Aromathérapie Beauté / Soin

Haaruitval en alopecia areata: een oplossing met aromatherapie?

Chute de cheveux et pelade : une solution avec l’aromathérapie ?

Elke dag wenden veel mensen die met haarverlies te maken krijgen zich tot aromatherapie om een ​​oplossing te overwegen.

Gevallen van haarverlies zijn echter zeer gevarieerd en kunnen aan verschillende factoren worden gekoppeld. We bestrijden haarverlies als gevolg van genetische alopecia niet met dezelfde wapens als bij gevallen van alopecia areata.

Er is haaruitval en haaruitval

Het is belangrijk om onderscheid te maken tussen verschillende gevallen van haarverlies en dit vóór elke behandeling door een arts te laten diagnosticeren.

In veel gevallen van tijdelijk of beheersbaar haarverlies is haarverlies gekoppeld aan hormonale factoren, vooral na de bevalling of de menopauze.

Dit is ook het geval wanneer iemand lijdt aan schildklieraandoeningen en ziet dat zijn haar dunner wordt en zijn haar uitvalt. Medicamenteuze behandelingen kunnen dan nuttig blijken.

Aan de andere kant vindt alopecia androgenetica (vaak voorkomende kaalheid bij mannen en sommige zeldzame vrouwen), beide gekoppeld aan de hormonale factor en aan genetische erfelijkheid, geen echt effectieve behandeling.

Wat is alopecia areata?

Gekenmerkt door haarverlies op de hoofdhuid in gedeelten, kan alopecia areata leiden tot totaal haarverlies en kaalheid, alopecia totalis genaamd. De oorzaken van alopecia areata worden slecht begrepen.

Acute en plotselinge alopecia kan ook in verband worden gebracht met behandeling met chemotherapie of radiotherapie, aanzienlijke stress, voedingstekorten of bestraling. Het haar kan daarna uiteindelijk weer verschijnen.

Terwijl gelokaliseerde alopecia meer verband zal houden met huidpathologieën veroorzaakt door externe factoren (verbranding, ringworm, lichen planus) of auto-immuunfactoren (alopecia areata). Deze gevallen zijn complexer om te behandelen.

Veel dermatologiepatiënten worden getroffen en de ziekte kan ernstige psychologische gevolgen hebben.

Een klinische studie naar het effect van essentiële oliën op alopecia areata

Hier is een gerandomiseerde en gecontroleerde dubbelblinde klinische studie gericht op het evalueren van de effectiviteit van een synergie van essentiële oliën bij patiënten die lijden aan alopecia areata, die niet aan hypertensie of epilepsie leden en bij wie de alopecia niet ernstig was (hormonaal en genetisch). .

De overige 84 waren verdeeld in twee groepen:

 • De groep Essentiële Oliën (actief) , behandeld met de volgende formule: essentiële oliën van gewone tijm met thujanol Thymus vulgaris (2 druppels), echte lavendel Lavandula angustifolia (3 druppels), rozemarijn met verbenon Rosmarinus officinalis (3 druppels) en Altas ceder Cedrus atlantica (2 druppels) gemengd met plantaardige oliën (HV) van Jojoba (3 ml) en druivenpitolie (20 ml). De patiënt moest elke avond gedurende minstens 2 minuten zijn hoofdhuid met dit mengsel masseren terwijl hij een warme handdoek om zijn hoofd wikkelde om de opname van de oliën te bevorderen;
 • De groep plantaardige oliën (controle) werd op dezelfde manier behandeld, maar alleen met het mengsel van plantaardige oliën uit jojoba en druivenpitolie.

Bemoedigende resultaten

De behandeling werd onafhankelijk geëvalueerd aan de hand van opeenvolgende foto's door twee dermatologen die niet op de hoogte waren van de aard van de toegediende behandeling. Elke vrijwilliger werd bij aanvang, na 3 maanden en na 7 maanden gefotografeerd. De mate van succes van dit onderzoek werd gemeten met twee methoden: een computeranalyse van gebieden met alopecia en een haargroeischaal variërend van 1 tot 6.

Een opmerkelijk verschil tussen de twee geteste groepen

Uit de resultaten van het onderzoek bleek dat de verbetering statistisch significant was in alle uitgevoerde evaluaties.

