Betoverende vanille uit Madagaskar!

Envoûtante Vanille de Madagascar !

Zacht, heerlijk, kruidig, warm, zoet, ... zoveel bijvoeglijke naamwoorden om de geur van heerlijke vanilleolie te definiëren.

In deze periode van crisis en het einde van de opsluiting is het niet ongebruikelijk dat u zich een beetje gestrest of depressief voelt. Vanille en het geruststellende aspect ervan zijn er om u te helpen en te kalmeren! Meer weten over de deugden van dit product uit Madagaskar?

Waar komt het vanillestokje vandaan?

Vanille is de vrucht van een orchidee en komt oorspronkelijk uit Midden-Amerika. Het werd in de 16e eeuw door de Spanjaarden ontdekt. Destijds werden de peulen verzameld van wilde orchideeën en tot het einde van de 18e eeuw werd de bestuiving gedaan door kleine bijen. Pas in 1880 arriveerde vanille in Madagaskar, de Franse kolonisten namen de beste planten mee om ze op het Grote Eiland te planten. Het ideale klimaat en de voorouderlijke knowhow van de boeren maken het vandaag de dag tot een van de beste vanille ter wereld.

De vanille die wij gebruiken voor onze oliën, in het Latijn ook wel “vanilla planifolia ” genoemd, komt dan ook uit Madagaskar. Het verkrijgen van de vanillestokjes is geen eenvoudig proces en niet voor niets zijn hier de verschillende stappen:

 1. Lianen planten in Madagaskar aan het einde van het droge seizoen.
 2. Wacht ongeveer drie jaar totdat de wijnstok is gegroeid.
 3. Eerste bloei over een periode van ongeveer drie maanden.
 4. De bloembestuiving gebeurt met de hand, tussen 10.00 en 12.00 uur, van oktober tot november.
 5. De eerste peulen worden geoogst van juni tot juli, wanneer ze volwassen zijn.
 6. Het vanillestokje, dat rijp en groen van kleur is, moet in water worden verwarmd tot ongeveer 70 – 75 graden. Het verbranden stopt de rijping van de vanillestokjes en veroorzaakt een chemische reactie die aan de oorsprong ligt van het vanillinearoma (vanillearoma).
 7. Dan komt het stomen waardoor de peul eindelijk zijn “chocoladebruine” kleur krijgt.
 8. Het vanillestokje moet nog in de zon worden gedroogd en vervolgens 2-3 maanden in de schaduw worden gedroogd.

Er is dus een zeer lang proces nodig, tussen de 4 en 5 jaar, tussen het planten van de vanillestekken en het op de markt brengen van de laatste vanillestokjes. We kunnen dus merken dat de vanillestokjes op een zeer traditionele manier worden verkregen.

Vanille, therapeutisch?

Vanille kennen we allemaal vanwege de heerlijke geur, zowel heerlijk als kruidig! Vanille is echter niet alleen dat, verre van dat. De afgelopen jaren is de wetenschappelijke wereld zeer geïnteresseerd geraakt in vanille vanwege de therapeutische eigenschappen ervan. Wetenschappelijke studies hebben bewezen (zie referentie) dat vanilline, een aromatische stof die voorkomt in vanillestokjes, talrijke therapeutische eigenschappen heeft.

Hier zijn enkele eigenschappen:

 • Antidepressiva : Vanille is uitstekend in het bestrijden van een sombere stemming en zorgt ervoor dat u zich gelukkig en ontspannen voelt. Vanilline aanwezig in essentiële vanilleolie is een effectief antidepressivum. De geur van vanille heeft ook een ontspannend effect en heeft verzachtende eigenschappen voor de hersenen van mensen die gevoelig zijn voor stress en angst.
 • Kalmerend: Vanille heeft kalmerende en ontspannende eigenschappen die de bloeddruk verlagen en het zenuwstelsel ontspannen.
 • Antioxidanten: Oxidatie is een belangrijke oorzaak van de meeste van onze aandoeningen en ziekten. Het wordt veroorzaakt door vrije radicalen die gezonde weefsels verbranden. Essentiële olie van vanille neutraliseert deze vrije radicalen.

