Kennis delen  via opleidingen

Sinds zijn oprichting deelt Pranarôm zijn kennis met de farmaceutische wereld, met de professionele zorgverleners en met de consumenten. Een keuze die is ingegeven door de wil om de heilzame werking van essentiële oliën aan iedereen door te geven, en omdat het nodig is om het gebruik ervan goed te omkaderen.

Cécile Adant - Directeur van de afdeling opleiding

' Ik herinner mij nog de eerste keer dat ik het bedrijf binnenstapte. Ik kwam om bij te leren; tot dan was ik een autodidact geweest. Toen ik bij Pranarôm binnenstapte, was ik onmiddellijk ongelooflijk onder de indruk van al die plantengeuren. Dat is iets wat mij altijd is bijgebleven. ' 

- Cécile Adant
Apotheker
Directeur van de afdeling opleiding

Toen ze in 2010 startte in het bedrijf, had ze 20 jaar ervaring als apotheker en een degelijke bagage in aromatherapie, haar stokpaardje. 

Een passie doorgeven en advies geven

Mensen opleiden is belangrijk bij Pranarôm. Sinds de oprichting van het bedrijf heeft de stichter ervoor gekozen om zijn passie voor essentiële oliën uit te leggen, te verduidelijken en door te geven aan zijn collega's-apothekers. ' Er was onwetendheid, er was een gebrek aan kennis over aromatherapie,' herinnert Dominique Baudoux zich, 'we moesten mensen gaan opleiden. Beetje bij beetje heeft die aanpak ook geloond bij mensen die geïnteresseerd waren. ' 

Eerst mensen opleiden om hen kennis te laten maken met aromatherapie. Opleidingen om het gebruik te kaderen, om advies daarover te verstrekken en om de juiste hoeveelheden te bepalen. 'Essentiële oliën zijn buitengewoon doeltreffend,' legt Dominique Baudoux uit, 'en wij ondersteunen de apothekers om een verkeerd gebruik te voorkomen, want dat zou ook onze aanpak in diskrediet brengen. '

Theoretisch inzicht en praktische opleidingen

Pranarôm neemt zijn rol als opleider heel ernstig. De opleidingsprogramma's zijn een afwisseling van theoretische en wetenschappelijke inzichten over aromatherapie, en de dagelijkse praktijk als apotheker. Cécile Adant: ' 10 jaar geleden wilden apothekers de theorie begrijpen, vandaag hebben zij nood aan nauwkeurige, efficiënte en betrouwbare antwoorden op de vragen die hun klanten hen stellen'.

Pranarôm wil een degelijke kennis van de materie doorgeven, zodat iedere gezondheidswerker die kennis in zijn eigen praktijk kan toepassen. ' We moeten echt inzien dat essentiële oliën allemaal bijzondere eigenschappen hebben, en dat men die moet behandelen zoals elk ander geneesmiddel' benadrukt Cécile Adant. 

guillemets  De nood aan ondersteuning op the vlak van aromatherapie is vandaag de dag nog groter, omdat apothekers geconfronteerd worden met patiënten die veel vragen stellen, wat voor hen soms best uidagend is!

— Cécile Adant

De kennis bij het grote publiek vergroten en een educatieve rol vervullen - ook digitaal

Het is een feit: consumenten informeren zich tegenwoordig over essentiële oliën via digitale tools. Omdat het belangrijk is om het gebruik van aromatherapie goed te begeleiden, ontwikkelt Pranarôm digitale content die voldoet aan de verwachtingen van de consument, leerzame en toegankelijke content dus, bestemd voor het grote publiek. 

Die info wordt verspreid via de blog van het merk, en via de sociale media (Facebook, Instagram, LinkedIn, Pinterest, enz.) en is bedoeld om de kennis te ontwikkelen bij de gebruikerscommunity van het merk. 

