Alles wat je moet weten over citroenessence
Vandaag praat Dominique Baudoux, oprichter van de wetenschappelijke aromatherapie Pranarôm, met ons over de essentie van Citroen, een waardevolle bondgenoot om de spijsvertering te vergemakkelijken, vermoeide levers te bestrijden, tanden witter te maken of zelfs een goed humeur te bevorderen! Wil meer weten ?
Als er één vrucht is die iedereen kent, dan is het wel de citroen. Het is overal in elke keuken over de hele wereld te vinden dankzij de karakteristieke smaak die een zure frisheid geeft aan elk culinair gerecht waarin het verwerkt is! De vrucht en het vruchtvlees zijn zeer rijk aan vitamine C en ascorbinezuur, zodat dit winterfruit op het juiste moment komt om de natuurlijke afweer tegen infectierisico's te ondersteunen.
Citroen essentie
Beschrijving
De citroen behoort tot de citrusfamilie die botanisch Citrus wordt genoemd. Ze komen oorspronkelijk uit Azië en vaak China voordat ze snel alle continenten binnenvielen. Zoals alle soorten van deze citrusfamilie levert de citroenboom verschillende soorten aromatische extracten, afhankelijk van het geoogste en gedistilleerde of tot expressie gebrachte orgaan.
De bloemen van de citroenboom worden, eenmaal gedistilleerd, een essentiële olie die rijk is aan alcohol , de gedistilleerde bladeren bieden een essentiële olie van de Petitgrain-citroenboom die rijk is aan terpeenesters en alcoholen en de schil van het fruit, mechanisch uitgedrukt bij koude, geeft een essentie die bestaat uit voornamelijk terpenen .
Citrusbomen zijn struiken met doornen en glanzende groene bladeren die aan de bovenkant donkerder zijn. Ze waarderen zon en warmte en zijn bang voor vorst. Slechte, goed doorlatende grond en goed gecontroleerde irrigatie maken het mogelijk om de teelt uit te breiden in tamelijk arme streken met een mediterraan klimaat. Citroenschilessence vertoont regelmatig een zeer hoge concentratie limoneen (terpeen) van meer dan 90%.
Therapeutische activiteit van citroen
Wist je dat citroenessence een echte huidparadox is? De huid die deze essentie heeft aangebracht, riskeert inderdaad hyperpigmentatie te vertonen bij blootstelling aan de zon, MAAR het tegenovergestelde gebeurt bij afwezigheid van UV-stralen. Wetenschappelijke publicaties tonen de depigmenterende werking van citroenolie aan die pigmentvlekken tegengaat.
Mysterie? Nee, de moleculaire biochemie is er om deze uitdagende activiteit te begrijpen. Op het niveau van het bloedweefsel ontwikkelt citroenolie een activiteit die vergelijkbaar is met die van vitamine P. Het verhoogt de tonus van de vaatwanden terwijl de doorlaatbaarheid ervan wordt verminderd. Citroenolie wordt terecht opgenomen in huidtoepassingen om veneuze en lymfatische stasis, spataderen, oedeem, retentie, enz. tegen te gaan.
Zoals alle citrusessences hebben ze een antiseptische contactactiviteit . Atmosferische diffusie met citroen of een synergie met andere anti-infectieuze essentiële oliën of een reinigingsgel die deze synergie bevat, zorgt voor barrièregebaren die effectief en gemakkelijk te implementeren zijn, vooral omdat de citroengeur universeel wordt gewaardeerd en gekoppeld is aan de perceptie van reinheid.
Citroenolie wordt echter vooral gebruikt bij veel aandoeningen van het spijsverteringskanaal. Het werkt misselijkheid tegen, maag-, leverstimulans, eupeptisch en drainerend . Door het brede gebruik kan het voorkomen in de top 10 van essentiële oliën van elk aromatherapiepakket voor het hele gezin!
Voorzorgsmaatregelen voor gebruik
Citroenschilessence is een voedselingrediënt dat toxicologisch uitgebreid is bestudeerd. Het belang ervan, en het is een reëel voordeel, is dat het onschadelijk is, met uitzondering van het risico op fotosensibilisatie.
Een baby, een zwangere vrouw, een kind kunnen het allemaal gebruiken als dat nodig is. De enige beperking aan het gebruik ervan is het aanbrengen op de huid vóór langdurige blootstelling aan de zon. Furocoumarinen zijn inderdaad fotosensibiliserend en blootstelling aan de zon gedurende meer dan 30 minuten op een huid waarop citroenolie is aangebracht, kan snel roodheid of zelfs hyperpigmentatie van de huid vertonen.
Het verbod op deze blootstelling aan de zon blijft van kracht gedurende 6 uur na aanbrengen op de huid. Oraal is het innemen van citroenolie in therapeutische doses niet hoog genoeg om deze huidtoxiciteit van fotosensibilisatie te veroorzaken.
Een andere vraag die regelmatig opkomt over citroenolie gaat over de antistollingswerking ervan, veroorzaakt door dezelfde furocoumarinemoleculen . Op dit punt moeten wij geruststellend zijn. Er zou namelijk alleen sprake zijn van orale inname in een zeer hoge dosis (+20 druppels per dag), wat een probleem zou kunnen veroorzaken bij het innemen van antistollingsmedicijnen.
Therapeutische indicaties voor citroenboomessentie.
Zware spijsvertering, maaltijden te overvloedig of te waterig
Citroenessentie : 5 ml;
Pepermunt etherische olie: 3 ml;
Komijn etherische olie : 1 ml;
Essentiële olie van lavas: 1 ml.
3 druppels op een klontje suiker of in een theelepel honing, yoghurt, plantaardige olie, in de mond 2 tot 3 keer per dag voor of na de maaltijd gedurende 5 tot 7 dagen.
Luchtzuivering
Citroenessence: 3 ml;
Zoete sinaasappelessentie: 3 ml;
Palmarosa etherische olie: 2 ml
Maritieme den etherische olie: 2 ml.
6 tot 8 druppels op water uit een ultrasone diffuser voor herhaalde diffusie 2 tot 3 keer per dag.
Misselijkheid bij zwangere vrouwen
Citroenessence: 5 ml;
Gember etherische olie: 1 ml;
Kardemom etherische olie: 1 ml;
Abrikozenpit plantaardige olie: 3 ml.
2 tot 3 druppels in de mond bij elke misselijkheid met een maximum van 5 doses per dag, met inachtneming van een therapeutisch venster van 1 dag per week bij langdurige behandeling.
Laat de emuntories leeglopen
Citroenessence: 3 ml;
Rozemarijn etherische olie CT verbenon: 1 ml;
Gemeenschappelijke jeneverbes etherische olie: 1 ml.
Kinderen van 6 tot 10 jaar
1 druppel in vers vruchtensap of in een lepel honing of yoghurt, compote. 's ochtends vóór de maaltijd gedurende 1 maand. Idealiter wordt deze behandeling in het voor- en najaar uitgevoerd om het lichaam te ontdoen van zoveel mogelijk gifstoffen en andere resten.
Grote kinderen en volwassenen
2 tot 3 druppels in de mond of in vruchtensap of in een theelepel honing, yoghurt, 's morgens vóór de maaltijd gedurende 1 maand.
De +: extra werking wordt verkregen door het toevoegen van een kuur van berkensap of zelfs geconcentreerd berkenknopmaceraat.
Artikel geschreven door Dominique Baudoux , oprichter van de wetenschappelijke aromatherapie Pranarôm.