De mysterieuze Italiaanse helichrysum, ook wel “immortelle” genoemd

La mystérieuse hélichryse italienne aussi appelée «immortelle»
Italiaanse helichrysum (Helichrysum italicum), ook wel “immortelle” genoemd, is een plant uit de familie Asteraceae. Hij draagt ​​de mooie bijnaam immortelle, omdat hij als eerste weer kan aangroeien na een brand en omdat de bloemen nooit lijken te vervagen. In het Latijn kennen we hem onder de naam “helichrysum”, wat “gouden zon” betekent, ter herinnering aan de “zonnige” gele bloemen.

Italiaanse Helichrysum etherische olie

Italiaanse helichrysum is een plant van 30 tot 50 centimeter die houdt van doorlatende, droge en zonnige grond. Het heeft zeer fijne, zachte, witachtige, zilverachtige naaldvormige bladeren, gerangschikt op een wollige stengel. De bloemen zijn kleine goudgele bloemhoofdjes die niet vervagen.
Het wordt vaak de naam currykruid gegeven vanwege de hete, droge en licht rokerige tonen die doen denken aan de geur van curry.

Waar komt zij vandaan ?

Aanvankelijk geproduceerd op Corsica, leidde het succes van deze olie tot de ontwikkeling van Franse, Italiaanse, Kroatische, Servische, Bosnische en zelfs Albanese producties.

Waar is het voor?

Tegenwoordig wordt het vooral in cosmetica gebruikt vanwege het actieve ingrediënt ‘anti-veroudering’. Bij Pranarôm gebruiken we het voornamelijk in de vorm van etherische olie vanwege zijn krachtige anti-hematoomkracht .
Naast de boeiende geur heeft het ontstekingsremmende, flebitisbestrijdende, krampstillende, genezende en hepatopancreasstimulerende eigenschappen.
Het zal daarom vooral worden gebruikt om zelfs een oudere blauwe plek, een bult of zelfs een recente spatader snel te verminderen. Bovendien wordt deze olie ook aanbevolen voor de volgende problemen: acne, wonden, littekens, psoriasis, bronchitis, rhinitis, enz. Kortom, het is op zichzelf een huisartsgeneesmiddel omdat het werkelijk wonderen doet.

 

Verschillende profielen van essentiële oliën van Italiaanse helichrysum

De reden waarom de herkomst van de teelt die wordt gebruikt voor de distillatie van Italiaanse helichrysum- etherische olie zo belangrijk is, is omdat deze resulteert in significante verschillen op moleculair niveau. Er zijn namelijk talloze chromatografische profielen (ook voor dezelfde herkomst).

3 belangrijke chromatografische profielen

 • een Corsicaans profiel , rijk aan nerylacetaat maar met een variabele concentratie italidiones [1]
 • verschillende Italiaanse profielen [2] [3] , soms rijk aan nerylacetaat [4] , soms rijk aan italiceen [5] maar vaak "arm" aan italidiones (hoewel er uitzonderingen zijn).
 • Balkanprofielen , met een lage concentratie nerylacetaat, vaak rijk aan italidionen en pinenen.

Deze variabiliteit van profielen kan door verschillende factoren worden verklaard. de aard van de bodem, klimatologische omstandigheden, evenals variaties in de oogstperiode en de toestand van de plant. Dit dwingt uiteraard elke oorsprong om de superioriteit van zijn compositie te benadrukken. Voorstanders van het Corsicaanse profiel zullen het voordeel benadrukken van een hoog nerylacetaatgehalte voor een effectiviteit die als superieur wordt beschouwd.
Degenen uit de Balkan zullen op hun beurt de theorie van Pierre Franchomme en Daniel Penoël naar voren brengen volgens welke italidiones het cruciale actieve ingrediënt zijn in de anti-hematoomwerking van de etherische olie.
Hoewel er geen twijfel meer bestaat over de effectiviteit van Italiaanse of immortelle helichrysum, blijven de fysiologische mechanismen achter de werking ervan nog steeds een mysterie...
Bepaalde recente wetenschappelijke gegevens lijken echter de nadruk te leggen op α-pineen, een molecuul in de etherische olie, vanwege de ontstekingsremmende eigenschappen [7][8] en vanwege het beschermende effect op collageen en elastine, twee moleculen die essentieel zijn voor de structuur van het weefsel [6] . Deze laatste eigenschap zou wel eens aan de oorsprong kunnen liggen van de anti-hematoom- en anti-verouderingseffecten van helichrysumolie. Het zou dus de stevigheid van de huid kunnen behouden (anti-veroudering) en de “schade” kunnen beperken die verband houdt met de ontsteking die gepaard gaat met weefseltrauma.

