De verspreiding van EO in zorginstellingen: een wetenschappelijk onderzoek

La diffusion d'HE dans les établissements de santé : une étude scientifique

Een goede desinfectie van de omgevingsoppervlakken van ziekenhuizen is essentieel om verontreinigingen te elimineren en de verspreiding van overdraagbare ziekten te verminderen. Vanwege de aanwezigheid van verschillende multiresistente stammen van pathogene microbiële soorten (zoals Staphylococcus aureus, Clostridium difficile, Candida sp., Acinetobacter baumannii en Pseudomonas aeruginosa), kan het gebruik van klassieke milieusaneringsstrategieën (actieve zuurstof, hypochloriet, quaternaire ammonium, enz.) zijn mogelijk niet voldoende effectief om de uitroeiing ervan te bewerkstelligen 2 . Onder de alternatieve strategieën voor conventionele ontsmettingsmiddelen vertegenwoordigt het gebruik van etherische oliën (EO) een nieuwe veilige en effectieve oplossing*. De antimicrobiële kracht van EO-diffusie is uitgebreid bestudeerd in verschillende onderzoeken. Deze laatste hebben hun remmende werking tegen bacteriën, schimmels, schimmels en gisten vastgesteld. De resultaten van deze onderzoeken hebben daarom het potentieel van EO's en hun verbindingen benadrukt als instrument voor sanitaire voorzieningen en bestrijding van milieupathogenen 1,3,4 .

Zo evalueert het team van Fabrizio Gelmini 1 voor het eerst de effectiviteit van EO's in de strijd tegen infectieuze microbiële agentia rechtstreeks in een gezondheidszorginstelling. Gelmini et al. (2016) 1 gecombineerde EO-diffusie met een standaard reinigingsprotocol. Dit met als doel het verminderen en beheersen van microbiële besmetting binnen de Stichting ‘Don Ambrogio Cacciamatta’. Een residentiële zorginstelling met 112 bedden, verdeeld over twee verdiepingen (ongeveer 1060 m2).

Experimenteren:

Het mengsel van EO van Lavandula angustifolia 24%, Melaleuca cajuputii 24%, Abies sibirica 20%, Myrtus communis 20% en Pelargonium graveolens (Geranium bourbon) 12% werd aldus verdeeld. En dit met ultrasone diffusers die dagelijks gevuld worden met 500 ml water en 100 ml EO-mengsel (d.w.z. 0,02% v/v). Continue verspreiding overdag en 8 uur 's nachts, elke dag gedurende de duur van de oefening. Het onderzoek werd uitgevoerd op 2 verdiepingen met 16 kamers en plaats voor 32 patiënten.

Op de 1e verdieping werden in 2 van de 8 kamers ultrasoon diffusers geplaatst. Overdag stonden de kamerdeuren open. Dit is om de verspreiding van HE mogelijk te maken alle kamers op de vloer te bereiken.

Op dezelfde manier werd de 2e verdieping alleen onderworpen aan standaard desinfectieprocedures (controle).

Over het geheel genomen werd de microbiologische analyse van de microbiële belasting gemeten door contactglaasjes (HycheckTM “Total Count” en “Yeast and Mold”, Beckton Dickinson, VS), geplaatst in 5 willekeurige punten van de kamers (tafels, kasten) en gangen (leuningen). Onder deze omstandigheden werd gedurende 5 maanden elke 30 dagen bemonstering uitgevoerd (T0 = referentie, T1 = 30e dag, T2 = 60e dag, T3 = 90e dag, T4 = 120e dag en T5 = 150e dag). Om de gebruikelijke bacteriële belasting te beoordelen en antimicrobiële werkingen uit te sluiten die niet aan EO's zijn gekoppeld, werd de diffusie echter gedurende de eerste 30 dagen (T0) en de laatste 30 dagen (T5) opgeschort.

