Hoe kiest u uw plantaardige olie? Ontdek onze lijst
Plantaardige oliën komen weer op de voorgrond. En niet voor niets is hun doeltreffendheid al eeuwenlang bewezen door voorouderlijk gebruik. Tegenwoordig wordt hun kwaliteit zeer gecontroleerd.
Hierdoor heeft u toegang tot echte schatten en kunt u echt vertrouwen op de samenstelling ervan. Het is dus gemakkelijk om de juiste plantaardige olie te kiezen op basis van de toepassingen die verband houden met de samenstellingen, een bepaalde geur, smaak* of textuur.
Wat is het verschil tussen een plantaardige olie en een olieachtig maceraat?
A plantaardige olie komt uit vetstoffen gewonnen uit de zaden, pitten en kernen van een plant. Zo vinden we plantaardige oliën uit Abrikozenpit , jojoba , Advocaat , door Nigella , van Argan , zoete amandel , van rozenbottel , Teunisbloem , enz.
Terwijl een olieachtig maceraat is een methode om de actieve ingrediënten uit een plant te extraheren door maceratie in een neutrale plantaardige oliebasis. Over het algemeen zonnebloem, zodat het zoveel mogelijk actieve moleculen opneemt. Daar vinden we bijvoorbeeld maceraat Wortel , van Sint-Janskruid , van Arnica , Calendula enz.
Hoe herken je een kwalitatieve plantaardige olie of maceraat?
- Om de natuurlijke actieve ingrediënten die het bevat te behouden, moet de olie uitsluitend mechanisch bij lage temperatuur worden geëxtraheerd: dit is de koud gedrukt
- De olie mag voor en na het persen geen enkele behandeling ondergaan. Het is gezegd maagd
- De olie moet biologisch om residuen van bestrijdingsmiddelen te vermijden die de kwaliteit ervan zouden aantasten
- De olie moet uit de buurt van lucht, hitte en licht worden bewaard.
- De duurzaamheid ervan hangt hoofdzakelijk af van de vetzuursamenstelling. Plantaardige oliën die rijk zijn aan essentiële vetzuren zijn gevoeliger voor oxidatie. Ze kunnen daarom niet langer dan 6 maanden worden bewaard, terwijl een plantaardige olie die vrijwel uitsluitend uit verzadigde vetzuren bestaat, zoals plantaardige kokosolie, zeer weinig oxideert.
Plantaardige olie en etherische olie?
Plantaardige olie is een lipide-extract van een oliezaadplant , dat wil zeggen een plant waarvan de zaden, vruchten en noten lipiden bevatten. Terwijl een essentiële olie wordt verkregen door de destillatie van een aromatische plant . Een etherische olie is veel meer geconcentreerd in actieve ingrediënten, maar niet vettig.
Het vereist speciale voorzorgsmaatregelen, zoals verdunning in een plantaardige olie waarmee het heel goed samengaat, waardoor de opname van essentiële oliën op de huid wordt bevorderd. Het ideaal is om de eigenschappen van essentiële oliën en plantaardige oliën te combineren om een uitgebalanceerde en gerichte synergie te creëren voor een cosmetische of gezondheidsactie.
Gebruik
Hoewel plantaardige oliën een uitstekende basis zijn voor essentiële oliën, zijn ze ook erg nuttig als ze alleen worden gebruikt. Bijvoorbeeld om de huid te voeden en te beschermen of als voedingssupplement*. Voeg ze in dit geval toe aan uw salades of aan het einde van het koken, zodat de eigenschappen ervan niet door te veel hitte worden aangetast.
Om ze te kiezen, moet u zorgvuldig hun samenstelling in essentiële vetzuren en vitamines observeren. Dit is om aanwijzingen te hebben over hun nogal genezende eigenschappen zoals calendula, ontstekingsremmend zoals arnica of anti-veroudering zoals teunisbloem.
Voorzorgsmaatregelen voor gebruik
Plantaardige oliën kunnen over het algemeen door het hele gezin worden gebruikt. In het bijzonder meer neutrale oliën zoals plantaardige olie van zoete amandel of abrikozenpit.
Wees echter voorzichtig met plantaardige rozenbottelolie, die niet altijd door een gevoelige huid wordt verdragen. Wanneer u een plantaardige olie voor de eerste keer test, kunt u deze het beste eerst in een zeer kleine hoeveelheid in de elleboogholte testen.
*Niet alle plantaardige oliën zijn veilig voor consumptie. Informeer vooraf.
De specifieke voordelen van populaire plantaardige oliën
Plantaardige oliën zijn waardevolle bondgenoten voor uw gezondheid. Elk heeft unieke eigenschappen die aan specifieke behoeften voldoen.
In een wetenschappelijk onderzoek van de Universiteit van Côte d'Azur, waarvan de resultaten in 2019 werden gepubliceerd, werden de voordelen van bepaalde plantaardige oliën onderzocht:
- Amandel: rijk aan oliezuur, linolzuur, palmitinezuur, stearinezuur en vitamine E, deze olie bevordert de epithelisatie en wordt voornamelijk aangebracht op de droge huid.
- Avocado: plantaardige avocado-olie bevat oliezuur, palmitinezuur, linolzuur en vitamine A, D en E en helpt bij het regenereren van het epitheel, het weefsel dat het buitenoppervlak van de slijmvliezen en de interne holtes van het lichaam bedekt.
- Cranberry: met oliezuur, linolzuur, palmitinezuur en vitamine E heeft deze olie antimicrobiële, ontstekingsremmende en antioxiderende activiteiten.
- Jojoba: rijk aan gadoleïne-, eruca-, oliezuur en vitamine E, versnelt plantaardige jojoba-olie de wondsluiting door in te werken op fibroblasten en keratinocyten, en stimuleert de synthese van type I collageen in fibroblasten.
Deze botanische oliën bieden een reeks voordelen die kunnen worden opgenomen in een gepersonaliseerde huidverzorgingsroutine. De keuze van de olie moet in harmonie zijn met uw individuele behoeften, voor een authentieke en effectieve behandelervaring.