dagelijks leven. Mon-Aromatherapy.com (MA): Waar hebben we het precies over als we het hebben over menstruatiepijn? Terugkerende pijn Abdesselam Zhiri (AZ): In het algemeen verwijst dysmenorroe naar menstruatiestoornissen, maar het wordt vaak gebruikt om te verwijzen naar pijn in de onderbuik die voorafgaat aan of gepaard gaat met menstruatie. De nauwkeurigere term is algomenorroe (algos = pijn) 2 . 25 tot 97% van de vrouwen ervaart deze pijn en 5 tot 25% ervaart zeer ernstige pijn 3 . Algomenorroe wordt conventioneel behandeld met medicijnen zoals remmers van de prostaglandinesynthese, orale anticonceptiva en pijnstillers. Opgemerkt wordt dat medicijnen mogelijk geen effect hebben als ze niet regelmatig worden gebruikt en dat algomenorroe ondanks de hoge frequentie ervan niet effectief wordt behandeld 1 . MA: Wat was de methodologie van de klinische studie in kwestie? AZ: Het klinische onderzoek in kwestie, gecontroleerd 1 bij verpleegsters die lijden aan algomenorroe (dysmenorroe), bestond uit het bewijzen van de effectiviteit van zelfmassage met een synergie van essentiële oliën om menstruatiepijn te verminderen. De auteurs van deze studie selecteerden 83 verpleegkundigen van het Daejeon Universitair Ziekenhuis, Zuid-Korea. Ze hadden meer dan 5 punten op 10 menstruatiepijn; vergeleken met een vooraf vastgestelde schaal van 0 tot 10 punten (waarbij 0 'helemaal geen pijn' is en 10 'de meest ernstige pijn'). Clary Sage, vaak een vriendin van vrouwen. Na selectie op basis van strenge criteria werden 55 verpleegkundigen geselecteerd voor de proef. Ze hadden geen systemische ziekten of ziekten van de geslachtsorganen, ze hadden geen voorbehoedmiddelen of enige andere behandeling gebruikt. Ze hadden ook geen bewezen allergie voor etherische oliën. In het onderzoek werd onderscheid gemaakt tussen drie groepen verpleegkundigen: De experimentele groep (n = 25), behandeld met de volgende formule: absolute van Rosa centifolia, HE van Rosa damascena, HE van Salvia sclarea, HE van Pelargonium graveolens en HE van Zingiber officinale (in een verhouding 0,5-0,1 -1-1 -1), gemengd met plantaardige oliën van zoete amandel, jojoba en teunisbloem (in een verhouding van 8-1-1). De behandeling bestond uit het zelfmasseren van de buik met dit mengsel, op de 1e en 2e dag van de menstruatie en als de pijn te hevig was, gedurende 10 minuten, tweemaal daags. De placebogroep (n=15), op dezelfde manier behandeld, maar alleen met plantaardige olie van zoete amandel. De controlegroep (n= 15), geen behandeling. Onderzoekers beoordeelden de niveaus van menstruatiepijn en angst met behulp van een visueel analoge schaal (VAS) vóór de massage en 24 uur erna. Deze studie werd goedgekeurd door de Institutional Review Board van het Daejeon Universitair Ziekenhuis. MA: Wat waren de resultaten van het onderzoek? Pijn verzacht door aromatische massage AZ: We kunnen ze als volgt samenvatten: * Het pijnniveau was significant lager in de experimentele groep dan in de andere twee groepen * Voor angst was de trend dezelfde. Verandering in angstniveau was sterk geassocieerd met het gebruik van essentiële oliën. * Veranderingen in pijn- en angstniveaus waren significant geassocieerd. Deze resultaten suggereren dat zelfmassage van de buik met deze synergie van essentiële oliën effectief is bij het bestrijden van menstruatiepijn en angst. Ze erkennen het traditionele gebruik van scharlei als krampstillend middel en als regelaar van de menstruatie, roos om baarmoederproblemen te verlichten, geranium om menstruatiestoornissen te reguleren en gember voor winderigheid en opwarming van de buik. MA: Welke conclusies kunnen we hieruit trekken? AZ: De auteurs van deze studie concluderen dat aromatherapie kan worden beschouwd als een veilige en effectieve behandeling voor het verminderen van menstruatiepijn en angst tijdens de menstruatie. Voor definitieve bevestiging zijn echter verdere gerandomiseerde onderzoeken nodig, waarbij gebruik wordt gemaakt van objectievere metingen, een grotere steekproefomvang en langetermijnonderzoek. Referenties: 1 Yoo-Jin Kim, Myeong Soo Lee, Yun Seok Yang, Myung-Haeng Hur . Zelf-aromatherapiemassage van de buik voor de vermindering van menstruatiepijn en angst tijdens de menstruatie bij verpleegkundigen: een placebogecontroleerd klinisch onderzoek. European Journal of Integrative Medicine 3 (2011), blz. 165–168. September 2011 2 Pijnlijke menstruaties (dysmenorroe). http://www.passeportsante.net/fr/Maux/Problemes/Fiche.aspx?doc=dysmenorree_pm 3 Latthe PM, Champaneria R, Khan KS . Dysmenorroe. Clin Evid 2011;2:813. Na het lezen van dit onderzoek is het interessant om te bedenken dat etherische oliën inderdaad op de buik en onderbuik gemasseerd kunnen worden bij gynaecologische ongemakken. Zorg ervoor dat u ze verdunt in een geschikte neutrale massageolie . Geïnspireerd door de formules van Dominique Baudoux in zijn werken, kun je bijvoorbeeld de maag 2 tot 4 keer per dag masseren met 1/2 theelepel plantaardige olie, op smaak gebracht met 2 druppels essentiële olie van scharlei en 2 druppels geranium, Damastroos of, heel rustgevend, dragon. We kunnen ons ook herinneren dat het oraal innemen van etherische oliën nuttig kan zijn om deze ongemakken te bestrijden. Oléocaps 5 capsules van Pranarôm (verkrijgbaar in apotheken in Frankrijk) worden juist aanbevolen tijdens delicate periodes. Ze bevatten essentiële oliën van basilicum, dragon, koriander en edele laurier, die gemeenschappelijk het vermogen hebben om gevoelige spieren te kalmeren, te ontspannen en te verzachten.

