Over Estragole en de essentiële oliën van Dragon en Basilicum

A propos de l’Estragole et les huiles essentielles d’Estragon et de Basilic

Gevaar van etherische olie van dragon: mythe of realiteit?

Basilicum en Dragon etherische olie bevat estragool worden al sinds de oudheid gebruikt zonder ooit enige echte toxiciteit voor mens en dier te hebben opgeleverd. De hoofdbestanddelen van etherische olie Basilicum zijn estragol (methyl chavicol) 74% en linalool 19,5% en de hoofdbestanddelen van etherische olie van Dragon zijn estragol 70% en Trans en Cis-b-OCIMENE 25%. Bij bepaalde soorten kan het percentage estragol hoger zijn (85%).

Helaas heeft het hoge percentage estragol deze planten een slechte reputatie bezorgd. Ze worden gezegd gevaarlijk, giftig, kankerverwekkend, niet aanbevolen voor aromatherapie, enz. is er een gevaar van etherische olie van dragon  ? Wij leggen het uit!

Gevaar van etherische olie van dragon: wat is het eigenlijk?

Geen risico's voor dragon of basilicum

Methyl Chavicol, of estragol, is een van de 'alkylbenzenen'. Het is dezelfde familie  zoals safrol (uit sassafras), methyl eugenol, anethol en zelfs elemicine. Uit sommige onderzoeken is gebleken dat sommige van deze verbindingen, met name safrol, kankerverwekkend zijn. Dit heeft ertoe geleid dat safrol slechts in kleine hoeveelheden in voedingsmiddelen en parfums is toegestaan, of zelfs helemaal verboden is.

Estragole vertoonde ook een genotoxisch signaal bij knaagdieren en is het onderwerp geweest van talrijke onderzoeken. Maar tot nu toe, geen enkele Europese of Amerikaanse overheidsinstantie heeft het gebruik van estragole verboden  of planten, oliën, voedingssupplementen, parfums en medicijnen die deze bevatten. Het gaat om concentraties die te laag worden geacht om genotoxisch te zijn. Er is dus geen gevaar van etherische olie van dragon.

Studies hebben aangetoond dat estragol dat op zichzelf niet is niet genotoxisch en niet-carcinogeen  (dat wil zeggen dat het kanker kan veroorzaken door het cellulaire DNA te beschadigen), maar het is eerder een afgeleide metaboliet, die voortkomt uit het metabolisme van alkylbenzeen, dat genotoxisch is.

Hoeveelheden te klein om gevaarlijk te zijn

De betreffende metaboliet voor estragol is hydroxyestragol . Het wordt gemetaboliseerd tot sulfooxyestragol en hydroxyestragoloxide. Deze verbindingen kunnen in hoge doses mutaties op DNA-niveau veroorzaken en mogelijk kankerverwekkend zijn.

U moet weten dat hydroxyestragol alleen kan worden geproduceerd door metabolisatie uit een grote hoeveelheid estragol. Voor laboratoriumknaagdieren is 0,5 g/kg lichaamsgewicht vereist. Ter vergelijking: een volwassene van 70 kg heeft een dosis nodig 35 gram per dag , dat is ongeveer 47 gram (50 ml) etherische olie van dragon of basilicum  zeer rijk aan estragool. Dit is echter een enorme hoeveelheid die je nooit zult consumeren met hier en daar een paar druppels olie!

Bij kleinere doses etherische olie van basilicum wordt hydroxyestragol slechts in kleine hoeveelheden gevormd of geproduceerd in de oliën essentieel.

Studies zijn niet erg representatief voor de effecten op mensen

Uit onderzoek met estragol is gebleken dat de NOAEL (No Observable Adverse Effect Level) bij ratten en muizen gemiddeld ongeveer 260 mg/kg bedraagt. Dit komt overeen met 23 gram (25 ml) essentiële basilicumolie voor een volwassene van 70 kg.

Opgemerkt moet worden dat we in deze onderzoeken naar genotoxiciteit en carcinogeniteit altijd hoge doses zuiver (geïsoleerd) estragol hebben gebruikt en niet in mengsel  zoals het geval van plantenextracten of etherische oliën. Het algehele effect en het beschermende potentieel van interacties  andere moleculen die aanwezig zijn in een etherische olie of in een plantenextract zijn niet onderzocht.

In een recente studie '2008' hebben Jeurissen, SMF et al. laten zien dat de bioactivatie van hydroxyestragol en de schadelijke effecten van zijn derivaten zouden kunnen zijn geannuleerd  als we basilicumextract gebruiken  in plaats van alleen estragol. Deze groep onderzoekers toonde aan dat basilicumextract de afwijkingen die worden veroorzaakt door pure hydroxyestragol op het DNA van menselijke hepatoom-HepG2-cellen volledig remt.

