Heeft u zich wellicht al afgevraagd wat een “hydrosol” is en vooral waarvoor het gebruikt kan worden? Lees dit artikel om meer te weten te komen over hydrolaten en hun toepassingen!
Hoe lang worden hydrolaten al gebruikt?
In sommige geschriften wordt al melding gemaakt van het bestaan van distilleerderijen in de Egyptische tijd. In de 9e eeuw distilleerden alchemisten vooral rozenbottel en absint. Destijds was het vooral het hydrolaat en niet de etherische olie die mensen interesseerde!
Kortom, wat is een hydrolaat?
Kort gezegd wordt hydrolaat verkregen door stoomdestillatie van verschillende delen van aromatische planten. Het bestaat uit de waterige fase en wordt gescheiden van de essentiële olie. Kortom, het distillatieproces van een plant leidt tot de productie van twee producten:
- Essentiële olie;
- Aromatisch hydrolaat, ook wel HA genoemd (water uit de destillatie van aromatische planten).
Hoe verkrijg je hydrolaat?
De stappen
- De aromatische planten worden in het aquarium geplaatst;
- De waterdamp stroomt door de tank en wordt geladen met aromatische moleculen;
- Tijdens de afkoelingsfase wordt de stoom weer vloeibaar en valt in de essentiecontainer;
- Vervolgens wint de distilleerder de etherische olie (het gele gedeelte) terug die zich boven het water bevindt, het hydrolaat.
Laten we het nog even samenvatten: hydrolaten ontstaan door de destillatie van een aromatische plant of bloem met behulp van waterdamp om een essentiële olie te verkrijgen. Wanneer het distillatieproces begint, voert de waterdamp de aromatische moleculen naar de ketel. Wanneer de damp afkoelt, wordt deze vloeibaar. Op dat moment scheiden de lipofiele en hydrofiele aromatische moleculen zich. Aan de ene kant ontstaat de essentiële olie en aan de andere kant het hydrolaat. U moet weten dat een hydrolaat een soort "witachtige" waterige melk is aan het einde van de distillatie. Na decanteren wordt de vloeistof gefilterd en ontstaat een transparant hydrolaat. Wanneer een hydrolaat werkelijk 100% zuiver is, ontstaan de meest interessante eigenschappen, vooral als het in het eerste kwartier van de destillatie goed wordt opgevangen.
Kenmerken van hydrosolen
- Hydrofiel;
- Prachtige complementariteit met essentiële oliën;
- Meer en gevarieerdere werkzame stoffen;
- Lage concentratie aromatische werkzame stoffen;
- Perfecte affiniteit met huid en lichaam.
Waarom zou ik dit gebruiken?
- Voor de schoonheid van gezicht en lichaam. In de ochtend, om de huid zachtjes wakker te maken en haar glans te herstellen; 's Avonds, om de huid te reinigen van onzuiverheden en te hydrateren vóór de nachtcrème. Op elk moment van de dag kunt u uw gezicht en lichaam verfrissen en uzelf omringen met een rustgevende en aangename aromatische nevel. Aanbrengen met een wattenschijfje of als nevel: vanaf 20 cm afstand direct op het gezicht, een ander lichaamsdeel of als een omhullende aromatische nevel verstuiven.
- Bent u een echte doe-het-zelver ? Dan kunt u het water waarmee u uw masker of crème klaarmaakt, vervangen door hydrolaat. Hierdoor wordt uw crème nog actiever. Denk eraan om een hydrolaat te kiezen dat past bij uw huidtype en de werking die u wenst. Lavendelhydrolaat is bijvoorbeeld voor iedereen geschikt. Niets belet u echter om voor een Immortelle hydrolaat te kiezen vanwege de anti-rimpelwerking.
- Voor de gezondheid : Hydrolaat verzacht de lijdende huid (eczeem, jeuk, enz.). Kan op gevoelige plekken gespoten worden zonder af te spoelen. Zo kan Roomse kamille of Matricaria hydrolaat een verzachtende en milde werking hebben. Andere planten zoals Tea Tree en Echte Lavendel kunnen gebruikt worden bij een acnegevoelige huid.
Nog één ding : als u nog een beetje huiverig bent om essentiële oliën bij kinderen te gebruiken, weet dan dat u hydrolaten veilig bij hen kunt gebruiken. Zwangere vrouwen, die soms ook niet kunnen profiteren van de voordelen van essentiële oliën (vooral als ze oraal worden ingenomen), vinden een goed compromis in hydrolaten. De tolerantie voor hydrolaten is inderdaad uitstekend en de therapeutische voordelen blijven behouden, al zijn ze iets minder sterk dan die van essentiële oliën.
Deze destillatieproducten, die nog weinig in cosmetica worden gebruikt, hebben daarom veel voordelen en verdienen een plekje in uw badkamer! Bovendien is er voor alle huidtypen wat wils, dus je vindt gemakkelijk wat je zoekt!
Hoe lang kan ik het bewaren?
Een goed gedestilleerd, goed behandeld, microgefilterd hydrolaat, verpakt in een verpakking die het beschermt tegen licht, zuurstof en warmte, kan langer dan 2 jaar zonder opening en 6 maanden na opening worden bewaard. Let wel op de houdbaarheidsdatum als u een hydrolaat koopt.
Zijn er contra-indicaties voor het gebruik van hydrolaten?
Zoals we hierboven al zeiden, zijn hydrolaten zeer “mild” vergeleken met essentiële oliën. Er zijn geen contra-indicaties. Ze kunnen worden gebruikt door zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en kinderen.
Uiteraard moet je altijd waakzaam blijven, want de ene huid is de andere niet en iedereen reageert anders op een ‘cosmetisch’ product. Net als bij essentiële oliën is het raadzaam om het hydrolaat eerst op een stukje huid te testen om er zeker van te zijn dat het goed wordt verdragen.
Onze Damascusroos hydrosol
Hydraterend en tonifiërend, Damask Rose hydrosol verbetert de uitstraling van de huid! Ontworpen voor gezicht en lichaam, ideaal om 's ochtends de huid zachtjes wakker te maken en/of 's avonds om het gezicht te reinigen en te verfrissen! Het is perfect voor het hele gezin, vanaf de geboorte, en ook voor zwangere vrouwen.