Plantaardige oliën zijn lipide-extracten van planten die worden verkregen door de planten koud of warm te persen of door maceratie, om olie te verkrijgen.
Het is aan te raden om plantaardige oliën te gebruiken die verkregen zijn door koude persing, een uitsluitend mechanische extractiemethode waarbij het volledige gehalte aan essentiële vetzuren en natuurlijke antioxidanten (vitamine E) behouden blijft en er dus geen toevoegingen nodig zijn.
Een eerste koude persing levert daadwerkelijk een echt olieachtig “vruchtensap” op.
Houd er rekening mee dat wij over het algemeen de voorkeur geven aan plantaardige oliën van “virgin” kwaliteit. Deze specifieke kwalificatie betekent dat de olie koudgeperst is, niet is geklaard door fysieke of mechanische middelen en niet chemisch is geraffineerd. Let ook op de etiketten, want ook al staat er 'natuurlijke olie' of 'ongeraffineerde olie', dan kan het zijn dat de olie om commerciële redenen warm is geperst. Het eindproduct zal dan niet zo voedzaam zijn. Als de olie gecertificeerd biologisch of extra vierge is, is dit een goed aankoopcriterium.
Voor schoonheid
Plantaardige oliën worden al sinds de oudheid gebruikt voor de huidverzorging en ze doen wonderen voor de huid. Ze zijn rijk aan in vet oplosbare vitamines (A, D, K, E) die de huid beschermen tegen veroudering en het celmetabolisme bevorderen. Oliën voeden de huid ook van binnenuit als ze oraal worden ingenomen. Ze bevatten essentiële vetzuren (de bekende omega 3- en omega 6-vetzuren) die de stofwisseling van botten, spieren en bloedvaten bevorderen. Het consumeren van essentiële vetzuren uit de omega 3-groep is bijvoorbeeld erg nuttig om hart- en vaatziekten te voorkomen en de hersenen te stimuleren. Omega 6 EFA's staan er vooral om bekend dat ze het slechte cholesterolgehalte verlagen.
Voor de gezondheid
Ons dieet kan onevenwichtig zijn omdat onze westerse levensstijl de voorkeur geeft aan omega-6 vetzuren ten koste van omega-3 vetzuren. Zulke onevenwichtigheden zijn soms de oorzaak van chronische ziekten of ernstige aandoeningen. U moet niet aarzelen om plantaardige oliën te consumeren en ze te mengen voor uw verzorging en in uw dieet. Op de blog zullen we meer vertellen over plantaardige oliën en recepten geven, maar laten we eerst de grote klassiekers niet vergeten: - argan voor verzwakt haar en nagels - jojoba voor een gemengde of acnegevoelige huid - koolzaad vanwege de goede balans van omega 3 - hazelnoot vanwege de goede smaak