 

Voorbeeld onderzoek:

Op de afdeling neonatologie van een gerenommeerd ziekenhuis in Straatsburg werd gedurende een periode van 5 jaar een onderzoek uitgevoerd met als onderwerp: "de incidentie van de verspreiding van essentiële oliën in de couveuse van deze kleine patiëntjes geboren na 24 en 26 weken zwangerschap .” Het toonde aan dat de vitale prognose van deze kleine patiënten vaak in gevaar komt tijdens de symptomen van centrale apneu, ademhalingsstilstand en/of hartstilstand, waardoor het leven van de patiënt wordt bedreigd. Het enige medicijn waarvan bekend is dat het enige activiteit heeft bij centrale apneu is cafeïne, dat als infuus aan deze baby's wordt toegediend. Laten we niet vergeten dat de blijvende bijwerkingen bij deze patiënten talrijk zijn (spijsvertering, bloedsomloop, zenuwweefsel, hartweefsel) en hun sporen zullen achterlaten als de baby deze belangrijke beproeving doorstaat.

De verspreiding van een geur, een echt universeel reukanker, in de couveuse maakt het echter mogelijk om de ernstigste centrale apneus, die leiden tot de dood van de baby, met meer dan 50% te verminderen. Deze geur is niets anders dan die van vanille, een echt reuktrooster dat zo'n psycho-emotioneel comfort brengt dat alle vitale functies in harmonie zijn...

ONZE VANILLE PRANAROM

Pranarôm benadrukt de kostbare vanille van Madagaskar dankzij een natuurlijk extract verkregen uit vanillestokjes, bereid volgens de traditionele Madagaskar-methode. Dit hoogwaardige extract met een hoge concentratie vanilline is het resultaat van CO2*-extractie , een natuurlijke en plantvriendelijke extractietechnologie waarmee we kunnen verkrijgen wat de kostbare moleculen van de plant ons te bieden hebben.

Dit extreem geconcentreerde extract wordt vervolgens verdund voor een veilige toepassing op de huid.

VANILLE PLANTAARDIGE OLIE

EIGENSCHAPPEN

 • Maakt de huid zacht en subtiel geparfumeerd en ideaal voor de dagelijkse verzorging, na het zonnebaden, na het douchen of zelfs als geurige en geruststellende massage.
 • Verzacht en kalmeert de geest dankzij de reukeigenschappen van vanilline

VANILLE ESSENTIËLE OLIE

EIGENSCHAPPEN (VOORVERDILTE OLEORESIN)

 • Een krachtigere reukaanwezigheid die gereserveerd moet worden voor lokaal gebruik.
 • Mooie kalmerende, ontspannende, antidepressieve en geruststellende eigenschappen!

Truc:

  Plaats het flesje van 5 ml etherische olie vanille in een AROMASELF-rollercontainer en breng het op de huid van de polsen aan wanneer dat nodig is!

  Vind het verkooppunt bij u in de buurt

  GEBRUIKTIPS:

  • Huidmassage
  • Olfactorische route vanwege de geruststellende en rustgevende geur
  • De etherische olie is verdund met plantaardige olie waardoor er geen diffusie mogelijk is omdat er geen plantaardige olie in een diffuser zit.
  • Een CO2-extract van Vanille is ideaal als smaakmaker bij het koken .

  C02-extractie: De meeste essentiële oliën worden verkregen via het traditionele stoomdestillatieproces. Dit stoomdestillatieproces heeft echter zijn beperkingen. CO2-extractie is een veel recentere en zachtere techniek die de plant respecteert. 'CO2 Extracten' worden verkregen door superkritisch CO2 als 'Oplosmiddel' te gebruiken in plaats van water (of beter gezegd waterdamp).

  Vanille en mondgezondheid

  Vanille is niet beperkt tot de aanwezigheid ervan in onze favoriete desserts. Het speelt ook een verrassende rol in de mondgezondheid. Zo draagt ​​vanille bij aan een stralende en gezonde glimlach:

  • Remmende aard van vanilline: een onderzoek heeft de remmende aard van vanilline benadrukt, wat bijdraagt ​​aan de mondgezondheid. Deze ontdekking versterkt de effectiviteit van vanille bij het voorkomen van orale problemen.
  • Antiseptische eigenschappen: Vanille bevat verbindingen die antiseptische effecten hebben, waardoor bacteriën in de mond worden verminderd die gaatjes en infecties kunnen veroorzaken.
  • Tandvleesondersteuning: De ontstekingsremmende eigenschappen van vanille kunnen geïrriteerd of gezwollen tandvlees verzachten, waardoor een optimale gezondheid van het tandvlees wordt bevorderd.
  • Emotioneel welzijn: Het kalmerende aroma van vanille vermindert de angst die gepaard gaat met tandartsbezoeken, waardoor een aangenamere en positievere ervaring ontstaat.
  • Fris en rustgevend: het zoete aroma van vanille kan slechte geuren helpen neutraliseren en voor een frisse adem zorgen.

