Het Merk

Pranarôm is een laboratorium voor wetenschappelijke en medische aromatherapie, dat opgericht is in 1991 door Dominique Baudoux. Hij was een apotheker en aromatoloog die wereldwijde bekendheid kreeg en gewaardeerd werd vanwege zijn publicaties over aromatherapie.

Het begon als een familiebedrijf en heeft zich ontwikkeld tot de absolute en onbetwiste specialist op het gebied van vernieuwende en natuurlijke oplossingen op basis van 100% pure en biologische gechemotypeerde essentiële oliën. Deze bieden gerichte antwoorden op alle gebieden van de gezondheid en aangepast aan het hele gezin.

Door middel van opleiding en het delen van informatie, combineert het merk een industriële toepassing met een strikte, wetenschappelijke aanpak en zorgt het continu voor meer talenten, innoverende producten en initiatieven binnen het vakgebied. 

Het laboratorium Pranarôm
Het laboratorium Pranarôm

Pranarôm staat voor:

 • Kennis van de biochemische kenmerken (chemotypes) van essentiële oliën.
 • Kwaliteitsgarantie: QC3-systeem, fysisch-chemische analyse en spectrografie van drie onafhankelijke laboratoria.
 • Een bevoorrechte relatie met ambachtelijke destilleerders.
 • Expertise: een team van onderzoekers en wetenschappers dat zich bezighoudt met de ontwikkeling en de analyse van het werkingsprofiel en de toxiciteit van essentiële oliën.
 • Internationale aanwezigheid bij buitenlandse universiteiten en wetenschappelijke congressen.
 • Beschikbaarheid van een grote hoeveelheid wilde of biologisch gecertificeerde grondstoffen (controle door Certisys-BE1).
 • Meer dan 250 referenties van gechemotypeerde essentiële oliën en biologische, plantaardige oliën van de eerste persing.
 • De ontwikkeling in onze laboratoria van verschillende eindproducten op basis van gechemotypeerde essentiële oliën. 
 • Internationale expertise wat betreft de formulering van efficiënte, aromatische synergiën en een zogenoemde Private Label-productie.
 • Opleidingen: cursussen, seminars en workshops

Wetenschappelijke expertise

Pranarôm is verheugd dat het tegenwoordig steeds meer medewerkers en werknemers uit de hele wereld samenbrengt. Het streven van Pranarôm is het samenbrengen binnen het vakgebied van meer en meer talenten, innoverende producten en initiatieven, voor een harmonieuzer leven.

 Een familiegeschiedenis

Dominique Baudoux is apotheker, net als zijn vader en grootvader dat waren. In de jaren '80 was hij een van de eerste officina-apothekers in België die zich interesseerde in essentiële oliën voor de gezondheid.

Hij was al vanaf het begin zeer gepassioneerd en doorkruiste heel Frankrijk en België voor het geven van lezingen en cursussen aan collega's, om zo de essentiële oliën weer de plek te geven die ze verdienen binnen onze huisapotheken. Al snel reisde hij af naar Japan, Québec en Zuid-Afrika waar gezondheids- en welzijnsprofessionals naar hem kwamen luisteren, omdat ze graag meer wilde weten over wetenschappelijke aromatherapie.

Als weergaloze leermeester, gaf Dominique Baudoux zijn passie door voor essentiële oliën en ontwikkelde hij innoverende producten voor aromatherapie. Zijn verbazingwekkend efficiënte formules wisten zijn omgeving te overtuigen van de ongelooflijke geneeskracht van essentiële oliën. 

Deze formules staan beschreven in zijn eerste bestseller ''Aromatherapie – Verzorging met essentiële oliën" en blijven volgens de Ecole Française voor altijd de klassiekers van de aromatherapie. Ze zijn de reden dat Dominique Baudoux één van de meest gerespecteerde aromatologen ter wereld is.

