Elke zeer actieve en krachtige stof, of zelfs een natuurlijke stof zoals een essentiële olie, kan toxisch worden indien men zich niet houdt aan de dosissen, toedieningswijzen of innamefrequenties. Verhoog nooit de dosis zonder eerst een gezondheidsprofessional te raadplegen en houd bij elk gebruik rekening met de hieronder beschreven voorzorgsmaatregelen.

  • Allergietest: voer vóór elk gebruik een test uit door 1 of 2 druppels essentiële olie aan de binnenkant van uw elleboog te wrijven. Wacht 20 minuten om er zeker van te zijn dat er geen allergische reactie optreedt.
  • De inname van essentiële oliën door kinderen jonger dan 6 jaar en zwangere vrouwen mag alleen na medisch advies.
  • Zij die extra voorzichtig moeten wezen, zijn mensen met epilepsie, astma, mensen die een voorgeschiedenis hebben met hormoonafhankelijke kanker, een schildklier die te snel of te langzaam werkt, maagzweren, allergieën of die bloedverdunners innemen.
  • Na een massage of het toedienen op de huid, is het aangeraden om de handen te wassen.
  • Dien essentiële oliën nooit intraveneus of intramusculair toe.
  • Gebruik essentiële oliën van een goede kwaliteit (100% puur en natuurlijk) en van een gerenommeerd merk.
  • De flesjes buiten het bereik van kinderen houden.
  • Breng onverdunde essentiële oliën nooit aan in de neus, het oor of het anogenitale gebied. Doe een essentiële olie nooit in de ogen. Het oog is namelijk vochtig en essentiële oliën lossen niet op in water.
  • Bij een onbedoelde inname of het optreden van huidirritatie, drink of smeer dan wat vette olie (olijf- of zonnebloemolie) om de essentiële olie te verdunnen. Neem vervolgens contact op met het antigifcentrum.
Gebruiksaanwijzing - Topische toediening

Topische toediening

Essentiële oliën dringen makkelijk door de huidlagen heen en worden zo dus opgenomen in de bloedbaan. Het aanbrengen van de olie op de huid is met betrekking tot het doelorgaan niet alleen efficiënt, maar ook veilig. Deze manier van toepassing heeft dus de voorkeur.

Sommige essentiële oliën kunnen huidirritatie veroorzaken en daarom wordt uit voorzorg aangeraden om deze eerst te verdunnen met plantaardige olie. Plantaardige oliën zijn rijk aan vetzuren en zorgen voor het versterken van de epidermis en voorkomen zo uitdroging van de huid. De plantaardige en essentiële olie zullen elkaar zelfs versterken indien ze zorgvuldig worden gekozen op basis van het te behandelen probleem.

Kies altijd voor een biologische, plantaardige olie van de eerste persing.

In de praktijk 

  • Volwassene: 3 à 4 druppels EO, 3 à 4x/dag
  • Kind van 6 tot 12 jaar: ½ dosis van een volwassene - 1 à 2 druppels, 3 à 4x/dag
  • Kinderen jonger dan 6 jaar en zwangere vrouwen, vóór elk gebruik een gezondheidsprofessional raadplegen

Applicatie zones

Voor een werking op het zenuwstelsel (stress, ongerustheid, angst, slaap, ...) gelden de volgende 4 applicatiezones: 

  • De binnenkant van de handen
  • De voetzolen
  • De ruggengraat
  • De zonnevlecht

Voorzorgsmaatregelen

Geen fotosensibiliserende oliën aanbrengen voordat u de zon ingaat of gaat zonnebaden (bijv.: olie van citrusvruchten zoals citroen, bergamot, sinaasappel, pompelmoe, etc.) Ze kunnen verbranding van de huid of een onherstelbare verkleuring veroorzaken. In alle gevallen dienen de gevoelige zones, zoals de ogen en de slijmvliezen, vermeden te worden.

 Gebruiksaanwijzing - Oraal gebruik / sublinguale toediening

Oraal gebruik/sublinguale toediening 

Door de essentiële oliën aan te brengen op het mondslijmvlies en onder de tong, kan geprofiteerd worden van de voordelen van het bloed- en zenuwstelsel voor een onmiddellijke en algehele werking

Zuivere essentiële oliën dienen echter nooit rechtstreeks ingeslikt te worden. 

