“We zouden in Madagaskar tussen de twee en zes miljard bomen moeten planten om de ontbossing te compenseren. Of de kosten van een gevechtsvliegtuig.”
In amper 8 jaar tijd is de Belgische NGO Graine de Vie er al in geslaagd om 8 miljoen bomen te planten.
De uitdaging? Herbebos Madagaskar, maar vergroot vooral het bewustzijn onder de lokale bevolking van het belang van het behoud van de natuur op de lange termijn. De ontvangst en interesse zijn reëel aangezien de NGO al aanwezig is in 1 op de 12 gemeenten.
Het geheim?
De passie en het gevoel van urgentie dat directeur Frédéric Debouche drijft: deze notaris reist onvermoeibaar door het land om burgemeesters, politieke besluitvormers, lokale verenigingen, maar ook scholen en natuurlijk de bevolking te ontmoeten, om nieuwe zaden te testen of om concrete oplossingen te vinden dat zou het mogelijk maken om de verschijnselen van ontbossing duurzaam in te dammen.;
ennbsp; Bomen redden door ze waarde te geven
Als we alleen in en door de natuur leven, maar met een permanent bewustzijn van overleven, is het moeilijk om onszelf te projecteren in noties van milieubehoud. De lokale bevolking, die gewend was aan het gebruik van natuurlijke hulpbronnen zoals hout voor verwarming, en die slash-and-burn-teelt beoefende, had niet noodzakelijkerwijs alternatieven. Dit is het geniale idee van Seed of Life. Door hen een salaris aan te bieden om hun land te herbebossen, geven ze waarde aan de bomen, waardoor de planters hun eerste verdedigers worden.
Nieuwe soorten
Omdat het redden van bomen net zo belangrijk is als het herplanten ervan om bloedingen te voorkomen. Bewustmakingswerk onder de bevolking, maar ook op scholen en onder zeer jonge kinderen die in kinderdagverblijven spelen, is dus van fundamenteel belang. Zelfs het Malagassische leger creëerde uiteindelijk een kinderkamer! Tegelijkertijd zoekt Seed of Life naar duurzame alternatieven om bevolkingen bepaald brandhout te laten gebruiken. Maar maak ze ook bewust van het belang van het kiezen van soorten die heel snel in de vlakten groeien en zich voortplanten.;
Vind het wiel niet opnieuw uit
Om de duizenden planters in het hele land te kunnen beheren, werkt Frédéric Debouche rechtstreeks samen met lokale verenigingen van vrouwen en boeren. Hierdoor kan zij vertrouwen op een uitgebreid netwerk dat aan beide kanten vertrouwen schept. Het is ook een kans om een vorm van participatieve economie te bevorderen waarin dorpelingen kunnen beslissen over de projecten die zij voor hun dorp willen implementeren.
Tegelijkertijd herplant de NGO alleen soorten die endemisch zijn voor Madagaskar. Intsina, palissander, fora, morenga, acacia's, mangobomen, ravinstara, jackfruit, kruidnagelbomen, enz... En voert voortdurend onderzoek uit om de plantsnelheid te verhogen door bijvoorbeeld, indien mogelijk, de passage naar kinderopvang.
Essentiële oliën
Graine de Vie adviseert boeren ook zodat zij financiële meerwaarde kunnen genereren door te kiezen voor de duurzame teelt van geldbomen zoals fruitbomen, die gebruikt kunnen worden als bouwmateriaal of die bedoeld zijn voor de productie van etherische oliën.
Trouw aan zijn waarden van het behoud van het milieu, de bevolking en zijn kostbare grondstoffen, heeft Pranarôm er altijd voor gezorgd dat er rechtstreeks contact werd gelegd met producenten en telers. Overtuigd door het werk van de NGO, dat zij rechtstreeks ter plaatse kon observeren, stemde het bedrijf er uiteraard mee in om deze te steunen. Voor elke gekochte Aromaforce-ontsmettingsspray plant Graine de vie een boom opnieuw. Een mooi voorbeeld van succesvolle synergie, waarbij het zoeken naar oplossingen leidde tot positieve en blijvende resultaten voor iedereen!