Essentiële olie van Ravintsara, een Malagassische schat

Huile essentielle de Ravintsara, un trésor Malgache

Ravintsara etherische olie is een must voor liefhebbers van aromatherapie. Het staat bekend om zijn uitstekende antivirale, immunostimulerende en anti-infectieuze eigenschappen en helpt bij de strijd tegen vele kwalen! Het gebruik van Ravintsara biedt meerdere voordelen voor de huid en versterkt het immuunsysteem in de winter. Wij leggen uit hoe u kunt profiteren van alle voordelen!

Ravintsara etherische olie

Hoe herken je het?

De Ravintsara of Madagascar Kamferboom ( Cinnamomum camphora CT 1.8 cineole ) maakt deel uit van de Lauraceae-familie.

Zowel wild als gecultiveerd, de bossige boom wordt 5 tot 8 meter hoog en kan wel 15 meter hoog worden. Hij houdt van vochtige, zonnige gebieden. Hij geeft de voorkeur aan gebieden met veel regenval, temperaturen boven de 5°C en zanderige, doorlatende grond, omdat de wortels niet kunnen verdragen dat ze doordrenkt zijn met water.

De donkergekleurde bladeren zijn ovaal, breed, groenblijvend en glanzend aan de bovenzijde. Ze verspreiden een frisse geur die verband houdt met de aanwezigheid van 1,8 cineol . Ravintsara etherische olie wordt verkregen door destillatie van de bladeren .

De bloei vindt plaats van november tot januari, de bloemen zijn groenachtig en hebben 3 bloemblaadjes. De vrucht bestaat uit een bes verdeeld in 6 kwartjes, die elk een zaadje bevatten.

Afkomst

Nog onbekend in de jaren tachtig , wordt Ravintsara vanuit Azië naar Madagaskar geïmporteerd. Oorspronkelijk bevatte deze soort een hoge concentratie kamfer, maar de chemische samenstelling ervan ontwikkelde zich op Malagassische bodem . Wanneer de plant zich in de landen van Madagaskar vestigt, muteert deze en bevat deze praktisch geen kamfer meer; aan de andere kant is het verrijkt met een ander molecuul: 1,8 cineol .

Het wordt in de traditionele geneeskunde door traditionele beoefenaars gebruikt en is zeer effectief bij de behandeling van verschillende ziekten. Vandaar de naam Ravintsara, wat ‘blad goed voor alles’ betekent. In Malagasi: Ravina = Blad , Tsara = Goed . Het wordt beschreven als wonderbaarlijk, in staat om allerlei ziekten en infecties te genezen , een ‘ medicijnboom ’. De Malagassiërs gebruiken het om een ​​groot aantal kwalen te behandelen en om ambachtelijke rum op smaak te brengen.

Het bijzondere van Ravintsara ligt in het feit dat het, eenmaal aangepast aan het Malagassische terroir, een kamferboom zonder kamfer werd. In vochtige gebieden op lage hoogte zijn we getuige van de snelle groei ervan. Aan de andere kant is de groei in de hooglanden tamelijk traag en is de kwaliteit aanzienlijk hoger. Als gevolg van waterstress en het koelere klimaat produceert de boom meer essentie en wint zo aan samenstelling (cineol ) en reukkwaliteit.

Gebruik van Ravintsara: Waar wordt het voor gebruikt ?

De Ravintsara biedt uitzonderlijke essentiële olie voor strijd tegen winterkwalen en andere virussen . Het is vanuit elk gezichtspunt indrukwekkend: efficiëntie, veiligheid , tolerantie. Het wordt gebruikt bij ademhalingsproblemen zoals rhinitis, nasofaryngitis en vette hoest.

Fantastisch antiviraal, het gebruik van Ravintsara is ook een nuttige bondgenoot voor de preventie van griep en de strijd tegen alle virale vormen: herpes, hepatitis, enz. Neurotonisch, deze plant brengt het zenuwstelsel opnieuw in evenwicht en versterkt tijdens een inzinking.

