Diffusie van essentiële oliën

Diffusie van essentiële oliën

Er bestaan verschillende manieren om essentiële oliën te verspreiden via de lucht.

Micro-diffusie en ultrasone essentiële olie verstuivers hebben het voordeel te werken zonder de essentiële oliën te verhitten (hitte zorgt voor oxidatie van oliën).

Een oliebrander, daarentegen, bestaat uit een kaarshouder waarmee het schaaltje, waar wat olie in is gedaan, kan worden opgewarmd. Bij lage temperatuur vindt weinig verspreiding plaats; bij een hogere temperatuur worden de delicate bestanddelen van de olie kapotgemaakt. Het apparaat verbrandt en vertekent de gebruikte aromatische producten.

Een verstuiver (spray) verspreidt druppeltjes essentiële olie die te groot zijn om te worden ingeademd; deze druppels zijn zwaar en komen terecht op meubels en wandbekleding.

Een elektrische verstuiver blaast lucht, waardoor druppels essentiële olie tegen een glazen wand aankomen. Na contact met het glas vormt zich een wolk microdruppels die zich in de lucht verspreiden.

De ultrasone essentiële olie verstuivers van Pranarôm zijn de perfecte middelen om op een efficiënte manier hoogwaardige essentiële oliën te verspreiden. Door het combineren van ultrasone golven met een oplossing van water en essentiële oliën, ontstaan miljoenen microdruppeltjes in de vorm van een aromatische mist, waardoor de essentiële oliën een nog beter effect hebben op uw welzijn en gezondheid. Deze ultrasone essentiële olie verstuivers zuiveren de lucht, zorgen voor een wat hogere luchtvochtigheid en laten een subtiel aroma achter. 

De verstuivers zijn geschikt voor thuis en te gebruiken in alle ruimtes, in vergaderzalen, vestiaires, hotels, ziekenhuizen, schoonheids- en beautysalons en spa's.

 Diffusie van essentiële oliën - Doudou

Hoe kiest men essentiële oliën om via de lucht te verspreiden?

Er bestaan kant-en-klare synergiën van essentiële olien (cat) die een eenvoudige en veilige diffusie mogelijk maken. Het is ook mogelijk om een persoonlijke mix te maken die afgestemd is op uw behoeftes:

Diffusie van essentiële oliën - zuiverende spray

Voor een zuiverende spray met essentiële oliën

Aldehyden en terpenen staan bekend om hun ontsmettende eigenschappen in de lucht en gaan de verspreiding van ziektekiemen tegen. Voor de ontsmetting van lokalen, reanimatiezalen en ziekenkamers kan gekozen worden voor verstuiving van essentiële oliën zoals eucalyptus radiata, oregano, mirteravintsara en mandravasarotra.

Bovendien is in de wintermaanden eucalyptus radiata ssp. radiata zeer geschikt voor het zuiveren van de lucht in woningen.

Diffusie van essentiële oliën - scherpe geest

Voor het behoud van een scherpe geest

De essentiële oliën die worden aangeraden zijn: patchoeli, rozenhout, grove den, zwarte spar, rozemarijn of laurier.

Diffusie van essentiële oliën - slapen

 Voor de ontspanning of het slapen

Men zal niet dezelfde essentiële oliën gebruiken voor op het werk of in ons bad. Door een kwartier voor het naar bed gaan lavendel in combinatie met mandarijn te verstuiven , slaapt men beter. Pompelmoes kan ook nuttig om minder te piekeren. Voor een ontspannen sfeer, kunt u kiezen voor een essentiële olie zoals bergamot, kamille, geranium of sandelhout.

Diffusie van essentiële oliën - maskeren van vieze geurtjes

 Voor het maskeren van vieze geurtjes

Essentiële oliën van munt (akkermunt, pepermunt, groene munt) zijn doeltreffend voor het maskeren van tabaksgeur. Ze worden in combinatie gebruikt met andere essentiële oliën. Daarbij moet gezorgd worden dat het maximum van 5% niet overschreden wordt, want deze essentiële oliën kunnen oogirritatie veroorzaken.

Op het toilet kan stoelganggeur worden geneutraliseerd met citroeneucalyptus, citroenpompelmoes of sinaasappel. Urinegeur wordt gemaskeerd met Chinese kaneel, grove den of.balsemspar

Tegen zweetgeur worden essentiële oliën van lavendel of rozengeranium gebruikt. Samen met palmarosa worden ze ook gebruikt bij de productie van deodorants op basis van essentiële olie. 

Diffusie van essentiële oliën

Essentiële oliën die beter niet verstuifd worden

Essentiële oliën die fenolen of ketonen bevatten zijn niet geschikt voor verstuiving. Ze zijn toxisch of veroorzaken irritatie, dus kan men ze beter niet in de verstuiver gebruiken.

Het gaat om essentiële oliën van de: Coridothymus capitatus, Eugenia caryophyllus (kruidnagel), Origanum compactum, Origanum heracleoticum, Pimenta dioica, Satureja montana, Thymus vulgaris, Artemisia herba alba, Hyssopus officinalis, Salvia officinalis, Thuya occidentalis.

Vanwege hun onaangename geur, dienen ook de essentiële oliën van komijn, cipres, wortel, Italiaanse strobloem en jenever vermeden te worden.