Goede doe-het-zelfpraktijken

Do It Yourself (DIY), je hebt er vast wel eens van gehoord, maar misschien nog nooit gedaan! Allereerst betekent ‘DIY’ letterlijk ‘Doe het zelf’. Deze beweging, die al enkele jaren in zwang is, kan perfect worden uitgebreid naar de aromatherapie, omdat het heel goed mogelijk is om je eigen synergieën te bereiken met essentiële en plantaardige oliën. Als je aan de slag wilt met zelfgemaakte bereidingen, dan geeft dit artikel je de basis van DIY.

Waarom je eigen synergie bereiken?

Allereerst: wat is synergie? Een synergie bestaat uit het combineren van verschillende essentiële en/of plantaardige oliën om de gewenste werking te versterken. Deze oliën kunnen verschillende eigenschappen hebben, waardoor het mogelijk wordt een mengsel te verkrijgen dat op verschillende niveaus werkt. Als ze echter dezelfde eigenschappen hebben, kunnen ze elkaar versterken om het gewenste effect te bereiken, omdat ze verschillende werkingsmechanismen hebben.

Deze synergieën kunnen op verschillende manieren worden gebruikt (beheersroutes):

 • Dermaal , voorkeursroute, dat wil zeggen op de huid door middel van massage verdund in een plantaardige olie. Vandaar de noodzaak om de dosering van essentiële oliën en plantaardige oliën te kennen;
 • Door reukmiddelen , met behulp van een Aromastick-inhalator, een diffuser of gewoon door uit de fles te ademen;
 • Oraal/sublinguaal, met zorgvuldige respect voor de verhoudingen en verdunnen in een neutrale drager zoals een neutraal tablet, suiker, een lepel plantaardige olie, enz.

Hoe de dosering bepalen?

De dosering van essentiële oliën is afhankelijk van het gebruik dat u ervan wilt maken. Afhankelijk van het nut zal het verdunningspercentage van een essentiële olie in een plantaardige olie inderdaad niet hetzelfde zijn. Dat betekent dat het verdunningspercentage niet hetzelfde zal zijn als je een verkoudheid wilt behandelen of een breuk wilt behandelen.

Bij Pranarōm zijn we van mening dat 1 ml overeenkomt met 30 druppels.

Als u bijvoorbeeld een zelfgemaakte behandeling in serumstijl voor het gezicht wilt uitvoeren om uw huid te hydrateren en te voeden (huid zonder bijzondere problemen), raden wij u in dit geval aan om de etherische olie tijdens de behandeling tot 1% te verdunnen. . In dit voorbeeld verdunnen we dus 1% echte essentiële lavendelolie in 50 ml plantaardige jojoba-olie. (Zie onderaan de pagina voor de volledige berekening).*

Bij huidgebruik zal de verdunning variëren afhankelijk van het gebruik en het beoogde orgaan. Traditioneel wordt aanvaard om de volgende verdunningen te gebruiken:

 • 1%: dermocosmetische werking;
 • 3%: herstellende werking van de integument: neus-, oor-, vaginale oplossing;
 • 5%: actie op de SN;
 • 7%: bloedsomloop, bloed- en lymfatische werking;
 • 10%: spier-, pees-, gewrichtsactie
  • systemische werking voor de overgevoelige huid
  • oplossing voor irriterende EO's (kaneel)
 • 15%: sportactie en competitie;
 • 20%: systemische werking voor de gevoelige huid (baby's) oplossing voor dermocaustische EO's (fenolen);
 • 30%: zeer krachtige lokale actie.

Hoe stel ik mijn synergie samen?

In een druppelflesje of pompflesje:

 • Giet de druppels etherische oliën, begin altijd met de kleinste hoeveelheid.
 • Kantel uw flesje altijd op 45° zodat de etherische oliën druppel voor druppel vallen en niet in uitbarstingen en om het aantal druppels gemakkelijk te berekenen.
 • Vul de fles met plantaardige olie totdat de fles krimpt.
 • Zodra de synergie voltooid is, sluit u de fles en schudt u om het mengsel te homogeniseren.
 • Vergeet niet om altijd de naam van de synergie op de fles te schrijven, evenals de datum waarop u deze heeft bereid.

Op een inhalatorstick:

 • Haal het watje eruit en laat het in het inhalatorstaafje weken
 • Plaats de druppels etherische olie voorzichtig over de gehele lengte van het watje.
 • Plaats het watje terug in het stokje en sluit af met de basis.

