Essentiële olie van pepermunt om prikkelbare darmen te kalmeren

L'huile essentielle de menthe poivrée pour apaiser le côlon irritable

Het prikkelbare darm syndroom, ook wel 'prikkelbare darm syndroom' of 'functionele darmziekte' genoemd, is een spijsverteringsstoornis die wordt gekenmerkt door ongemak of pijnlijke gevoelens in de maag. Dit is een veel voorkomend geval van overleg met de gastro-enteroloog.

Wat is prikkelbare darm?

Het prikkelbare darm syndroom, ook wel 'prikkelbare darm syndroom' of 'functionele darmziekte' genoemd, is een spijsverteringsstoornis die wordt gekenmerkt door ongemak of pijnlijke gevoelens in de maag. Dit is geen pathologie omdat er geen geïdentificeerde oorzaak is voor deze spijsverteringsstoornissen die niet verantwoordelijk zijn voor ernstige gevolgen. Dit is een veel voorkomend geval van overleg met de gastro-enteroloog.

Ongemak en pijn worden geassocieerd met veranderingen in de snelheid waarmee voedsel door de dikke darm gaat. De dikke darm, ook wel dikke darm genoemd, is een deel van de darm dat zich tussen de dunne darm en het rectum bevindt. Het voltooit de vertering van voedsel, gestart in de dunne darm, en neemt deel aan de vorming en afvoer van ontlasting. Passeersnelheden die te snel of, omgekeerd, te langzaam zijn, zullen verschillende symptomen veroorzaken en diarree of obstipatie veroorzaken. In alle gevallen is er sprake van echt ongemak en een blijvende “buikpijn” .

Het goede nieuws voor liefhebbers van aromatherapie is dat een dubbelblinde, gerandomiseerde, placebogecontroleerde klinische studie uit 2007 de waarde benadrukt van maagsapresistente capsules op basis van essentiële pepermuntolie bij de behandeling van het prikkelbaredarmsyndroom.

Laten we eens kijken hoe etherische olie van pepermunt een vriend is voor gevoelige darmen.

 

Een klinische studie

Essentiële olie van pepermunt wordt al lang door veel auteurs beschreven als gunstig voor het vergemakkelijken van de spijsvertering en het bestrijden van maag-darmklachten. Het wordt in Engeland ook vrij algemeen commercieel aangetroffen in de vorm van voedingssupplementen...

In 2007 hebben onderzoekers Cappello et al. in Italië wilde de effectiviteit van etherische pepermuntolie in maagsapresistente capsules wetenschappelijk testen bij patiënten met het prikkelbaredarmsyndroom. Dit is wat aanleiding gaf tot de publicatie die ons interesseert:

Pepermuntolie (Mintoil®) bij de behandeling van het prikkelbare darm syndroom: een prospectieve dubbelblinde, placebo-gecontroleerde gerandomiseerde studie. Spijsverterings- en leverziekte 39 (2007) 530-536, door Cappello G., Spezzaferro M., Grossi L., Manzoli L., Marzio L.

Deze studie, goedgekeurd door de ethische commissie van 'G. d'Annunzio University', had voor de selectie van deelnemers een reeks uitsluitingscriteria opgesteld, zoals leeftijd, eerdere chirurgische ingreep aan de buik, inflammatoire darmziekten, darmneoplasie, schildklieraandoeningen, chronisch innemen van medicijnen... Het kwam in alle gevallen voor. respecteren wat we van een klinische studie verwachten.

 

Pepermunt etherische oliecapsules

Zowel de capsules die in het protocol werden gebruikt als die van de placebo waren maagsapresistent. De maagsapresistente capsules lossen niet op tijdens hun passage door de maag, maar komen volledig in de darm terecht, waar ze in dit specifieke geval oplossen bij een pH groter dan of gelijk aan 7.

  • Elke capsule bevatte 225 mg etherische olie van pepermunt (Mentha piperita) en 45 mg Natrasorb, een speciaal zetmeel dat oliën bindt. De placebo bevatte 225 mg maltodextrine, op smaak gebracht met munt , maar zonder etherische olie .
  • Elke patiënt die aan de studie werd toegelaten, kreeg, afhankelijk van de groep waartoe hij willekeurig behoorde, 2 capsules etherische olie van pepermunt of 2 placebo's.

 

Methodologie

In het onderzoek werden gegevens over de intensiteit en frequentie van de symptomen geanalyseerd op een schaal van 0 tot 4 (intensiteit: 0 = afwezig, 1 = mild, 2 = matig, 3 = ernstig, 4 = ondraaglijk en frequentie: 0 = afwezig, 1 = één keer per maand, 2 = één keer per week, 3 = twee keer per week, 4 = ≥ drie keer per week).