Het wordt aangeraden de druppels te tellen en ze te verdunnen in een drager, zoals een theelepel plantaardige olie, of in honing, op een neutraal tablet, op een suikerklontje of zelf in een beetje yoghurt. Naast dat u zo een overdosis aan essentiële olie voorkomt, is het verdunnen in een drager ook een manier om de smaak te verzachten.

Door deze manier van toediening, zijn de essentiële oliën binnen enkele seconden in staat hun biochemische, energetische en informationele werking te doen.

 In de praktijk

  • Volwassene: 1 à 2 druppels EO, 3 à 4x/dag
  • Kind van 6 tot 12 jaar: 1 druppel, 3 à 4x/dag
  • Zonder medisch advies geen orale inname voor kinderen jonger dan 6 jaar en zwangere vrouwen
 Gebruiksaanwijzing - Olfactieve toediening

Olfactieve toediening 

Ademen om zich beter te voelen

Essentiële oliën bestaan uit vluchtige moleculen en daarom is deze manier van toediening absoluut de eerste kennismaking met de wereld van aromatherapie

Door deze manier van toedienen worden de geuren en signalen die de essentiële olie bevat naar het limbisch systeem gestuurd, de plek van onze emoties en ons affectief geheugen. 

Niet alle essentiële oliën kunnen verspreid worden door de lucht en ze zijn niet allemaal geschikt voor iedereen aanwezig in de ruimte. Het is belangrijk om bij uw verkoper na te gaan hoe elke essentiële olie het beste gebruikt kan worden.

Er bestaan 4 technieken van olfactotherapie:

Samengebrachte handen

Breng de essentiële olie of een synergie van essentiële oliën aan op de binnenkant van de polsen met behulp van een Roll-on flesje. Masseer daarna beide polsen tegen elkaar aan. Maak vervolgens een kommetje van de handen en bedek de neus. Adem dan 3 keer achter elkaar diep en lang in. De hier beschreven toediening kan onbeperkt naar wens worden herhaald.

De lichaamswarmte bevordert de verdamping van de essentiële oliën op de polsen. De samengevouwen handen vangen de lucht op die gevuld is met de geurstoffen en deze worden vervolgens ingeademd. De geurstoffen van de essentiële oliën worden opgevangen door de neuroreceptoren in de neus, en worden dan geïdentificeerd en vergeleken met de naastgelegen hersengebieden waar het geheugen, de emoties en het gedrag aangestuurd worden.

De Aromastick-inhalator

De Aromastick is een zakinhalator die bestaat uit een cilinder met een ronde voet, met daarin een buisje om de druppels essentiële olie in te doen. U hoeft alleen het uiteinde bij de neus te houden en eens diep in te ademen. Zo profiteert u van de geneeskrachtige eigenschappen van de gekozen olie.

Ademen met het flesje bij de neus

Houd het flesje met de essentiële olie of een synergie van essentiële oliën op 2 cm van de neusgaten en adem ongeforceerd. Sluit de ogen. Adem een keer met het flesje onder het linkerneusgat en een keer met het flesje onder het rechterneusgat. Het hier beschreven gebruik kan onbeperkt naar wens worden herhaald.

Gebruiksaanwijzing - Verstuivinge

Verstuivinge

Naast deze drie persoonlijke manieren van olfactotherapie, is de vochtige verstuiving (met een ultrasone verstuiver) of de droge verstuiving (met een luchtpomp) van essentiële oliën de meest gebruikte manier om de olie door de lucht te verspreiden. Voor een kamer van 10 tot 20m² is de diffusie van 4 tot 6 druppels essentiële olie nodig en voor een woonkamer van 50m² een tiental druppels. De verspreiding door de lucht maakt het mogelijk om op deze manier een eigen plek te creëren door verschillende geuren te combineren.

Voorzorgsmaatregelen

Sommige essentiële oliën zijn niet geschikt, hebben een contra-indicatie of ruiken niet lekker. Er zijn er een aantal die irritatie veroorzaken aan de slijmvliezen (bijv.: kaneel, oregano, kruidnagel, bonenkruid, tijm ct thymol, bergthee). Andere essentiële oliën zijn neurotoxisch (bijv.: hysop, salie) Tot slot is de geur van sommige essentiële oliën weinig of niet aangenaam als ze als enige worden verstuifd (bijv.: basilicum, koriander, wortel, cipres, komijn, Italiaanse strobloem, kamille).