Ieder individu zal daardoor anders kunnen reageren op deze essentiële olie, sommigen zullen zich rustiger voelen en anderen dynamischer. Het helpt het lichaam weer in balans te brengen en van vind vrede .

Zoals we hierboven al zeiden, is deze essentiële olie een geweldige bondgenoot tegen vele kwalen, zoals: verkoudheid, rhinitis, sinusitis, gordelroos, herpes, enz. Afhankelijk van het gebruik kan het oraal, cutaan of zelfs in reukzin worden gebruikt.

Hier zijn enkele tips en adviezen voor gebruik:

Geef uw immuniteit een boost

Eerst gebruik van Ravintsara , dat van het verhogen van de immuniteit en het versterken van de immuunafweer van volwassenen. Volg hiervoor de volgende instructies:

Griep

De eigenschappen van de Ravintsara-plant helpen ook bij het bestrijden van griepsymptomen zoals hoesten of koorts:

 • Bij griep of virus: 4 druppels op de thorax, 4x/dag gedurende 7 dagen of indien gewenst op de wervelkolom. Masseer voor de kleintjes 1 druppel verdund met 2 druppels plantaardige abrikozenpitolie op de voetboog (5 dagen per week).
 • Op de huid: uit voorzorg kunt u de etherische olie van Ravintsara verdunnen in een plantaardige olie naar keuze.

Dankzij deze huidtoepassing profiteert u niet alleen van alle voordelen van de huidroute, maar ook van de voordelen van de ademhalings- en KNO-routes. Wat bovendien interessant is aan de toepassing op de voetbogen, is dat deze in direct contact staan ​​met de longwegen. Als gevolg hiervan zullen de longen direct profiteren van de voordelen van cineool in het kader van het gebruik van Ravintsara .

Lip-knop

Verdun 1 druppel Ravintsara etherische olie met een dragerolie en breng aan op het getroffen gebied.

Loopneus

Als u verkouden bent, helpt het gebruik van Ravintsara met of zonder plantaardige olie ook om virusziekten te beperken:

 • Geïnhaleerd, 5 druppels in een kom met stomend water , bij afwezigheid van koorts, gedurende 1 tot 10 minuten, geïnhaleerd (3 keer per dag en het wordt aanbevolen om niet onmiddellijk na het inademen naar buiten te gaan);
 • Tweede tip : Verdun 1 tot 2 druppels Ravintsara etherische olie met een plantaardige olie en masseer in de sinussen . Zorg ervoor dat u de etherische olie niet te dicht bij de ogen aanbrengt. Als etherische olie in uw ogen terechtkomt, spoel deze dan onmiddellijk uit met plantaardige olie.

Creëer uw eigen ontsmettingsspray

Het is heel goed mogelijk om uw eigen ontsmettingsspray voor de luchtwegen en neusgangen te maken. Om dit te doen, combineer in een fles:

Wilt u niet uw eigen ontsmettingsspray maken? Verstuif de etherische olie van Ravintsara met uw diffuser gedurende 10 tot 20 minuten, 3 keer per dag (10 tot 15 druppels etherische olie zijn voldoende).

Verspreiding via een diffuser of via een spray zuivert de atmosfeer. Dit eenvoudige gebaar helpt de immuniteit te versterken en het risico op besmetting te voorkomen. Je kunt ook de Essentiële oliën van grove den of zelfs Épinette  zwart in uw diffusiesynergie.

 

Welke voorzorgsmaatregelen moet ik nemen bij gebruik van Ravintsara?

 • Niet aanbevolen tijdens de eerste 3 maanden van de zwangerschap en bij vrouwen die borstvoeding geven
 • Alleen voor kinderen, uitsluitend voor huidgebruik, vanaf 6 jaar (zie dosering)
 • Astmatici en epileptici vrezen een te hoog niveau van 1,8 cineol. Biologische Ravintsara moet bewust worden gebruikt.

Een goed alternatief voor mensen met astma is Mandravasarotra etherische olie . Het is ook een Malagassische schat, maar komt van de andere kant van het eiland!

Als u meer wilt weten of als u ook maar de geringste twijfel over uzelf of uw kind heeft, kunt u advies inwinnen bij een gezondheidsprofessional in een apotheek of bij een arts.