Deze metingen zijn gedaan aan het begin van de 'T0'-behandeling, aan het einde van de 'T4'-behandeling (4 weken later) en 4 weken na het einde van de 'T8'-behandeling.

De symptomen in kwestie waren: opgezette buik of een opgeblazen gevoel, buikpijn of -ongemak, diarree, obstipatie, pijn bij het plassen, urgentie van ontlasting, gevoel van onvolledige evacuatie, passage van gas of slijm.

De 50 patiënten die definitief voor het onderzoek werden geaccepteerd, werden in twee groepen verdeeld.

  • Een HE-groep (24 personen) die etherische oliecapsules van pepermunt gebruikt
  • Een placebogroep (26 personen) die de placebocapsules innam.

 

De resultaten waren verrassend

Pepermunt, effectiever

Aan het einde van de vier weken behandeling (T4) en aan het einde van de daaropvolgende vier weken (T8) had een statistisch en significant groter aantal van de ‘essentiële olie’-groep een vermindering van ≥ 50% in het gemiddelde van de symptomen vergeleken met aan de Placebogroep. (Tabel hierboven. P* = χ2-test, ITT = intention-to-treat-groep, PP = per protocolgroep).

Aan het einde van de vier weken behandeling (T4) had 75% van de patiënten in de groep “essentiële oliën” een vermindering van ≥ 50% van de gemiddelde symptomen. (Tabel hierboven. P* = χ2-test, ITT = intention-to-treat-groep, PP = per protocolgroep).

In de HE essentiële oliegroep was er op T4 en T8 een statistisch significante vermindering van de symptomen van het prikkelbaredarmsyndroom (T0: 2,19 ± 0,13, T4: 1,07 ± 0,10*, T8: 1,60 ± 0,10*, *P andlt; 0,01 vergeleken met T0), terwijl er bij placebo geen verandering werd waargenomen.

Er werd een statistisch significante verbetering van de symptomen opgemerkt op T4, terwijl een gunstig effect aanhield op T8. Dit effect hield bij ruim 50% van de behandelde patiënten ook een maand na de therapie aan.

De Mann-Whitney U-test die werd gebruikt om de twee groepen te vergelijken, toonde aan dat elk beoordeeld symptoom significant lager was op T4 in de HE-groep vergeleken met de Placebo-groep.

De auteurs concludeerden dat een behandeling van vier weken met maagsapresistente capsules van tweemaal daags 225 mg etherische olie van pepermunt de buikklachten verbeterde bij patiënten met het 'prikkelbare darm syndroom'.

 

Welke oplossing voor mij?

Als u denkt dat u het prikkelbaredarmsyndroom heeft, is het allereerst belangrijk om te onthouden dat alleen uw arts u kan helpen. Alleen hij kan de aandoening correct diagnosticeren en een behandeling aanbieden.

Voor zover wij weten zijn maagsapresistente capsules met essentiële pepermuntolie, zoals beschreven in het onderzoek, niet in de handel verkrijgbaar.

We kunnen ons echter de talrijke aromatische formules van Dominique Baudoux herinneren, die in de literatuur beschikbaar zijn voor symptomen zoals dyspepsie, obstipatie, diarree, moeilijke spijsvertering, de ziekte van Crohn of colitis, waarbij vaak essentiële pepermuntolie wordt gebruikt in combinatie met andere geschikte essentiële oliën voor de behandeling van darmklachten zoals dragon, zoete venkel, basilicum of kaneel…

Meer weten over Pepermunt etherische olie? Tot hier !

Essentiële olie van pepermunt vinden we gecombineerd met andere essentiële oliën die de spijsvertering bevorderen in Oléocaps + 3 capsules: Spijsverteringscomfort .

 

Oléocaps+ 3 capsules Spijsverteringscomfort

Oléocaps 3 capsules hebben het ideale profiel om het spijsverteringscomfort te verbeteren en de darmtransit te reguleren. Ze zijn samengesteld uit essentiële oliën van pepermunt , kardemom , gember , Chinese kaneel , karwij en citroen . Ze kunnen op verschillende manieren worden ingenomen, afhankelijk van de gediagnosticeerde aandoening, af en toe of in de loop van de tijd.

 

Gebruikstips:

Bij langdurige aandoeningen van het spijsverteringsstelsel is 1 capsule ingenomen vóór de ochtendmaaltijd en 1 capsule vóór de avondmaaltijd, d.w.z. 2 capsules per dag, een dosis die geschikt is voor dagelijks gebruik door een volwassene (met uitzondering van zwangere vrouwen).

