Bereid je voor op de winter met essentiële oliën!

Préparer l’hiver avec les Huiles Essentielles !

Bepaalde essentiële oliën zijn essentieel nu de winter nadert om onze kleine dagelijkse zorgen te voorkomen en op natuurlijke wijze te behandelen.

Het enige dat u hoeft te doen, is degene kiezen die het beste bij u passen en die het beste passen bij de situatie die u tegenkomt! Ontdek in dit artikel wat je nodig hebt om je EHBO-doos zo goed mogelijk voor te bereiden op de winter.

1. Verhoog uw immuniteit met Ravintsara

Ravintsara betekent ‘blad goed voor alles’ in het Malagasi, wat de reputatie en faam van deze plant aantoont, waarvan de etherische olie een must is voor jong en oud. Het is uitstekend geschikt voor de bestrijding van winterziektes en andere virussen. Met antivirale, anticatarrale, slijmoplossende en antibacteriële werking begeleidt het het hele gezin zodra zich een virale infectie voordoet: luchtwegen, urinewegen, gynaecologische, orale en dermatologische sfeer. Wij denken dan ook aan ravintsara bij griep, herpes, gordelroos, waterpokken en gastro-enteritis van virale oorsprong. Voor preventie is het ideaal voor het stimuleren van de natuurlijke afweer van het lichaam. Laten we ook neurotonische activiteit toevoegen in gevallen van diepe nerveuze en fysieke vermoeidheid of slaapstoornissen.

Ondersteun de natuurlijke afweer

Ontdek hier de mogelijke toedieningswegen voor het gebruik van essentiële oliën. Houd er echter rekening mee dat het mogelijk is om de toedieningswegen te combineren als dat nodig is.

 • Cutaan gebruik: 2 druppels elke ochtend 5 dagen per week op de polsen;
 • Oraal: Vanaf 12 jaar, elke dag 1 parel Ravintsara vóór het ontbijt tijdens de delicate periode (5 dagen per week),
  Voor volwassenen, 2 parels bij het begin of tijdens de maaltijd, 1 tot 2 keer per dag.
 • Atmosferische verspreiding: 10 tot 15 druppels etherische olie in een ultrasone diffuser gedurende 10 tot 20 minuten (3 keer per dag).

Strijd tegen de griep (virus)

4 druppels op de borst, 4 keer per dag gedurende 5 tot 7 dagen.

Ravintsara etherische olie is ook verkrijgbaar in het etherische olieparelformaat .

Meer weten over parels? Ga naar het artikel “ Etherische olieparels ”.

2. Verzacht je keelpijn met gewone tijm met thujanol

We kunnen geen artikel schrijven over etherische oliën voor de winter zonder een van onze specialiteiten bij Pranarôm te vermelden:thujanol gewone tijm ( thymus vulgaris CT thujanol). Alleen gekweekt in Zuid-Frankrijk, maakt de rijkdom aan thujanol het tot een essentiële olie met een zeer unieke samenstelling en zeldzaam chemotype. De anti-infectieuze, antivirale, immunostimulerende en fungicide eigenschappen worden aanbevolen voor alles wat te maken heeft met keel- en KNO-aandoeningen. Hoewel het werkingsmechanisme nog steeds een mysterie blijft, is deze essentiële olie een must-have die absoluut in de familiekit van elke geïnformeerde gebruiker moet zitten!

In praktijk

Net als bij Ravintsara etherische olie is het bij keelpijn mogelijk om twee toedieningswegen te combineren om het gewenste effect van gewone tijm etherische olie met thujanol te versterken.

 • Cutaan gebruik: vanaf 6 jaar, 2 druppels Essentiële Olie rechtstreeks op de lymfeklieren (3 tot 4 keer per dag) vanaf het begin van de keelpijn.
 • Oraal: vanaf 12 jaar, 1 pareltje gewone tijm met thujanol aan het begin of tijdens de maaltijd, 1 tot 3 keer per dag tijdens de delicate periode (5 dagen per week). Voor volwassenen, 3 parels bij het begin of tijdens de maaltijd, 1 tot 2 keer per dag. In te slikken met een beetje water.

Nog een tip: bij angina pectoris, laryngitis of tracheitis, verdun 2 druppels etherische olie in honing, 3x per dag oraal.

