Wetenschappelijke aromatherapie

Geschiedenis van aromatherapie

Fyto-aromatherapie is de oudste therapie ter wereld. Kennis van aromatische essences bestaat al sinds het begin der tijden. 40.000 jaar voor Christus. BC gebruikten de Australische Aboriginals al aromatische planten via de rudimentaire middelen van begassing (ingeademde rook van branden van aromatische planten) en kompressen (kleipasta gemengd met aromatische planten en aangebracht op de huid).

Traditionele medicijnen die natuurlijke stoffen gebruiken, hebben door de geschiedenis heen altijd hun effectiviteit bewezen. Tot de achttiende eeuw gebruikte de mens ijverig kruidengeneeskunde om zichzelf en de dieren om hem heen te behandelen. Terwijl in de negentiende eeuw de ontwikkeling van de plantaardige farmaceutische industrie en de creatie van mono- en bimoleculaire geneesmiddelen plaatsvonden, werd het einde van de twintigste eeuw gekenmerkt door een aanzienlijke terugkeer van alternatieve geneeswijzen , in het bijzonder aromatherapie .

De term "aromatherapie" werd voor het eerst gebruikt in 1928 door een Franse biochemicus, René-Maurice Gattefossé. Met aromatherapie verwijst het naar het gebruik van essentiële oliën van aromatische planten om pathologieën te behandelen en de gezondheid en het welzijn te verbeteren. Het is een veldgeneesmiddel gericht op het herstellen van de balans van een organisme als geheel. Het is complementair aan allopathie door zijn bestudeerde en wetenschappelijk bewezen preventieve en curatieve therapeutische deugden.

Aromatherapie, enkele eeuwen oud, wint tegenwoordig terrein in de medische, cosmetische, agrofood- en veterinaire wereld. Senior wetenschappelijke onderzoekers van over de hele wereld zijn vastbesloten deze discipline eer te bewijzen door grote inspanningen te leveren op verschillende gebieden van fundamenteel en toegepast onderzoek.

Wat is wetenschappelijke aromatherapie?

Wetenschappelijke aromatherapie of aromatologie is de studie van essentiële oliën. Het is een wetenschap die een rigoureuze methodologie gebruikt en gebaseerd is op solide wetenschappelijke gegevens die door het laboratorium zijn bevestigd. Apothekers en artsen raakten al snel geïnteresseerd in de therapeutische mogelijkheden van aromatherapie en integreerden dit in hun adviezen en recepten.

Een verstandig gebruik van etherische oliën kan wonderen verrichten, zelfs in gevallen waarin andere therapieën hebben gefaald. Omgekeerd kan het ongecontroleerde gebruik ervan leiden tot incidenten met ernstige gevolgen.

Aromatherapie: een plantaardig erfgoed dat behouden en beschermd moet worden

Fytotherapie blijft het meest gebruikte medicijn ter wereld. We hebben altijd geweten dat bepaalde planten antiseptische, bacteriedodende, schimmelwerende, antivirale, antimitotische, hormonale, antireumatische, bloedsomloop, antidiabetische, immunostimulerende, hyper- of hypotensieve, versterkende, krampstillende, maag- of leveractiviteiten hebben. Alle oude beschavingen ontwikkelden naast de landbouw ook plantengeneeskunde en de meeste grote artsen uit het verleden waren fytotherapeuten.

Aromatherapie op het kruispunt

Tegenwoordig is het huwelijk tussen chemie, biochemie, biologie, geneeskunde, farmacie en plantkunde een unie die niemand kan betwisten. Aromatherapie ligt op het kruispunt van deze paden. De door plantkundigen geïdentificeerde en geclassificeerde planten zijn de grondstof bij uitstek geworden voor nieuwe farmaceutische verkenningen.

Gecertificeerd biologisch of niet, de beste etherische olie moet zijn:

  • Chemogetypeerd;
  • 100% natuurlijk;
  • 100% puur;
  • 100% compleet.

Essentiële oliën

Een essentiële olie is de vluchtige essentie die door destillatie uit aromatische planten wordt gewonnen. De essentiële oliën die in de wetenschappelijke aromatherapie worden gebruikt, voldoen aan strenge kwaliteitscriteria. Meer informatie gebruiksaanwijzing

Plantaardige olien

Plantaardige olie is een lipide-extract van een oliezaadplant, dat wil zeggen een plant waarvan de zaden, vruchten of noten lipiden bevatten.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Hydrosolen

Aromatisch hydrolaat is gedestilleerd plantaardig water. Het is 100% afkomstig van destillatie door stoomdestillatie. Ze bestaan ​​uit de waterige fase die opnieuw wordt gecondenseerd en gescheiden van de etherische olie, indien aanwezig. > Ontdek meer

Distillatie

Het merendeel van de etherische oliën wordt verkregen door stoomdestillatie, zonder chemische ontkalking en onder lage druk. Distillatie is een delicaat proces dat ervaring en constante monitoring vereist. Meer informatie gebruiksaanwijzing

Galenische vormen

Essentiële oliën bieden vele gebruiksmogelijkheden in verschillende doseringsvormen: oplossingen, capsules, gels, crèmes, olieachtige lotions, zetpillen, enz.
Meer informatie gebruiksaanwijzing

Gebruikstips

Een natuurlijke stof zoals een etherische olie kan ook giftig worden als de doses, toedieningswegen of innamefrequentie niet worden gerespecteerd. Verhoog de dosis niet zonder advies van een beroepsbeoefenaar in de gezondheidszorg en volg bij elk gebruik de voorzorgsmaatregelen. Het gebruik van etherische oliën bij zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven, maar ook bij jonge kinderen en ouderen vereist speciale voorzorgsmaatregelen . Het geautoriseerde oordeel van de therapeut is essentieel.