Chlorella: een voedingssupplement dat zijn naam waardig is!

Pranarôm is een laboratorium dat gespecialiseerd is in essentiële oliën, maar ook de wereldwijde waarden van natuurlijke gezondheid hoog in het vaandel heeft staan. Pranarôm verwaarloost daarom de bijdrage van microalgen niet. Ons laboratorium biedt namelijk al jarenlang Chlorella- en Spirulina-tabletten van onberispelijke kwaliteit.

Maar wat is Chlorella?

Chlorella is een groene alg die groeit in zoet water. De naam komt uit het Grieks: "chloros" betekent groen en "ella" betekent klein. De samenstelling is zeer rijk aan essentiële voedingsstoffen: 1 tablet bevat 69% eiwitten! Hier zijn enkele interessante punten uit de voedingsanalyse (in RDA voor 3 tabletten): Vit 12: 195% Vit D: 56%! Vitamine A: 34% Vitamine K1: 23,7% Vitamine M (foliumzuur): 24,8% IJzer 13%!!! Vit B2: 7,5% (Vit B1, B3, B5, B6, C, E, calcium, koper, fosfor, chroom, koper, kalium, zink, chlorofyl: minder dan 3%) Jodium: 0%

Wat is het voordeel van Chlorella?

Deze microalg heeft een hoge voedingswaarde en wordt aan een indrukwekkend aantal mensen aanbevolen. Het wordt zeer goed verdragen en wordt zelfs aanbevolen voor zwangere vrouwen en kinderen! Het heeft één belangrijke eigenschap die ik bijzonder interessant vind: het chelateert zware metalen. Zeer relevant in ons vervuilde leven en in deze tijden van crisis! Chlorella helpt het lichaam bij het afvoeren van zware metalen die het ophoopt, vooral via de voeding (bijvoorbeeld kwik in vis, enz.).

En wat zijn de eigenschappen ervan?

Allereerst een advies voor sporters en studenten die een onevenwichtig dieet volgen: het is een hele goede bron van eiwitten, vitaminen en mineralen!

  • Voedingswaarde: Chlorella bevat 19 aminozuren, alle belangrijke vitamines, alle klassieke mineralen en voldoende bètacaroteen en xanthofyllen om het een krachtige antioxidant te maken. Het is de plant met de meeste chlorofyl (vier keer meer dan spirulina, spinazie en brandnetel). Goed om te weten als je vegetariër bent: het bevat 60% plantaardige eiwitten, een goede dosis vitamine B12, waar vegetariërs naar op zoek zijn, en een hoge concentratie alfa-linoleenzuur, een korteketen omega 3-vetzuur.
  • Vitamine- en mineraleninname : Een dosis van 3 gram bevat evenveel vitamine C als een sinaasappel, de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid luteïne, een pigment dat de ogen beschermt tegen de vorming van staar, een goede toevoer van ijzer, zeer biologisch beschikbaar dankzij de natuurlijke aanwezigheid van vitamine C en chlorofyl, die de assimilatie ervan bevorderen. Tot slot veel fosfor, een essentieel mineraal voor het binden van calcium.
  • Voordelen voor het bloed en cholesterol: Chlorella verlaagt de bloeddruk en het slechte cholesterol. In een Amerikaans onderzoek uit 2002 gaven artsen chlorella aan patiënten met lichte hypertensie. Zonder medicatie behield 25% van de deelnemers tijdens de studie een normale bloeddruk zonder medicatie. (Voedingssupplementatie met Chlorella pyrenoidosa bij milde tot matige hypertensie, Merchant, RE, André, CA, Sica, DA. J. Med Food. 2002 herfst; 5 (3): 141-52) .

Dit betekent natuurlijk niet dat u zonder overleg met een arts met de behandeling moet stoppen.

  • Voordelen voor het immuunsysteem : In 1966 leidde een onderzoek onder 1.000 zeilers tot een afname van griep en verkoudheid met 37% bij inname van 2 gram chlorella per dag. ( Effect van Chlorella op de mate van verkoudheid van de trainingsvloot van 1966. Japan Medical Science Meeting, Japan 1966).

In een Bulgaars onderzoek naar bronchopneumonie bij runderen ontsnapte 72% van de dieren die chlorella hadden gegeten aan de ziekte, terwijl respectievelijk slechts 56 en 60% beschermd waren door twee veterinaire vaccins (Use of non-specific agents …in bronchopneumonia prevention, Terziev, Planski. Vet Med Nauki 1983;20(1):36.

Japanse onderzoekers beweren dat deze algen het percentage lichaamsvet en de bloedsuikerspiegel kunnen verlagen en mensen met diabetes type 2 , obesitas, kanker en hartziekten kunnen helpen. Sommigen beweren zelfs dat chlorella-supplementen de energie kunnen verhogen en de stemming kunnen verbeteren. Randall Merchant, hoogleraar neurochirurgie en anatomie aan de Virginia Commonwealth University in de Verenigde Staten, doet onderzoek naar hersentumoren, traumatisch hersenletsel en hartaanvallen. Uit klinische onderzoeken is onder meer gebleken dat suppletie met chlorella een aanzienlijke verlaging van het cholesterolgehalte in het bloed oplevert. Er wordt aangenomen dat dit de bloeddruk bij hypertensiepatiënten in 50% van de gevallen aanzienlijk zou kunnen verlagen. In 2008 onderzocht dezelfde professor Merchant de effecten van chlorella op patiënten met het metaboolsyndroom, een verzameling symptomen die ervoor zorgen dat de cellen van het lichaam minder gevoelig worden voor insuline , en dus een voorloper van diabetes. De conclusie was dat chlorella-suppletie nuttig zou kunnen zijn bij het voorkomen van cellulaire desensibilisatie voor insuline. Of, heel vulgair, je zou kunnen denken dat het het ontstaan ​​van diabetes type 2 zou kunnen vertragen of zelfs voorkomen.

Ten slotte concludeert de publicatie: "Antioxidant and anti-cataract effects of Chlorella on rats with streptozotocin-induced diabetes. J Nutr Sci Vitaminol (Tokyo) 2003" dat chlorella een antioxiderende werking heeft en gunstig zou kunnen zijn voor de preventie van complicaties bij diabetici, zoals het ontstaan ​​van staar. In deze publicatie werd ook aangetoond dat chlorella-suppletie bij muizen het gehalte aan geglyceerd hemoglobine en bloedcholesterol verlaagt.

Chlorella is dus een voedingsmiddel dat aan het denken zet en veelbelovend is! Laten we erover praten met onze zorgverleners en het vooral spaarzaam gebruiken voor een evenwichtiger leven.