Hoe gebruik je essentiële oliën tijdens het sporten?

Comment utiliser les Huiles Essentielles pour le sport ?

De redenen om regelmatig te sporten zijn zeer talrijk en niet voor niets zorgt sport voor een vermindering van de vetmassa, het geeft een gevoel van lichamelijk welzijn, maar het heeft ook invloed op het moreel en de algemene gezondheid (hart, slaap, gewrichten, stress,). enz.).

30 minuten sporten is al zeer effectief, denk hierbij aan touwtjespringen, coretraining, joggen of zelfs yoga. Om van fysieke activiteit te genieten en deze tegelijkertijd te versterken, kunnen essentiële oliën helpen bij het herstel, maar ook bij de geest. Meer informatie gebruiksaanwijzing ?

Als het om sport gaat, is het uiteraard het allerbelangrijkste om een ​​fysieke activiteit of een sport te kiezen die je leuk vindt! Individueel of collectief, binnen of buiten, wat ons niveau ook is, we moeten het leuk vinden. Het is ook belangrijk om de activiteiten te variëren en niet altijd hetzelfde circuit of dezelfde activiteit te doen.

Is te lang zonder sporten een probleem?

Als je “te” lang niet hebt gesport en je start in een te snel tempo weer op, dan kan dit inderdaad een probleem zijn. We kunnen dan bang zijn voor gewrichtspijn, peesontsteking, een breuk of iets anders.

Allereerst moet je opbouwen en korte sportsessies doen van maximaal twintig minuten of sessies met een lage intensiteit. Het herstel moet geleidelijk gebeuren en het is belangrijk om niet ‘sneller te gaan dan de muziek’ zoals ze zeggen. Na een paar weken raakt het lichaam eraan gewend en willen we meer, dus het is tijd om haalbare doelen te stellen! Ja, het is goed om een ​​uitdaging aan te gaan, maar je moet weten hoe je redelijk kunt zijn en deze stap voor stap kunt doen, zodat je jezelf geen pijn doet.

Essentiële oliën, waarvoor?

Heeft u uw oefeningen een beetje overdreven en heeft u nu last van krampen of spierproblemen? Geniet van de reflex van Essentiële en Plantaardige Oliën om jezelf te verlichten! Of u nu incidenteel of intensief sport, de voorbereiding en het herstel van spieren en gewrichten is essentieel om problemen te voorkomen en aromatherapie zal uw beste bondgenoot zijn.

Essentiële oliën voor sportvoorbereiding en herstel.

Super Lavandin etherische olie

Super Lavandin Essentiële Olie heeft een samenstelling die gunstig is voor de spiervoorbereiding. Het helpt de spier te ontspannen en deze voorzichtig voor te bereiden op inspanning. Na het sporten helpt het pijn zoals krampen en pijn te verlichten dankzij de kalmerende en pijnstillende eigenschappen.

Dosering: Op de huid 3 tot 4 druppels etherische olie verdund in bijvoorbeeld minimaal 3-4 druppels Arnica Plantaardige Olie en 1 tot 2 keer per dag op de belaste plekken aanbrengen.

Immortelle etherische olie ( Italiaanse helichrysum)

Italiaanse Helichrysum etherische olie helpt de microcirculatie van het bloed te activeren. Het staat bekend om zijn krachtige anti-hematoomkracht. Sporters kunnen het bijvoorbeeld gebruiken bij een blauwe plek, een bult of zelfs een verstuiking na een zware val.

Dosering: Het wordt lokaal gebruikt, tijdens massage, 2 pure druppels op het hematoom of verdund met Arnica Plantaardige Olie. Bij een verstuiking 3 pure druppels aanbrengen na afkoelen met ijs (1x/dag).

Citroen-eucalyptus etherische olie

Rijk aan citronellal , Citroen Eucalyptus Essentiële Olie is onze brandweerman tegen ontstekingen! In feite kalmeert het snel elke ontsteking, ongeacht de oorsprong ervan.