3. Kalmeer de eindejaarsstress met Edel- of Romeinse Kamille

Edele Kamille Essentiële Olie is een krachtige essentiële olie die vooral kan worden gebruikt bij stress, angst, maar ook bij emotionele shock, zenuwaandoeningen of zelfs slapeloosheid. Dankzij de ontstekingsremmende eigenschappen is het ook ideaal bij kleine huidproblemen en irritaties van de gevoelige huid die in de winter last heeft. Voeg gewoon 1 druppel toe aan je bodycrème.

In praktijk

 • huid:
  Masseer vanaf 6 jaar 2 druppels etherische olie aan de binnenkant van je pols, vouw je handen in een kathedraalvorm en adem diep in. Herhaal indien nodig 3 of 4 keer per dag.
 • huid:
  Van 6 tot 12 jaar: 1 parel aan het begin of tijdens de maaltijd, 1 tot 2 keer per dag.
  Vanaf 12 jaar: 2 parels aan het begin of tijdens de maaltijd, 1 tot 2 keer per dag. In te slikken met een beetje water.

Als u de geur van citrusvruchten verkiest, hebben Petitgrain Bigarade of Mandarijn Essentiële Oliën prachtige kalmerende en ontspannende eigenschappen op de huid of via diffusie. Mandarijn Essentiële Olie bestaat ook in het formaat Essentiële Olie-parels voor meer gebruiksgemak.

VIND EEN VERKOOPPUNT BIJ JOU IN DE BUURT

4. Verlicht droge hoest met balsemspar

Canadese balsemsparknoppen worden al tientallen jaren gebruikt tegen hoest . De essentiële olie heeft zeer vergelijkbare eigenschappen, maar is veel geconcentreerder.

In praktijk

 • huid:
  Masseer vanaf 6 jaar 3 tot 4 keer per dag 2 druppels etherische olie van balsemspar op de borst of rug (te verdunnen met een plantaardige olie).
  Masseer vanaf 12 jaar 3 tot 4 druppels etherische olie van balsemspar op de borst of rug, 3 tot 4 keer per dag.
 • Atmosferische diffusie:
  10 tot 15 druppels etherische olie in een ultrasone diffuser gedurende 10 tot 20 minuten, 3 keer per dag.

5. Verlicht een verstopte neus met Eucalyptus radiata

Verfrissende etherische olie van uitgestraalde eucalyptus is een schat rechtstreeks uit Australië. Deze etherische olie heeft geweldige antivirale en respiratoire antiseptische eigenschappen. Traditioneel wordt aanbevolen om de luchtwegen te ontstoppen ; een verstopte neus is een van de meest voorkomende problemen als de winter nadert. Het is een essentiële olie die je absoluut in je aromabibliotheek moet hebben!

Bovendien stimuleert uitgestraalde eucalyptus etherische olie de geest met zijn stimulerende effecten. Algemeen tonicum, etherische olie van uitgestraalde eucalyptus staat er ook om bekend ideeën te verhelderen.

In praktijk

Dermaal

Breng vanaf 6 jaar 1 druppel uitgestraalde eucalyptus etherische olie rechtstreeks op de sinussen (aan de buitenkant van de neus) aan. Met dit gebaar kun je ademen. Het is ook mogelijk om te verdunnen met een druppel plantaardige olie voordat u deze essentiële olie op de sinussen aanbrengt.

Mondelinge route

Vanaf 6 jaar neem je 3 keer per dag 1 druppel op een neutrale ondersteuning en vanaf 12 jaar 2 druppels op een neutrale ondersteuning, 3 keer per dag.

Atmosferische diffusie

10 tot 15 druppels etherische olie in een ultrasone diffuser gedurende 10 tot 20 minuten, 3 keer per dag, zal een positief effect hebben op vermoeide personen.

6. Bestrijd seizoensdepressie met marjolein

Gepelde marjolein levert een waardevolle etherische olie voor elke ziekte waarvan de nerveuze oorsprong duidelijk is vastgesteld. Daarom wordt het aanbevolen in geval van stress, moeite met inslapen, angst . In deze situaties blijft het een essentieel product omdat het de positie van de patiënt herstelt door zenuwafwijkingen in evenwicht te brengen.

De anti-infectieuze effecten stimuleren het gebruik ervan bij epidemieën, algemene vermoeidheid, seizoensdepressie of virale en bacteriële infecties.