Kwaliteitscriteria

Zoals bij alle oliën is de kwaliteit van Italiaanse helichrysumolie vooral gebaseerd op de expertise van de producent en de opslagomstandigheden die de aanwezigheid van verontreinigingen beperken. Bovendien aarzelen sommige producenten vanwege de hoge prijs van deze olie niet om de samenstelling van hun olie te wijzigen door goedkopere synthetische stoffen toe te voegen. Zorg daarom, ongeacht de herkomst ervan, vooral voor de ernst van uw leverancier en het feit dat deze qua tolerantie en effectiviteit bij u past.

Conclusie

Italiaanse helichrysumolie is een zeldzaam, uitzonderlijk en daarom vlaggenschipproduct bij Pranarôm. Het wordt dus gewaardeerd vanwege zijn doeltreffendheid bij lichamelijk trauma en vanwege zijn uitstekende ontstekingsremmende en helende eigenschappen. De expertise van onze producent en de recente onderzoeken die over dit onderwerp zijn gepubliceerd, versterken onze overtuiging over de kwaliteit van ons moleculaire profiel en het belang ervan.

Immortelle, een waardevolle bondgenoot voor mijn huid

Anti-aging, huid die gevoelig is voor roodheid

 • Hydrosol: tonische lotion
Bloedsomloop tonicum
Huidverzachtend


Als nevel of op een wattenschijfje:

In de ochtend om de huid wakker te maken
's Avonds om de huid te reinigen of het verwijderen van make-up af te ronden.

Als kompres:

10 tot 15 minuten op het te kalmeren gebied.

 • Plantaardige olie: de gebruiksklare gezichtsbehandeling

Huidverzachtend
Voeden

Gezichtsbehandeling:

Masseer 's ochtends en/of 's avonds zachtjes een paar druppels of een paar druppels in de dagcrème.

 • Essentiële olie: het concentraat van effectiviteit

Anti-hematoom - Genezing
Ontstekingsremmend - Anti-veroudering

Specifieke lokale zorg voor de behandeling van:

 • Hematoom en blauwe plekken (stoten, kneuzingen, verstuiking)
 • Postoperatief (verstandskiezen, plastische chirurgie, laser, injecties)
 • Roodheid, zichtbare bloedvaten, rosacea
 • Littekens
 • Donkere kringen, wallen, anti-aging
Immortelle, je bondgenoot na een chirurgische ingreep

Bibliografie

[1] Ange Bianchini Pierre Tomi Jean Costa Antoine François Bernardini (2001) – “Compositie van Helichrysum italicum (Roth) G. Don fil subsp. Italicum essentiële oliën uit Corsica (Frankrijk)” Flavour and Fragrance Journal 16(1):30-34 · Januari 2001.

[2] JulienPaolini, Jean-Marie Desjobert, Jean Costa, Antoine-François Bernardini, Cinzia Buti Castellini, Pier-Luigi Cioni, Guido Flamini, Ivano Morelli (2006) – “Samenstelling van essentiële oliën van Helichrysum italicum (Roth) G. Don draad subsp. italicum van de eilanden van de Toscaanse archipel” Smaak en geur J 21: 805–808.