Een buikmassage

Laten we ook niet vergeten dat bij aromatherapie een regelmatige maagmassage met de klok mee wordt aanbevolen bij spijsverteringsproblemen. Het kan worden beoefend met een plantaardige olie die op smaak is gebracht met ongeveer 10% essentiële oliën voor krampstillend en spijsverteringsdoeleinden. Een interessante formule uit de leer van Dominique Baudoux zou de volgende kunnen zijn:

 

 

 

 

De gepresenteerde formule kan vanaf 12 jaar bij massage worden gebruikt om de spijsvertering te vergemakkelijken en maagpijn te verzachten, door 5 tot 6 druppels van het mengsel met de klok mee op de maag te masseren, 2 tot 3 keer per dag. Het is niet geschikt voor zwangere vrouwen of epileptici.

 

Laten we voor baby's en jonge kinderen niet vergeten dat er een geschikte olie nodig is, zoals de buikmassageolie uit het PranaBB-assortiment, die ook inwerkt op kinderkoliek.

DOORGAAN MET LEZEN

Bestrijd slechte adem met essentiële oliën

Een slechte adem of halitose is een zeer onaangenaam probleem, zowel voor degenen die er last van hebben als voor de mensen om hen heen. Veroorzaakt door verschillende factoren, variërend van slechte mondhygiëne tot problemen met de spijsvertering, kan een slechte adem effectief worden verminderd met behulp van essentiële oliën en een paar eenvoudige stappen. Om veel water te drinken: We kunnen dit niet genoeg benadrukken. Het drinken van kleine hoeveelheden water gedurende de dag om 1,5 liter water per dag te bereiken is een absolute noodzaak. Als water je stoort, voeg dan citroensap of een beetje muntthee toe. Deze frisse aroma’s zijn meer dan welkom. Je tanden poetsen: Tandenpoetsen moet minstens tweemaal per dag na de maaltijd plaatsvinden. Onberispelijk poetsen duurt twee minuten (dat is lang!) en moet zorgvuldig gebeuren. Flossen is een must, omdat vuilafzettingen tussen de tanden het meest aanwezig zijn. U kunt een druppel etherische olie van citroen en een druppel etherische olie van tea tree op uw dosis tandpasta gebruiken om de mondholte te reinigen en de witheid van de tanden te bevorderen. Praktischer is dat je ook een dosis Buccarom -gel aan de tandenborstel kunt toevoegen voordat je de tandpasta erop aanbrengt. Buccarom reinigt en elimineert effectief ongewenste bacteriën die tijdens de afbraak van voedsel zwavelmoleculen met een vieze geur kunnen vrijgeven. Maak je tong schoon: Het kriebelt maar het voelt goed! Een te dikke tong is vaak de oorzaak van een slechte adem. Je kunt je tong raspen met een tongrasp, gespoeld in water en ingewreven met een druppel citroenessence. Twee of drie keer over het orgel gaan zonder al te veel te drukken. Als het gebaar je niet bevalt, kun je er op zijn minst aan denken om het tandenpoetsen af ​​te ronden met het poetsen van je tong. Verteren zonder stress: Een slechte spijsvertering veroorzaakt soms gisting en stinkende gassen. U kunt etherische oliecapsules voor de spijsvertering nemen om de uitwisseling te vergemakkelijken. Digestarom of Oléocaps 3 capsules etherische oliën van pepermunt, karwij en citroen die helpen om gemakkelijker te verteren. Neem bij elke maaltijd één capsule met een beetje water. Origineler: u kunt ook een aromatisch drankje bereiden om de maaltijd in stijl af te ronden: giet kokend water in een grote kop over suiker, op smaak gebracht met een druppel etherische olie van koriander en pepermunt. Drink rustig aan het einde van een maaltijd. Bereid een aromatische synergie “anti-halitose” voor: Dominique Baudoux biedt in zijn boek “Aromatherapie” een recept aan dat strijdt tegen slechte adem: HECT kardemom : 20 druppels; HECT-pepermunt : 20 druppels; HECT exotische basilicum : 10 druppels; Citroenessence : 20 druppels; Meng in een amberkleurige glazen fles . Neem 2 druppels van het mengsel - 3 keer per dag vóór de maaltijd op een klein stukje rietsuiker of in een theelepel olijfolie.

Stop de gastro: essentiële oliën komen te hulp!

