Arganolie, een behandeling met duizend facetten
Als u een fan bent van aromatherapie, kent en waardeert u onze praktische bladen over etherische oliën al.
Nieuw dit schooljaar is er een praktijkblad voor plantaardige arganolie .
Dit praktijkblad is geïnspireerd op het nieuwe succesvolle boek “ Plantaardige oliën zijn slim” van J. Kaibeck uitgegeven door Leduc. Dit zeer complete boek en zeer rijk aan recepten!
Ter gelegenheid van dit artikel maken we van de gelegenheid gebruik om wat meer technische informatie te (her)ontdekken over de kostbare olie die maagdelijke en biologische argan is, afkomstig van de eerste koude persing van Argania-nootpitten Spinosa, in Marokko...
Argan in detail:
Het organoleptische profiel en de samenstelling van virgin en biologische arganolie zijn het bekijken waard:
Het is een lichtgele olie, die goed doordringt. De geur is discreet en van goede kwaliteit. In de meeste gevallen doet het denken aan geroosterde walnoten, of in sommige gevallen aan aarde of geitenkaas als de olie twijfelachtiger is qua vervaardiging.
Gemiddelde samenstelling van virgin en biologische arganolie:
- Een kleine helft enkelvoudig onverzadigde vetzuren (omega 9).
- Ruim een derde meervoudig onverzadigde vetzuren (omega 6).
- Iets minder dan een vijfde verzadigde vetzuren.
- Sporen van vitamine E.
Pranarôm virgin en biologische arganolie, de beste keuze!
Het is deze samenstelling die arganolie tegelijkertijd bijzonder hydraterend, beschermend en herstellend maakt. Een anti-verouderingsschat! Qua voeding is het ook zeer interessant als onderdeel van een uitgebalanceerd mediterraan dieet. En fijnproevers waarderen de smaak ervan in combinatie met groenten, puree, gevogelte of geitenkazen.
Meest voorkomende toepassingen van arganolie:
Argan wordt gebruikt in tal van bereidingen, puur of gemengd met andere oliën, al dan niet op smaak gebracht met etherische oliën. We waarderen het vooral voor anti-aging cosmetische behandelingen, welzijnsmassages, de verzorging van kloven en schrale huid, eczeem, psoriasis... en natuurlijk in lage doseringen op het bord voor een gastronomische ervaring!
Verschillende kwaliteiten arganolie:
Voor de goede orde: het is goed om te weten dat bij uw therapeutische behandelingen uitsluitend virgin en biologische arganolie mag worden gebruikt. Want hoewel wordt beweerd dat het natuurlijk of biologisch is, bestaat arganolie in verschillende kwaliteiten. Dit is ongetwijfeld te danken aan de mode- en mediahype die het de afgelopen jaren heeft veroorzaakt.
Een verschil tussen verschillende oliën zit in de aard van de amandelen en in de manier waarop de olie wordt gewonnen:
Zogenaamde “boerderij” arganolie
De Arganboom uit Zuid-Marokko, een juweel in de woestijn dat bewaard moet blijven!
Tegenwoordig zeldzaam, bijna alleen te vinden in Marokko op productielocaties, wordt deze olie met de hand en traditioneel gemaakt. De zongedroogde vruchten worden zorgvuldig van hun vruchtvlees ontdaan. De geroosterde en gemalen amandelen worden tot een pasta vermalen en vervolgens met de hand in water geperst om de arganolie te extraheren. Deze ambachtelijke olie kan voortreffelijk zijn, maar wordt niet bacteriologisch gecontroleerd en wordt niet biochemisch geanalyseerd om de kwaliteit ervan te garanderen. Zeer kwetsbaar bij bewaring, er wordt soms zout of peper aan toegevoegd . Dit type arganolie is bedoeld voor voedselconsumptie, het is donkerder van kleur door het roosteren van de amandelen.
Arganolie bekend als “geitenolie”.
Vrij zeldzaam omdat arganolie uit door geiten afgewezen noten tegenwoordig bekritiseerd wordt vanwege de slechte kwaliteit, een zeer slechte geur en een slechte smaak heeft en snel bederft . Het is bewezen dat de zuurgraad en het peroxidegetal in deze olie zeer hoog zijn. In feite worden de vruchten door vee geconsumeerd en na vertering van het zilvervlies worden de uitgescheiden stenen teruggevonden . Een olie van inferieure kwaliteit wordt op dezelfde manier geproduceerd als landbouwolie.
“Industriële” arganolie
Het kan voorkomen dat u een cosmetische of voedingsmiddel “arganolie” op de markt vindt die niet voldoet aan de hieronder beschreven kwaliteitscriteria voor virgin en biologische olie. In sommige gevallen wordt een olie als puur verkocht, terwijl dat niet het geval is. Het kan zijn dat het vóór het bottelen met een andere olie of andere componenten werd gemengd, of dat de plant vóór de extractie niet werd gerespecteerd (door te hard te verwarmen of door oplosmiddelen toe te voegen). In deze gevallen draagt de olie niet de aanduiding ‘virgin’. Vermijd dergelijke producten.
Biologische en virgin arganolie, extreme kwaliteit
Arganolie is ook ideaal voor een goede massage
Een arganolie die biologisch gecertificeerd is door een erkende organisatie (AB- of Ecocert- of Certisys-logo etc.) is een olie die geen extractiemethode heeft ondergaan die schadelijk is voor de plant. Overmatige verhitting en toevoeging van oplosmiddelen is namelijk verboden door biologische certificerende instanties. Idealiter gebeurt het verzamelen van fruit rechtstreeks van de bomen. Het pellen van de vruchten en het verpletteren van de stenen worden mechanisch of door vrouwencoöperaties uitgevoerd. De extractie van arganolie wordt uitgevoerd door koud mechanisch persen .
Deze olie uit ongebrande amandelen wordt mechanisch koud geperst en onmiddellijk gefilterd door katoenen of biologische papieren filters om de natuurlijke en organische uitstraling te behouden. Het behoudt dus al zijn specifieke samenstelling in actieve moleculen, waardoor het voorbestemd is voor dieet-, voedings- en cosmetisch gebruik.
Deze arganolie, bedoeld voor cosmetologie-, apotheek- en drogisterijlaboratoria , heeft weinig of geen geur van geroosterde noten . Het wordt gecontroleerd door chemische en bacteriologische analyses.
Controleer bij aankoop of er slechts één bestanddeel aanwezig is in het product genaamd “arganolie”. Dit moet de Latijnse naam van de plant zijn (Argania Spinosa), en mogelijk het woord ‘tocoferol’ dat natuurlijke vitamine E aanduidt om het product beter te behouden.