[3] Leonardi M, Giovanelli S, Ambryszewska K, Ruffoni B, Cervelli C, Pistelli L, Flamini G, Pistelli L (2018) – “Etherische oliesamenstelling van zes Helichrysum-soorten geteeld in Italië.” Biochemische systematiek en ecologie. 79. 15-20. 10.1016/j.bse.2018.04.014.

[4] Leonardi M, Ambryszewska KE, Melai B, Flamini G, Cioni PL, Parri F, Pistelli L. (2013) – “Etherische oliesamenstelling van Helichrysum italicum (ROTH) G.DON ssp. italicum van het eiland Elba (Toscane, Italië).” Chem Biodivers. 2013 maart;10(3):343-55. doi: 10.1002/cbdv.201200222.

[5] Emilia Mancini, Laura De Martino, Aurelio Marandino, Maria Rosa Scognamiglio, Vincenzo De Feo (2011) – “Chemische samenstelling en mogelijke in vitro fytotoxische activiteit van Helichryum italicum (Roth) Don ssp. Italicum” Moleculen 2011, 16(9), 7725-7735; https://doi.org/10.3390/molecules16097725

[6] Fraternale D, Flamini G, Ascrizzi R (2019) – “In vitro anticollagenase- en anti-elastase-activiteiten van etherische olie van Helichrysum italicum subsp. italicum (Roth) G. Don.” J Med-voedsel. 14 juni 2019. doi: 10.1089/jmf.2019.0054.

[7] Zhou JY1, Tang FD, Mao GG, Bian RL. (2004) – “Effect van alfa-pineen op nucleaire translocatie van NF-kappa B in THP-1-cellen.” Acta Pharmacol Zonde. 2004 april; 25(4):480-4.

[8] Kim DS, Lee HJ, Jeon YD, Han YH, Kee JY, Kim HJ, Shin HJ, Kang J, Lee BS, Kim SH, Kim SJ, Park SH, Choi BM, Park SJ, Um JY, Hong SH . (2015) – “Alfa-Pineen vertoont ontstekingsremmende activiteit door de onderdrukking van MAPK’s en de NF-KB-route in peritoneale macrofagen van muizen.” Ben J Chin Med. 2015;43(4):731-42. doi: 10.1142/S0192415X15500457. Epub 28 juni 2015

DOORGAAN MET LEZEN

Het essentiële Aroma in mijn koffer!