44% van de patiënten in de etherische oliegroep vertoonde een duidelijke verbetering, vergeleken met slechts 15% voor de HV-controlegroep.

Meting van de alopecia-gebieden in de etherische oliegroep liet een gemiddelde vermindering van het getroffen gebied zien van 103,9 cm2 naar -1,8 cm2 vergeleken met de controlegroep.

De auteurs bevestigden dat het succes van het gebruik van deze op EO gebaseerde formulering duidelijk superieur is aan conventionele behandelingen zoals difencyprone, dibutylester-vierkantzuur, intradermale corticosteroïde-injecties of puvatherapie (Psoraleen – UV).

Welke essentiële oliën voor haaruitval?

Het is onmogelijk om deze vraag ondubbelzinnig te beantwoorden. In wetenschappelijke vormen van aromatherapie vinden we echter altijd laaggedoseerde aromatische preparaten (2% etherische olie voor een behandelende shampoo, iets meer voor een behandelende olie om voor het slapengaan in het haar te masseren).

Om het haar te stimuleren dat vitaliteit verliest:

Anti haarverlies :

Een formule van Dominique Baudoux:
 • Cajeput etherische olie (melaleuca cajeputii): 10 druppels;
 • Etherische olie van Rose Geranium CV Egypte: 20 druppels;
 • Mandarijnessence (schil): 20 druppels;
 • Gember etherische olie: 10 druppels.
Voeg vlak voor gebruik drie druppels van dit mengsel toe aan een klodder shampoo. Normaal masseren, een paar minuten laten inwerken en afspoelen.

Om de microcirculatie van het bloed en de celuitwisseling te stimuleren:

We zullen kiezen voor etherische olie van grove den of kaneel (schors of blad) en zo de hoofdhuid beter irrigeren om het haar vasthoudender te maken:

Wrijf het haar in met de olie na het normaal wassen, spoelen en drogen van het haar. Laat de hele nacht staan. Herhaal dit ritueel twee tot drie keer per week gedurende ongeveer drie weken, vooral in de herfst.
Dit mengsel is niet geschikt voor zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven.

Als het haar al verdwenen is, is tot nu toe niet bewezen dat essentiële olie hergroei veroorzaakt.

Aromatherapie en geestelijke gezondheid: omgaan met stress gerelateerd aan haaruitval

Haarverlies, zowel tijdelijk als chronisch, kan een aanzienlijke impact hebben op de geestelijke gezondheid van een persoon. De stress en angst die met haaruitval gepaard gaan, creëren een vicieuze cirkel, waarbij stress bijdraagt ​​aan haaruitval en haaruitval de stress vergroot. Gelukkig biedt aromatherapie een kalmerende manier om deze cyclus te doorbreken. Een wetenschappelijk onderzoek van de Grenoble Alpes Universiteit benadrukt dit:

 • De geest kalmeren: Bepaalde essentiële oliën, zoals lavendel en Romeinse kamille, staan ​​bekend om hun kalmerende eigenschappen. Als ze worden geïnhaleerd of op de huid worden aangebracht, helpen ze angst te verminderen en een vrediger gemoedstoestand te bevorderen.
 • Verbeterde slaap: Stress gerelateerd aan haaruitval verstoort de slaap. Oliën zoals ylang-ylang of marjolein, gebruikt voor het slapengaan, kunnen een goede nachtrust bevorderen.
 • Zelfvertrouwen boost: Essentiële oliën zoals geranium helpen het zelfvertrouwen te vergroten, een aspect dat vaak wordt uitgehold door haaruitval.
 • Overleg met een deskundige: zoals bij elke behandeling wordt aanbevolen om een ​​gekwalificeerde zorgverlener of aromatherapeut te raadplegen voor persoonlijke ondersteuning.