Referenties:

 • https://www.passeportsante.net/fr/Solutions/HuilesEssentielles/Fiche.aspx?doc=huile-essentielle-ravintsara

  DOORGAAN MET LEZEN

  Virussen, bacteriën… ik bescherm mezelf elke dag op natuurlijke wijze!

  Bepaalde essentiële oliën zijn in de winter essentieel om onze kleine dagelijkse beslommeringen te voorkomen en op natuurlijke wijze te behandelen en om verschillende virussen het hoofd te bieden. Het enige dat u hoeft te doen, is degene kiezen die het beste bij u passen en die het beste passen bij de situatie die u tegenkomt! Ontdek in dit artikel onze essentiële natuurlijke remedies die je in je EHBO-doos moet hebben! Kies voor elk probleem (verzwakte immuniteit, verstopte neus, keelpijn, hoesten, enz.) voor natuurlijke oplossingen op basis van essentiële oliën met antivirale, immuunstimulerende en reinigende eigenschappen. De natuurlijke reflex om uzelf te beschermen en te genezen: bescherm uzelf op natuurlijke wijze met PRANAROM-oplossingen Maak het milieu schoon Ontsmettingssprays Voor de meeste mensen wordt het grootste deel van de tijd binnen doorgebracht. Dit verklaart de impact van binnenvervuiling op de gezondheid, met een nog grotere impact in de winter omdat we veel meer tijd thuis doorbrengen. Wist je dat er natuurlijke oplossingen bestaan ​​op basis van essentiële oliën met antivirale, antibacteriële en antiseptische eigenschappen? Het Pranarôm-laboratorium heeft innovatieve oplossingen ontwikkeld om een ​​microbiologisch luchtzuiverend effect te bereiken en de eisen aan de luchtkwaliteit binnenshuis te verzoenen met een geurverdrijvend effect met een aangename en frisse geur. Effectieve formule om te elimineren (1) : Virussen: EN 14476 (60 sec., Adenovirus, Poliovirus, Murine norovirus, Influenza A-virus H1N1) Bacteriën: EN 13727 (60 sec., Staphylococcus aureus, Pseudomonas aeruginosa, Enterococcus hirae, Escherichia coli) Gisten: EN 13624 (60 sec., Candida albicans) (1) Resultaten van tests uitgevoerd door een gespecialiseerd, onafhankelijk laboratorium: CIR-goedkeuring en ISO 9001- en ISO17025-gecertificeerd Ontsmet uw handen De hydro-alcoholische spray Het aanraken van deurklinken, elektronische apparaten, meubels, enz. zijn handelingen die we elke dag doen, maar zoals u al weet, kunnen daar veel virussen worden aangetroffen. De spray ontworpen met antivirale essentiële oliën, ideaal voor handen en kleine oppervlakken: 70% alcohol, onmiddellijke werking, sneldrogend, plakt niet. Versterk uw natuurlijke afweer Lichamelijke activiteit, voeding, slaap, er zijn veel acties mogelijk om uw levensstijl te verbeteren en uw natuurlijke afweer tegen virussen effectiever te maken. Houd er rekening mee dat uw lichaam uw primaire genezingsmachine is! Om u echter bij deze missie te ondersteunen, bieden wij natuurlijke remedies aan om de immuniteit te versterken en te versterken dankzij de antivirale kracht van essentiële oliën. Oraal, door wrijving,... Versterk mijn natuurlijke afweer Zorg goed voor jezelf op een natuurlijke manier Verkoudheid en rhinitis De neus is een orgaan om te verwennen! Naast zijn primaire rol bij de reukzin, speelt onze neus de rol van een ‘filter’ voor vervuiling en infectieuze agentia. Als de neushygiëne niet optimaal is en er virussen en bacteriën zijn binnengekomen, dreigt de hele KNO-sfeer te worden aangetast. Welke essentiële oliën bij verkoudheid, rhinitis en sinusitis? Keelpijn Keelpijn, pijnlijk slikken of moeite met slikken? Dit kan erg vervelend zijn en wat betreft verkoudheid zijn er bekende oplossingen in de aromatherapie zoals het gebruik van etherische olie van gewone tijm met thujanol of oplossingen op basis van verschillende essentiële oliën in ons AROMAFORCE-assortiment. Keelpijn: kunnen we angina pectoris en faryngitis verlichten met essentiële oliën? Hoesten en bronchiën Hoest, zowel droog als nat, is een verdedigingsreflex van het lichaam. Gelukkig zijn er natuurlijke remedies om het te kalmeren. Ontdek oplossingen op basis van essentiële oliën die niet mogen worden verwaarloosd voor jong en oud.

