Essentiële oliën

Een etherische olie is een vloeibaar, geconcentreerd en complex extract, verkregen door destillatie door stoomdestillatie van aromatische planten of organen van deze plant (bloem, blad, hout, wortel, schors, fruit, enz.). Een Essentiële Olie is dus de gedistilleerde essentie van de aromatische plant . Het is samengesteld uit ongeveer honderd terpeen- en aromatische moleculen die bijzonder actief en origineel zijn voor de dagelijkse gezondheid.

Onder de 800.000 plantensoorten zijn er maar weinig aromatische planten die in staat zijn een essentie te synthetiseren. Slechts 10% van het plantenrijk heeft deze mogelijkheid, maar deze aromatische planten vertonen een aanzienlijke mate van verfijning.

Hoogwaardige chemische analysehulpmiddelen (chromatografie, massaspectroscopie, enz.) maken het mogelijk om de moleculaire samenstellingen van etherische oliën te identificeren.

De geschiedenis en oorsprong van essentiële oliën

Essentiële oliën, erkend vanwege hun krachtige therapeutische eigenschappen en al millennia lang gebruikt, raakten in de middeleeuwen in de vergetelheid. Pas met de komst van de Arabieren waren we getuige van een nieuwe bloei in de plantengeneeskunde , die vervolgens een voorkeursplaats vond in het therapeutische arsenaal van die tijd.

De extractie van etherische oliën door stoomdestillatie ontstond ten tijde van de industriële revolutie en maakte de ontwikkeling van voedingsproducten en parfums mogelijk. Aan het begin van de 20e eeuw demonstreerden onderzoekers (Chamberland, Cadéac, Martindale) door hun experimenten de antiseptische kracht van etherische oliën. De echte ‘vaders’ van de aromatherapie zijn Gattefossé en vervolgens Valnet en zijn discipelen. RMGattefossé, pionier van de moderne parfumerie, verbrandt zijn handen tijdens een explosie in zijn laboratorium. Hij heeft dan de reflex om zijn handen onder te dompelen in een bakje gevuld met essentiële lavendelolie. Zijn wond was onmiddellijk opgelucht en genas met een verontrustende snelheid. Verbaasd door dit resultaat besloot hij essentiële oliën en hun eigenschappen te bestuderen. Moderne aromatherapie was geboren. Vandaag de dag hebben artsen (Valnet, Durafourd, Lapraz, d'Hervincourt, Belaiche), vooraanstaande onderzoekers (P. Franchomme) en apothekers (Dominique Baudoux) de reputatie, de effectiviteit en de buitengewone rijkdom van essentiële oliën definitief gevestigd.

Hoe een etherische olie extraheren?

Voor de extractie van aromatische stoffen worden veel processen gebruikt. Deze operatie is een van de moeilijkste en meest delicate, omdat het doel ervan is om de meest subtiele en kwetsbare producten van de plant te vangen, zonder de kwaliteit ervan te veranderen. Essentiële oliën zijn de essentie van de plant .

Essentiële oliën zijn producten die meer “etherisch” zijn dan het materiaal voor bepaalde bloemen, maar producten die nauw verbonden zijn met de materie en niet direct verspreidbaar zijn. Het zijn complexe en diverse stoffen, die zeer speciale zorg vereisen om ze te verkrijgen.

 1. Tank gevuld met aromatische planten;
 2. Destillatietank;
 3. Essence.

De dosering van essentiële oliën

Essentiële oliën bieden maximale mogelijkheden en effectiviteit met minimale toxiciteit bij voorgeschreven doseringen.

Deze doses, het resultaat van langdurige onderzoekservaring, zullen voor sommigen onbeduidend lijken. In feite vertegenwoordigen 2 tot 3 druppels weinig in de ogen van sommige mensen, behalve als het gaat om essentiële oliën met een indrukwekkend reactief vermogen.

Het is daarom belangrijk om de voorgeschreven doseringen nauwgezet te respecteren. Een teveel zou therapeutisch niets extra's opleveren, maar zou juist ongewenste effecten kunnen veroorzaken.

De verschillende galenics

Door verschillende essentiële oliën te combineren, of ze te begeleiden met een plantaardige olie , kunnen ze hun eigenschappen ontwikkelen door hun complementariteit. Op deze manier verkrijgen we een synergie die de werkingsmechanismen van de oliën zal versterken. Het veld van mogelijkheden is eindeloos en het Pranarōm-laboratorium ontwikkelt voortdurend nieuwe producten in verschillende doseringsvormen: oplossingen, capsules, gels, crèmes, vette eilotions, zetpillen, enz.

Deze producten , samengesteld door onze wetenschappelijke experts, vertegenwoordigen werkelijk intelligente en innovatieve alternatieven op alle gebieden van de gezondheid, geschikt voor het hele gezin. Ze zijn klaar voor gebruik, veilig en gemakkelijk te gebruiken in alle veiligheid.

Hoe herken je een hoogwaardige etherische olie?