In praktijk

Dermaal

3 tot 4 druppels van deze etherische olie aanbrengen, masseren op de zonnevlecht en aan de binnenkant van de polsen OF sublinguaal: 2 druppels op een neutrale ondergrond (3x/dag).

Voorzorgsmaatregelen bij gebruik: Gebruik deze essentiële oliën niet tijdens zwangerschap en borstvoeding en bij kinderen jonger dan 6 jaar. Wees ook voorzichtig voor mensen met astma. Voor meer specifiek advies (bijv. baby's, kinderen, zwangere vrouwen, specifieke pathologieën, enz.) dient u advies in te winnen bij een zorgverlener.

Onze kant-en-klare natuurlijke oplossingen

Als u de voorkeur geeft aan kant-en-klare oplossingen, overweeg dan ons 100% biologische AROMAFORCE “winterkwaaltjes” -assortiment.
Dit assortiment biedt producten aangepast aan alle winterkwalen en aan ieders voorkeuren: Neusspray, Keelspray, Ademhalingssiroop, Verzachtende keelpastilles, enz. We bieden ook behandelingen aan zoals inhalatie en massage met borstbalsem om de ademhaling te vergemakkelijken.

Overweeg voor de kleintjes producten uit het PranaBB-assortiment , zoals: natuurlijke verdedigingsmassageolie of zelfs borstbalsem .

VIND EEN VERKOOPPUNT BIJ JOU IN DE BUURT

 

Een paar extra tips om je voor te bereiden op de winter met essentiële oliën!


Nu de winter eraan komt, zijn biologische essentiële oliën krachtige bondgenoten in het stimuleren van je immuunsysteem.

Steeds meer gezinnen, bezorgd om hun gezondheid en die van hun kinderen, wenden zich tot deze planten om verkoudheidssymptomen zoals droge hoest en verstopte neus te verlichten.

Essentiële olie van Tea Tree bijvoorbeeld, verkrijgbaar tegen betaalbare prijzen in Pranarôm-verpakkingen, heeft zeer antivirale eigenschappen.

Ook het mengen van een lepel honing met een paar druppels etherische olie van Niaouli, door velen gewaardeerd om zijn slijmoplossende eigenschappen, is zeer effectief om irriterende hoest te verzachten.

Om eindejaarsstress te verlichten, gaat er niets boven essentiële olie van citroen, alom erkend om zijn kalmerende effecten.

Het is ook belangrijk om seizoensgebonden depressie niet te onderschatten, een winterkwaal die kan worden verlicht door het gebruik van essentiële pepermuntolie, bekend om zijn stemmingsverbeterende eigenschappen.

Kortom, een zorgvuldige selectie van essentiële oliën betekent dat we remedies kunnen kiezen die geschikt zijn voor ons lichaam en ons voorzichtig voorbereiden op de winter.