Volgens de FDA en FEMA*

Basilicum etherische olie  is goedgekeurd door de Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) voor gebruik in voeding (21 CFR. Code of Federal Regulation) 121.1164). En het wordt door 'The Expert Panel of the Flavour and Extract Manufacturer's Association' (FEMA) als GRAS (Generally Recognized As Safe) beschouwd.

Volgens het Europees Agentschap voor de Evaluatie van Geneesmiddelen*

Het gebruik van planten Chavicol met een hoog methylgehalte (estragol) moet bij kinderen, zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven tot een minimum worden beperkt totdat verder onderzoek naar lage niveaus van blootstelling aan estragol is uitgevoerd.

De voordelen van etherische olie van dragon

Nu we weten dat dat niet het geval is geen gevaar met etherische olie van dragon , laten we alle voordelen van deze oplossing ontdekken natuurlijke gezondheid  ! De etherische olie van dragon is rijk aan krampstillende verbindingen en wordt veel gebruikt bij hik, spijsverteringskrampen of buikpijn. De eigenschappen ervan helpen ook bij het verlichten van een astma-aanval of een seizoensgebonden allergische reactie.

Gebruik van etherische olie van dragon Het is bekend dat het de spijsvertering verbetert, de hik verlicht, het allergische terrein wijzigt en antivirale middelen en antifermentatieve middelen bestrijdt. De toepassing ervan wordt aanbevolen in gevallen van aerofagie, langzame inname en spijsvertering, gastritis en colitis. Het is effectief tegen premenstruele pijn, spasmen en dysmenorroe.

Het wordt voornamelijk gebruikt bij huidtoepassing, waarbij een paar druppels moeten worden verdund, gemengd in uw olieachtige preparaat en op de buik moeten worden gemasseerd.

Uit voorzorg raden wij deze plant niet aan voor mensen die antistollingsmedicijnen gebruiken of last hebben van stollingsstoornissen. Oraal gebruik is absoluut verboden!

Bibliografische referenties:

  • Ron Guba, Beneficial Basil, Essential News, Essential Therapeutics, The Ultimate Practitioner Range Vol. 18 juni 2005
  • Aruna K, Sivaramkrishnan VM. Plantaardige producten als beschermende middelen tegen kanker. Indian Journal of Experimentele Biologie 1994; 47 (11): 2063-2068
  • Mills S, Bone K. Principes en praktijk van fytotherapie Churchill Livingstone 2000, p157
  • Final position paper over kruidengeneesmiddelen die estragol bevatten. Het Europees Agentschap voor de geneesmiddelenbeoordeling, maart 2004.
  • Suzanne MF Jeurissen, Ans Punt, Thierry Delatour, Ivonne MCM Rietjens. Basilicumextract remt de sulfotransferase-gemedieerde vorming van DNA-adducten van het procarcinogeen 1'-hydroxyestragol door S9-homogenaten van ratten- en menselijke levers en in HepG2-menselijke hepatoomcellen. Voedsel- en chemische toxicologie 46 (2008) 2296–2302
  • *182.20 Essentiële oliën, oleoharsen (oplosmiddelvrij) en natuurlijke extractieresiduen (inclusief destillaten) die algemeen als veilig worden beschouwd voor het beoogde gebruik. Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid en Human Services FDA Centrum voor Voedselveiligheid. 21 CFR Ch. I (editie 4–1–06). § 182.20. P.469
  • *Final position paper over kruidengeneesmiddelen die estragol bevatten. Het Europees Agentschap voor de beoordeling van geneesmiddelen. Europees Geneesmiddelenbureau. Evaluatie van geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Londen 23 maart 2004, EMEA/HMPC/337/03
  • *Openbare verklaring over het gebruik van kruidengeneesmiddelen die estragol bevatten. Het Europees Agentschap voor de beoordeling van geneesmiddelen. Europees Geneesmiddelenbureau. Evaluatie van geneesmiddelen voor menselijk gebruik. Londen, 23 november 2005. Documentreferentie: EMEA/HMPC/137212/2005