Resultaten:

Vergelijking Desinfectietest - met/zonder HE Diffusion
Afb. 1

 

Afb. 2 - bevestigt de antimicrobiële werking van EO's
Afb. 2

 

- Uit de visuele observatie blijkt dat het conventionele desinfecterende protocol alleen geen waarneembaar effect heeft op de aanwezigheid van bacteriekolonies (Fig. 1A) . Omgekeerd was er een dramatische afname van de bacteriegroei zichtbaar wanneer conventionele desinfectiemiddelen werden gecombineerd met EO-diffusie (Fig. 1B) .
- De hoogste microbiële besmettingsgraad werd waargenomen op tafeloppervlakken: 100-200 kolonies/cm2. Wij tellen: 10-30 kolonies/cm2 op de kasten en 30-80 kolonies/ cm2 op de leuningen (gang).
- Er is een significante vermindering van de microbiële belasting veroorzaakt door blootstelling aan het EO-mengsel tot de vierde maand van de behandeling; andgt;90% op tafels en andgt;75% op kasten (Fig. 2) .
- Daarentegen vertoonde de bacteriepopulatie op de leuningen van de behandelde en controlegangen geen significant verschil in de gemiddeld gemeten bacterietellingen. Dit geeft daarom aan dat de lagere concentratie HE in de gangen, als gevolg van verdunning in de lucht, hun vermogen om microbiële groei te remmen vermindert.

Wat de verspreiding van EO in de kamers betreft, deze veroorzaakte een spectaculaire vermindering van de microbiële besmetting. Bijgevolg is er sprake van een vermindering van de overdracht van infecties, met een gelijktijdige vermindering van de toediening van geneesmiddelen. Er werd een afname waargenomen in het aantal voorschriften voor antibiotica (70%), mucolytica (100%), luchtwegverwijders (100%) en steroïden (67%) en niet-steroïde anti-inflammatoire geneesmiddelen (33%). Dit alles zonder nadelige gevolgen voor patiënten.

  • Er zijn geen schadelijke effecten gerapporteerd als gevolg van de diffusie van het EO-mengsel tijdens de duur van het onderzoek
  • Een maand na de stopzetting van de uitzendingen stegen de waarden voor microbiële besmetting in de kamers en overlapten die gemeten in de controlekamers. Dit bevestigt dus de antimicrobiële werking van EO’s

Conclusie:

Deze studie toont in wezen aan dat de verspreiding van EO in combinatie met standaard sanitaire procedures een groot potentieel voordeel heeft bij het verminderen van microbiële besmetting. En zo de consumptie van farmaceutische medicijnen in een zorginstelling verminderen. Ten slotte benadrukken de resultaten het nut van bioactieve vluchtige stoffen uit EO's bij het beheersen en verminderen van ziekenhuisbesmetting door omgevingsmicroben.

A.Zhiri

*Zolang de basisregels inzake distributie gerespecteerd worden:

  • Verdeel HE niet in gesloten ruimtes. Net als apparaten die ozon- en hydroxylradicalen in de lucht vrijgeven
  • Beheers a priori het diffusieproces; de duur van de diffusie, de hoeveelheid EO die moet diffunderen, afhankelijk van de ruimte
  • wees dubbel waakzaam in kinderdagverblijven, scholen, ziekenhuizen en rusthuizen
  • Ventileer ten slotte regelmatig om de blootstelling van HE aan luchtverontreinigende stoffen binnenshuis te verminderen...