  Door vanille in uw mondverzorging te integreren, omarmt u een natuurlijke en zintuiglijke benadering van mondgezondheid. Vanilla transformeert de dagelijkse routine in een moment van plezier en welzijn, terwijl ze voor uw glimlach zorgt.

  BIBLIOGRAFIE

  Kindergeneeskunde. 2005 januari;115(1):83-8.
  Reukstimulatie voorkomt apneu bij premature pasgeborenen . Marlier L1, Gaugler C, Messer J.
  • Iran J Pediatr. 2013 juni; 23(3): 261–268.
  Olfactorische stimulatie door vanilline voorkomt apneu bij premature pasgeboren baby's
  Mitra Edraki, MS,*,1 Hajar Pourpulad, MS,2 Marzie Kargar, MS,2 Narjes Pishva, PhD,3 Najaf Zare, PhD,4 en Hashem Montaseri, PhD5
  • Psychiatrie Res. 28 februari 2015; 225 (3): 509-14. doi: 10.1016/j.psychres.2014.11.056. Epub 9 december 2014.
  Door vanilline geïnduceerde verbetering van depressie-achtig gedrag bij ratten door monoamine-neurotransmitters in de hersenen te moduleren.
  Xu J1, Xu H2, Liu Y3, Hij H4, Li G5.
  • Indiase J Pharmacol. 2013 maart-april;45(2):141-4. doi:10.4103/0253-7613.108292.
  Evaluatie van de antidepressieve activiteit van vanilline bij muizen.
  Shoeb A1, Chowta M, Pallempati G, Rai A, Singh A.
  • Biochim Biophys Acta. 2011 februari; 1810 (2): 170-7. doi: 10.1016/j.bbagen.2010.11.004. Epub 21 november 2010.
  Evaluatie van de antioxiderende activiteit van vanilline met behulp van meerdere antioxidanttests.
  Tai A1, Sawano T, Yazama F, Ito H

  DOORGAAN MET LEZEN

  Le point sur les diffuseurs d'huiles essentielles

  Le marché des diffuseurs d'huiles essentielles connaît un essor formidable et c'est tant mieux. Diffuser des huiles essentielles permet d'assainir l'atmosphère mais c'est aussi un des modes d'application les plus répandu des recettes aromatiques. Il existe plusieurs types de diffuseurs qu'il faut bien différencier. Les diffuseurs électriques semblent avoir fait leur temps mais restent une valeur sûre de nos appareils de diffusion. Ils sont parfois moins simples à utiliser mais garantissent une longévité et une qualité de diffusion à toute épreuve. Les diffuseurs ultrasoniques sont les derniers nés et ont conquis une large clientèle. Ils sont extrêmement simples à utiliser (onverse quelques gouttes à diffuser dans un petit réservoir d'eau) et diffusent souvent une vapeur fine qui accompagne élégamment les molécules aromatiques pour embaumer la pièce. Certains d'entre eux jouent d'ailleurs le rôle d'humidificateur. Les diffuseurs à la bougie, que j'appelle plutôt des brûleurs de parfum, sont vraiment à déconseiller car en chauffant l'huile essentielle ils en dénaturent le potentiel énergétique. Ils ont même tendance à "brûler" l'arôme et ne peuvent en aucun cas garantir une diffusion thérapeutique. Ils sont cependant encore très populaires auprès du grand public et surtout Outre-Atlantique comme en témoigne la petite vidéo ci-dessous. Cette vidéo américaine tente de faire le point sur les usages des huiles essentielles en diffusion ou en parfum. Il est très décevant de voir que les infos données sont totalement insuffisantes et favorisent une image erronée de l'usage optimal des quintessences aromatiques. Produits conseillés : andgt; La gamme Diffusion