    DOORGAAN MET LEZEN

    E. Coli en aromatherapie: een geschikte strategie?

    Kent u de E.coli-bacterie (Escherichia coli)? Dit type bacterie is goed bekend bij professionals in de aromatherapie. Bepaalde anti-infectieuze etherische oliën zijn effectief gebleken bij talloze soorten en in veel publicaties wordt hierover gerapporteerd. Welke essentiële olie voor een urineweginfectie Escherichia coli ? Kan het innemen van etherische oliën infecties voorkomen of zelfs geïnfecteerde spijsverteringskanalen permanent reinigen? Laten we de balans opmaken met Dominique Baudoux, apotheker-aromatoloog Interview met Dominique Baudoux, apotheker-aromatoloog Dominique Baudoux, waar hebben we het over als we het hebben over dodelijke bacteriën? Eerst moet algemene en objectieve informatie over E. Coli (Escherichia coli) worden verstrekt. Het is een veel voorkomende bacterie in het spijsverteringskanaal van dieren en mensen. De meeste stammen van E. Coli zijn onschadelijk. Bepaalde enterohemorragische stammen (ECEH) veroorzaken echter soms ernstige voedselvergiftiging na de consumptie van besmet voedsel (onvoldoende verhit vlees, slecht gewassen groenten). Symptomen van aandoeningen veroorzaakt door E. Coli zijn misselijkheid, buikkrampen, braken en diarree die zich ontwikkelen tot episoden van bloederige diarree. Bij de meeste getroffen mensen wordt herstel binnen tien dagen bereikt, maar bij sommigen kan de infectie leiden tot een fatale aandoening die wordt gekenmerkt door acuut nierfalen, hemolytische anemie en trombocytopenie. Wat zijn de E. Coli-behandelingen? “We denken uiteraard aan antibiotica… Het probleem ligt echter in de schijnbare ineffectiviteit van antibiotica op deze stam bijzonder resistente bacteriën. We begrijpen beter de angsten van de medische wereld over de ontwikkeling van deze infectie zonder enige middelen om deze te stoppen. » In de context van een infectie kunnen we ons wenden tot natuurlijke gezondheidsalternatieven zoals essentiële olie voor een urineweginfectie met Escherichia coli.  Altijd met toestemming van uw arts kunnen een paar druppels van de juiste essentiële oliën worden gebruikt als behandeling voor blaasontsteking en andere problemen bij het plassen. En essentiële oliën zijn ze effectief bij urineweginfecties ? “We kennen de bacteriedodende activiteit (vernietiging van bacteriën) van verschillende essentiële oliën met een breed anti-infectieus spectrum. Een van de krachtigste en meest aangewezen in deze situatie is Chinese kaneel en Ceylonkaneel (schors). De evaluatie van hun activiteit wordt inderdaad gemeten volgens dezelfde klinisch-biologische methode als die voor antibiotica. Het bewijsmateriaal bestaat en maakt een effectief alternatief voor antibiotica mogelijk , en dit is niet de eerste keer dat chemogetypeerde essentiële oliën bijvoorbeeld E. Coli-urineweginfecties hebben behandeld. » Het gebruik van een essentiële olie bij urineproblemen neemt daarom de vorm aan van een eenvoudige en niet-invasieve behandeling, die helpt de blaas te verlichten en bacteriën te elimineren. Cystitis komt veel voor bij vrouwen, en essentiële olie voor een urineweginfectie is Escherichia coli helpt het probleem diepgaand te behandelen om de heropflakkering van de infectie en de daarmee gepaard gaande pijn te voorkomen. Wij behandelen bij de bron en niet alleen bij de symptomen! Welke aanbevelingen in tijden van crisis? “De eerste aanbeveling betreft hygiëne : was biologische groenten en fruit meerdere keren in schoon water, voeg een beetje azijn toe aan het waswater, kook risicovol vlees voldoende (wees voorzichtig met hamburgers en Amerikaans voedsel), was je handen met afwasmiddel voor de maaltijd . » Naast een essentiële olie voor een urineweginfectie met Escherichia coli zijn dit allemaal goede reflexen waarmee u de gezondheid van uw intieme zone kunt behouden. Wat te doen ter preventie? “Voor een optimale bescherming is niets eenvoudiger: Oregano-capsules of Oléocaps 1 :1 capsule 's ochtends en 's avonds bij de maaltijd, vijf dagen per week gedurende 3 tot 4 weken. Herhaaldelijk afhankelijk van de aanwezigheid van het infectierisico. Wij hanteren daarom dezelfde preventie als die nodig is bij reizen naar tropische gebieden. Voor mensen die erg gevoelig zijn voor de lever of oregano niet kunnen verdragen, kunt u op dezelfde manier te werk gaan met Oléocaps 2 capsules (synergie van reinigende etherische oliën die minder oregano bevatten). » In plaats van een reactie op uw pijn te bieden, is het beter om deze te voorkomen, vooral voor vrouwen! De hierboven genoemde producten bevatten essentiële olie voor een urineweginfectie van Escherichia coli , waardoor de urine gezond blijft. Als u een infectie heeft gehad en deze is genezen, helpen deze capsules u een mogelijke terugkeer van een urineweginfectie te voorkomen. Bij bewezen besmetting? “Als er een vastgestelde infectie is, is het noodzakelijk om de orale route te gebruiken met dezelfde capsules met een snelheid van 3 capsules 4 keer per dag gedurende 3 dagen, daarna 3 capsules 3 keer per dag gedurende 7 extra dagen. Daarnaast moet de volgende synergie worden gecombineerd met de cutane route: HECT Chinese kaneel (antibacterieel): 3 ml; HECT Kruidnagel (antibacterieel): 3 ml; HECT Exotische basilicum (krampstillend): 3 ml; CTE Pepermunt (krampstillend): 3 ml; HECT Ladaniferous zonneroos (antihemorragisch): 2 ml Plantaardige olie van abrikozenpitolie : 16 ml. Breng elk uur 20 druppels aan op de maag (8 tot 10 keer per dag) gedurende minimaal 5 tot 7 dagen. Bij de behandeling wordt gebruik gemaakt van bijtende essentiële oliën, daarom verdunnen we ze in een plantaardige olie . Er kan echter een lichte roodheid optreden. Niets is normaler tenzij de patiënt een zeer gevoelige en/of allergische huid heeft. » Zijn er conclusies te trekken? “Bij gebrek aan medicinale middelen is er een dringende noodzaak om onze geest open te stellen voor andere actieve therapeutische hulpmiddelen . Bij infectieziekten hebben essentiële oliën voorrang op alle andere middelen. Laten we niet vergeten dat de Tea Tree, met ondersteunend bewijs, werd vernietigd door een H1N1-virus ... de geschiedenis is slechts een eeuwig begin. Essentiële oliën behandelden de pest in de Middeleeuwen; Tegenwoordig behandelen ze andere plagen die nauwelijks van elkaar verschillen. Denk er eens over na, want dit zijn de medicijnen van de toekomst. »