Van wagenziekte tot insecten- of kwallensteken, en niet te vergeten de onvermijdelijke zonnebrand: laat kleine verwondingen uw vakantie niet verpesten! Vind onze essentiële en 100% natuurlijke remedies, die u mee kunt nemen in uw reisapotheek, evenals onze tips en adviezen over hoe u het beste kunt reageren op de kleine pijntjes en kwalen van de zomer. Onze checklist: reisapotheek Muggen en insectenbeten Deze vliegende indringers die er geen moeite mee hebben om spelbreker te komen spelen. Lange zomeravonden die tot diep in de nacht duren, zijn een van die geneugten waar we graag van genieten. Om deze momenten ten volle te kunnen waarderen zonder het ongemak dat gepaard gaat met muggen, ... Breng 's avonds de BIOLOGISCHE lichaamsspray uit ons aromatische muggenwerende assortiment aan. De voordelen ervan? Organisch afstotend en verzachtend; Europese en tropische muggen + teken; Familiegebruik (vanaf 30 maanden); Aangename geur; Droog de huid niet; Niet-fotosensibiliserend; Effectief gedurende 7 uur. Muggen…mijn ergste nachtmerrie! Deze kleine insecten die graag de hele nacht in onze oren zoemen, kunnen onze vakantie verpesten! Voor een zomer met volledige gemoedsrust,... Ontdek al onze natuurlijke oplossingen voor een rustige zomer in ons biologische AROMAPIC anti-muggengamma (kalmerende gel, bodymilk, diffuser enz.) en voor onze kleine engeltjes, ideale doelwitten voor een hongerige vrouwtjesmug, geef de voorkeur aan de anti-muggenroller PranaBB (vanaf 6 maanden). Effectief gedurende 7 uur. Verdomde mug! Ben je vanochtend wakker geworden met jeukende rode bultjes? Het eerste wat u moet doen na een injectie? Krab jezelf niet! Makkelijker gezegd dan gedaan natuurlijk, maar dit voorkomt dat het puistje wordt geïnfecteerd. De kou kan de tijdelijke jeuk verzachten, dus aarzel niet om de Aromapic after-bite roller 3 tot 4 keer per dag aan te brengen, het koele effect van de verzachtende gel zorgt voor onmiddellijke verlichting. In het PranaBB-assortiment bestaat er ook een formule die geschikt is voor de kleintjes in rollervorm . Spijsverteringsstoornissen Kwetsbare darmen zijn niet altijd blij tijdens de feestdagen. Pas op voor ongewoon voedsel en leidingwater. Als u diarree heeft, drink dan veel water om uzelf te hydrateren. Ontdek om uw spijsverteringscomfort terug te krijgen Comfortvertering . De Comfort-oplossing, verrijkt met essentiële oliën van pepermunt en gember, helpt de vertering van vetten te vergemakkelijken en verlicht snel ongemak. Hoe te gebruiken ? Kauw 1 tot 2 tabletten, 1 tot 3 maal daags voor of na de maaltijd. Spierpijn In de zomer zijn we actief, dansen we, zwemmen we, rennen we en kunnen de spieren en gewrichten pijnlijk zijn. Ontdek de Aromalgic Roller om tendinitis, reuma en pijn die verband houdt met sportactiviteiten of zomerwandelingen te verlichten . Dankzij de samenstelling die rijk is aan essentiële oliën van Citroen Eucalyptus, Super Lavandin en Wintergroen met verzachtende eigenschappen, biedt het een natuurlijke oplossing om pijn te verzachten en uw welzijn te verbeteren. Hoe te gebruiken ? U kunt de Aromalgic Roller met de gewenste druk op het aangetaste gebied aanbrengen en cirkelvormige bewegingen maken om het effect van de 3 kralen te maximaliseren totdat de gel volledig is opgenomen. 3 aanvragen per dag, gedurende maximaal één maand. Vanaf 6 jaar. Vanaf de 6e maand van de zwangerschap. Om uw comfort te verbeteren Zomer en hitte gaan vaak gepaard met zwelling, een gevoel van zwaarte en benauwdheid. Gebruik je Pepermunt Hydrosol om je overdag op te frissen, op je huid na de zon, als routine in de ochtend voor een boost van pep, of zelfs om je zware benen te verlichten. Vergeet ook niet om uw benen omhoog te brengen wanneer u de mogelijkheid heeft, dit bevordert de veneuze terugkeer. Voor een maximaal effect plaatst u het Peppermint Floral Water vóór gebruik in de koelkast voor een gegarandeerd fris effect. Het kleine extraatje? Je kunt het gebruiken tijdens je zwangerschap! Voor bewegingsziekte Bewegingsziekte, kokhalzen... deze onaangename gewaarwordingen in een rijdend voertuig kunnen vaak een geweldige vakantie verpesten. Pepermunt Essentiële Olie is essentieel om deze ongemakken te overwinnen. Hoe te gebruiken ? Een druppel pure etherische olie van pepermunt onder je tong verlicht je reisziekte. Bij inhalatie kunt u rechtstreeks ademen uit het flesje of uit een tissue gedrenkt in 2 of 3 druppels, indien nodig. Vanwege zijn reinigende eigenschappen Tea tree etherische olie , beroemd over de hele wereld, is de ster van de aromatherapie. De reinigende eigenschappen maken het essentieel voor de familie-aromatheek in geval van kwalen. Hoe te gebruiken ? Effectief bij kleine snijwonden, beten en steken. Breng pure Tea-tree Essentiële Olie aan op het aangetaste gebied in maximaal 3 toepassingen gedurende 3 dagen.* *Niet aanbevolen voor kinderen en zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven. Voor gebruik medisch advies inwinnen. Voor een zachte huid Droge huid die strak en gebarsten aanvoelt, zonnebrand? Zoete plantaardige amandelolie is de vleesgeworden zoetheid! Het is bij uitstek verzachtend en beschermend, perfect voor de lichaamsverzorging en wordt zowel door moeders als baby's gewaardeerd. Hoe te gebruiken ? Plantaardige zoete amandelolie kan worden gebruikt bij massages, aromatische wrijving of schoonheidsbehandelingen. Breng aan op de huid en masseer tot het volledig is opgenomen. Voor meer advies kunt u ons artikel raadplegen: 6 essentiële oliën en 5 plantaardige oliën: onze essentiële benodigdheden voor uw EHBO-doos deze zomer!

