De beste essentiële oliën

voor iedereen toegankelijk maken

Het is een waarde waar Pranarôm onlosmakelijk mee verbonden is, het is zelfs het eerste waar klanten en medewerkers het over hebben: de onberispelijke kwaliteit van de producten.

Bij aromatherapie houdt de kwaliteit van de producten sterk verband met hun doeltreffendheid.  

Ook al is de democratisering van het gebruik van essentiële oliën goed nieuws voor de natuurlijke gezondheid, het leidt ook tot een verveelvoudiging van de producten die op de markt verkrijgbaar zijn, en zo ontstaat het risico dat de consument in contact komt met oliën van een bedrieglijke kwaliteit. 'Er is essentiële olie en essentiële olie waarbij het beste in aanraking komt met het slechtste (...) Een echte lavendel waarmee geknoeid is door er lavandin aan toe te voegen, een ravintsara waar niaouli aan wordt toegevoegd, synthetische, niet-natuurlijke damascener roos of zelfs sinaasappelolie gevuld met zouten van zware metalen ...', betreurt Dominique Baudoux, stichter van Pranarôm. Dit zijn allemaal schadelijke en riskante praktijken.

Hoe garandeert Pranarôm in deze context de kwaliteit van zijn producten? 

Pranarôm is altijd al streng geweest als het over de kwaliteit van zijn essentiële oliën gaat. Dominique Baudoux is formeel: 'Ik doe geen toegevingen op kwaliteit, want net die bevordert de doeltreffendheid. Ik heb persoonlijk altijd al producten willen samenstellen die echte middelen zijn die zorgen voor genezing'. Die zoektocht die eigen is aan het beroep van apotheker vergt minutieus en uiterst nauwkeurig werk. En wij kunnen dat bewijzen.

guillemets  Kwaliteit tijdens elke fase, anders geen product. Dit is de kernidee van ons team van wetenschappelijke deskundigen. De beste kopie van chemische synthese kan qua doeltreffendheid en onschadelijkheid nooit wedijveren met een essentiële olie die de natuur tot in de perfectie heeft voortgebracht.

— Dominique Baudoux

De beste essentiële oliën voor iedereen toegankelijk maken - Essentiële oliën

540 ton

geoogste grondstoffen in 2020

Tot 250 moleculen

geïdentificeerd en gekwantificeerd in een chemotypeerde essentiële olie

1.500 analyses

elk jaar uitgevoerd op de producten

250 verschillende essentiële oliën

bij Pranarôm, het meest uitgebreide assortiment ter wereld

De beste essentiële oliën voor iedereen toegankelijk maken - Essentiële oliën

Essentiële oliën

  • 100% volledige, 

  • 100% natuurlijke, 

  • 100% zuivere

Elk lot dat door Pranarôm wordt geproduceerd, moet aan strenge criteria voldoen:

Pranarôm essentiële oliën zijn :

  • 100% natuurlijk: er worden geen synthetische moleculen, geen chemische emulgatoren, geen oplosmiddelen en geen minerale oliën toegevoegd;
  • 100% zuiver: ze zijn niet vermengd met andere verwante essentiële oliën, plantaardige oliën of alcohol;
  • 100% volledig: alle actieve moleculen van de plant worden geëxtraheerd door de volledige distillatie tot het einde van het procedé;
  • In de meeste gevallen zijn ze afkomstig van een gecertificeerde biologische oogst en een duurzame landbouw.

Grondstoffen die nauwkeurig worden geselecteerd bij betrouwbare partners

Pranarôm gaat uiterst zorgvuldig te werk bij het selecteren van zijn grondstoffen. Pranarôm heeft met zijn leveranciers duurzame samenwerkingen ontwikkeld, soms al meer dan 20 jaar. 'De keuze van onze partners beperkt zich niet tot de intrinsieke kwaliteit van de grondstof', getuigt Julien Abisset, directeur aankoop bij Pranarôm. 'Dat is natuurlijk een essentieel gegeven, maar bijkomende waarden zoals ethiek en de maatschappij- en milieuvisie zijn voor ons onlosmakelijk verbonden met het product. Het is een geheel, een totum! '

Om die uitmuntendheid te garanderen voert Pranarôm wereldwijd ongeveer 40 audits per jaar uit, en brengt het bedrijf meer dan 100 dagen per jaar ter plaatse door, aan de zijde van de producenten. 'Tijdens de sourcing wordt er rekening gehouden met aspecten zoals Fairtrade certificatie (Fair for Life), respect voor de productiecycli (Demeter) en gelijkheid tussen vrouwen en mannen', voegt Julien Abisset eraan toe.

Permanente, strenge en wetenschappelijke controle van de productie 

Pranarôm is het enige laboratorium dat elk lot essentiële olie minstens twee keer test voordat deze in het flesje gaat:  via een systematische kwaliteitscontrole van het staal, nog voor de aankoop van de producten bij de leveranciers, en dan bij de ontvangst van de goederen. 

Er worden geavanceerde technieken gebruikt om de essentiële oliën te kwalificeren, en om eventuele sporen van meer dan 250 residu’s van pesticiden te detecteren. De chromatografie identificeert de aromatische moleculen die in het product aanwezig zijn. De massaspectrometrie bepaalt de relatieve verhouding van elk van de aromatische moleculen in een bepaalde essentiële olie. Het aromatogram meet de antibacteriële kracht van de essentiële olie. Deze gegevens zijn toegankelijk voor professionele zorgverleners. 

Andere aanvullende analyses, zoals chirale analyses, worden gebruikt om de afwezigheid van synthetische moleculen te garanderen of om de natuurlijkheid en de oorsprong van de in de grondstoffen aanwezige moleculen te valideren.

De beste essentiële oliën voor iedereen toegankelijk maken - Essentiële oliën chemotypeerde

Wat is een chemotypeerde essentiële olie?

Het chemotype is een identiteitskaart voor elke geproduceerde essentiële olie. Het geeft alle biochemische en aromatische kenmerken van het product weer, kenmerken die kunnen variëren naargelang het teeltgebied, de zonneschijn of zelfs het ontwikkelingsstadium van de plant op het moment van de oogst. De essentiële oliën met het HECT-label van Pranarôm zijn zeer geconcentreerde producten, maar ze zijn ook zeer nauwkeurig geïdentificeerd. 

«  Een chemotypeerde essentiële olie biedt u de garantie dat u het beste krijgt: wat geschreven staat, komt precies overeen met wat er in het flesje zit. »

— Julien Abisset
Directeur aankoop