  DIY: Faites votre chocolat cru maison … aux huiles essentielles

  Le chocolat cru a de nombreuses vertus. Il est 4 fois plus riche en antioxydants et contient de nombreuses vitamines et minéraux. Assez cher à l’achat, son prix baisse substantiellement si vous le faites vous-même. Une occasion amusante de pénétrer l’univers un peu magique des maîtres chocolatiers et d’y ajouter une à deux gouttes d’huile essentielle pour faire joliment rimer santé et gourmandise. Laurence Fischer, coach en alimentation saine, nous offre sa recette. Pourquoi le cacao cru ? Laurence Fischer (LF) : La torréfaction, cuisson à 140°, non seulement dénature le goût si fin du cacao, mais également ses nombreux micronutriments dont la précieuse vitamine B9 et les polyphénols. Elle transforme aussi la structure moléculaire de certains de ses constituants. : la réaction chimique qu’elle induit entre les protéines et les sucres produit des molécules de Maillard, qui peuvent perturber le métabolisme et encrasser le foie. Autant de raisons de consommer le cacao cru, superaliment par excellence. Quels sont ses principales propriétés ? LF : Le cacao cru bio non torréfié possède de nombreuses vertus : Un pouvoir antioxydant contre les radicaux libres (2 à 3 fois plus efficace que le thé !), grâce à ses polyphénols et ses flavinoïdes Régule la pression artérielle grâce aux flavonoïdes Stimule les enzymes antioxydantes cardio protectrices Augmente l’immunité Brûle les graisses Favorise l’équilibre psychologique en stimulant le système nerveux grâce à sa teneur en magnésium et en vitamines B Maintien la vigilance et les facultés intellectuelles grâce à la théobromine et à la caféine  Quelle variété choisir ? LF : Il existe 3 grandes variétés de cacaoyers : Le Forestero, très résistant et productif, qui représente 80% de la production mondiale. Son arôme est peu prononcé et il est assez amer Le Criollo, cacao originel originaire du Pérou à l’arôme puissant et à la grande finesse. Il ne représente que 5% de la production mondiale Le Trinitario, hybride entre le Criollo et le Forestero, possède une forte teneur en beurre de cacao. Il représente 15% de la production mondiale Laurence Fischer utilise un criollo pour ses chocolats car c'est un cacao qui libère des arômes intéressants même sans torréfaction. La recette de Laurence Fischer : fusionner ce qui a été désuni Lors du processus d’extraction du cacao, on obtient de la poudre de cacao mais également du beurre de cacao. C’est ce beurre de cacao qui va permettre de lier la poudre pour créer le précieux chocolat. Un acte symbolique aussi joli que délicieux mais attention, le beurre de cacao est une substance difficile à manipuler. Composé de molécules grasses qui ont chacune un point de fusion différent (moment où elles deviennent liquide), elle nécessite un procédé en 3 étapes (le tempérage) à suivre scrupuleusement au risque d’obtenir un chocolat peu esthétique et plus sensible à la chaleur, la lumière, l’humidité et les odeurs. Il est également important de ne pas dépasser les 45° au risque de perdre les précieux nutriments et de transformer les graisses insaturées du beurre de cacao en acides gras trans. Matériel et ingrédients : 1 thermomètre alimentaire électronique 2 casseroles pour faire un bain marie 1 grand bol d’eau avec des glaçons Un moule à chocolat 125 grammes de beurre de cacao cru 1 cuiller à soupe de miel d’acacia 1 cuiller à café de sel de mer 125 grammes de poudre de cacao cru (attention la proportion poudre de cacao/beurre de cacao peu varier selon la poudre de cacao utilisée) Recette : Faites fondre le beurre de cacao au bain-marie et remuez constamment pour ne pas dépasser 45°. Une fois le beurre de cacao fondu, ajoutez le miel et le sel, en remuant constamment.  Hors du feu, tout en remuant, rajouter la poudre de cacao petit à petit afin d’obtenir une texture soyeuse. Versez un tiers du mélange dans un bol. Réservez. Faites refroidir les deux tiers restant en les imergeant dans le bol d’eau glacée afin d’obtenir une température comprise entre 27 et 29°. Attention à ne pas mettre d’eau dans votre chocolat ! Réunissez vos deux bols de chocolat. Il faut cette fois retrouver une température comprise entre 31 et 32°. L’eau du bain-marie devenue tiède devrait suffir à réchauffer votre chocolat sans devoir rallumer le feu. Ajoutez deux gouttes d’essence d’orange douce ou de citron. Essuyez bien le fond de votre casserole pour éviter de laisser des gouttes d’eau s’échapper dans vos moules et versez délicatement le chocolat dans vos moules. Mettre au frigo Votre chocolat cru se conserve 2-3 semaines au réfrigérateur et 4 mois au congélateur. Bon dégustation ! 1 - Faire fondre le beurre de cacao [caption id="attachment_4686" align="alignleft" width="175"] 3 - Ajoutez la poudre de cacao [caption id="attachment_4687" align="alignleft" width="175"] 6 - Réunissez vos 2 bols de chocolat [caption id="attachment_4688" align="alignnone" width="175"] 8 - Versez le chocolat dans les moules Laurence Fischer anime régulièrement des ateliers et vend aussi ses chocolats crus sur commande. Plus d’infos : Body to Soul [maxbutton id="1" ] Produits conseillés : andgt; Huile essentielle (essence) d'Orange douce - Citrus sinensis andgt; Huile essentielle (essence) de Citron - Citrus limon