Dosering: Op de huid 3 tot 4 druppels etherische olie verdund in bijvoorbeeld minimaal 3-4 druppels Arnica Plantaardige Olie en 1 tot 2 keer per dag op de belaste plekken aanbrengen.

Wintergroene etherische olie

De essentiële olie voor atleten bij uitstek, ideaal bij spierproblemen of krampen. Het wordt zowel ter voorbereiding als bij herstel gebruikt. In feite bestaat het voor meer dan 95% uit methylsalicylaat, een actief ingrediënt dat vaak in apotheken wordt gebruikt vanwege de pijnstillende, ontstekingsremmende en krampstillende effecten. Het helpt alle soorten spierpijn te voorkomen en te verlichten.

Dosering: Cutaan, 3 tot 4 druppels verdund in 4 druppels Arnica Plantaardige Olie (3 maal daags) op de gebruikte spieren. We zullen Arnica Plantaardige Olie kiezen omdat het bekend staat om zijn ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen.

Synergie om pijn te verlichten

Meng in de palm van je handen:

Na het sporten door middel van massage op de getroffen gebieden aanbrengen. Herhaal dit 2 tot 3 keer per dag gedurende 2-3 dagen als de pijn aanhoudt. Wees niet verrast als u een gevoel van "warmte" voelt dankzij de werking van etherische olie van wintergroen.

Essentiële oliën voor toon en succes

In de sport speelt de geest een cruciale rol en bepaalde essentiële oliën kunnen helpen emoties te heroriënteren en psychologische blokkades op te heffen.

Verstevigende essentiële oliën die we aanbevelen:

Edele Laurier etherische olie

Noble Laurel Essentiële Olie wordt beschouwd als de “overwinnaars” Essentiële Olie. Het brengt de moed, vastberadenheid en het zelfvertrouwen die nodig zijn om sportieve uitdagingen aan te gaan. Het zal je door simpele reukzin naar de overwinning brengen.

Dosering: 2 druppels op de polsen om krachtig te inhaleren wanneer de behoefte zich voordoet.

Voor zelfvertrouwen

Pepermunt Essentiële Olie heeft een algemeen verstevigend effect, ideaal voor sportvoorbereiding. Fysiek stimulerend, bevordert het de beweging en verbetert het ademhalingscomfort.

Dosering: 1 druppel of 1 pareltje Pepermunt Essentiële Olie onder de tong om een ​​beetje traagheid tegen te gaan.

Voor een verstevigend effect

Essentiële olie van grove den is stimulerend en verkwikkend en wordt aanbevolen bij lichamelijke vermoeidheid en gebrek aan tonus.

Dosering: Op de huid, 1 druppel grove den etherische olie in 4 druppels plantaardige olie om in de onderrug en op de nieren te masseren. Indien nodig 2x per dag herhalen. Neem een ​​therapeutische pauze na 3 weken gebruik.

Tegen fysieke vermoeidheid

Black Spruce Essentiële Olie staat bekend bij gevallen van ernstige vermoeidheid, het stelt u in staat uw batterijen op te laden en snel vitaliteit en energie terug te krijgen.

Dezelfde dosering als etherische olie van grove den. Deze twee essentiële oliën zijn “cortison-achtig” en verkwikkend.

Voor meer energie

Synergie voor een anti-vermoeidheidsmassage:

 • In 30 ml Nigella-olie
 • + 120 druppels etherische olie van zwarte spar
 • + 120 druppels etherische olie van grove den.

Masseer dit mengsel 2 tot 3 keer per dag op het niergebied.