Referenties:

 • Isabelle C. Hay, MRCP; Margaret Jamieson, SRN; Anthony D. Ormerod, FRCP. Gerandomiseerd onderzoek naar aromatherapie. Succesvolle behandeling van Alopecia Areata. Boog dermatol. 1998; 134:1349-1352

DOORGAAN MET LEZEN

Bestrijd Molluscum Contagiosum op natuurlijke wijze

Molluscum contagiosum is een zeer vaak voorkomende en vaak overvloedige virale huidlaesie bij kinderen. Deze laesie wordt veroorzaakt door een virus uit de pokkenvirusfamilie en treft over het algemeen kinderen met onvoldoende immuunafweer. Wist u dat etherische oliën echte bondgenoten kunnen zijn bij de bestrijding ervan, met name de etherische olie van Tea Tree? Wil meer weten ? Besmetting Molluscum Contagiosum wordt overgedragen door direct contact met de huid. De belangrijkste vormen van besmetting zijn contact: met andere besmette kinderen; met besmette voorwerpen en het gebruik van binnenzwembaden; contact met geïnfecteerde handdoeken of kleding. Af en toe kunnen ook volwassenen besmet raken, hetzij door besmetting via contact met een getroffen kind, hetzij door seksuele besmetting. De infectie wordt ook vaak waargenomen bij mensen met een verzwakt immuunsysteem en bij patiënten die besmet zijn met HIV. De verspreiding van laesies wordt bevorderd door zelfinenting (bijvoorbeeld door krabben). Bovendien is een warme en vochtige omgeving bevorderlijk voor hun ontwikkeling. Ten slotte hebben mensen die lijden aan atopische dermatitis een grotere kans om hier last van te krijgen. Behandeling Er zijn veel behandelingen voorgesteld, wat het gebrek aan een werkelijk effectieve behandeling weerspiegelt. Meestal oefenen we het verwijderen van huidgroei uit met een curette, wat pijnlijk of traumatisch kan zijn voor kinderen, of de behandeling ervan door de weekdieren te bevriezen met vloeibare stikstof. Tea tree als natuurlijk middel? Een eerste klinische studie uit 2004 had bij 9 op 16 behandelde kinderen al een vermindering van het aantal laesies aangetoond. De behandeling was als volgt: eenmaal per dag gedurende 30 dagen gecombineerd met 10% essentiële olie van Australische citroenmirte (Backhousia citriodora) in 90% olijfolie. Omdat essentiële olie Citroenmirte vanaf een concentratie van 1% huidirritatie kan veroorzaken, is er een alternatief gevonden. Hetzelfde team ontwikkelde daarom een ​​nieuwe klinische proef met Tea Tree Essential Oil (antiseptisch). De behandeling bestond uit het combineren van etherische olie van Tea Tree bij lokaal gebruik met jodium (dermaal betadine). Vervolgens werd het getest op ongeveer vijftig kinderen van 5 tot 6 jaar die leden aan Molluscum contagiosum. Experimenteren De kinderen werden verdeeld in drie testgroepen: 1e groep (n = 19), Behandeling met Tea tree etherische olie + jodium (TTI), een preparaat bestaande uit 95% tea tree etherische olie en organisch jodium in 35 microliter van de eindoplossing zonder oplosmiddelen, additieven of conserveermiddelen. 