Essentiële oliën helpen bij depressie. Depressie is een steeds vaker voorkomende ziekte in de moderne wereld. In zijn meest acute vorm wordt het gekenmerkt door negatieve gevoelens die rampzalige gevolgen hebben voor de sociale, emotionele en functionele aspecten van patiënten. Wat betreft angst: het is een veel voorkomend gevoel, maar nog steeds moeilijk te definiëren, en is bijna altijd aanwezig bij gevallen van depressie.
Essentiële oliën hebben zojuist hun waarde bewezen bij de behandeling van mensen die aan deze zenuwaandoeningen lijden. Echte lavendel en bergamot onthulden inderdaad een zeer positieve invloed op de zenuwparameters van de geteste mensen.
Depressie of angst?
Vaak kunnen we geen onderscheid maken tussen angst en depressie. We zijn geneigd te zeggen dat er geen depressieve stemming bestaat zonder angst, en omgekeerd. Angst en depressie zijn negatieve effecten waarvan wordt verwacht dat ze een directe impact hebben op de kwaliteit van leven 2 .
Een recente klinische studie
Tapanee Hongratanaworakit 1 bestudeerde in een zeer recente publicatie (augustus 2011) bij mensen de effecten van transdermale absorptie van een mengsel van essentiële oliën (EO) van lavendel en bergamot op autonome parameters en op 'emotionele reacties' . De ' autonome parameters ' (= vitale functies ) die in dit experiment werden bestudeerd, waren: lichaamstemperatuur, hartslag, ademhalingsfrequentie en bloeddruk . Deze parameters, die regelmatig worden gecontroleerd door medische professionals, zijn nuttig bij het opsporen of monitoren van medische problemen. Ze komen ook overeen met indicatoren voor het niveau van opwinding van het autonome zenuwstelsel 'ANS'. Bovendien beoordeelde de auteur de emotionele toestand en gedragsmatige opwinding van de proefpersonen door het volgende te onderzoeken: ontspanning, kracht, kalmte, luisteren, humeur en alertheid.
Methodologie :
Aan deze experimenten namen 40 gezonde vrijwilligers tussen 19 en 48 jaar deel. De proefpersonen in beide groepen, de controlegroep en de HE-groep , werden volledig geïnformeerd over alle aspecten van het onderzoek en waren vrij om zich op elk moment terug te trekken. 48 uur vóór de test werd de proefpersonen gevraagd zich te onthouden van voedsel, dranken en toiletartikelen die etherische olie bevatten, evenals van alle stimulerende middelen (bijvoorbeeld cafeïne en nicotine).
Een plaatselijke massage voor dit onderzoek De HE-synergie van dit onderzoek bestond voor 9,6% uit de HE-synergie Lavandula angustifolia , 0,4% Citrus bergamia HE en 90% Zoete Amandel Plantaardige Olie . Elke persoon in de experimentele groep ' HE-groep ' kreeg 1 ml van het bovenstaande mengsel, aangebracht op de onderbuik met zelfmassage 5 minuten. Het massagegebied werd afgedekt met plasticfolie om verdamping van de EO te voorkomen. In de ' controlegroep' werd op dezelfde manier 1 ml pure zoete amandel -placebo-olie gebruikt. Beide groepen werden onderworpen aan ademhalingsmaskers met zuivere zuurstof om elke reukstimulatie via de neus of mond te elimineren. Van het begin tot het einde van elke proef werden de parameters van emotionele reacties beoordeeld op een visuele schaal. De autonome parameters werden continu geregistreerd door geschikte apparaten.
Bevindingen:
Het is gebleken dat transdermale absorptie van het EO-mengsel de mate van excitatie van het autonome zenuwstelsel van het AZS verlaagde (zie verlagingen van de systolische en diastolische bloeddruk en hartslag in figuur 1 hieronder). Bovendien leidde massage met dit mengsel tot gedragsdeactivering. Mensen voelen zich ‘rustiger’ en ‘meer ontspannen’ dan vóór de toediening van EO (zie figuur 2 hieronder).
Conclusies:
Concluderend bevestigt de auteur dat zijn onderzoek het ontspannende effect van deze aromatische synergie aantoont. Door zijn werking op de structuren van het zenuwstelsel (de hypothalamus, het limbisch systeem, de thalamus) die de niveaus van autonome en/of gedragsmatige excitatie controleren, zou dit mengsel daarom nuttig kunnen zijn in de geneeskunde om depressie of angst bij mensen te behandelen.
1 Tapanee Hongratanaworakit. Aromatherapeutische effecten van gemengde essentiële oliën op mensen. Nat Prod Commun 2011 augustus; 6 (8): pagina's 1199-1204. 2 C. Mercier en J. Filion. Kwaliteit van leven: theoretische en empirische perspectieven. Geestelijke gezondheid in Quebec, vol. 12, nr. 1, 1987