---

Lees ook: De basisregels van uitzenden

---

Referenties:
1 Gelmini, F., Belotti, L., Vecchi, S., Testa, C., en Beretta, G. (2016). Door de lucht verspreide etherische oliën gecombineerd met standaard ontsmettingsprocedures voor controle van de microbiota in nosocomiale ziekenhuiskamers. Complementaire therapieën in de geneeskunde, 25, 113-119
2 Lang, G. en Buchbauer, G. (2012). Een overzicht van recente onderzoeksresultaten (2008–2010) over essentiële oliën als antimicrobiële middelen en antischimmelmiddelen. Smaak en geur J., 27(1), 13-39
3 Laird, K. et al. (2012). Vermindering van oppervlaktebesmetting en biofilms van Enterococcus sp. en Staphylococcus aureus met behulp van een damp op basis van citrusvruchten. J. van ziekenhuisinfectie, 80(1)
4 Ali, A. et al. (2015). Toepassing van citroengrasolie in dampfase voor de effectieve bestrijding van anthracnose van 'Sekaki'papaya. J. van toegepaste microbiologie, 118(6), 1456-1464

DOORGAAN MET LEZEN

Onze diffuserbare sprays

Verstuivend in sprays met BIOLOGISCHE* essentiële oliën, een assortiment van 3 sprays voor praktische, snelle en draagbare verspreiding. Zuiverende tonen voor frisse lucht Eucalyptus en Munt Vrij ademen; Energieke noten; Een sprankelende citruslucht. Citroen en Bergamot Om energie en vitaliteit te stimuleren; Rustgevende noten Zonnige geuren Lavendel en Rozemarijn Voor een ontspannen sfeer. Deze sprays zijn bijzonder geschikt voor veelvuldig dagelijks gebruik en zonder diffuser. Ze zijn praktisch in gebruik en kunnen handig zijn voor thuis, in de auto en/of om overal mee naartoe te nemen. *Ingrediënt uit biologische landbouw (Certisys BE-BIO-01 Control).