Aromalgic oplossingen voor spieren/gewrichten

 • De geconcentreerde lichaamsspray: geeft onmiddellijke en langdurige verlichting bij spanning, stijfheid en ongemak. Om lokaal te spuiten op gevoelige plekken van gewrichten en spieren (zoals knieën, rug, schouders, nek, etc.). De formule is sterk geconcentreerd in essentiële oliën zoals copaiba, geurig wintergroen en wilde munt;
 • Gewrichtscrèmegel: perfect voor het masseren van gewrichtsgebieden ( knie, rug, schouder, nek ). Verrijkt met essentiële olie van Copaiba en extract van de Arnica-plant, biedt het dagelijks comfort en kalmering.
 • Gewrichtscapsules: Bij acute pijn hebben de gewrichtscapsules naast de gewrichtsgelcrème een drievoudige werking: ontstekingsremmend, pijnstillend en ontspannend. Dankzij een complete en gerichte formule met 100% biologische essentiële oliën van venkel, echte lavendel, pepermunt, eucalyptus globulus, citroengras, kardemom en gember bevorderen de gewrichtscapsules het spier- en gewrichtscomfort.
 • Massageolie “Rug, dijen, kuiten” : Voor degenen die de voorkeur geven aan de textuur van een “olie”, is er ook AROMALGIC massageolie ontworpen met Arnica om de pijn van pijn en kwalen te verminderen en het ongemak van ontsteking van een gewricht (zwelling) te minimaliseren roodheid, enz.) Ideaal als voorbereidingsmassage op lichamelijke inspanning of als ontspanningsmassage voor optimaal herstel.

Ontdek ook de AROMALGIC kinderbalsem ontworpen voor een ontspannende massage voor opgroeiende kinderen of voor kleine atleten (praktisch formaat voor sport).

Alles wat je moet weten over aromalgic Kinderbalsem, uitgelegd aan kinderen: leuk om hier te downloaden

Bibliografie

 • https://blog.eafit.com/quelles-huiles-essentielles-pour-sportif/
 • https://www.aude-maillard.fr/sport-conseils-sportif-et-huile-essentielle/
 • http://www.mon-huile-essentielle.com/huiles-essentielles-sport/
 • https://www.elle.fr/Minceur/Dossiers-minceur/Se-remit-au-sport-apres-40-ans-1589254
 • https://www.eona-lab.com/blog/reprise-du-sport-les-5-huiles-essentielles-indispensables