Een essentiële olie van goede kwaliteit is:

 • 100% natuurlijk: niet gedenatureerd met synthetische moleculen, chemische emulgatoren of minerale oliën;

 • 100% puur: vrij van andere soortgelijke essentiële oliën, plantaardige oliën, alcohol, terpentijn;

 • 100% integraal: niet geamputeerd, niet verkleurd, niet gedeterpeneerd, niet gerectificeerd, niet overgeoxideerd, niet geperoxideerd.

Essentiële oliën die worden gebruikt in de wetenschappelijke aromatherapie voldoen aan strenge kwaliteitscriteria:

Gecertificeerde botanische soorten

Essentiële oliën moeten afkomstig zijn van botanisch gecertificeerde planten , dat wil zeggen geïdentificeerd door twee Latijnse namen, waarbij Latijn de universeel erkende taal in de plantkunde is.

 • De voornaam duidt het geslacht aan (bijvoorbeeld: Cinnamomum );
 • De tweede geeft de soort aan (bijvoorbeeld: camphora ) - voorbeeld: Cinnamomum camphora - Ravintsara;
 • Aard van het product : etherische olie;
 • BIO betekent “afkomstig van biologische landbouw” (Certisys-BE-01 Controle);
 • Latijnse naam: wetenschappelijke botanische naam en, indien van toepassing, het chemotype (CT);
 • CT = chemogetypeerde essentiële olie , dat wil zeggen botanisch en chemisch gedefinieerd;
 • Gemeenschappelijke naam ;
 • Gedistilleerd orgel.

Gedistilleerd deel van de plant

De verschillende delen van dezelfde plant (bloem, blad, stengel, schors, wortel, enz.) kunnen verschillende essences produceren. Het is daarom net zo belangrijk om het plantorgaan te specificeren .

Neroli Essentiële Olie komt uit de destillatie van de bloem van de zure sinaasappel (bittere sinaasappel), terwijl de essentiële olie van petit grain zure sinaasappel afkomstig is van de destillatie van het blad van dezelfde boom.

Chemotypen

Afhankelijk van de biotoop (zon, klimaat, bodemsamenstelling, hoogte, enz.) kan dezelfde plant zeer verschillende biochemische essenties afscheiden. Deze variaties in de biochemische samenstelling van essentiële oliën geven aanleiding tot het concept van chemotype (CT). Twee chemotypes van dezelfde etherische olie zullen niet alleen verschillende activiteiten veroorzaken, maar ook zeer variabele toxiciteiten.

Voorbeeld:

 • Thymus vulgaris CT thujanol : Zeer veilig in gebruik, goed verdragen door de huid;
 • Thymus vulgaris CT thymol : Dermocaustisch en hepatotoxisch bij hoge en langdurige doses.

Het chemotype is de identiteitskaart van een etherische olie. Pranarôm beveelt het gebruik van ChemoTyped Essentiële Oliën aan.

Gebrek aan kennis van dit onderscheid tussen verschillende chemotypes en het gebrek aan precisie bij de identificatie van bepaalde essentiële oliën laten de deur open voor incidenten die verband houden met hun toxiciteit en therapeutisch falen.

HECT essentiële oliën uit aromatische planten zijn producten met een zeer hoge concentratie aan goed gediversifieerde actieve ingrediënten; ze hebben niet helemaal dezelfde indicaties als de hele planten waarvan ze afkomstig zijn. Ze moeten met voorzichtigheid worden toegepast, zonder ooit de voorgeschreven dosis te overschrijden. Een etherische olie van HECT bevat gemiddeld 75 verschillende actieve moleculen, terwijl we bij synthetische medicijnen op zijn best de interacties van drie moleculen kunnen beoordelen. We hebben het over de algemene werking van een essentiële olie van HECT op het hele lichaam en zijn fysiologie. Aromatherapie is dus holistisch maar effectief.

Geografische oorsprong

De naam van het land of de regio biedt interessante details over de biotoop (omgeving) van de aromatische plant en karakteriseert de specifieke biochemische samenstelling ervan.

De kweekmethode

Deze precisie vertelt je of de plant wild of gecultiveerd is en afkomstig is van biologische teelt (biologisch label) of niet.

Het stadium van botanische ontwikkeling

De kenmerken van de chemotypes zijn soms afhankelijk van het ontwikkelingsstadium: plukken voor, tijdens of na de bloei…

Extractiemodus

De samenstelling van etherische oliën kan variëren afhankelijk van de gebruikte extractiemethode: destillatie, hydrodestillatie, percolatie, expressie.

Controleer de kwaliteit van essentiële oliën

Veel essentiële oliën die als 100% puur en natuurlijk worden verkocht, worden vaak gesneden, langwerpig, verdund en gedenatureerd met plantaardige of minerale oliën, goedkope synthetische moleculen, chemische emulgatoren, terpentijn, alcohol. Deze diepgaande veranderingen zullen essentiële oliën waarschijnlijk allergeen en giftig maken. De enige manier om essentiële oliën van onberispelijke kwaliteit te leveren, is door de kwaliteit ervan in het laboratorium te controleren .