Gebruikstips

Elke zeer actieve en krachtige stof, zelfs natuurlijk als een etherische olie, kan ook giftig worden als de doses, toedieningswegen of innamefrequentie niet worden gerespecteerd. Verhoog de dosis niet zonder advies van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg en volg bij elk gebruik de onderstaande voorzorgsregels.

 • Allergietest: voer vóór elk gebruik een test uit door 1 tot 2 druppels etherische olie in de elleboogplooi aan te brengen. Wacht 20 minuten om te controleren of er geen allergische reacties optreden;
 • Consumptie van etherische oliën voor kinderen jonger dan 6 jaar en zwangere vrouwen alleen onder medisch advies;
 • Er moeten speciale voorzorgsmaatregelen worden genomen voor epileptici, astmapatiënten, mensen met een voorgeschiedenis van hormoonafhankelijke kankers, hypo- of hyperthyreoïdie, maagzweren, allergieën of zelfs die anticoagulantia gebruiken;
 • Was na massage of huidapplicatie altijd uw handen;
 • Injecteer etherische oliën nooit intraveneus of intramusculair;
 • Gebruik essentiële oliën van hoge kwaliteit (100% puur en natuurlijk) en gerenommeerde merken;
 • Laat de flessen niet binnen het bereik van kinderen achter;
 • De neus, de gehoorgang en de anogenitale gebieden kunnen nooit het onderwerp zijn van de toepassing van pure essentiële oliën;
 • Zorg ervoor dat u nooit etherische olie in uw ogen krijgt. Het oog is inderdaad een waterige omgeving en etherische oliën zijn niet oplosbaar in water;
 • In geval van accidentele opname of huidreactie, neem of breng een vette olie aan om de essentiële olie (olijf, zonnebloem) te verdunnen en neem vervolgens contact op met het antigifcentrum.

Toepassing op de huid

Essentiële oliën passeren gemakkelijk de huidlagen en bereiken de bloedcirculatie. De cutane route in relatie tot het doelorgaan is een route die effectiviteit en gebruiksveiligheid combineert. Dit is daarom de voorkeursmethode van toepassing.

Omdat bepaalde etherische oliën irriterender zijn, raden wij uit voorzorg aan om ze te verdunnen in een plantaardige olie . Rijk aan vetzuren, plantaardige oliën versterken de epidermisfilm en voorkomen uitdroging van de huid. Goed gekozen, afhankelijk van het te behandelen probleem, zullen plantaardige oliën zelfs in synergie met essentiële oliën werken.

Kies altijd voor virgin en biologische plantaardige olie.

In praktijk

 • Volwassene: 3 tot 4 druppels etherische olie, 3 tot 4 keer per dag;
 • Kinderen van 6 tot 12 jaar: ½ dosis voor volwassenen - 1 tot 2 druppels, 3 tot 4 keer per dag;
 • Kinderen jonger dan 6 jaar en zwangere vrouwen: neem voor gebruik contact op met een arts.

Toepassingsgebieden

Voor een werking op het zenuwstelsel (stress, angst, angst, slaap) zijn de 4 toepassingspunten:

 • Handvatten;
 • De voetzool;
 • Ruggengraat ;
 • De zonnevlecht.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

Breng geen fotosensibiliserende oliën aan vóór blootstelling aan de zon of een bruiningssessie (bijv.: citrusvruchten zoals citroen, bergamot, zoete sinaasappel, grapefruit, enz.). Ze kunnen huidverbranding of onomkeerbare bruinverkleuring van de huid veroorzaken. In alle gevallen moeten gevoelige gebieden, ogen en slijmvliezen worden vermeden.

Orale/sublinguale route

Door etherische oliën op het mond- en sublinguale slijmvlies af te zetten, kunt u profiteren van de rijkdom van het bloed- en zenuwstelsel voor onmiddellijke en algemene actie .

Essentiële oliën mogen echter nooit rechtstreeks in de mond worden ingenomen.