Inhalatie: een eeuwenoud proces tegen KNO-aandoeningen

Inhalatie is een heel oud therapeutisch proces en werkt met formidabele effectiviteit rechtstreeks in op de luchtwegen en de KNO-sfeer . Een eenvoudig gebaar om de pijnlijke kwalen van de winter tegen te gaan. Het enige dat overblijft is het zorgvuldig selecteren van uw essentiële oliën en het volgen van enkele praktische adviezen. Droge inademing Droge inhalatie bestaat uit het aanbrengen van een paar druppels etherische olie op een zakdoek, een kussen, een omslagdoek of direct op de huid (indien mogelijk) en het inademen van de geur. Dit proces, dat de luchtwegen, de huid en het reukvermogen combineert, is nauw verbonden met olfactotherapie , de wetenschap die vooral de invloed van geuren op emoties bestudeert. Het moet daarom niet worden verward met natte inademing, waarover dit artikel gaat. In 10 stappen ga ik aan de slag met reukzin Natte inademing De zogenaamde natte inhalatie, die al duizenden jaren wordt toegepast, bestaat uit het gieten van een paar druppels EO in een kom met heet (maar niet kokend) water en het inademen van de stoom die vrijkomt. Door de hitte komen de vluchtige principes vrij die via de bovenste luchtwegen en de KNO-sfeer binnendringen. De werking is dus sterker dan bij klassieke diffusie, maar zachter dan bijvoorbeeld bij aerosoltherapie. Essentiële oliën verwarmen? Geen paniek, het verwarmen van de etherische oliën verandert in dit geval niets aan hun eigenschappen, omdat we alleen het proces omdraaien waardoor ze konden worden geëxtraheerd (onthoud dat destillatie wordt uitgevoerd door waterdamp over de planten te laten stromen), en dat ze slechts een korte tijd in aanraking komen met de hitte. Inhalatie technieken Gebruik een inhalator of plaats uw hoofd boven een kom met heet water en bedek uzelf met een handdoek (wees in dit geval voorzichtig om uw ogen te beschermen); Je kunt ook een koffiefilter gebruiken waarvan de onderkant is afgesneden en ondersteboven als een trechter boven een kom wordt geplaatst, zodat de stoom naar je neus en mond kan worden geleid; Giet gemiddeld 5 druppels etherische olie in niet-kokend water . Omdat essentiële oliën niet oplosbaar zijn in water, zullen ze op het oppervlak drijven. Het watervolume is dus niet van belang. Aan de andere kant: vermijd het gebruik van te veel etherische olie. Welke essentiële oliën voor inhalatie? Om een ​​echt interessant resultaat te verkrijgen, is het noodzakelijk om de essentiële oliën te mengen op basis van hun specifieke kenmerken: de ene vanwege zijn slijmoplossende eigenschappen, de andere om de afvoer van slijm te vergemakkelijken door het te verdunnen en de andere vanwege zijn anti-infectieuze eigenschappen. Dominique Baudoux , apotheker-oprichter van Pranarôm, raadt daarom aan om in je hete water te gieten: 2 druppels Ravintsara , Eucalyptus radiata of Eucalyptus globulus ; 2 druppels menthol-eucalyptus of geurige inula ; 2 druppels Tea Tree , Palmarosa of Rozenhout . Een praktische versie? Gebruik de kant-en-klare, organisch oplossende inhalatiecapsules ontwikkeld door Pranarōm. Samengesteld uit essentiële oliën van Ravintsara , Bolvormige Eucalyptus , Tea tree , Palmarosa , Pepermunt en Menthol Eucalyptus . Gebruikstips: Eén capsule te verdunnen in een inhalator, maximaal 3 keer per dag gedurende 5 dagen; Adem dampen maximaal 5 minuten in. Bij huidirritatie een beetje plantaardige olie op de gevoelige plek aanbrengen. Lees voor gebruik zorgvuldig de instructies. Enkele voorzorgsmaatregelen: Niet alle essentiële oliën zijn geschikt voor het inhalatieproces. Zorg er vooral voor dat ze de luchtwegen niet irriteren. Essentiële oliën die fenolen bevatten, zijn verboden voor inhalatie. Het gaat hierbij met name om etherische olie van Tijm , Compacte Oregano , Bonenkruid , Kruidnagel (nagels), Ceylon Kaneel en zelfs exotische Basilicum . Omdat inademen een zeer krachtig proces is, moet u het gebied rond de neus en mond beschermen, dat vaak geïrriteerd raakt door het herhaaldelijk doorgeven van tissues met bijvoorbeeld sheaboter. Sommige essentiële oliën kunnen vanaf 3 jaar gebruikt worden. Inhalatie wordt niet aanbevolen voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven . Blijf warm na het inademen, omdat de verwijding van de luchtwegen door de hitte van het inademen het risico met zich meebrengt dat contact met de koude lucht zeer onaangenaam wordt. Sluit je ogen terwijl je inademt. Als uw ogen jeuken, vermijd dan wrijven met water, maar geef de voorkeur aan een plantaardige olie zoals zoete amandel- of abrikozenpitolie, die de etherische olie zal “verdunnen”. Bron : Praktische notitieboekjes voor aromatherapie volgens de Franse school van Dominique Baudoux, september 2006