Aromatische hydrosolen: herken ze om ze beter te begrijpen – interview met Dominique Baudoux

Producten die rechtstreeks afkomstig zijn van de productie van essentiële oliën (EO), hydrosolen, worden al eeuwenlang gebruikt en hebben het voordeel dat ze zwangere vrouwen en kwetsbare mensen toegang bieden tot bepaalde hydrofiele aromatische moleculen. Ze zijn zeer eenvoudig te gebruiken en hebben meerdere toepassingen. Een product om altijd bij de hand te hebben.

Hoe lang worden hydrolaten al gebruikt?

In sommige geschriften wordt al melding gemaakt van het bestaan ​​van distilleerderijen in de Egyptische tijd. In de 9e eeuw distilleerden alchemisten vooral rozen en absint. Destijds was het vooral het hydrolaat en niet de EO dat mensen interesseerde!

Wat is het verschil tussen een EO en een hydrosol?

Hydrosolen zijn hydrofiele waterige extracten (die met water kunnen worden gemengd), terwijl essentiële oliën hydrofoob zijn en nooit water bevatten en er nooit op natuurlijke wijze mee kunnen worden gemengd. Daarom moet u er altijd voor zorgen dat u uw essentiële oliën in een vette substantie zoals melk of honing giet voordat u ze in een bad of thee onderdompelt. Daarom is het ook zo gemakkelijk om de EO van het hydrolaat te scheiden aan het einde van het destillatieproces: ze zijn van nature al gescheiden. Aromatische hydrolaten hebben, gezien de extreme dichtheid van moleculen in essentiële oliën, een zeer lage concentratie aan aromatische actieve ingrediënten. Dat maakt ze voor iedereen toegankelijk, makkelijk te gebruiken en zeer complementair. Distillation des huiles essentielles et des hydrolats

Wat is het nut van dit water?

Water, dat in relatief hoge hoeveelheden (tussen 60 en 80%) in alle levende wezens aanwezig is, wordt al eeuwenlang gebruikt in de geneeskunde. Het belang van hydrolaat is om de herinnering aan het verkwikkende water te verenigen met die van de plant, om de boodschap van deze twee energieën over te brengen zodat ze op de verschillende subtiele lichamen van het individu kunnen inwerken, zoals de dauw in contact komt met de bloem. Hydrosolen zijn een ware heilige verbinding die slapende of falende functies nieuw leven inblazen en van nieuwe energie voorzien.

Wat zijn hun concrete acties?

Authentieke aromatische hydrolaten hebben verschillende complementaire werkingsmechanismen die inwerken op lichaam, ziel en geest. Ze hebben de werking van de infusie van de aromatische plant waaruit ze afkomstig zijn, versterkt door de aanwezigheid van aromatische moleculen die afkomstig zijn van de EO die tegelijkertijd met hen wordt geëxtraheerd, maar zonder dezelfde dichtheid. Met andere woorden, een hydrolaat is sterker en completer dan een infusie of kruidenthee, maar minder krachtig en effectief dan de essentiële olie die ook door distillatie wordt verkregen.

En op psychologisch vlak?

Hydrosol is energie. Het bevat de trillingen van de aromatische plant, gesublimeerd door het distillatieproces, een ware alchemistische kunst. Het grootste respect gaat uit naar de verzamelaars-distilleerders, wier symbiose met de planten uit hun omgeving garant staat voor de perfectie van hun voorouderlijke kunst. Vanuit dit perspectief werkt het hydrolaat ook op psycho-emotioneel niveau bij somberheid van de ziel, psychische trauma's en emotionele of gedragsstoornissen.

Wat is het verschil tussen een hydrolaat en een bloemenwater?

Gedestilleerd water of hydrolaat wordt verkregen door extractie, terwijl bloemenwater op smaak kan worden gebracht, dat wil zeggen dat het aroma's kan bevatten. Omdat hydrolaten op waterbasis zijn, kunnen ze gemakkelijk aan een hele reeks manipulaties worden onderworpen en kunnen er allerlei conserveringsmiddelen, aroma's of parfums aan worden toegevoegd. Maar het is vooral wanneer het echt 100% zuiver is dat een hydrolaat de meest interessante eigenschappen heeft, vooral als het in het eerste kwartier van de distillatie goed wordt opgevangen. Net als bij etherische oliën worden er ook chromatografieën uitgevoerd om hun belangrijkste eigenschappen te bestuderen. Lees daarom zorgvuldig het etiket van uw hydrolaat en de traceerbaarheid ervan!

Hoe herken je een hydrolaat?

Hydrosolen zijn verkrijgbaar in de vorm van helder water, meestal kleurloos, en hebben een natuurlijke geur. Let op, hun geur is niet per se die van de EO waaruit ze afkomstig zijn, maar is vaak meer aards. Hun dichtheid ligt rond de 1 en hun pH-waarde, een zeer belangrijke factor die de kwaliteit van het hydrolaat in het begin bepaalt en vervolgens de evolutie en mogelijke veranderingen ervan kan observeren, moet licht zuur zijn, tussen de 4 en 6.

Hoe gebruik je ze?

Aromatische hydrolaten zijn waterige oplossingen die gemakkelijk met elk ander plantenextract kunnen worden gecombineerd, zolang het medium maar hydrofiel is: oertincturen van planten, alcoholaturen, vloeibare extracten, glycerinemaceraten van knoppen, bloemenelixers, zijn allemaal middelen die zonder beperking met elk hydrolaat kunnen worden gemengd om synergieën met een completere werking te creëren. De kruidengeneeskunde van onze grootouders wordt opnieuw bekeken.

Is het niet overbodig om het te combineren met andere soorten plantenextracten?

Net zoals een poeder en een tinctuur van dezelfde plant niet volledig dezelfde werking hebben, geldt dit ook voor een infusie, een EO of een aromatisch hydrolaat van dezelfde plant. Het is de aard van het extract die de biochemische samenstelling en dus de activiteiten ervan bepaalt. Daarom is kruidengeneeskunde zo veelzijdig en spannend, en biedt het oneindig veel mogelijkheden.

Waarom hebt u hydrolaten niet eerder op de markt gebracht, toen u er nog toegang toe had?

Aromatische hydrolaten zijn waterige fasen die snel verontreinigd raken als er niet goed op wordt gelet, direct nadat ze van de essentiële olie worden gescheiden. Al het hydrolaat dat uit de ketel komt, is steriel. Het is echter belangrijk om de hygiëne van de operators en de containers waarin het hydrolaat zich bevindt, te waarborgen. De meest gebruikte methode is microfiltratie (0,2 micron) vóór het verpakken in glazen flessen of andere ondoorzichtige verpakkingen en het toevoegen van conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat) om de houdbaarheid te verlengen en tegelijkertijd de bacteriologische stabiliteit te verbeteren. Lees de etiketten en let op het uiterlijk en de geur: slechts weinig hydrolaten zijn echt 100% zuiver. Een goed gedestilleerd, goed behandeld, microgefilterd hydrolaat, verpakt in een verpakking die het beschermt tegen licht en zuurstof, heeft het echter helemaal niet nodig en kan langer dan 2 jaar zonder opening en 6 maanden na opening worden bewaard. De kans om toegang te krijgen tot een echt hydrolaat en al zijn subtiliteiten. ---

Referenties: Aromatische hydrolaten – Dominique Baudoux (2016)
engt; aromatische hydrosolen

ennbsp;