Verlicht gastro-symptomen met essentiële olie Koorts, buikpijn, diarree en braken gaan vaak hand in hand met gastro-enteritis. Het is absoluut noodzakelijk om behandeling bij een arts te zoeken. Naast traditionele medische behandelingen kunnen we echter ook denken aan essentiële oliën voor gastro om de darmsfeer te reinigen, de spijsvertering te vergemakkelijken en het ongemak van deze ziekte te verminderen. Ontdekken hoe etherische olie te gebruiken om maag te verlichten . Tegen de diarree Dominique Baudoux in zijn boekje “Chemogetypeerde essentiële oliën” suggereert dat we voor diarree het volgende mengsel nemen: HECT-kaneel (blad of schors): 1 druppel HECT tea tree: 1 druppel HECT palmarosa: 1 druppel HECT-dragon: 1 druppel Neem dit groentepreparaat 3 keer per dag in een lepel olijfolie bij de maaltijd. Deze dosering lijkt misschien erg hoog, omdat we uitkomen op 12 druppels per dag. Het is echter wel wat geschikt is om van al zijn voordelen te profiteren. Eenvoudiger kunnen we ook gebruiken anti-gastro etherische oliecapsules die de spijsverteringssfeer reinigen. Waarschuwing: dit spijsverteringsmiddel is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, noch voor gevoelige personen of voor een kind. Tegen misselijkheid Als er “niets meer gebeurt”, kunnen we ook vertrouwen de etherische olie van  pepermunt , neem een ​​enkele druppel op de suiker of direct onder de tong misselijkheid verminderen , maar ook om de adem op te frissen en snel te troosten. Het is hetzelfde principe als bij de bekende muntalcohol, maar dan complexer, natuurlijker en sneller. Houd er rekening mee dat pepermunt ketonen bevat en niet geschikt is voor zwangere vrouwen of kinderen. OLEOCAPS 2 of 3 om ongemakken te behandelen? DE  Oléocaps 2 capsules Darmgezondheid bevat essentiële oliën waarvan bekend is dat ze darmaandoeningen verlichten: kaneel , oregano, basilicum en hartig Opmerkelijk. Over het algemeen nemen we vóór elke maaltijd 2 capsules om ongemak (diarree, kolieken en een opgeblazen gevoel) te verminderen. Deze capsules worden uitsluitend in apotheken in Frankrijk verkocht. Ze zijn niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Voor kinderen tussen 6 en 14 jaar adviseren wij maximaal 1 tot 2 capsules per dag. Let op, niet verwarren met oleocaps 3 “Vertering en transport” waarop capsules zijn gebaseerd pepermunt, anijs en basilicum die de spijsvertering vergemakkelijken, maar die er niet zijn om het spijsverteringskanaal te reinigen. Ze kunnen echter nuttig zijn bij zwaar gevoel in de maag, spasmen of een opgeblazen gevoel. 4 andere essentiële oliën om gastro-enteritis te behandelen 1. Edele laurier Dit anti-gastro essentiële olie gebaseerd op nobele laurier anti-infectieuze eigenschappen om te vechten tegen virussen en krampstillende voordelen om maagpijn te verlichten. Doe 2 druppels op een drager (suiker, honing, neutraal tablet) en laat het 3 keer per dag in de mond smelten, gedurende maximaal 3 dagen. 2. Chinese kaneel Essentiële olie van Chinese kaneel staat bekend om zijn anti-infectieuze eigenschappen. Het is ideaal om infecties te verminderen en de verspreiding van het virus te voorkomen. Doe 1 druppel etherische olie op broodkruimels en slik twee keer per dag snel met een beetje water gedurende maximaal 3 dagen. 3. Ravintsara Ravintsara essentiële olie voor gastro is een uitstekend middel tegen infecties, omdat het monoterpeenoxiden bevat. Het helpt uw ​​immuunafweer te vergroten. Breng 2 druppels ravintsara-olie aan in een eetlepel plantaardige abrikozenpitolie. Masseer uw maag 3 keer per dag met de klok mee, gedurende 5 dagen. 4. Exotische basilicum Exotische basilicum etherische olie is zeer effectief in het verminderen van spijsverteringskrampen en pijn dankzij methylchavicol. Het staat bekend om zijn kalmerende en anti-infectieuze eigenschappen. Breng 2 druppels exotische basilicum etherische olie aan in 1 eetlepel plantaardige abrikozenpitolie. Masseer vervolgens uw maag langzaam met de klok mee en onderrug twee keer per dag gedurende maximaal 5 dagen. Ons advies om maagpijn te verminderen Kies voor biologische anti-gastro essentiële olie om naast uw traditionele medicijnen te profiteren van de verzachtende eigenschappen van planten. Zo verminder je de klachten zoveel mogelijk met een langzame en langdurige werking van de planten. Tenslotte: eet licht (toast of rijst bijvoorbeeld), blijf uitgerust en haal af en toe een frisse neus door buiten, op straat of in je tuin te wandelen. Drink water om gehydrateerd te blijven. Zorg er ter voorkoming voor dat u uw handen meerdere keren per dag wast om virussen te elimineren.