Kalmeert lavendel je onmiddellijk? Het is niet alleen omdat het doet denken aan de Provence en de ontspanning van vakanties en de zon. Studies bewijzen de werkelijke effectiviteit ervan tegen stress.
Stress, meetbaar door speeksel!
Het is wetenschappelijk bewezen: het lichaam reageert op stressprikkels met meetbare biologische veranderingen, zoals concentraties en variaties in de speekselsecretoire niveaus van enzymen, waaronder een groot aantal biologische markers. Een zegen voor onderzoekers die besloten hebben om specifieker te evalueren:
- cortisol : steroïde hormoon dat wordt afgescheiden door de bijnieren en dat de gluconeogenese tijdens stress bevordert.
- chromogranine A (CgA): peptide opgeslagen in de bijnieren, tegenwoordig beschouwd als een marker die van belang is voor de reactie op acute stress.
Een Japans onderzoek evalueert de effecten van essentiële olie van lavendel op stress
Een klinische studie, uitgevoerd door Masahiro Toda en Kanehisa Morimoto 1 van de ' Osaka University Graduate School of Medicine', probeerde het effect van essentiële olie van lavendel op stress te evalueren op basis van deze endocriene markers van stress (cortisol en chromogranine A 'CgA') in speeksel, nadat mensen zijn blootgesteld aan een rekenkundige rekentaak.
In praktijk
30 gezonde studenten (23 'M'-mannen, 7 'F'-vrouwen) die voor het onderzoek waren gerekruteerd, werden willekeurig verdeeld in twee groepen: ' aromagroep' (n= 16, 13 M en 3 F) en 'controlegroep ' (n = 14, 10 M en 4 V). Ze werden onder druk gezet doordat ze gedurende 10 minuten rekenkundige bewerkingen moesten uitvoeren ( Uchida-Kraepelin- test, al gebruikt door psychofysiologische onderzoeken om mentale stress te analyseren ) . Aan het einde van de test namen de studenten een pauze van 10 minuten, waarin de ' aromagroep' werd onderworpen aan het inhaleren van lavendel EO. Vervolgens werden van alle vrijwilligers speekselmonsters verzameld, onmiddellijk na de test en binnen 5 en 10 minuten daarna. De cortisol- en CgA-niveaus in het speeksel werden beoordeeld met behulp van enzymgekoppelde immunosorbenttests. Tegelijkertijd werd subjectieve stress ook gemeten met behulp van een visueel analoge schaal (deelnemers werd gevraagd de mate van waargenomen stress te beoordelen). De gegevens werden statistisch geanalyseerd en P 0,05 werd gedefinieerd als de significante waarde.
Resultaten
- In beide groepen waren de niveaus van chromogranine A 'CgA' vlak na de test significant hoger (Fig. 1), wat de subjectieve perceptie van stress bevestigt, beoordeeld met behulp van een visueel analoge schaal. - Na de pauze van 10 minuten na de test waren de CgA-niveaus significant lager in de ' aromagroep', terwijl ze relatief hetzelfde bleven in de ' controlegroep ' (Fig. 1). - De analyse van de cortisolspiegels in het speeksel van de twee groepen bracht echter geen significante variatie aan het licht (Fig. 2). Het is onwaarschijnlijk dat de stijging van de cortisolspiegel zo snel zal evolueren, aangezien eerdere studies hebben aangetoond dat de stijging van de cortisolspiegels toe te schrijven aan mentale stress vindt veel later plaats (steroïdhormonen worden langzamer uitgescheiden).
Conclusie
Studies hebben aangetoond dat bepaalde lavendelmoleculen terugkeren naar de bloedbaan en de activiteit van het sympathische zenuwstelsel kunnen verminderen. wat de werking ervan gedeeltelijk kan verklaren. Lavendel EO heeft daarom een bewezen antistresseffect, dat de weg opent naar aromatherapie en het klinische nut ervan voor de behandeling van mentale stress. Verstuif ondertussen lavendel en houd altijd een klein flesje bij je, om te ruiken wanneer je denkt dat het nodig is. Wie zei dat stresspreventie niet leuk kan zijn?
Artikel geproduceerd in samenwerking met A. Zhiri, onderzoeker aromatherapie.
Referenties
-Toda, Masahiro en Kanehisa Morimoto. Effect van lavendelaroma op endocrinologische stressmarkers in het speeksel. Archieven voor orale biologie 53.10 (2008): 964-968.
- Hans SELYE, De stress van het leven - het aanpassingsprobleem, red. GALLIMARD, 1975, op http://www.ibbtev.be/?Hans-SELYE-et-le-stress (gezien op 01/09/2016) - Takai, Noriyasu, et al. Effect van psychologische stress op de cortisol- en amylasespiegels in het speeksel bij gezonde jonge volwassenen. Archieven van orale biologie 49.12 (2004): 963-968. -Miyakawa , Masamitsu, et al. "Speekselchromogranine A als maatstaf voor stressreactie op geluid." Lawaai en gezondheid 8.32 (2006): 108. IN: Huidige gegevens over speekselhormoonanalyse." Gröschl, M. "Annals of Clinical Biology. Diefstal. 67. Nr. 5. 2009. - Sumiyoshi, Tomiki, et al. "Effect van mentale stress op plasma-homovanillinezuur bij gezonde mensen." Neuropsychofarmacologie 19.1 (1998): 70-73. - Heuberger, Eva, et al. “Transdermale absorptie van ()-Linalool induceert autonome deactivatie, maar heeft geen invloed op de beoordeling van het welzijn bij mensen.” Neuropsycho-farmacologie 29.10 (2004).