2e groep (n= 18), Behandeling met alleen etherische olie van Tea tree (TTS) 3e groep (n= 16), behandeling met alleen jodium (IS) Voor alle groepen wordt tweemaal daags een druppel van 4 µl (microliter) van het preparaat op elke molluscum-laesie aangebracht gedurende 30 dagen of totdat de laesies verdwijnen. De behandeling wordt als succesvol beschouwd als de laesies na 30 dagen volledig verdwenen zijn of als ze met meer dan 90% verminderd zijn. Elke 10 dagen werden de kinderen in elke groep gevolgd door artsen om de voortgang van de klinische proef te beoordelen en eventuele bijwerkingen te beoordelen. Zeer bemoedigende resultaten In de eerste groep was het probleem volledig opgelost; bij 5/19 kinderen was er sprake van een vermindering van het aantal laesies van meer dan 90%, bij 2/19 kinderen een vermindering van het aantal laesies die niet aan het 90%-criterium voldeden en bij 1 kind n. heeft de proef niet voortgezet. In totaal reageerde 84% gunstig op de behandeling. In de tweede groep zien we dat de behandeling met alleen de essentiële olie van Tea Tree niet zonder effectiviteit blijft, ook al is deze niet totaal in de zin van het onderzoek. In de derde groep voldeed slechts 1 op de 16 kinderen aan het reductiecriterium van 90%. Conclusie van de studie Behandeling met de oplossing van Tea-Tree etherische olie + Jodium vertoont een goede werkingssnelheid en afwezigheid van algemene ontstekingen. De auteurs suggereren dat het mengsel niet werkte als een algemene immuunbooster, maar met directe werking om de virusverspreiding te remmen. De resultaten van dit onderzoek suggereren dat de combinatie van etherische olie van tea tree en jodium effectief en veilig is bij de plaatselijke behandelingen van molluscum contagiosum bij kinderen. Welke familie-aromatherapiebehandeling? Het is allereerst belangrijk om te onthouden dat molluscum contagiosum zeker besmettelijk en invaliderend is voor het kind, maar dat het een goedaardige aandoening is die in de meeste gevallen vanzelf verdwijnt. Het raadplegen van een dermatoloog is echter een absolute must. Alleen de arts kan de aandoening diagnosticeren en een behandeling aanbieden. In de aromatherapie zijn we geïnteresseerd in het aanbrengen van 1 tot 2 druppels van een mengsel van pure essentiële oliën, 2 tot 3 keer per dag, punt voor punt op elke groei. Als referentie kunnen we bijvoorbeeld de synergie nemen die Dominique Baudoux voorstelt 5 ml CTE Melaleuca Quinqenervia CT cineole ( Niaouli etherische olie ) 3 ml CT Melaleuca Alternifolia ( Etherische olie van Tea Tree ); 1 ml HECT Eucalyptus polybractea CT cryptone ( etherische olie van Eucalyptus cryptone ); 1 ml CT Foeniculum vulgare of Illicium verum ( etherische olie van Venkel of etherische olie van Steranijs ). Als het kind ouder is dan 6 jaar, is het ook interessant om een ​​Oléocaps - 4 Immune System- capsule of een Aromaforce Natural Defense Oléocaps-capsule te nemen om de immuniteit te versterken. Ravintsara-parels zullen ook effectief zijn. Referenties: 1. Markum E. en Baillie J.: “Combinatie van essentiële olie van Melaleuca alternifolia en jodium bij de behandeling van molluscum contagiosum bij kinderen” en gepubliceerd in de Journal of Drugs in Dermatology (2012 Mar;11(3):349-54 .), trekt onze aandacht. 2. Praktisch notitieboekje voor aromatherapie – vol. 2 Dermatologie, door D. Baudoux.