Ruikt jouw stokje niet meer voldoende? Verwijder voorzichtig de onderkant van het stokje en doe opnieuw het benodigde aantal druppels op het wattenschijfje.

Hoe behoud ik mijn synergie?

De etherische oliën zijn zeer gevoelig voor ultraviolette stralen die hun biochemische structuur wijzigen en worden bewaard in glazen flessen (bruin, groen, blauw). Ze zijn zeer vluchtig en verliezen geleidelijk hun werking als ze niet in luchtdichte flessen worden verzegeld. Vergeet niet uw fles na gebruik te sluiten om de rijkdom aan moleculen en dus de doeltreffendheid ervan te behouden.

Door deze paar basisregels te volgen, kan een synergie van essentiële oliën gedurende 1 jaar behouden blijven.

Daarentegen adviseren wij bij een synergie op basis van Essentiële Oliën en Plantaardige Oliën het gebruik ervan binnen 6 maanden. Plantaardige oliën zijn inderdaad gevoeliger voor oxidatie, wat betekent dat ze moeten worden beschermd tegen lucht, licht en hitte.

In herstelmodus?

Wilt u uw flessen schoonmaken? We moeten toegeven dat het schoonmaken van deze flessen essentiële en plantaardige oliën niet eenvoudig is, integendeel! Essentiële oliën zijn om verschillende redenen moeilijk schoon te maken: sterke geuren, “vettig” uiterlijk, soms zijn ze zelfs gekleurd. Hier zijn een paar tips:

 1. Vul een bak met zeer heet water (boven 70°C);
 2. Doe afwasmiddel in dit water;
 3. Laat de flessen 2 uur of langer weken;
 4. Spoel vervolgens elke fles af met schoon water.

Soms, zelfs in dit stadium, is het niet genoeg omdat je alleen maar een “voorbewerking” hebt gedaan. Als dit het geval is, volgt u de onderstaande stappen:

 1. Gebruik een flessenborstel (redelijk klein) met een paar druppels afwasmiddel en boen.

Sla deze stap niet over, dat maakt het verschil.

 1. Spoel opnieuw met schoon water;
 2. Laat het aan de lucht drogen, in omgekeerde volgorde.

Klassieke voorzorgsmaatregelen voor etherische oliën

Essentiële oliën zijn samengesteld uit zeer krachtige aromatische moleculen. Het is daarom belangrijk om de gebruiksaanwijzingen, doseringen en voorzorgsmaatregelen voor gebruik te respecteren om elk risico te vermijden. Hier zijn enkele klassieke voorzorgsmaatregelen waar u naar kunt verwijzen:

 • Vermijd het gebruik van pure etherische oliën als u er niet aan gewend bent en geef de voorkeur aan verdunning in een neutrale ondersteuning:
  • Plantaardige olie, sheaboter, cosmetische crème, farmaceutische specialiteit, douchegel, shampoo of andere ondersteuning;
  • Honing, suikers, siropen, yoghurt, broodkruim, neutrale lactosevrije tabletten of andere ondersteuning.
 • Gebruik of slik geen etherische oliën of essences die coumarinen bevatten (=> dus citrusvruchten, citrusvruchten) voordat u zich aan de zon blootstelt, omdat deze fotosensibiliserend zijn;
 • Voer bij allergische aandoeningen eerst een huidtest uit in de elleboogplooi. Wacht 10-15 minuten om te zien of er een allergische reactie optreedt;
 • Voor het gebruik van Essentiële Oliën bij baby's, kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, is het essentieel om vooraf een apotheker of arts te raadplegen om veilig te kunnen handelen.

*In dit voorbeeld willen we 1% etherische olie verdunnen in 50 ml plantaardige olie. We willen namelijk een hydraterende en voedende gezichtsbehandeling creëren die geen zichtbare huidproblemen veroorzaakt. Wij kiezen daarom voor de dosering Essentiële Olie van 1%.

1/ Laten we de dosis in ml etherische olie berekenen:

1% van 50 ml = 0,5 ml etherische olie.

Je moet daarom 0,5 ml etherische olie in 49,5 ml (=50-0,5) plantaardige olie doen.

Vul tot aan de basis van de nek.

2/ Laten we nu omrekenen tussen ml en het aantal druppels:

1 ml = ongeveer 30 druppels etherische olie.

Regel van drie om het aantal druppels etherische olie te bepalen: (30*0,5)/1= 15 druppels

Je moet dus 15 druppels etherische olie toevoegen aan 49,5 ml plantaardige olie .