  • Maximaal gedurende 10-15 minuten/uur verstuiven
  • Niet verstuiven als er een kind in de kamer aanwezig is

Voorzorgsmaatregelen voor gebruik:

  • Het is belangrijk altijd eerst een gezondheidsprofessional te raadplegen alvorens de dosissen te verhogen en bij elk gebruik rekening te houden met de voorzorgsmaatregelen.
  • Was de handen na elke massage of elk contact met de synergie.
  • Indien de essentiële olie per ongeluk in een oog is terechtgekomen, spoel dan het oog gedurende 2 minuten met koud kraanwater en houd er dan zo'n tien minuten lang een kompres met plantaardige olie (olijf, hazelnoot, abrikozenpit, etc.) tegenaan. Indien het per ongeluk in contact is gekomen met gevoelige slijmvliezen (geslachtsdelen, gehoorgang, neus), dan dient u op dezelfde manier te handelen.
  • Houd u aan de aanbevolen hoeveelheid druppels, de inname- of toedieningsfrequentie en ook de gebruiksduur. Met deze dosissen zal de behandeling doeltreffend zijn. Het verhogen van de dosissen zal weinig bijdragen, behalve het eventuele risico op bijwerkingen.
  • Mensen met allergieën en met een zeer gevoelige huid dienen vóór gebruik van deze essentiële oliën en synergiën een tolerantietest uit te voeren door enkele druppels aan de binnenkant van de ellebogen te wrijven. In het geval van een intolerantie zal er binnen tien minuten een huidreactie optreden en is een behandeling dus niet geschikt.
  • Breng in het geval van een allergie, intolerantie of huidirritatie enkele druppels goudsbloemolie (calendula) aan en doe dit 3 à 4 keer per dag gedurende 2 à 3 dagen.
  • Indien u per ongeluk een grote hoeveelheid essentiële olie heeft ingeslikt, bel dan naar het regionale antigifcentrum.

Effecten:

Het luisteren naar uw lichaam is noodzakelijk om de ziekte te begrijpen. Het luisteren naar uw lichaam is ook noodzakelijk na welke behandeling dan ook. Wetenschappelijke aromatherapie is geen wondermiddel en is niet per se geschikt voor iedereen. Zo kunnen de resultaten meevallen of tegenvallen. Het is niet zozeer deze wetenschap die in twijfel moet worden getrokken bij een tegenvallend resultaat, maar of de ziekte wel goed begrepen is en of voor de beste essentiële olie is gekozen. 

Tolerantie en toxiciteit:

Zelfs als de gekozen essentiële oliën en het gebruik ervan een minimum aan risico en bijwerkingen hebben, kan niet bevestigd worden dat de tolerantie 100% is. Bij een verdachte reactie, moet het gebruik gestopt worden. Wellicht is uw huid allergisch voor een aromatische molecule of treedt er irritatie op vanwege de causticiteit van een essentiële olie of kan uw spijsverteringskanaal (na inname) een of andere stof uit de plant niet verdragen.

Zwangerschap:

Vrouwen die zwanger zijn of borstvoeding geven en jonge kinderen kunnen absoluut gebruikmaken van essentiële oliën, MAAR dienen extra voorzichtig te zijn. Het deskundig advies van een zorgprofessional is essentieel!

Conservering van essentiële oliën

Essentiële oliën zijn zeer gevoelig voor uv-stralen. Deze tasten de biochemische structuur van de essentiële olie aan en daarom dient deze bewaard te worden in gekleurde glazen flesjes (bruin, groen, blauw).

Ze zijn zeer vluchtig en verliezen langzaamaan hun werking indien ze niet in luchtdichte flesjes worden bewaard. Vergeet na gebruik uw flesje niet dicht te doen om de rijkdom aan moleculen te behouden en dus ook hun doeltreffendheid.

Door deze paar basisregels op te volgen, kan een essentiële olie 5 jaar bewaard worden, of 3 jaar als het gaat om een essence.