DOORGAAN MET LEZEN

Ravintsara etherische olie

In dit blogartikel geschreven door Dominique Baudoux, oprichter van de wetenschappelijke aromatherapie Pranarōm, ontdek je meer in detail een essentiële etherische olie, Ravintsara Essential Oil. Ravintsara is een Malagassisch woord dat ‘blad goed voor alles’ betekent. Dit is zeer nuttige informatie voor elke therapeut die geïnspireerd is door etnofarmacie. Ravintsara etherische olie Beschrijving De struik presenteert zich op een vergelijkbare manier als de Edele Laurier en meer in het algemeen bij de botanische familie van Lauraceae waartoe de Ravintsara behoort. De bladeren zijn donker, glanzend groen aan de bovenkant en lichter, dofgroen aan de onderkant. De vruchten zijn zwarte bessen. Het waardeert het geografische gebied van de plateaus op een hoogte van 1000 meter in het centrum van Madagaskar. De bladeren worden in januari en juni geplukt door de bladeren te strippen, vergelijkbaar met de theebladoogst, om de struik op de lange termijn te behouden. De geur van de etherische olie is kenmerkend voor het meerderheidsmolecuul, 1,8 cineol , en je zou het kunnen verwarren met een etherische olie van de ene of de andere eucalyptus . Niet vermengen… Ravintsara is een Cinnamomum camphora CT-cineool. Het kan niet worden verward met de aromatische Ravensara ( Ravensara aromatica ) waarvan het niet dezelfde therapeutische eigenschappen heeft. Dit zijn duidelijk twee verschillende planten voor verschillende toepassingen. Oorspronkelijk werd Cinnamomum camphora door de Chinezen naar Madagaskar gebracht en in de loop van de tijd onderging het een mutatie in de synthese van zijn essentie, die 1,8 cineol (= eucalyptol) aangeeft ten koste van kamfer. Ravintsara is het perfecte voorbeeld van het idee van chemotype of biochemisch ras van de etherische olie. Therapeutische activiteit van Ravintsara De therapeutische activiteit van Ravintsara zal die zijn van het synergetische koppel 1.8 cineol (terpeenoxide) en alfa-terpineol (terpeenalcohol), namelijk: anticatarraal, slijmoplossend, breedspectrum antiviraal, immunostimulerend, positief, stimulerend, parasifuge . De pathologieën waarvoor ravintsara wordt aanbevolen zijn virale ziekten die de luchtwegen aantasten : KNO (sinusitis, oorinfecties, verkoudheid, verkoudheid, catarre). Evenals het bovenste deel van de ademhalingsboom: laryngitis, tracheitis, tonsillitis, keelpijn, enz. en de onderste delen van de ademhalingsboom: longontsteking, bronchiolitis, superinfecties van cystische fibrose, griep. Virale huidpathologieën kunnen het ook gebruiken: waterpokken, gordelroos, koortsblaasjes, wratten, enz. Andere virusziekten die het spijsverteringskanaal aantasten: gastro-enteritis, diarree, hepatitis, en de lijst is verre van uitputtend. Een ander voordeel van het gebruik ervan is bij verlies van tonus van het zenuwstelsel en de stoornissen die daaruit voortvloeien: diepe asthenie, seizoensgebonden asthenie, slapeloosheid, melancholie, depressie, gebrek aan enthousiasme, enz. Ravintsara is een geweldige essentiële olie voor ondersteuning van het immuunsysteem en speelt een belangrijke rol bij het voorkomen van virale infectierisico's. De natuurlijke afweer van het lichaam wordt geoptimaliseerd door de immunomodulerende werking van deze toonaangevende essentiële olie. Het zou bij de hand moeten zijn en in elke aromatische apotheek die de naam waardig is! Maar nog steeds ? De perfecte huidtolerantie van deze Ravintsara Essentiële Olie zorgt ervoor dat het alle anti-infectieuze synergieën heeft. Dat gezegd hebbende, is het voor het comfort van alle huid een aanbeveling om puur gebruik op huidweefsel te vermijden (zelfs