Het is raadzaam om de druppels te tellen door ze te verdunnen in een neutraal medium zoals een theelepel plantaardige olie of in honing, op een neutraal tablet kat), op een stukje rietsuiker of zelfs in een beetje yoghurt. Naast het vermijden van een overdosis etherische olie, helpt deze verdunning in een neutraal medium de smaak te verzachten.

Door deze wijze van toediening leveren essentiële oliën hun biochemische, energetische en informatieve activiteiten binnen enkele seconden.

In praktijk

 • Volwassene: 1 tot 2 druppels etherische olie, 3 tot 4 keer per dag;
 • Kind van 6 tot 12 jaar: 1 druppel, 3 tot 4 keer per dag;
 • Geen oraal gebruik bij kinderen jonger dan 6 jaar en zwangere vrouwen zonder medisch advies.

Het reukpad

Adem om je beter te voelen

Omdat etherische oliën zijn samengesteld uit vluchtige moleculen, is deze toedieningsmethode zeker het eerste contact met de wereld van de aromatherapie .

Via deze toedieningsweg worden geuren en de boodschappen die ze bevatten naar het limbisch brein gestuurd, waar onze emoties en emotioneel geheugen zich bevinden.

Niet alle essentiële oliën kunnen worden verspreid en ze zijn niet allemaal geschikt voor alle soorten mensen die in het pand aanwezig zijn. Het is belangrijk om bij uw verkoper na te gaan wat het beste gebruik van elke essentiële olie is.

Er zijn 4 olfactotherapietechnieken:

Handen in de kathedraal

Breng met behulp van een Roll-on-fles de essentiële olie of de synergie van essentiële oliën aan op elke binnenkant van de polsen en voer een kleine pols-tot-polsmassage uit. Plaats vervolgens uw handen in een kathedraalvorm om uw neus te bedekken met uw handen samen en haal dan lang en diep adem, dit 3 keer achter elkaar herhaald. De aldus beschreven aanvraag zal naar believen worden vernieuwd afhankelijk van de gevoelde behoefte.

Lichaamswarmte bevordert de vervluchtiging van essentiële oliën op de polsen en de gevouwen handen zorgen ervoor dat de lucht gevuld met deze geur wordt opgevangen en uiteindelijk wordt ingeademd. De geuren van essentiële oliën zullen worden opgevangen door onze reukneuroreceptoren om te worden geïdentificeerd en vergeleken met aangrenzende hersengebieden waar geheugen, emoties en gedrag zich bevinden.

De Aromastick-inhalator

De Aromastick is een zakinhalator die bestaat uit een cilinder met een afgerond uiteinde waarin een staafje zit dat bedoeld is voor het ontvangen van een paar druppels etherische olie. Breng eenvoudigweg de neustip naar uw neusgat en haal diep adem om te profiteren van de eigenschappen van de geselecteerde olie.

Fles ademhaling

Plaats het flesje etherische olie of etherische oliesynergie 2 cm van de neusgaten en adem zonder te forceren. Sluit je ogen. Adem één keer in onder het linkerneusgat en één keer over het rechterneusgat. Het aldus beschreven gebruik zal naar believen worden vernieuwd afhankelijk van de gevoelde behoefte.

Verspreiding

Afgezien van deze drie persoonlijke olfactotherapiebenaderingen blijft de natte (ultrasone diffuser) of droge (luchtpompdiffusor) diffusie van etherische oliën de meest wijdverbreide manier om oliën in de atmosfeer te verspreiden. Een kamer van 10 tot 20 m² krijgt een diffusie van 4 tot 6 druppels etherische oliën en ongeveer tien druppels voor een woonkamer van 50 m². Atmosferische verspreiding biedt dus de mogelijkheid om uw universum te creëren door het spel van geuren.

Voorzorgsmaatregelen

Sommige essentiële oliën zijn ongeschikt, gecontra-indiceerd of onaangenaam om te verspreiden. Er zijn er die irriterend zijn voor de slijmvliezen (bijv. Ceylonkaneel, oregano, kruidnagel, bonenkruid, gewone tijm, wintergroen). Andere essentiële oliën zijn neurotoxisch (bijvoorbeeld hysop, salie). Ten slotte is de geur van bepaalde etherische oliën ongeschikt of nauwelijks geschikt als ze alleen worden verspreid (bijvoorbeeld: basilicum, koriander, wortel, cipres, komijn, Italiaanse helychryse, kamille).