Het laboratorium Pranarôm - Dominique Baudoux
Dominique Baudoux

Waarden

Pranarôm beschikt over een unieke expertise op het gebied van essentiële oliën en aromatherapie. In deze context verplicht het merk zich om de waardevolle eigenschappen van planten te dienen en om zijn kennis in te zetten voor de natuur en de gezondheid van ons allemaal.

Onze wetenschappers zijn constant in ontwikkeling en nemen deel aan verscheidene onderzoeken. Ze werken actief samen aan belangrijke onderzoeken voor de gezondheid van morgen.

Wetenschappelijke expertise

In navolging van Dominique Baudoux, die een geschoolde apotheker en een gepassioneerde aromatoloog is, zetten onze wetenschappers het nauwkeurige werk voort van onderzoeken, analyses, publicaties en studies in samenwerking met universiteiten en ziekenhuizen.

Pranarôm brengt zeer bekwame mannen en vrouwen samen in een toonaangevend biomedisch laboratorium.

De cursussen

Informatie verspreiden en deze toegankelijk maken voor iedereen: voor gezondheidsprofessionals die ook willen gaan voor dit gezondheidsalternatief, maar ook voor iedereen die nieuwsgierig is en graag op natuurlijke wijze wil zorgen voor zichzelf en zijn of haar gezin.

Deze cursussen worden erkend als de meest gedegen binnen de branche van de aromatherapie. Ze worden continu vernieuwd in functie van producten en laboratoriumonderzoeken.

Het laboratorium Pranarôm

De kwaliteit

De aromatherapie zoals die door Pranarôm wordt aangeboden kan niet worden uitgevoerd zonder zeer goede producten met een constante kwaliteit:

 • CGEO-label: Selectie van botanisch gecertificeerde planten 
 • Systematische analyses en controles door onafhankelijke organisaties
 • Traceerbaarheid van elke batch en controle op elk niveau, van plant tot flesje.
 • Productie volgens de HACCP-procedure 
 • Volledige naleving van de beste werkmethoden bij de productie (GMP) en in het laboratorium (BPL).

De samenwerking met producenten - destilleerders

Pranarôm werkt overal ter wereld nauw samen met producenten en destilleerders van aromatische planten. Dankzij deze nauwe samenwerking kan Pranarôm toezien op de kwaliteit van zijn essentiële oliën, van plant tot flesje. 

In het begin van de jaren 2000 is Pranarôm een verbintenis aangegaan met telers in Madagaskar, om zo samen met hen een verantwoorde teelt van aromatische planten te ontwikkelen en een traditionele destillatie te beginnen die niet nadelig is voor het milieu noch de industriële kwaliteit.

In 2009 startte Pranarôm in Antsirabe een enorm project voor lokale ontwikkeling. Dit project leverde een stabiele en rechtvaardige werkgelegenheid op voor meer dan honderd mensen, met behoud van verantwoord aanschaffen van essentiële oliën. Dit project heet AROMABE.

Respect

Pranarôm is voorstander van biologische landbouw omdat dit beter is voor de natuur. Elke keer als de mogelijkheid zich voordoet, ontwikkelt Pranarôm producten van biologische kwaliteit en houdt het zich aan de eisen van het BIO-certificaat. De meeste producten dragen een biologisch keurmerk dat gecontroleerd wordt door Certisys België.

Ten behoeve van de duurzame ontwikkeling, investeert Pranarôm in Madagaskar in een duurzame plantage met biologische ravintsara en andere locale planten. Ecologische en duurzame productiemethoden worden in acht genomen. Pranarôm investeert ook in de teelt van plantensoorten die dreigen uit te sterven.

Naast de productie van essentiële oliën, draagt Pranarôm ter plaatse ook bij aan de uitbreiding van de lokale dienstverlening (artsen, verpleegkundigen, onderwijs) om zo de bevolking van Madagaskar te ondersteunen in de ontwikkeling...