Het wetenschappelijk onderzoek vooruithelpen

Onderzoek en ontwikkeling is bij Pranarôm het kloppend hart van het laboratorium. Sinds het ontstaan is het hier dat de stevige basis wordt gelegd voor de kwaliteit van de producten en de toekomst van de therapeutische gamma's van Pranarôm.

guillemets  Wij zijn een onmisbare wetenschappelijke referentie geworden, dankzij een volwaardig onderzoeksprogramma en samenwerkingen met de beste universiteiten, ziekenhuizen en onderzoekscentra van Europa.

— Sergio Calandri

Pubmed, 's werelds grootste zoekmachine voor wetenschappelijke artikelen, vermeldt meer dan 25.000 werken over of met essentiële oliën. 90% daarvan is niet ouder dan 20 jaar. Het wetenschappelijk onderzoek naar aromatherapie groeit snel en brengt elke dag nieuwe bewijzen van de doeltreffendheid ervan, of nieuwe richtingen om veelbelovende oplossingen te vinden voor soms zeer complexe gezondheidsproblemen, zoals de behandeling van kankers of de resistentie van bacteriën tegen antibiotica. 

We hebben maar één doel: een tastbaar bewijs leveren van de werking van essentiële oliën

Pranarôm is een van de pioniers op het gebied van onderzoek naar essentiële oliën. Abdesselam Zhiri, onderzoeksdirecteur bij Pranarôm, herinnert het zich nog: 'In de jaren negentig waren er onvoldoende bewijzen voor de therapeutische, klinische en farmacologische werking van essentiële oliën. Om geloofwaardig te zijn, hebben wij er alles aan gedaan om het tastbare bewijs te leveren van de werking van essentiële oliën, wat betreft hun biologische eigenschappen en hun therapeutische indicaties.'

Onderzoek en ontwikkeling, het kloppend hart van Pranarôm

Permanent onderzoekswerk 

bij Pranarôm

Aan onderzoeksmogelijkheden ontbreekt het niet. Pranarôm beschikt over een van de meest volledige databanken voor wetenschappelijk onderzoek naar essentiële oliën en aromatherapie: 

50.000 wetenschappelijke publicaties, meer dan duizend werken en synthesehandleidingen, encyclopedieën van traditionele geneesmiddelen op basis van planten, de belangrijkste normen en de huidige normen, enz.

Het laboratorium werkt aan partnerschappen en meer dan veertig samenwerkingen met de wetenschappelijke en academische wereld. Het lanceert talrijke onderzoeksprojecten en begeleidt thesissen. Pranarôm is geïnteresseerd in heel wat onderwerpen: 

  • de biologische activiteiten van essentiële oliën om hun eigenschappen en indicaties te ontcijferen;
  • de werkingsmechanismen van essentiële oliën om hun werking uit te leggen; 
  • de doeltreffendheid van essentiële oliën om hun belang aan te tonen, door middel van tests, onderzoeken en klinische studies in samenwerking met ziekenhuizen en instellingen voor ouderen ... 

Pranarôm verricht ook uitgebreid onderzoek naar de toxiciteit van essentiële oliën, om de veiligheid van het gebruik ervan te garanderen, en het zet zelfs in samenwerking met Spaanse, Franse en Marokkaanse universiteiten genetische toxiciteitstests op. 

Behalve in de menselijke gezondheid is het Pranarôm-onderzoek ook geïnteresseerd in de gezondheid van dieren, en zelfs in agronomie en landbouw. Er wordt daarvoor samengewerkt met bedrijven uit de agrobiotechnologie, om milieuvriendelijke alternatieven te vinden voor standaardherbiciden en -pesticiden.

Een boeiende en uitdagende onderzoeksomgeving

Naast het duizelingwekkende aantal publicaties en de lopende onderzoeken over essentiële oliën, is er een voelbaar enthousiasme bij de onderzoekers. 

Pascal Debauche, doctor in de wetenschappen wijst bijvoorbeeld op de verbluffende en ' onthutsend gemakkelijke' werking van Tea Tree-olie op H1N1, ' bij een concentratie van 0,0006%', merkt hij op, ' en dit is niet eens de krachtigste! ' 

Dominique Baudoux citeert recent werk op het gebied van antibioticatherapie: de combinatie van een antibioticum en een essentiële olie heeft resistente bacteriën overwonnen. ' Het zou ons niet verbazen als er in de toekomst een of andere Nobelprijs wordt toegekend aan een onderzoeksteam dat essentiële oliën behandelt', zegt hij.

In deze stimulerende context blijft Pranarôm dagelijks zoeken naar nieuwe toepassingsgebieden voor zijn producten, en publiceert het de resultaten van zijn werk in gerenommeerde internationale tijdschriften, om zoveel mogelijk patiënten te kunnen blijven helpen.

Essentiële oliën

40 partnerschappen

en samenwerkingen met universiteiten

Meer dan

30 Pranarôm- publicaties

in gerenommeerde internationale tijdschriften

25 thesissen

en eindwerken die werden begeleid

guillemets   De kennis over aromatherapie evolueert voortdurend. We moeten alsmaar strenger te werk gaan, en met bewijzen en publicaties komen. Wij houden onze competenties op peil en we volgen alles op de voet, dat is ook de rol van onze wetenschappelijke afdeling.

— Cécile Adant

 Innoveren om aromatherapie toegankelijk te

maken voor iedereen

Innoveren betekent voortdurend streven naar het verbeteren van zijn producten, maar ook luisteren naar wat consumenten te zeggen hebben over hun noden en gebruik. Bij Pranarôm is innoveren een dagelijkse gewoonte.