Slim: strijd tegen wratten met essentiële oliën!

Wratten zijn vaak meervoudig en komen het meest voor op de handen en voetzolen. Zelfs als je voorzorgsmaatregelen neemt, zoals het dragen van plastic slippers rond zwembaden, komen deze lelijke gezwellen zelden voor. Etherische oliën zijn effectieve natuurlijke middelen om het virus te doden. Ontdek in dit artikel hoe je een essentiële olie tegen plantaire wratten kunt gebruiken! Waarom etherische olie gebruiken tegen plantaire wratten? Plantaire wratten zijn huidgezwellen die worden veroorzaakt door een virusinfectie, meestal het humaan papillomavirus (HPV). Essentiële oliën bieden een natuurlijke en effectieve aanpak om deze wratten niet-invasief te behandelen.Tea tree olie is een van de meest gebruikte essentiële oliën voor de behandeling van plantaire wratten. Het heeft antivirale en antiseptische eigenschappen die helpen bij het bestrijden van het virus dat verantwoordelijk is voor wratten. Het wordt aanbevolen om een druppel plantaire wrat essentiële olie direct op de plantaire wrat aan te brengen, op een veilige manier om te voorkomen dat de omringende huid wordt aangeraakt. Kaneel, met zijn antivirale en schimmelwerende eigenschappen, kan ook in synergie met tea tree wrattenolie worden gebruikt voor een effectieve behandeling van plantaire wratten. Je kunt een paar druppels essentiële olie van kaneel mengen met essentiële olie van tea tree en deze synergie op de wrat aanbrengen.Het is belangrijk om op te merken dat essentiële oliën van biologische kwaliteit moeten zijn om te voorkomen dat er ongewenste chemicaliën in de huid terechtkomen. Bovendien kunnen plantaire wratten bijzonder hardnekkig zijn, vooral bij kinderen. Als behandeling met etherische oliën na een paar weken geen significante verbetering laat zien, is het raadzaam om een zorgprofessional te raadplegen over andere behandelingsopties, zoals cryotherapie of elektrocoagulatie. Hoe herken je ze? Wratten zien eruit als kleine, goedaardige zwellingen op de huid en worden veroorzaakt door een virus uit de familie van het ‘papillomavirus’ (HPV). Hun incubatietijd varieert: enkele weken tot enkele maanden. De overdracht vindt plaats door direct of indirect contact , bijvoorbeeld met water of schoenen, en neemt toe bij bezoek aan zwembaden of sportvelden. Wratten zijn besmettelijk en het is raadzaam om ze te behandelen om verspreiding te voorkomen! Vaak voorkomende (op de handen, knieën of ellebogen) of plantaire (op de voetzolen of op de toppen van de tenen), wratten zijn zeer vaak voorkomende huidlaesies . Hoe moet je ze behandelen? Essentiële olie van Chinese kaneel Bepaalde essentiële oliën blijken effectief bij wratten dankzij hun democaustische en/of anti-infectieuze profiel. Dit is het geval voor Chinese Kaneel Essentiële Olie. “Er is geen Chinees doktersrecept zonder kaneel.” G.Capus Zijn veelzijdige antiseptische, anti-infectieuze en antibacteriële kracht met een zeer breed werkingsspectrum en een zeer krachtige werking vernietigt namelijk 98% van de pathogene bacteriën. Hoe te gebruiken ? Plaats een druppel etherische olie op de punt van een wattenstaafje en wrijf zachtjes over de wrat, zorg ervoor dat deze niet uitsteekt op een gezonde huid. Je kunt dan beschermen met een verband. Herhaal dit maximaal twee keer per dag, gedurende 2 tot 3 weken, totdat de wrat verdwijnt. Essentiële olie van kaneel is zeer krachtig en dermocaustisch, dus moet met grote voorzichtigheid worden gebruikt en bij voorkeur voor volwassenen. Aromaderm, de voet- en handlotion Als u op zoek bent naar een kant-en-klare oplossing om in alle rust te genieten van de geneugten van het zwembad, of gewoon om mooie voeten te hebben vóór het zomerseizoen, ontdek dan de Aromaderm voet- en handlotion . Pranarôm heeft gekozen voor essentiële oliën met krachtige antivirale eigenschappen met een bijtende en siccatieve werking (die het drogen versnelt) en keratolytisch (die de oppervlakkige lagen van de huid elimineert): Chinese kaneel , Lemon litsea , Tea tree , Niaouli , Menthol eucalyptus en Castor Olie vanwege zijn verzachtende eigenschappen. In dit preparaat vinden we etherische olie van Chinese kaneel met wrattendodende eigenschappen. Het helpt zowel het immuunsysteem te versterken als het probleem lokaal te behandelen dankzij de krachtige synergie van essentiële oliën. Hoe te gebruiken ? Vanaf 4 jaar: 1 keer 's ochtends en 's avonds aanbrengen, waarbij u ervoor zorgt dat u niet op de gezonde huid terechtkomt, gedurende 2 tot 3 weken. Het product is geschikt voor zwangere vrouwen. Oléocaps 4 capsules - Immuunsysteem Om het immuunsysteem te versterken bij talrijke of terugkerende wratten, zullen Oléocaps 4 Immune System-capsules effectief zijn. Dankzij de essentiële oliën van Bonenkruid , Uitgestraalde Eucalyptus , Kruidnagel , Gember en Citroen zijn deze capsules bedoeld om het lichaam te ondersteunen en de natuurlijke afweer tegen de verschillende aanvallen waarmee het wordt geconfronteerd te versterken . Hoe moet je ze innemen? 3 capsules per dag gedurende 3 weken als er sprake is van talrijke of terugkerende wratten. Nog enkele tips tegen wratten: Loop niet altijd met blote voeten op natte oppervlakken en gebruik niet de handdoeken van iemand die wratten heeft. ; Was sportkleding na ieder gebruik en was je handen na aanraking van een wrat of huidschilfers; Krab jezelf niet, ook al is het duidelijk moeilijk. Referenties Wrat: aspecten, remedies en behandelingen: hoe behandel je ze? - Doctissimo