Medische, wetenschappelijke aromatherapie is het gebruik van gechemotypeerde essentiële oliën via topische, orale, vaginale, rectale, nasale, auriculaire of olfactieve toediening als aanvulling op een behandeling, als preventieve of curatieve zorg van een lange lijst aan aandoeningen bij mens, dier en plant. Het gaat hierbij niet alleen om het vernietigen van ziekteverwekkers, maar ook om het aanpakken van symptomatische, organische of functionele problemen die ontstaan zijn door de aandoening.

In tegenstelling tot geneesmiddelen die verkregen zijn door chemische synthese of de extractie van actieve bestanddelen, is fyto-aromatherapie het natuurlijk geneesmiddel bij uitstek. De structuur van een essentiële olie is complex en kent nooit één enkele geneeskrachtige eigenschap, maar meerdere. Er bestaan daarom manieren tot synergie en potentiëring die een individualisering van de therapie mogelijk maken.

Traditionele geneesmiddelen en het gebruik van planten in de empirische geneeskunde stonden vaak aan de basis van hoogwaardige, wetenschappelijke onderzoeken. In de meeste gevallen, leiden deze onderzoeken tot de ontdekking van unieke bestanddelen die behoorlijk belangrijk zijn voor de geneeskunde. De industriële farmacie werkt voor een groot gedeelte met deze moleculen die geïsoleerd, gezuiverd en vervolgens gebruikt worden voor de conventionele geneeskunde; maar planten (die de bron vormen van deze moleculen) zijn er altijd al geweest en worden nog steeds met succes gebruikt op verschillende manieren in de aromatherapie. Aromatische planten hebben een helende werking of dragen bij aan de genezing, en soms is het effect heel snel. Dit geldt niet alleen voor vermoeidheid, slapeloosheid, hoofdpijn, griep, hoest, reuma of verkoudheid, maar ook voor vele ziektes.

De geschiedenis van aromatherapie 

Fyto-aromatherapie is de oudste therapie ter wereld. 

Men had vroeger namelijk al kennis van aromatische essences. 40.000 jaar v. Chr. maakten de Aboriginals in Australië al gebruik van aromatische planten door middel van primitieve fumigatiemethoden (het inhaleren van rook afkomstig van aromatische planten) en kompressen (kleipasta gemengd met aromatische platen die aangebracht werd op de huid).

Traditionele geneesmiddelen met natuurlijke bestanddelen hebben in de loop van de geschiedenis altijd al hun doeltreffendheid aangetoond. Tot aan de achttiende eeuw, heeft de mens getrouw gebruikgemaakt van fytotherapie om zichzelf te behandelen en de dieren in hun omgeving. In de negentiende eeuw ontwikkelde de farmaceutische industrie met betrekking tot planten zich en kwamen mono- en bimoleculaire geneesmiddelen tot stand. Het einde van de twintigste eeuw wordt daarentegen gekenmerkt door de terugkeer van alternatieve geneesmiddelen, en met name aromatherapie.

Wetenschappelijke aromatherapie
Wetenschappelijke aromatherapie - René-Maurice Gattefossé
Wetenschappelijke aromatherapie - René-Maurice Gattefossé

De term 'Aromatherapie' werd in 1928 voor het eerst gebruikt door René-Maurice Gattefossé, een Franse biochemicus. Met aromatherapie bedoelde hij het gebruik van essentiële oliën die afkomstig waren van aromatische planten voor de behandeling van ziektes en voor het verbeteren van de gezondheid en het welzijn. Het gaat om natuurgeneeskunde die als doel heeft het evenwicht van een organisme in zijn totaliteit te herstellen. Het vormt een aanvulling op de allopathie dankzij de preventieve en curatieve eigenschappen die onderzocht en wetenschappelijk bewezen zijn.

Aromatherapie, die al honderden jaren bestaat, wint tegenwoordig terrein binnen de medische, cosmetische, voedingsmiddelen- en veterinaire sector. Ervaren onderzoekers uit de hele wereld zijn vastbesloten om deze discipline weer het imago te geven dat het verdient door grote inspanningen te leveren op verschillende fundamentele en toegepaste onderzoeksgebieden.

Wat is wetenschappelijke aromatherapie?

Wetenschappelijke aromatherapie of aromatologie is het bestuderen van essentiële oliën. Het is een wetenschap die gebruikmaakt van een strakke methode en die zich baseert op betrouwbare gegevens geverifieerd door het laboratorium.

Apothekers en artsen hebben in korte tijd interesse gekregen voor de geneeskracht van aromatherapie en zijn deze therapie gaan opnemen in hun adviezen en recepten. 

Het op de juiste manier gebruiken van essentiële oliën kan wonderen doen, zelfs in gevallen dat andere behandelingen op niets uitliepen. Aan de andere kant, kan een onverantwoord gebruik zware consequenties hebben.

Aromatherapie: een plantaardig erfgoed dat we moeten behouden en beschermen.

Fytotherapie is wereldwijd de meest gebruikte geneeskunst. We hebben altijd geweten dat bepaalde planten beschikken over een specifieke werkzaamheid: antiseptisch, antibacterieel, schimmelwerend, antiviraal, antimitotisch, hormonaal, antireumatisch, circulatoir, antidiabetisch, weerstandsverhogend, bloeddrukverhogend, bloeddrukverlagend, verkwikkend, krampstillend, maagversterkend, hepatisch. Alle oude beschavingen hebben naast de landbouw ook de plantengeneeskunde ontwikkeld. De meeste artsen uit het verleden waren fytotherapeuten.

Aromatherapie op een tweesprong.

Tegenwoordig zijn scheikunde, biochemie, biologie, geneeskunde, farmacie en plantkunde zo met elkaar verweven dat niemand er meer raar van opkijkt. De aromatherapie staat op een tweesprong. Planten die geïdentificeerd en geclassificeerd worden door botanici zijn favoriete basismaterialen geworden voor nieuwe farmaceutische verkenningen. 

Biologisch of niet, de beste essentiële olie is deze die is

Gechemotypeerd
100% natuurlijk
100% puur
100% compleet

Essentiële oliën

Een essentiële olie is een etherische stof die uit aromatische planten verkregen wordt door middel van destillatie. De essentiële oliën die gebruikt worden voor de wetenschappelijke aromatherapie voldoen aan strenge kwaliteitseisen.
> Meer informatie 

Plantaardige oliën

Plantaardige olie is een vetextract uit een oliehoudende plant, dat wil zeggen een plant waarvan de zaden, vruchten of noten vetten bevatten. > Meer informatie

Hydrolaten

Aromatisch hydrolaat is gedestilleerd plantenwater. Het wordt volledig verkregen door middel van stoomdestillatie. Het wordt gevormd door het opnieuw condenseren van de stoom en het te scheiden van de essentiële olie, indien aanwezig. > Meer informatie

Destillatie 

De meeste essentiële oliën worden verkregen door stoomdestillatie, onder lage druk en zonder het gebruik van een chemische ontkalker. Destillatie is een lastig proces waarvoor ervaring en een constant toezicht nodig is. > Meer informatie

Galenische vormen

Essentiële oliën bieden vele gebruiksmogelijkheden in verschillende galenische vormen: oplossingen, capsules, gels, crèmes, lotions, ovules, zetpillen, etc. > Meer informatie