Zich verzorgen op natuurlijke wijze wordt in 2021 een reflex: 3 op de 4 Fransen zegt al eens een natuurlijk gezondheidsproduct te hebben gekocht in de apotheek*. Hoe kunnen we patiënten beter verzorgen? Hoe kunnen we hen helpen om essentiële oliën op een volledig veilige manier te gebruiken? Hoe kunnen we op een eenvoudige manier tegemoet komen aan de noden van de mensen? Deze vragen vormen de basis van het dagelijks werk van de biomedische laboratoriumteams van Pranarôm. 

guillemets  Met onze stichtende waarden als leidraad is het onze bedoeling om zoveel mogelijk mensen de kracht van essentiële oliën te laten ontdekken, om welzijn in hun dagelijks leven te brengen, om hen op natuurlijke wijze gezond te houden of te maken. 

— Jean-Pascal Delahaye, Directeur marketing

De innovatieve ingesteldheid van Pranarôm

Wat de producten betreft, is elke ontwikkeling in de eerste plaats gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en op het beheersen van de samenstelling van de producten. De teams van Pranarôm zijn streng als het gaat over de kwaliteit van hun producten, en zij streven zoveel mogelijk naar eenvoud, om het beste van essentiële oliën voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. 'We zullen onvermijdelijk afstevenen op een of andere registratie van geneesmiddelen, wat een serene toekomst belooft voor deze aanpak die nog maar enkele decennia geleden werd opgestart,' zegt Dominique Baudoux. 

Regelmatige innovaties door de jaren heen 

Als pionier op het gebied van natuurlijke therapieën en om te voldoen aan de steeds toenemende vraag van de gebruikers, creëert Pranarôm gamma’s gebruiksklare eindproducten. 

De voorbeelden zijn talrijk

2002 Aromaforce, een compleet gamma voor hoest en verkoudheden

Met Aromaforce heeft Pranarôm een compleet gamma ontwikkeld voor het voorkomen en behandelen van NKO-aandoeningen (verkoudheid, hoest ...): neusspray, keelspray, siroop, balsem voor de luchtwegen, zuigtabletten, zuiverende spray voor het huis ...

2009 Oléocaps, een eenvoudige galenische vorm om zich te verzorgen

Omdat het van fundamenteel belang is essentiële oliën correct te doseren, heeft Pranarôm galenische vormen ontwikkeld die het gebruik ervan veilig maken en vereenvoudigen. De Oleocaps zijn daarvan een voorbeeld, voorgedoseerde en gebruiksklare capsules, die een innovatie waren ten tijde van hun ontwikkeling. 

2012 PranaBB, het enige goedgekeurde gamma voor baby's vanaf 3 maanden

Pranarôm is het eerste laboratorium dat een volledig gamma (Prana BB) heeft ontwikkeld voor baby's vanaf 3 maanden, rond de belangrijkste noden in de kinderverzorging: spijsverteringscomfort, balsem voor de luchtwegen, gel voor blauwe plekken en builen, kalmerende mengsels om te verstuiven (om te slapen, om de kamer te ontsmetten...) en massageoliën die de natuurlijke weerstand stimuleren of ontspanning en slaap bevorderen. 

En nog andere

De lijst is verre van volledig: essentiële oliën hebben nog steeds een belangrijke rol te vervullen bij gezondheidsproblemen wereldwijd en Pranarôm zet zich in om de grenzen van de innovatie voortdurend te verleggen.

Een compleet assortiment dragers, lege flessen en neutrale basissen voor het aanmaken van gepersonaliseerde doe-het-zelfverzorgingen op basis van essentiële oliën en plantaardige oliën.

Essentiële olën versus covid-19: een uitdagend jaar voor Pranarôm

'De vraag naar essentiële oliën is nog nooit zo groot geweest als tijdens de pandemie. Het ontwikkelen van een productaanbod dat de beschermingsmaatregelen versterkt, is het afgelopen jaar onze prioriteit geweest. Maar haast mag geenszins de efficiëntie en de veiligheid voor onze consumenten in het gedrang brengen. 

Onze flexibele, deskundige en gemotiveerde teams zijn de uitdaging aangegaan om in 3 maanden een hydroalcoholische spray voor handen en kleine oppervlakken te ontwikkelen. Wij hebben ons 'Bescherming'-aanbod uitgebreid door de geuren en formaten te diversifiëren, met in het AROMAFORCE-gamma hydroalcoholische sprays die lekker ruiken en de handen niet uitdrogen. Ten slotte zullen de kinderen in september beter beschermd naar school terugkeren dankzij het Aromaforce Junior-gamma, dat bestaat uit immuniteitsgommen en een borstbalsem.

Al deze nieuwe producten zijn getest door een onafhankelijk laboratorium en zijn AFNOR-gecertificeerd. 

— Violaine Dengremont,
Verantwoordelijke marketing Pranarôm 

* Studie Arcane Research, natuurlijke gezondheidsproducten: Markttrends en ontwikkelingsopportuniteiten, 2019.

De Atmosferische verstuiving van essentiële oliën

.

'Pranarôm is ook een voorloper op het gebied van atmosferische verstuiving,' — legt Anne-Catherine Baudoux, productverantwoordelijke, uit, 'wij zijn de eersten die de diffusie door middel van een ultrasoon proces hebben voorgesteld, dat wil zeggen met essentiële oliën gesuspendeerd in water in plaats van rechtstreekse verstuiving. 

Naast het geurgenot helpt diffusie ook om de lucht te zuiveren, te reinigen, kwalijke geurtjes te verdrijven of om een ontspannende sfeer te creëren.' 

— Anne-Catherine Baudoux,

Productbeheerder 

Pranarôm ontwikkelt exclusieve verstuivers met een eigentijds design en creëert ook unieke mengsels van essentiële oliën voor verstuiving met harmonieuze en evenwichtige geuren.