    Féminaissance : du nouveau pour l'aroma périnatale BIO !

    Qui a dit que les huiles essentielles étaient interdites aux femmes enceintes ? Pranarôm a développé une gamme de soins d'aromathérapie certifiés BIO en collaboration avec des sages-femmes.  Cette gamme s'appelle Féminaissance et accompagne la femme pour un maximum de confort AVANT, PENDANT et APRES l'accouchement. Le tout nouveau complexe d'huiles essentielles "Confort Digestif" est un produit à utiliser dès les premiers mois de la grossesse pour éviter les désagréments de la digestion difficile typique de la femme enceinte. Un complice aromatique à emmener partout avec soi ! Dès le mois prochain, retrouvez en pharmacies et en magasins bio cette gamme extraordinaire déclinée en huit produits de santé et de beauté au naturel. Pranarôm était bien placé en tant qu'expert en aromathérapie scientifique pour pouvoir conseiller aux futures mamans des soins à base d'huiles essentielles qui soient à la fois sûrs et efficaces.  C'est avec les nombreuses sages-femmes qui utilisent les huiles essentielles et se forment à l'aromathérapie périnatale que la gamme Féminaissance a été élaborée. Nous vous livrons les clés pour comprendre cette merveilleuse gamme de soins qui sera présentée à la presse et aux professionnelles dès le mois prochain... AVANT l'accouchement : Se préparer et préparer son corps à des changements intenses. Des omégas 3 pour la santé cellulaire, une huile de massage pour assouplir le périnée, une synergie d'huiles essentielles pour éviter les inconforts digestifs et une huile de soin préventive pour les vergetures. PENDANT l'accouchement : Un moment olfactif précieux. De nombreuses femmes ont accouché avec plus de facilité grâce à "Accouchement Harmonieux", une synergie d'arômes à masser dans le bas du dos lors de l'accouchement. Ce massage peut être réalisé par la sage-femme ou, mieux encore, par le papa. APRES l'accouchement : des soins pour plus de confort. Le fenouil est connu depuis des siècles pour favoriser l'allaitement. On le retrouve dans une synergie d'huiles essentielles à prendre en bouche pour favoriser la production de lait maternel. On soigne aussi le mamelon délicat avec une huile et on pense à gommer les vilaines vergetures avec un soin aromatisé pour les atténuer durablement. Encore un peu de patience donc, mais vous pourrez bientôt tout savoir sur les huiles essentielles adaptées à la femme enceinte en découvrant toute la gamme Féminaissance ici.