Vandaag bereikt elke Pranarôm-post gemiddeld tussen de 11.000 en 15.000 mensen. Het merk heeft 170.000 volgers op Facebook en bijna 80.000 volgers op Instagram. Uit deze cijfers, die voortdurend evolueren, blijkt dat de belangstelling bij het grote publiek voor natuurlijke producten in het algemeen en meer specifiek voor aromatherapie groeit.

Om aan de verwachtingen van de consument te blijven voldoen, zijn er maandelijks gratis onlineworkshops. De 'aromateliers' zetten zodoende het educatieve werk van Pranarôm voort en brengen veel deelnemers samen die zich graag willen verzorgen op een natuurlijke manier.

Verschillende opleidingsvormen voor alle niveaus

Elk jaar geeft Pranarôm bijna 8000 uur gratis opleidingen aan apothekers. In apotheken (bijna 12.000 deelnemers per jaar), maar ook tijdens workshops, conferenties, of tijdens opleidingen op aanvraag. De uitgewerkte thema's zijn aangepast aan ieders noden en kennisniveau. 

Pranarôm is erkend als Qualiopi-opleidingsorganisatie en biedt ook uitgebreide opleidingen voor andere beroepen in de gezondheidszorg (kinderverpleegkundigen, kinderartsen, gynaecologen, kankerspecialisten, enz.).

Een opleiding die voortdurend wordt vernieuwd

Aangezien de wetenschappelijke ontwikkelingen vereisen dat de kennis van de opleiders up-to-date is, doen de teams van Cécile Adant een beroep op de wetenschappelijke afdeling van Pranarôm. Wij kunnen vandaag meer dan ooit de doeltreffendheid van onze producten staven, maar we moeten alles op de voet blijven volgen, want de kennis over aromatherapie evolueert elke dag', merkt ze op. 'We leren opnieuw gezond zijn op natuurlijke wijze. Dominique Baudoux was een pionier, en wij nemen het van hem over. We zijn nog altijd even bereid om advies te verstrekken, om op de hoogte te blijven, en om ons aan te passen aan de noden van de apothekers en het publiek'. 

De deelnemers waarderen de flexibele en kwaliteitsvolle inhoud van de opleidingen: gemiddeld krijgen de Pranarôm-opleidingen een tevredenheidsscore van 9,3/10 (resultaten van de tevredenheidsenquêtes die vereist zijn om de Qualiopi-certificering te behalen).

guillemets   We willen de beschikbare kennis over essentiële oliën blijven uitbreiden, en we willen die kennis delen met iedereen, gezondheidswerkers en consumenten.

— Sergio Calandri

De cursussen in cijfers

Cursussen op locatie

3.250 cursussen (30 minuten) per jaar
+/- 6.000 deelnemers

E-learning

27 webinars per jaar (1 uur live)
+/- 4.200 deelnemers

Lezingen

70 lezingen per jaar
+/- 2.200 deelnemers

Workshops

63 workshops per jaar (1 dag of ½ dag)
+/- 1.620 deelnemers

Cursussen op aanvraag

Cursussen op aanvraag 18 sessies per jaar
552 deelnemers

Gerichte cursussen (verschillende thema's)

14 sessies per jaar
+/- 320 deelnemers

Les Jardins d’Espaladous, een welzijns- en gezondheidscentrum midden in de natuur

Les Jardins d’Espaladous is opgericht in 2012. Het is een centrum waar cursussen worden gegeven over Bach-bloesems, aromatherapie gemmotherapie, kristalelixers en natuurlijke dierverzorging. Het is ook een plek waar men zich kan terugtrekken voor personen die dat willen.

Les Jardins d'Espaladous ligt ten zuiden van het gebergte in de Auvergne, in een gehucht met dezelfde naam. Er worden ook vakanties aangeboden waar u er even helemaal tussenuit bent en volledig tot rust kunt komen. Het bevindt zich in een landelijk gebied van 30 hectaren met veel natuur en weinig stadsgeluid. Aan alles is gedacht om te kunnen genieten van een volledig aanbod aan natuurgeneeskunde.