DOORGAAN MET LEZEN

De basisprincipes van diy

Do It Yourself (DIY), je hebt er vast wel eens van gehoord, maar misschien nog nooit gedaan! Allereerst betekent ‘DIY’ letterlijk ‘Doe het zelf’. Deze beweging, die al enkele jaren in zwang is, kan perfect worden uitgebreid naar de aromatherapie, omdat het heel goed mogelijk is om je eigen synergieën te bereiken met essentiële en plantaardige oliën. Als je aan de slag wilt met zelfgemaakte bereidingen, dan geeft dit artikel je de basis van DIY. Waarom synergie bereiken? Allereerst: wat is synergie? Een synergie bestaat uit het combineren van verschillende essentiële en/of plantaardige oliën om de gewenste werking te versterken . Deze oliën kunnen verschillende eigenschappen hebben, waardoor het mogelijk wordt een mengsel te verkrijgen dat op verschillende niveaus werkt . Als ze echter dezelfde eigenschappen hebben, kunnen ze elkaar versterken om het gewenste effect te bereiken, omdat ze verschillende werkingsmechanismen hebben. Deze synergieën kunnen op verschillende manieren worden gebruikt (beheersroutes): Dermaal , voorkeursroute, dat wil zeggen op de huid door middel van massage verdund in een plantaardige olie. Vandaar de noodzaak om de juiste dosering van essentiële oliën en plantaardige oliën te kennen; Door reukmiddelen , met behulp van een Aromastick-inhalator, een diffuser of gewoon door uit de fles te ademen; Oraal/sublinguaal, met zorgvuldige respect voor de verhoudingen en verdunnen in een neutrale drager zoals een neutraal tablet, suiker, een lepel plantaardige olie, enz. Bezoek ons ​​artikel Hoe essentiële oliën innemen? De verschillende galenics voor meer informatie! Hoe de dosering bepalen? De dosering van etherische oliën hangt af van het gebruik dat u ervan wilt maken. Afhankelijk van het nut zal het verdunningspercentage van een essentiële olie in een plantaardige olie inderdaad niet hetzelfde zijn. Dat betekent dat het verdunningspercentage niet hetzelfde zal zijn als je een verkoudheid wilt behandelen of een breuk wilt behandelen. Bij Pranarôm zijn we van mening dat 1 ml overeenkomt met 30 druppels. Als u bijvoorbeeld een zelfgemaakte behandeling in serumstijl voor het gezicht wilt uitvoeren om uw huid (huid zonder bijzonder probleem) te hydrateren en te voeden, raden wij in dit geval aan om de etherische olie in de behandeling te verdunnen tot 1% . In dit voorbeeld verdunnen we daarom 1% echte essentiële lavendelolie in 50 ml plantaardige jojoba-olie. (Zie onderaan de pagina voor de volledige berekening). * Bij gebruik op de huid zal de verdunning variëren afhankelijk van het gebruik en het beoogde orgaan . Traditioneel wordt aanvaard om de volgende verdunningen te gebruiken: 1%: dermocosmetische werking; 3%: herstellende werking van de integument: neus-, oor-, vaginale oplossing; 5%: werking op het zenuwstelsel; 7%: bloedsomloop, bloed- en lymfatische werking; 10%: spier-, pees-, gewrichtsactie; 15%: sportactie en competitie; 20%: systemische werking voor de gevoelige huid (baby's) oplossing voor dermocaustische EO's (fenolen); 30%: zeer krachtige lokale actie. Hoe stel ik mijn synergie samen? In een druppelflesje, een pompflesje, een pipetflesje, een spuitflesje of zelfs een rollerbal: Giet de druppels etherische oliën, begin altijd met de kleinste hoeveelheid; Kantel uw flesje altijd op 45° zodat de etherische oliën druppel voor druppel vallen en niet in uitbarstingen en om het aantal druppels gemakkelijk te berekenen; Vul de fles met plantaardige olie totdat de fles krimpt. Zodra de synergie voltooid is, sluit u de fles en schudt u om het mengsel te homogeniseren; Vergeet niet om altijd de naam van de synergie op de fles te schrijven, evenals de datum waarop u deze heeft bereid. Op een inhalatorstick: Haal het watje uit de inhalatorstick om te laten