als dit niet ten strengste verboden is). Een verdunning van 50% in een plantaardige olie is perfect geschikt voor elke patiënt ouder dan 6 jaar, terwijl een verdunning van 30% in een plantaardige olie de voorkeur heeft voor gebruik bij jonge kinderen . Ravintsara is daarom te vinden in alle doseringsvormen voor uitwendig gebruik in de juiste concentraties: zetpillen, plaatselijke oplossingen, massageoliën, neusdruppels, gels en crèmes, talk, klei, enz. De orale route is ook mogelijk bij doses van minder dan 5 druppels per inname in honing, rietsuiker, yoghurt, broodkruimels en zelfs met knopmaceraat . Al deze galenics en toedieningswegen zullen echter expertise op dit gebied vereisen; reden waarom het lezen van serieuze boeken, leren door kwaliteitsonderwijs, gezond verstand en rede de garanties zijn voor de beste efficiëntie in volledige veiligheid. Er is echter één punt dat vervelend kan zijn. Zelfs als we moeten voorkomen dat we in de valkuil van dramatisering of paranoia trappen, moeten we weten dat elke munt zijn keerzijde heeft. Cineol 1,8 (meerderheidsmolecuul van Ravintsara) kan inderdaad toxiciteit op het zenuwweefsel veroorzaken, afhankelijk van de concentratie van het molecuul in de etherische olie, afhankelijk van de toegediende dosis, afhankelijk van het aantal toepassingen, afhankelijk van het zenuwterrein van de patiënt. , afhankelijk van de natuurlijkheid of niet van de 1.8 cineole. Om deze redenen zullen we een overmatige aanwezigheid van ravintsara (of enige andere etherische olie die dit molecuul bevat) uitsluiten voor risicopatiënten: baby's jonger dan 30 maanden uit een familie waarvan bekend is dat ze convulsieve of epileptische patiënten zijn, en neurologisch aangetaste patiënten. Gebruik tijdens zwangerschap of borstvoeding vereist expertise van een therapeut met erkende expertise in wetenschappelijke aromatherapie. Hier zijn enkele belangrijke therapeutische indicaties voor Ravintsara: Epstein-Barr-virus infectieuze mononucleosis HECT Ravinsara : 18 ml; HECT Tijm CT linalool : 8 ml; HECT Lemongrass: 2 ml; HECT Zwarte spar : 2 ml. Breng 8 tot 10 druppels aan op elke binnenkant van de armen, 8 tot 10 keer per dag gedurende 3 dagen, halveer vervolgens de dosis (5 druppels) en het aantal toepassingen (5 keer / dag) gedurende 3 weken. En neem 2 Oléocaps 4 capsules, 3 keer per dag tijdens de maaltijd (gedurende 3 weken). De behandeling is toepasbaar vanaf de leeftijd van 12 jaar, op voorwaarde dat de patiënte geen neurologische aandoeningen heeft en dat de patiënte niet zwanger is of borstvoeding geeft. Preventie van infectie tijdens de winter HECT Ravintsara : 5 ml; HECT Maritieme den : 3 ml; HECT Palmarosa : 2 ml; Citroenessence (schil): 5 ml. 6 tot 8 druppels in een ultrasone diffuser voor diffusie 2 tot 3 keer per dag gedurende minimaal 30 minuten. Synergie bij verkoudheid of catarre HECT Ravintsara : 6 ml; HECT Saturjatijm : 2 ml; CTE Menthol-eucalyptus : 2 ml. Kinderen van 30 maanden tot 6 jaar oud. 3 tot 4 druppels synergie + 3 druppels plantaardige abrikozenpitolie op de borst of rug , 3 tot 5 keer per dag, afhankelijk van de ernst van de symptomen. De + : 6 druppels in kokend water uit een inhalator voor een inhalatie van minimaal 5 minuten, tweemaal daags. Contra-indicaties: zwangerschap, borstvoeding, neurologische pathologieën. Artikel geschreven door Dominique Baudoux , oprichter van de wetenschappelijke aromatherapie Pranarôm. Pranarôm biedt u Ravintsara-olie aan, in verschillende verpakkingen: parels, enkele oliën , enz. Deze essentiële olie, essentieel voor de bestrijding van winterkwalen, wordt gebruikt in de samenstelling van veel van onze eindproducten.  