  Essentiële oliën effectief tegen coronavirus: waar of niet waar?

  Er wordt veel gesproken over het gebruik van essentiële oliën tegen Covid als antiviraal middel, vooral met het oog op de coronavirusepidemie. Zijn essentiële oliën effectief tegen het coronavirus? Ontdek het in dit artikel!   Essentiële oliën en Covid: een update Er is groeiende belangstelling voor het gebruik van essentiële oliën in de context van de COVID-19 pandemie, maar het is essentieel om op te merken dat essentiële oliën geen remedie of preventie zijn voor het coronavirus. Ze kunnen echter wel een aanvullende rol spelen bij het behouden van de algemene gezondheid en het welzijn.Tussen essentiële oliën en Covid hebben wetenschappers en artsen de potentiële antivirale eigenschappen van ravintsara en eucalyptus onderzocht. De essentiële olie van Ravintsara staat bekend om zijn immuunstimulerende eigenschappen, terwijl eucalyptus antiseptische en ontstekingsremmende eigenschappen heeft. Het is echter belangrijk op te merken dat deze eigenschappen niet specifiek zijn bewezen voor het coronavirus.Tea tree is een andere essentiële olie tegen het coronavirus die is onderzocht op zijn antivirale potentieel. Het bewijs van de effectiviteit tegen COVID-19 is echter beperkt. Het is essentieel om de aanbevelingen van de officiële gezondheidsautoriteiten op te volgen om overdracht van het virus te voorkomen, waaronder het dragen van een masker, veelvuldig handen wassen en vaccinatie. Essentiële oliën voor Covid kunnen worden gebruikt in aromatherapie om ontspanning te bevorderen, stress te verminderen en het mentale welzijn in deze moeilijke periode te verbeteren.Aromatherapie kan een waardevol hulpmiddel zijn voor het behoud van de geestelijke en lichamelijke gezondheid, maar het mag geen officiële medische maatregelen vervangen in geval van besmetting met COVID-19. Het is essentieel om een gezondheidsdeskundige te raadplegen voordat je essentiële oliën gebruikt, vooral als je onderliggende gezondheidsproblemen hebt. Doden etherische oliën het coronavirus? Fout Nee, essentiële oliën genezen het coronavirus niet! Tot op heden zijn er geen wetenschappelijke onderzoeken naar oliën en hun effecten op COVID-19. Beschermen essentiële oliën en hebben ze een werking tegen virussen? Juist Er is veel onderzoek gedaan naar de antivirale eigenschappen van etherische oliën. De resultaten zijn indrukwekkend en onbetwistbaar . Hier zijn enkele virussen waarvoor we echte gegevens hebben: Het ernstige acute respiratoire syndroomvirus SARS-CoV (het is een coronavirus); Het H1N1-griepvirus; Het vogelgriepvirus type H5N1 en de subtypen H7N3 en H9N2; Anti-infectieuze bronchitisvirus (IBV); Herpes simplex-virus HSV; Dengue-virus DEN; Virus van de ziekte van Newcastle NDV; Het Junin-virus (het is een arenavirus, verantwoordelijk voor hemorragische koorts). Voorbeelden van de werking van etherische oliën op bepaalde virussen: Tea tree EO remt de replicatie van influenza A⁄PR ⁄ 8 virus subtype H1N1 met 0,0006% (v ⁄ v) 1 . Het is actief tegen HSV-1 en HSV-2 bij 0,0008% (v/v) 2; Eucalyptus globulus EO is actief tegen HSV-1 en HSV-2 met respectievelijk 0,009% en 0,008% 3; Tea tree EO op het vogelgriepvirus H5N1 en de subtypen H7N3 en H9N2 in een dosis van 10 