weken; Plaats de druppels etherische olie voorzichtig over de gehele lengte van het watje; Plaats het watje terug in het stokje en sluit af met de basis. Ruikt jouw stokje niet meer voldoende? Verwijder voorzichtig de onderkant van het stokje en doe opnieuw het benodigde aantal druppels op het wattenschijfje. Hoe behoud ik mijn synergie? De etherische oliën zijn zeer gevoelig voor ultraviolette stralen die hun biochemische structuur wijzigen en worden bewaard in glazen flessen (bruin, groen, blauw). Ze zijn zeer vluchtig en verliezen geleidelijk hun werking als ze niet in luchtdichte flessen worden verzegeld. Vergeet niet uw fles na gebruik te sluiten om de rijkdom aan moleculen en dus de doeltreffendheid ervan te behouden. Door deze paar basisregels te volgen, kan een synergie van essentiële oliën gedurende 1 jaar behouden blijven. Daarentegen adviseren wij bij een synergie op basis van etherische oliën en plantaardige oliën deze binnen 6 maanden te gebruiken. Plantaardige oliën zijn zelfs gevoeliger voor oxidatie, wat betekent dat ze moeten worden beschermd tegen lucht, licht en hitte. In herstelmodus? Wilt u uw flessen schoonmaken? We moeten toegeven dat het schoonmaken van deze flessen essentiële en plantaardige oliën niet eenvoudig is, integendeel! Essentiële oliën zijn om verschillende redenen moeilijk schoon te maken : sterke geuren, “olieachtig” uiterlijk, soms zijn ze zelfs gekleurd. Hier zijn een paar tips: Vul een bak met zeer heet water (boven 70°C); Doe afwasmiddel in dit water; Laat de flessen 2 uur of langer weken; Spoel vervolgens elke fles af met schoon water; Als het in dit stadium nog steeds niet genoeg is: Gebruik een flessenborstel, boen en voeg een paar druppels afwasmiddel toe; Spoel opnieuw met schoon water; Laat aan de lucht drogen, in omgekeerde volgorde. Klassieke voorzorgsmaatregelen voor etherische oliën Essentiële oliën zijn samengesteld uit zeer krachtige aromatische moleculen. Het is daarom belangrijk om de gebruiksmethoden, doseringen en voorzorgsmaatregelen te respecteren om elk risico te vermijden. Hier zijn enkele klassieke voorzorgsmaatregelen waar u naar kunt verwijzen: Het gebruik van pure etherische oliën wordt afgeraden als u er niet aan gewend bent. Geef altijd de voorkeur aan verdunning in een drager : plantaardige olie, sheaboter, farmaceutische specialiteit, douchegel, shampoo, honing, suikers, siropen, yoghurt, broodkruim, neutrale lactosevrije tablet of andere drager. Gebruik of slik geen etherische oliën of essences die coumarinen bevatten (=andgt; dus citrusvruchten) voordat u uzelf blootstelt aan de zon (fotosensibiliserend). Voer bij allergische aandoeningen eerst een huidtest uit in de elleboogplooi. Wacht 10 tot 15 minuten om te zien of u slecht reageert of niet. Voor het gebruik van etherische oliën bij baby's, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is het essentieel om vooraf een apotheker of arts te raadplegen om veilig te kunnen handelen. *In dit voorbeeld willen we 1% etherische olie verdunnen in 50 ml plantaardige olie. In feite willen we eenvoudigweg een hydraterende en voedende behandeling creëren voor een gezicht dat geen bijzondere zorgen heeft. Ik kies daarom voor de dosering etherische olie van 1%. Laten we de dosis in ml etherische olie berekenen: 1% van 50 ml = 0,5 ml etherische olie. Je moet dus 0,5 ml etherische olie in 49,5 ml (=50-0,5) plantaardige olie doen. Vul tot aan de basis van de nek. Laten we nu het aantal ml en het aantal druppels omrekenen: 1 ml = ongeveer 30 druppels etherische olie. Regel van drie om het aantal druppels etherische olie te bepalen: (30*0,5)/1= 15 druppels Je moet dus 15 druppels etherische olie toevoegen aan 49,5 ml plantaardige olie. Referenties: https://phystoetsen.com/nettoyer-flacons-huile-essentielle/

De voordelen van essentiële oliën van tijm

Als we het over tijm hebben, moeten we onszelf een fundamentele vraag stellen: welke? Hoewel het voor deskundigen op het gebied van etherische oliën duidelijk is, zijn er inderdaad veel soorten tijm. In de wetenschappelijke aromatherapie kunnen twee planten van dezelfde soort, die in verschillende omgevingen gedijen, de oorsprong zijn van essentiële oliën die op biochemisch niveau volledig verschillend zijn. Dit kenmerk dat "chemotype" wordt genoemd, wordt klassiek aangegeven door een verwijzing naar het hoofdzakelijk aanwezige molecuul. De bekendste etherische oliën van tijm zijn dus afkomstig van verschillende chemotypen van één enkele soort. Voor de duidelijkheid presenteren we de bekendste tijmolie en verdelen we deze per toepassing. Tijm met fenolen tegen winterkwalen Er zijn drie verschillende essentiële oliën van tijm die een vrij vergelijkbare samenstelling hebben om de ongemakken van de winter te bestrijden: Gewone tijm met thymol (Thymus vulgaris CT Thymol); Rode tijm (thymus zygis); Wilde tijm (thymus serpyllum). Hun rijkdom aan fenolen (Thymol en/of Carvacrol) maakt deze essentiële oliën tot echte bondgenoten tijdens gevoelige periodes en seizoensveranderingen. Wees echter voorzichtig! Fenolen moeten vóór gebruik worden verdund en alleen in zeer lage concentraties en in zeer specifieke gevallen op de huid worden aangebracht. Tijm met Linalool voor genezing Vaak beschouwd als milder dan het hierboven besproken Thymol-chemotype. Traditionele aromatherapie maakt over het algemeen gebruik van Linalool Tijm Essentiële Olie ( thymus vulgaris CT Linanol) . Het wordt vaak gebruikt als alternatief voor gevoelige populaties. De aanzienlijke aanwezigheid van linalool maakt het gebruik ervan in veel gevallen echter mogelijk. Met name voor inhalatie tegen tijdelijke stress of plaatselijke toepassing voor herstel van de epidermis. Of u het nu rechtstreeks op de huid aanbrengt, in diffusie of door een paar druppels aan uw haarverzorging toe te voegen, deze veelzijdige etherische olie is een must-have voor de lichaamsverzorging, vooral in de winter. Tijm in Thujanol voor de KNO-bol We kunnen geen artikel over tijm schrijven zonder een van onze specialiteiten bij Pranarōm te vermelden: thujanol gewone tijm ( thymus vulgaris CT thujanol ). Deze biologische etherische olie, die alleen in Zuid-Frankrijk wordt verbouwd, biedt een rijkdom aan thujanol, waardoor het een olie is met een zeer unieke samenstelling en een zeldzaam chemotype. Deze essentiële olie is ideaal voor het verlichten van keel- en KNO-gerelateerde ongemakken. Hoewel het werkingsmechanisme nog steeds een mysterie blijft, is deze essentiële olie een must-have die absoluut in de familiekit van elke geïnformeerde gebruiker moet ontbreken! Tijm met Geraniol voor de darmsfeer Zelden gebruikt in de aromatherapie, behalve misschien door kenners, is gewone tijm met geraniol (thymus vulgaris CT geraniol) een zeldzame etherische olie. Door de grote rijkdom aan geraniol is deze tijmolie bijzonder geschikt voor de darmen omdat ze de spijsvertering ondersteunt. Er moet ook worden opgemerkt dat Tijm Geraniol Essentiële Olie zelden wordt gebruikt bij cosmetische behandelingen, zoals haarverzorging, en over het algemeen geschikter is voor intern gebruik. Bovendien is het belangrijk om speciale voorzorgsmaatregelen te nemen bij het gebruik van deze olie, vooral bij kinderen. De prijs van de etherische olie van tijm in Géraniol kan variëren, afhankelijk van de kwaliteit en herkomst. Het wordt ook gebruikt bij de vervaardiging van bepaalde producten zoals nagellakken of voedingssupplementen. Hartige bladtijm (thymus satureioides) Hartige bladtijm is een van de meest geconcentreerde essentiële oliën in Borneol. Door deze hoge concentratie is het vooral bedoeld voor spiermassages (na verdunning). Zo helpt borneol gevoelige spieren en gewrichten te verlichten. De samenstelling maakt het ook mogelijk om het gebruik ervan te overwegen bij ademhalingsproblemen. In deze context lijkt deze tijm enigszins op de voordelen van Inula graveolens etherische olie. Deze soort tijm vinden we terug in bepaalde producten uit het Aromalgic assortiment zoals in de kinderbalsem, de gewrichten en spieren roller, of zelfs de rug, dijen en kuiten massageolie. Zoals je zult begrijpen zijn er heel veel soorten tijm en hadden we het ook met je kunnen hebben over bijvoorbeeld zeetijm of zelfs liggende tijm. Het is heel eenvoudig: als we alle tijmen in overweging zouden nemen, zouden we bijna alle problemen die we tegenkomen kunnen overwinnen. Kortom, er is een grote diversiteit aan tijmsoorten, die elk hun eigen deugden bieden. Of het nu gaat om ademhalings-, spijsverterings- of epidermale ongemakken, elk type heeft specifieke indicaties. Het is echter essentieel om voorzorgsmaatregelen te nemen, waaronder het verdunnen van etherische oliën op fenolbasis en het vermijden van overmatig gebruik bij kinderen. Bovendien moet worden opgemerkt dat etherische olie van tijm zelden wordt gebruikt in cosmetische producten, maar eerder als voedingssupplement.