Keelpijn: kunnen we angina pectoris en faryngitis verlichten met essentiële oliën?

Als u keelpijn heeft, raadpleeg dan eerst uw arts. Hij zal de enige zijn die kan vaststellen waar u aan lijdt. Naast de behandeling die hij zal voorschrijven, zijn anti-infectieuze essentiële oliën die bekend staan ​​om hun gunstige werking op de KNO-sfeer en daarom de geïrriteerde of pijnlijke keel welkom. Wij denken uiteraard aan Tijm Thujanol, maar niet alleen dat. Angina wordt gekenmerkt door een ontsteking van de keel die de amandelen en vaak de pijlers van het zachte gehemelte aantast. Eenmaal gediagnosticeerd, wordt het meestal door de arts behandeld met antibiotica (omdat het een infectieziekte is) en met troostmedicijnen (antiseptische en ontstekingsremmende keelspray, paracetamol, enz.). Hetzelfde geldt voor faryngitis, hoewel in dit geval de ontsteking duidelijk geconcentreerd is in de keelholte en soms antibiotica worden vermeden. In beide gevallen kunnen essentiële oliën een interessante aanvulling bieden voor meer comfort. Synergie van essentiële oliën voor angina pectoris In zijn boek “Aromatherapie”, uitgegeven door Amyris, beveelt Dominique Baudoux, doctor in de farmacie, het volgende recept voor angina pectoris aan: Tijm etherische olie CT thujanol : 2 druppels Tea tree etherische olie: 2 druppels Essentiële olie van citroenmunt (mentha citrata): 1 druppel Mandravasarotra etherische olie (cinnamosma fragrans): 1 druppel Je verkrijgt een klein mengsel pure etherische oliën van ongeveer 0,5 ml. Om meer te verkrijgen en het in een amberkleurige glazen fles te bewaren, verhoogt u de dosis (vermenigvuldigt u met 10, waarbij u de verhoudingen respecteert: 2 druppels worden 20 druppels). Het advies van de auteur: 2 druppels van dit mengsel moeten worden aangebracht op een kwart stuk rietsuiker en moeten drie keer per dag gedurende 2 of 3 dagen worden gezogen. Opgemerkt moet worden dat als je geen citroenmunt hebt, die moeilijk te vinden is, je deze kunt vervangen door echte lavendel , die ook rijk is aan terpeenesters en alcoholen. Aromakracht Keelspray Als we het over keelpijn hebben, denken we ook meteen aan de nieuwe keelspray van Pranarôm met daarin Tijm Thujanol en Pepermunt: AROMAFORCE keelspray . Als klap op de vuurpijl bevat het uiteraard essentiële oliën en is het gecertificeerd BIOLOGISCH! Het kalmeert de keel, keelholte en stembanden en heeft een verzachtende invloed op de smederij. Klein extraatje: het verfrist de adem. Dosering De Aromaforce spray kan 3 tot 8 keer per dag gebruikt worden. Breng het mondstuk van de spray in een horizontale positie en richt het naar de keel of mond, waarbij u het wijd openzet.