Versterk mijn natuurlijke afweer!

In een van onze vorige artikelen, getiteld “ Mijn immuniteit behouden ”, werd een aantal algemene adviezen benadrukt om u te helpen dagelijks op natuurlijke wijze voor uzelf en uw dierbaren te zorgen. Ontdek in dit nieuwe artikel nog meer tips om je immuniteit te versterken en te versterken dankzij de antivirale kracht van essentiële oliën. Verschillende onderzoeken (4-6) tonen aan dat etherische oliën een grote antivirale kracht hebben tegen RNA- en DNA-virussen. Ze kunnen worden gebruikt om de handen te desinfecteren, de omgeving te ontsmetten en het immuunsysteem te ondersteunen. Kies voor de natuurlijke afweeroplossing Aromaforce Uw extra bescherming tegen virussen is de reflex AROMAFORCE natuurlijke verdedigingsoplossing , ontworpen met essentiële oliën van uitgestraalde eucalyptus, pepermunt, theeboom en ravintsara. Deze 100% natuurlijke en organische oplossing is multifunctioneel en kan op vele manieren worden gebruikt: oraal – door wrijving – door atmosferische diffusie en zelfs door inhalatie. De essentiële oliën die het bevat, hebben decongestivum, immuunstimulerende en reinigende eigenschappen. Tips? Breng tijdens de risicoperiode elke ochtend 3-5 druppels van de oplossing aan op uw polsen of borst en inhaleer diep of voeg een paar druppels natuurlijke afweeroplossing toe aan uw handwas om uw immuniteit te versterken. Voor het hele gezin vanaf 3 jaar Focus op Ravintsara etherische olie Onder de interessante natuurlijke oplossingen om uw lichaam een ​​boost te geven, boeken essentiële oliën gewijd aan de immuunafweer zeer goede resultaten dankzij hun hoge actieve concentraties. Ravintsara biedt een uitzonderlijke essentiële olie om winterziektes en andere virussen te bestrijden. Het is indrukwekkend vanuit elk gezichtspunt: effectiviteit, veiligheid, tolerantie. Het wordt gebruikt voor luchtweginfecties zoals rhinitis, nasofaryngitis en natte hoest. Het is een uitstekend antiviraal middel en ook een nuttige bondgenoot bij de preventie van griep en bij de strijd tegen elke vorm van virale infectie: herpes, hepatitis, enz. Neurotonisch, brengt het zenuwstelsel opnieuw in evenwicht, versterkt het tijdens een dip en vertraagt ​​omgekeerd , “snelheids”-opnamen. In praktijk Zoals we hierboven al zeiden, is deze essentiële olie een geweldige bondgenoot tegen vele kwalen, zoals: verkoudheid, rhinitis, sinusitis, gordelroos, herpes, enz. Afhankelijk van het gebruik kan het oraal, cutaan of zelfs in reukzin worden gebruikt. Cutaan gebruik : 1-2 druppels Ravintsara etherische olie op de polsen elke ochtend tijdens de kwetsbare periode (5 dagen per week). Uit voorzorg kunt u Ravintsara etherische olie verdunnen in een plantaardige olie naar keuze; Oraal gebruik: Vanaf 12 jaar, elke dag 1 parel Ravintsara vóór het ontbijt tijdens de delicate periode (5 dagen per week). Voor volwassenen 2 parels bij het begin of tijdens de maaltijd, 1 tot 2 keer per dag; Atmosferische verspreiding: Verstuif de etherische olie van Ravintsara met uw diffuser gedurende 10 tot 20 minuten, 3 keer per dag (10-15 druppels etherische olie zijn voldoende). Volg een kuur Oléocaps 4 – Immuunsysteem In tijden van virussen en epidemieën kan het interessant zijn om je natuurlijke afweer zoveel mogelijk te ondersteunen dankzij de essentiële oliën van Bonenkruid, Gestraalde Eucalyptus, Kruidnagel, Gember en Citroen. Voor eenvoudiger gebruik kunt u overwegen een kuur van drie weken met +4 oleocaps van het immuunsysteem te volgen, bedoeld om het lichaam te ondersteunen en de afweer tegen verschillende aanvallen te versterken. In praktijk 1 tot 3 capsules per dag tijdens de maaltijd, vanaf 18 jaar, gedurende de delicate periode. Volg een kuur met Aromaforce natuurlijke afweercapsules Met dezelfde samenstelling als Oléocaps+4 – Immuunsysteem zorgen de natuurlijke afweercapsules uit het AROMAFORCE-assortiment ervoor dat u uw immuniteit tegen vooral winterkwalen behoudt. In praktijk 1 tot 3 capsules per dag tijdens de maaltijd, vanaf 18 jaar, gedurende de delicate periode Voor baby's: Pranabb natuurlijke verdedigingsmassageolie Baby gaat naar de crèche en je wilt zijn natuurlijke afweer versterken, zodat hij in topvorm blijft en ziektekiemen vermijdt. Ontdek de nieuwe formule van deze massageolie verrijkt met essentiële oliën van Tijm CT Thujanol, Lavandin Super, Ravintsara, Mandravasarotra of zelfs Citroenessence. Deze essentiële oliën met prachtige antivirale, immunostimulerende en antibacteriële eigenschappen zijn ideaal voor baby's om in topvorm te blijven. Verbindingen https://www.doctissimo.fr/nutrition/diaporamas/les-aliments-qui-boostent-les-defenses-immunitaires Immuniteitswebinar - Pranarôm wetenschappelijke aromatherapie gepresenteerd door Cécile Adant Baudoux D Praktische gids voor aromatherapie Diffusie. Mijn 32 favoriete essentiële oliën in 62 formules om te verspreiden en te ademen. Ed JOM 2013 Baudoux D Praktische notitieboekjes voor aromatherapie volgens de Franse school Vol. 1 Kindergeneeskunde, Vol. 2 dermatologie en Vol. 5 zwangerschap. Collectie: Aromatherapie professioneel. Editie 2011 http://www.webmd.com/a-to-z-guides/features/how-use-your-immune-system-stay-healthy#1