Uw welzijnsroutine met essentiële en plantaardige oliën

Wat als we het glas halfvol zouden zien en van de winter zouden profiteren om een ​​welzijnsroutine te starten? Ontdek in dit artikel enkele tips om je perzik op natuurlijke wijze te behouden met essentiële en plantaardige oliën! Goedemorgen schoonheid" Weekends en vakantieperiodes zijn soms bevorderlijker om jezelf de luxe te gunnen deze beroemde tijd voor jezelf te nemen. Dit kan zeer nuttig zijn bij het verminderen van het gevoel van dagelijkse frustratie en de mate van stress die daaruit kan voortvloeien. Soms duurt het maar een paar minuten, wat alles verandert. Hier zijn enkele ideeën om 's ochtends op natuurlijke wijze voor uzelf te zorgen. Maak een mondwater met plantaardige kokosolie ► “Plantaardige kokosolie: één product, 5 mogelijkheden en een geur om voor te sterven” ; Poets je tanden door 1 druppel Tea-tree Essentiële Olie toe te voegen, bekend om zijn desinfecterende eigenschappen; Vergeet niet om na het douchen uw huid te hydrateren. Kies hiervoor de Plantaardige Olie van uw keuze. In dit seizoen is Cranberry Plantaardige Olie ideaal omdat het de huid kalmeert maar ook verstevigt. Het kan ook een uitstekende basis zijn voor het creëren van een stralend serum, of voor bescherming tegen externe agressies zoals kou of vervuiling. Om meer te weten te komen over het gebruik van plantaardige oliën, ga naar het gedetailleerde artikel ► “Uw praktische gids voor plantaardige oliën”. Lunch “Spijsvertering en fitness”. Of u nu telewerkt of op kantoor bent, het is niet ongebruikelijk dat u zich na de lunch somber voelt en/of een zeker gebrek aan motivatie heeft om de rest van de dag door te komen. Pepermunt Essentiële Olie : bekend en erkend vanwege zijn stimulerende eigenschappen, werkt Pepermunt Essentiële Olie als een mentaal en spijsverteringsbevorderend middel, het werkt in op uw zenuwstelsel om uw moreel te herstellen en u de nodige energieboost te geven. Tip: na het eten 1 druppel of 1 pareltje Pepermunt Essentiële Olie onder de tong om een ​​beetje traagheid tegen te gaan en voor een goede adem te zorgen; Grapefruit Essentiële Olie : in de categorie citrus heeft Grapefruit Essentiële Olie onmiskenbare eigenschappen om u te helpen uw goede humeur en uw energie terug te krijgen en uw spijsvertering te bevorderen. De geur creëert een vrolijke sfeer en de stimulerende actieve ingrediënten helpen donkere gedachten te verjagen. Middag ‘Beweging’ We kunnen het nooit genoeg zeggen: sporten is essentieel voor je gezondheid. En als jouw favoriete sportschool momenteel gesloten is, waarom zou je dan niet thuis sporten? Ook aan oefeningen en online video's over dit onderwerp geen gebrek! Doe aan touwtjespringen, coretraining, joggen of zelfs yoga. Zoveel activiteiten die niet noodzakelijkerwijs veel investeringen of apparatuur vergen. Bent u een beetje te ver gegaan met uw oefeningen en heeft u nu last van krampen of spierproblemen? Heb de etherische oliën- reflex en planten om je te ontlasten! Wintergreen etherische olie : dit is de etherische olie die de voorkeur geniet van grote atleten, ideaal bij spierproblemen of krampen. Wintergreen etherische olie bestaat voor meer dan 95% uit methylsalicylaat, een actief ingrediënt dat vaak in apotheken wordt gebruikt vanwege de pijnstillende, ontstekingsremmende en krampstillende effecten. Lokaal gebruik: 3 tot 4 druppels verdund in 4 druppels Arnica Plantaardige Olie (3 keer per dag); Arnica. Als je de werking van etherische olie wilt versterken, kies dan voor plantaardige Arnica-olie die bekend staat om zijn ontstekingsremmende en hydraterende eigenschappen. Als u op zoek bent naar kant-en-klare oplossingen op basis van Essentiële Oliën om uw spieren en gewrichten te ontlasten, overweeg dan ons Aromalgic- assortiment. In de avond “komen we tot rust” Na het eten is het bijna tijd om te gaan slapen en er is niets beters voor een goede nachtrust dan het instellen van kleine avondrituelen ... Het is duidelijk dat, zoals u waarschijnlijk weet, beeldschermen niet worden aanbevolen een uur voor het naar bed gaan, het is geniet daarom liever van een goed bad, een boek of waarom niet een uurtje meditatie? Hier is een eenvoudige synergie die u kunt bereiken om de leegte in uzelf te bevorderen tijdens uw meditatiesessie. Combineren: 5 druppels Edele Kamille EO; 5 druppels Ylang Ylang HE; 10 druppels Rozenhout EO; 80 druppels plantaardige abrikozenpitolie . Masseer 3 druppels van de synergie op uw boog of zonnevlecht. Bedtijd “we ontspannen” Het is tijd om te slapen! Vergeet niet om 15 minuten voordat u naar bed gaat de Aromanoctis-spray te spuiten met kalmerende essentiële oliën van echte lavendel, petitgrain bigarade en edele kamille. Als u een diffuser voor etherische oliën heeft, is het mogelijk een sfeer te creëren die bevorderlijk is voor ontspanning en slaap. Reken hiervoor op 15 druppels etherische oliën voor een sessie van 30 minuten met een ultrasone diffuser. De essentiële oliën die de voorkeur verdienen, zijn de oliën die worden aanbevolen vanwege hun werking tegen stress . Kies bij voorkeur voor degenen waarvan je de geur lekker vindt, meng ze om de werkingssferen te diversifiëren. Hier zijn een paar: Mandarijn (Citrus reticulata); Zoete sinaasappel (Citrus sinensis); Kleinkorrelige bigarade (Citrus aurantium ssp amara); Echte lavendel (Lavandula angustifolia ssp angustifolia); Edele Kamille (Chamaemelum nobile). Geeft u de voorkeur aan een kant-en-klare mix van essentiële oliën voor uw diffuser ? De verspreidbare “Sleep” is gemaakt van Petit grain bigarade, lavandin, mandarijnboom, bergamotboom, echte lavendel en edele kamille.