 • Verstuif maximaal 10-15 minuten/uur;
 • Niet verspreiden in de slaapkamer van een kind in hun aanwezigheid.

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik

 • Het is belangrijk om altijd het advies van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg in te winnen voordat u de dosis verhoogt, en om bij elk gebruik de voorzorgsmaatregelen in acht te nemen.
 • Was uw handen na elke massage of contact met synergie
 • Als er per ongeluk etherische olie in het oog terechtkomt, spoel het oog dan gedurende 2 minuten onder koud kraanwater en plaats vervolgens een kompres gedrenkt in plantaardige olie (olijf-, hazelnoot-, abrikozenpitolie, enz.) gedurende ongeveer tien minuten. Bij accidenteel contact met gevoelige slijmvliezen (geslachtsorganen, gehoorgang, neus) dient u op dezelfde manier te handelen.
 • Respecteer het aanbevolen aantal druppels, de frequentie van aanbrengen of inname, evenals de gebruiksduur. Bij deze doses is de behandeling effectief en het verhogen ervan zou niets meer opleveren, behalve het risico op mogelijke bijwerkingen.
 • Patiënten met allergieën en een ultragevoelige huid zullen een tolerantietest uitvoeren voordat ze deze synergieën gebruiken door een paar druppels op de elleboogplooi aan te brengen. Bij intolerantie zal er binnen ongeveer tien minuten een huidreactie zichtbaar zijn en is de behandeling daarom mogelijk niet geschikt.
 • In geval van allergie, intolerantie of huidirritatie, breng 3 tot 4 keer per dag gedurende 2 tot 3 dagen een paar druppels plantaardige goudsbloemolie (calendula) aan.
 • Als per ongeluk een grote hoeveelheid etherische olie wordt ingeslikt, neem dan contact op met uw plaatselijke antigifcentrum.

Effecten

Luisteren naar uw lichaam na elke behandeling is ook een plicht. Wetenschappelijke aromatherapie (P3) is geen wondermiddel en is niet noodzakelijkerwijs voor iedereen geschikt. De resultaten kunnen dus optimaal of teleurstellend zijn. Het is niet zozeer deze wetenschap die in geval van mislukking in twijfel moet worden getrokken, maar zeker het goede begrip van de ziekte voor de beste keuze van essentiële oliën.

Tolerantie en toxiciteit

Zelfs als de keuze van essentiële oliën en het gebruik ervan slechts een minimum aan risico's en bijwerkingen met zich meebrengt, kunnen we niet zeggen dat de tolerantie 100% zal zijn. Bij een verdachte reactie dient de toepassing te worden onderbroken. Misschien is uw huid allergisch voor een aromatisch molecuul of is zij geïrriteerd door de bijtende werking van een etherische olie, of kan uw spijsverteringskanaal (indien ingenomen) de ene of de andere plant niet verdragen.

Zwangerschap

Het gebruik van etherische oliën bij zwangere vrouwen, vrouwen die borstvoeding geven en bij jonge kinderen is heel goed mogelijk MAAR vereist speciale voorzorgsmaatregelen. Het geautoriseerde advies van de therapeut is essentieel!

Behoud van essentiële oliën

De etherische oliën zijn zeer gevoelig voor ultraviolette stralen die hun biochemische structuur wijzigen en worden bewaard in glazen flessen (bruin, groen, blauw).

Ze zijn zeer vluchtig en verliezen geleidelijk hun werking als ze niet in luchtdichte flessen worden verzegeld. Vergeet niet uw fles etherische olie na gebruik te sluiten om de rijkdom aan moleculen en dus de doeltreffendheid ervan te behouden.

Door deze paar basisregels te volgen, kan een essentiële olie 5 jaar of 3 jaar voor essences worden bewaard.