μl 4; Tea tree EO en eucalyptus EO in spuitbussen als ontsmettingsmiddel tegen het influenza A-virus en de M13-faag van E. Coli. Beide EO's zijn in staat virussen met meer dan 95% te inactiveren in een blootstelling van 5 tot 15 minuten 5 Zijn er wetenschappelijke publicaties over de effectiviteit van etherische oliën tegen virussen? Juist Lijst met referenties over de antivirale activiteit van essentiële oliën van Tea tree , Eucalyptus , Niaouli en Ravintsara : Bibliografie: Garozzo, A., Paukenaro, R., Bisignano, B., Furneri, PM, Bisignano, G., en Castro, A. (2009 ). In vitro antivirale activiteit van essentiële olie van Melaleuca alternifolia . Brieven in toegepaste microbiologie, 49(6), 806-808. Reichling, J., Schnitzler, P., Suschke, U., en Saller, R. (2009). Essentiële oliën van aromatische planten met antibacteriële, schimmelwerende, antivirale en cytotoxische eigenschappen – een overzicht. Complementair geneeskundeonderzoek, 16(2), 79-90. Schnitzler, P., Schon, K. en Reichling, J. (2001) Antivirale activiteit van Australische tea tree olie en eucalyptusolie tegen herpes simplex-virussen in celcultuur . Pharmazie 56, 343–347. Mohammad, A., en Mehmood, D. In vivo antiviraal effect van Melaleuca alternifolia (Tea Tree Oil) en Olea europaea (Olive Leaf Extract) op Vero Cell Adapted Aviaire Influenza Virus . Menselijke tijdschriften. Onderzoeksartikel december 2018 Vol.:14, Issue:1 Citaat: Mohammad Danish Mehmood et al. Ijppr.Human, 2018; Diefstal. 14 (1): 7-19. Usachev, EV, Pyankov, OV, Usacheva, OV, en Agranovski, IE (2013). Antivirale activiteit van tea tree en eucalyptusolie, aërosol en damp . Journal of aerosolwetenschap, 59, 22-30. Ankita, S., Chandra, SS, en Arti, T. (2013). Fytochemisch onderzoek en antimicrobiële activiteiten van cinnamomum camphora . World Journal of Pharmaceutical research Deel 3, nummer 2, 2287-2294 Astani, A., en Schnitzler, P. (2014). Antivirale activiteit van monoterpenen beta-pineen en limoneen tegen herpes simplex-virussen in vitro . Iraans tijdschrift voor microbiologie, 6(3), 149. Astani, A., Reichling, J., en Schnitzler, P. (2010). Vergelijkend onderzoek naar de antivirale activiteit van geselecteerde monoterpenen afgeleid van etherische oliën. Fytotherapieonderzoek: een internationaal tijdschrift gewijd aan farmacologische en toxicologische evaluatie van natuurlijke productderivaten, 24(5), 673-679. Bisignano, B. (2009). Antivirale activiteit en werkingsmechanisme van melaleuca alternifolia nei von fronti del virus dell'influenza A. Gebied 06 - Medische wetenschap. http://hdl.handle.net/10761/1767 Blanchard, JM (2007). Cinnamomum camphora met cineol (ravintsara), een plant ter preventie van nosocomiale infecties in ziekenhuizen ? Fytotherapie, 5(1), 15-20. Carson, CF, Ashton, L., Dry, L., Smith, DW en Riley, TV (2001) Melaleuca alternifolia (tea tree) oliegel (6%) voor de behandeling van recidiverende herpes labialis . J Antimicrob-chemother 48, 450–451. Carson, CF, Smith, DW, Lampacher, GJ en Riley, TV (2008 ) Gebruik van bedrog om dubbelblindheid te bereiken in een klinische proef met Melaleuca alternifolia (tea tree) olie voor de behandeling van recidiverende herpes labialis . Minachting Clin-processen 29, 9–12. Galan, DM, Ezeudu, NE, ..., en Malcolm, BJ (2020). Eucalyptol (1, 8-cineol): een onderbenutte bondgenoot bij luchtwegaandoeningen? . Tijdschrift voor onderzoek naar etherische oliën, 1-8. Garozzo, A., paukenaro, R., Stivala, A., Bisignano, G., en Castro, A. (2011). Activiteit van Melaleuca alternifolia (tea tree) olie op influenzavirus A/PR/8: onderzoek naar het werkingsmechanisme . Antiviraal onderzoek, 89(1), 83-88. Hamidpour, R., Hamidpour, S., Hamidpour, M., en Shahlari, M. (2014). Chemie, farmacologie en geneeskrachtige eigenschappen van kamfer (Cinnamomum Camphora) Traditionele remedie met de geschiedenis van de behandeling van verschillende ziekten . Mondiaal tijdschrift voor medisch onderzoek. Jean Michel Blanchard (2007 ). Cinnamomum camphora CT cineole (ravintsara), een plant die nosocomiale infecties in de ziekenhuisomgeving helpt voorkomen . International Journal of Klinische Aromatherapie Vol. 4 nummer 1 Li, X., Duan, S., Chu, C., Xu, J., Zeng, G., Lam, AKY, ... en Gu, H. (2013). Melaleuca alternifolia-concentraat remt in vitro het binnendringen van het influenzavirus in gastheercellen . Moleculen, 18(8), 9550-9566. Li, Y., Xu, YL, … en Xu, PP (2017). Intranasale gelijktijdige toediening van 1,8-cineol met influenzavaccin biedt kruisbescherming tegen infectie met het influenzavirus . Fytogeneeskunde, 34, 127-135. Loizzo, MR, Saab, AM, Tundis, R., Statti, GA, Menichini, F., Lampronti, I., ... en Doerr, HW (2008). Fytochemische analyse en in vitro antivirale activiteiten van de essentiële oliën van zeven Libanese soorten. Chemie en biodiversiteit, 5(3), 461-470. Mansard, M., Laurain-Mattar, D., en Couic-Marinier, F. (2019). Ravintsara etherische olie . Farmaceutisch nieuws, 58(585), 57-59. Morales-Rico, CL, … en González-Camejo, I. (2012). Chemische samenstelling van de etherische olie van de luchtdelen van Melaleuca quinquenervia. Revista CENIC. Ciencias Químicas, 43, 1-2. Müller, J. et al. (2016). 1,8-Cineole versterkt de IRF3-gemedieerde antivirale respons in menselijke stamcellen en in een ex vivo model van rhinosinusitis . Klinische Wetenschap, 130(15), 1339-1352. Riley, televisie (2005). Antivirale activiteit van tea tree olie – in vitro en in vivo . TV Riley - 2005 - academia.edu Siddique, S., et al. (2018). Chemische karakterisering, antioxiderende en antimicrobiële activiteiten van etherische olie van Melaleuca quinquenervia-bladeren . Indian Journal of Experimentele Biologie, 56, 686-693. Paukenaro, R., Garozzo, A., Bisignano, B., Stivala, A., Furneri, PM, Tempera, G., en Castro, A. (2007). Remmend effect van Melaleuca alternifolia (tea tree olie) op de replicatie van het influenza A/PR/8-virus . International Journal of Antimicrobiële Agents, (29), S202-S203. Worth, H., ..en Dethlefsen, U. (2009). Gelijktijdige therapie met Cineole (Eucalyptol) vermindert exacerbaties bij COPD: een placebogecontroleerd dubbelblind onderzoek . Ademhalingsonderzoek, 10(1), 69. Yang, Z., Wu, N., .. en Efferth, T. (2010). Anti-infectieuze bronchitisvirus (IBV) activiteit van 1, 8-cineol: effect op nucleocapside (N) eiwit . Journal of Biomolecular Structure and Dynamics, 28(3), 323-330. Zamora, ACS (2015). De antivirale eigenschappen van Melaleuca alternifolia concentraat (MAC) tegen het West-Nijlvirus (proefschrift, Griffith University).